KREATIV UTSKRIFT

Gör egna fidget-leksaker med Creative Park

Fidget-leksaker är roliga att leka med och ännu roligare att skapa, men de kan även lugna rastlösa sinnen, som vi får se i den här lektionen med pysselexperten Paula Milner och hennes son Freddie.
Bild tagen ovanifrån av en förpackning med Canons matta fotopapper, omgiven av färgglada fidget-leksaker i papper.

Paula Milner är en pysselentusiast och tygdesigner i Storbritannien. Hon kallar sig The Crafty Lass på Instagram, där hon delar med sig av inspiration och delar av sin vardag med över 6 000 följare. Paulas äldsta son Freddie är autistisk och väntar på en ADHD-diagnos, vilket innebär att han behöver extra stöd – något som Paula pratar öppet och ärligt om på sina sociala kanaler.

Pyssel har alltid varit en stor del av Freddies barndom, och även om han kan tycka att det är svårt att koncentrera sig under långa stunder hittar Paula sätt att hålla honom sysselsatt. ”Freddie är verkligen intresserad av vad hans mamma och pappa gör”, säger Paula. ”Hans pappa är ingenjör och tycker mycket om siffror, så Freddie är också intresserad av sifferleksaker och -spel. Om han ser mig virka eller sy vill han lära sig hur man gör det – han kan redan sy fast en knapp och han har gjort sitt eget lapptäcke. Han är mycket intresserad av allt som ger omedelbara resultat.”

Paula har nyligen upptäckt Canons Creative Park, vilket hjälper henne att sysselsätta Freddie genom att erbjuda oändligt många pysselprojekt som är enkla att göra. Fidget-leksaker i papper är ett bra alternativ till plast och Freddie upplever hela processen, från att skapa egna leksaker till att leka med dem, som mycket lugnande. Fidget-leksaker är inte bara till för barn. De kan även göra det enklare för vuxna som känner sig rastlösa eller oroliga att koncentrera sig genom att sysselsätta händerna med någonting.

Här finns allt du behöver för att göra egna fidget-leksaker – och lite inspiration från Freddie och Paula.

En Creative Park-mall kommer ut från en svart Canon-skrivare som står på en trähylla.

Du kan skriva ut mallar direkt från Creative Park-appen eller hämta en PDF-fil från Creative Park -webbplatsen.

En leende kvinna och en ung pojke sitter vid ett bord och leker med flera olika fidget-leksaker i papper.

Sysselsätt små händer med fidget-leksaker i papper som är enkla att hämta och skapa – och roliga att leka med.

1. Välj dina mallar från Creative Park

En kvinna sitter vid en bärbar dator och visar Canons Creative Park-webbplats. En förpackning med skrivarpapper från Canon, en kvarnleksak i papper och burkar med pennor och saxar står på bordet bredvid henne.

Du kanske blir förvånad över hur många mallar som väntar på dig i Creative Park. Snurror är bra att börja på, men det finns även andra alternativ som modelldinosaurier och en kassaapparat med fungerande delar. Alternativen är oändliga.

Creative Park gör det enkelt att pyssla när andan faller på. Det finns tusentals pysselprojekt att välja mellan, med allt från Freddies favoriter, fidget-leksakerna, till mer komplexa pedagogiska hjälpmedel som en en popup-ABC-låda.

”Freddies intressen förändras ganska ofta”, säger Paula. ”Ena stunden kan han vara inne på siffror och i nästa är det klara färger som gäller, så sortimentet i Creative Park är mycket användbart när han söker efter saker som tilltalar honom.”

Det är enkelt att söka efter mallar i Creative Park. Använd listrutan på webbplatsen eller välj fliken Kategori på appens startsida. Du kan även använda sökikonen. Om det är första gången du använder Creative Park är det en bra idé att börja enkelt. Fidget-leksaker, som de här snurrorna, är perfekta för nybörjare eller barn (med vuxen tillsyn). Du hittar dem genom att söka på ”Origami Spinning Tops” i sökfältet på skrivbordsversionen eller genom att gå till kategorierna Pyssel > Pedagogiskt > Lek.

2. Skriv ut på Canons matta fotopapper

Händer håller i ett ark med färgglada Creative Park-mallar utskrivna på Canons matta fotopapper.

Canons matta fotopapper är det bästa valet för pyssel. Imponerande färger garanteras, och med 170 g/m² (tjockleken på ett papper, mätt i gram per kvadratmeter) är det tillräckligt robust för att skapa leksaker och spel som kan användas om och om igen.

Canons matta fotopapper passar utmärkt till pyssel. Det är något tjockare än vanligt A4-papper och ger klara färger av hög kvalitet, vilket säkerställer att dina skapelser sticker ut. Fyll på papper i PIXMA-skrivaren enligt anvisningarna och skriv ut de mallar du har valt direkt från Creative Park-appen eller hämta en PDF-mall från Creative Park-webbplatsen för att skriva ut från datorn eller en annan enhet.

”Freddie tycker om nya idéer och behöver stimuleras, så det faktum att du kan välja saker och skriva ut dem nästan omedelbart är perfekt för honom”, säger Paula. När du har valt din mall och fyllt på papper kan du börja pyssla på bara några minuter.

3. Klipp ut och skapa

En liten pojke sitter vid ett bord och klipper försiktigt ut färgglada former från en Creative Park-mall.

