UTSKRIFT OCH PYSSEL

Sikta mot skyn med en pappersdrake

Proffspysslaren Emma Howcutt-Kelly förklarar hur du gör en färgstark hemgjord drake med en Canon PIXMA-skrivare och Creative Park.
En mamma och hennes lille son försöker flyga en söt pappersdrake i sin grönskande trädgård. Båda ler glatt.

Nu är sommaren här, varför inte utmana dig själv med ett pysselprojekt och skapa en handgjord drake att flyga i parken eller ta med till en familjepicknick eller tur till stranden?

Ett prisvärt, roligt och plastfritt alternativ till traditionella drakar, men att bygga en pappersdrake kan även bli en mindfulnessupplevelse och en fin familjestund, där de äldre barnen hjälper de yngre.

Proffspysslaren Emma Howcutt-Kelly och hennes fru Clare har alltid gillat att skapa saker och ting. ”Det är avslappnande och det känns som att du åstadkommer något”, säger Clare. ”Papper är även ett mångsidigt material och det är enkelt att riva upp och börja om något går fel.”

Emma hittade en enkel instruktionsvideo online som beskrev hur man kan göra en pappersdrake hemma med bara några få hushållsartiklar. Se hur Emma, Clare och deras lille son gjorde och upptäck de bästa tipsen för att göra din egen unika pappersdrake.


Du behöver

Creative Park-appen (eller webbplatsen)
Canon PIXMA-skrivare, till exempel från Canon PIXMA TS5350a-serien
Canons matta fotopapper
• Linjal
• Sax
• Limstift, limpistol, limprickar eller tejp
• Snöre, garn eller band
• Papperssugrör eller träpinnar till ramen

1. Välj mallar

Ett par händer håller en smartphone som visar mönsterpapperet med tropiska fåglar från Creative Park.

Du behöver lite mönsterpapper till drakens grundstruktur och det finns massor av alternativ på Creative Park, däribland färgglada geometriska mönster och djärva blomsterdesigner.

Ett pappersark med tropiska fåglar och blad tryckta på det kommer ut ur en Canon PIXMA-skrivare.

Efter att ha valt sin favoritdesign skrev Emma och hennes familj ut mallen från en smartphone med Canon Creative Park-appen och en PIXMA-skrivare.

Oavsett om ditt barn gillar fjärilar eller dinosaurier kan du hitta en rad olika mönster till en pappersdrake på Canons Creative Park-webbplats eller app.

Familjen valde ett mönsterpapper med tropiska fåglar som de skrev ut på en PIXMA-skrivare. ”Det krävdes bara ett ark papper och vi var väldigt nöjda med resultatet”, säger Emma.

Emma tyckte att färgerna på bläcket i PIXMA-skrivaren var mycket djärva. ”Färgerna är helt otroliga”, lägger hon till. ”Det är fantastiskt att det går att skapa sådant här hemma. Det är bra för mig som illustratör att kunna använda den för att skapa utskrifter till mina kunder.”

2. Vik, fäst och sätt ihop

Ett par händer skär till träpinnar för att göra ramen till en hemgjord pappersdrake.

För att skapa huvudramen till draken kan du använda ätpinnar av engångstyp, sugrör, kartong eller pinnar från trädgården.

En kvinna sitter vid ett blått bord och klipper ett papper med tropiska fåglar och blad till formen av en drake.

Förutom som inredning i barnets sovrum kan en pappersdrake även vara en omtänksam present till ett syskon eller en kompis.

När du har skrivit ut ditt mönsterpapper är det dags att dra upp dina pysselskjortärmarna och skapa en ram för pappersdraken med hjälp av papperssugrör, kartong eller kanske pinnar från trädgården.

Du behöver en kortare bit som horisontellt stöd och en längre del som vertikalt. Lägg ramen som ett t-format kors på baksidan av mönsterpapperet och se till att stöden är så raka som möjligt. Sätt ihop ramen och fäst den mot papperet med en limpistol, limprickar eller tejp och låt torka helt innan du fortsätter.

Emma och Clare sa att det svåraste med att göra en pappersdrake var att fästa pinnarna på rätt sätt – men det finns ingen bestämd mall för det, så försök och se vad du får ihop.

När Emma hade fått till sin korsformade ram klippte hon bort överflödigt papper med en sax innan hon vek det över kanterna och limmade fast det. Låt torka helt igen.

Nu är det dags att göra svansen. Emma fäste en bit snöre i båda ändarna av ramens tvärgående pinne för att få en ögla. Hon fäste sedan ett annat snöre i öglan, tillräckligt långt för att det ska gå att flyga draken.

Du kan göra en så stor eller liten drake som du vill bara genom att göra en större ram eller fästa ihop fler bitar av mönsterpapper som segel.

3. Några sista detaljer

Ett par händer använder en limpistol för att fästa rosa och lila band längst ned på en pappersdrake.

Emma använde band som släpande svans på draken, som hon fäste med en limpistol. Det är ett bra sätt att få användning för överblivet pysselmaterial eller gamla presentpapper, och gör dessutom projektet snyggare.

En liten pojke springer över en gräsmatta och drar en pappersdrake i snöre bakom sig. Hans ansikte är vänt mot kameran och han ler brett.

Emma och Clares son gillade att få springa runt i trädgården med pappersdraken. Förutom pysselaktivitet inomhus är det här även ett bra sätt att få ut barn i friska luften för att testa sina skapelser.

För att göra pappersdraken unik kan du dekorera med färg, glitter eller filtpennor. Det här är ett bra sätt att engagera barnen på och gör pysselprojektet lite roligare, särskilt om barnen gillar att pyssla.

Du kan även lägga till ett släp på den diamantformade drakens toppspets med mönstrade bitar från den här Creative Park-fjädermobilen för att göra draken lite extra snygg.

Emma och Clare personanpassade sin drake med glittrigt band. ”Det skar sig lite mot pappersmönstret men vi tyckte det såg gulligt ut”, säger Emma.

När draken torkat kan du testa den genom att flyga den i trädgården, parken eller på stranden. Kasta upp den i luften med en hand och håll i snöret så den inte flyger bort, börja sedan springa så bör draken följa efter. När den inte används blir den ett somrigt inslag i sovrumsinredningen.

Emma planerar redan familjens nästa pappersdrake och har justerat designen något så att den ska flyga bättre. ”Det var inte så blåsigt den dagen, så vi ska försöka igen en annan dag”, säger hon. ”Jag skulle vilja göra en mycket större nästa gång med större – och snyggare – svans.”

”Vi älskade chansen att få göra något annorlunda”, fortsätter hon. ”Du kan bli besatt av utskrifter och plötsligt ser du dig omkring och inser att du är omgiven av papperskreationer!”

Tamzin Wilks

Relaterade produkter

Relaterade artiklar