Klipplinjerna på Creative Park-mallarna ska vara lätta för små barn att följa, men vi rekommenderar alltid vuxen tillsyn.

En leende ung pojke sitter vid ett bord och leker med fidget-leksaker i papper.

Freddie kunde klippa ut och göra egna fidget spinners, vilket gjorde hela processen ännu roligare för honom.

När du har skrivit ut dina mallar är nästa steg att klippa ut dem. Följ bara mönstrets kanter och håll utkik efter saxikonerna som anger var du ska göra ytterligare klipp. Fidget-leksaker kräver bara några få klipp, vilket gör dem enkla för barn att skapa med bara lite hjälp för säkerheten.

Fidget spinners kan enkelt anpassas med färg, pennor eller små utsmyckningar som glitter eller klistermärken (tänk på att de kanske inte längre kan återvinnas om du använder färg eller glitter). ”Jag har precis upptäckt Creative Park”, säger Paula, ”men jag tycker att det är en fantastisk resurs för föräldrar som behöver sysselsätta sina barn under skollov eller för att ge liv åt skolprojekt.

”Jag har upptäckt så många sätt som det kan hjälpa vuxna också, särskilt de som letar efter alternativa, hållbara sätt att dekorera inför fester och event.” Det finns även många alternativ för utskrivbara inredningsdetaljer.

4. Även utformat för vuxna

Händer sätter ihop bitar av utklippt papper med lim. Skrivarpapper och instruktioner för att skapa en pappersleksak ligger också på bordet.

Vissa mallar i Creative Park är lite svårare att bygga och är bäst lämpade för äldre barn och vuxna. Varför inte prova ett pysselparty som ett sätt att umgås med dina vänner? Det finns inga gränser för hur många gånger du kan hämta en mall, så bjud in så många personer du vill!

Ett urval av färgglada pappersleksaker står ovanpå en Canon PIXMA-skrivare, med burkar med pennor och saxar vid sidan om.

Varje ark med fidget spinners innehåller flera mallar så att du har många alternativ att välja bland.

Pyssel är generellt sett väldigt avslappnande för Freddie och han gillar att göra saker med händerna. För ett tag sedan föreslog vi att han kunde leka med fidget-leksaker, men nu letar han aktivt efter dem när han känner att han behöver vara lugn”, säger Paula.

Att skapa saker med papper kan vara en mycket lugnande aktivitet att göra själv, men det är även ett bra sätt för ungdomar att umgås med vänner. Det finns ingen gräns för hur många gånger du kan hämta mallarna, så alla kan skapa samma sak. När leksakerna är färdiga kan du uppmuntra barnen att skapa spel och lekar som de kan göra tillsammans, till exempel sätta upp en dockteater för föräldrarna.

Pysselpartyn är inte bara till för barn – glädjen i att skapa saker med händerna är även bra för vuxna. Det finns några fantastiska projekt i Creative Parks kategori Arkitektur som kräver mycket mer tid och tålamod, bland annat modeller av Sagrada Familia i Spanien och templet Angkor Wat i Kambodja.

”Barn är gärna med och pysslar och tycker att det är roligt när det blir lite rörigt”, säger Paula. ”Vuxna, å andra sidan, tenderar att ha mycket förutbestämda idéer om hur något ska se ut. Att pyssla med Creative Park är perfekt för båda grupperna – oavsett om du vill anpassa dina designer eller hålla dig till mallen. Om det blir fel är det bara att skriva ut och börja om igen.”

5. Återvinn och gå vidare till nästa projekt

Händer håller upp en grå återvinningslåda som är fylld med kartong- och pappersbitar och slängda pysselprojekt.

När du har lekt klart med dina fidget spinners kan de återvinnas med resten av papperet och kartongen. Kom ihåg att kolla upp återvinningsalternativen för tomma Canon-bläckpatroner.

Canons matta fotopapper kan återvinnas tillsammans med vanligt papper/kartong (kontrollera alltid lokala riktlinjer för återvinning). Detta kanske inte är fallet om du dekorerar dina designer eller använder lim, men du kan leta efter mer hållbara alternativ som nedbrytningsbart glitter.

”Freddie kan vara ganska hårdhänt”, säger Paula. ”Han kan ha sönder plastleksaker ganska lätt, vilket är synd om vi har lagt pengar på dem. Kostnadsfria mallar för leksaker i Creative Park innebär att vi inte behöver oroa oss för om han har sönder dem, speciellt då vi vet att papperet kan återvinnas.”

Om du inte har använt Creative Park tidigare kan du börja smått och arbeta dig fram till större och mer komplexa projekt och återvinna dina tidigare skapelser när du vill skapa utrymme för fler.

Skrivet av Matthew Bowen

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • KREATIV UTSKRIFT

  Låt färgerna glänsa

  Lägg till en extra färgklick i hemmet med dessa vackra regnbågspyssel.

 • UTSKRIFTSTIPS

  Utskriftstips inför skolstarten

  Hitta kreativa sätt att bli organiserad inför skolåret med en Canon-skrivare.

 • KREATIV AVSLAPPNING

  Stressa av vid skrivbordet

  Stress är något vi alla är bekanta med, men några enkla steg kan hjälpa till att minska pressen varje dag.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Gör dinosauriedekorationer med Creative Park

  Dekorera ditt barns sovrum på ett prisvärt sätt med förhistoriskt papperspyssel.