UTSKRIFT OCH PYSSEL

Skapa unika hemmagjorda presenter med hjälp av utskrifter

Ta reda på hur du kan ge meningsfulla presenter med Canon Creative Park och din PIXMA-skrivare – från en fin pappersbukett som håller i många år, till en personlig minneslåda.
Ett par händer placerar en bukett med pappersblommor som skapats med mallar från Canon Creative Park i en handgjord låda dekorerad med découpage-bilder.

Att köpa en bukett blommor och ett kort är en fin gest som kan göra dagen bättre, men i slutänden vissnar blommorna och kortet kastas bort. Varför inte göra det på ett annat sätt, med handgjorda skapelser i papper som blir mer meningsfulla presenter till nära och kära? Du kan dessutom ha kul medan du tillverkar dem.

Canon Creative Park är fullt av kostnadsfria mallar för papperspysselmodeller som du kan behålla själv eller ge bort som presenter. Vi bad Martin från @MartinMayhem att skapa en pappersbukett och ett kort till sin partner, men det var inte hans enda uppgift.

Vi utmanade honom även att göra sina hemmagjorda presenter ännu mer personliga genom att använda fotografier.

”Papper är fantastiskt”, säger Martin. ”För mig handlar det om att ha något fysiskt att klippa i, vika, använda bläck och lägga till färg på. Möjligheterna är oändliga om du kan komma på något att skapa – och även om du inte kan det finns det så mycket inspiration här.”

Så här gjorde Martin det lilla extra med sin presenttillverkning.

Gör din present unik

En pappersbukett ligger på ett bord framför en trälåda med ett kort ovanpå, i mitten av ett vardagsrum.

Martins råd till dem som är nybörjare inom papperspyssel med Canon Creative Park är att läsa instruktionerna noggrant och om man gör mallarna själv bör man komma ihåg att man inte behöver lika mycket lim som man kanske tror. Det var särskilt viktigt när han tillverkade sin blombukett i papper och sitt popup-kort. Först planerade han att ge bort dem i en trälåda, som han hade utsmyckat med ett blommönster ovanpå, men han bestämde sig istället för att skapa en mer personlig version med hjälp av en gammal skokartong, bilder och découpage.

När du har skapat en present av papperspyssel med hjälp av Canons kostnadsfria bibliotek med mallar, Creative Park, är det dags att verkligen göra den till din egen.

Martin använde webbplatsen och appen Canon Creative Park från sin smartphone. ”Jag har ofta inte tillräckligt med utrymme på skrivbordet för min bärbara dator på grund av mängden pyssel, så att kunna se designen på min telefon och sedan skriva ut den gjorde livet lite enklare”, säger Martin.

Martin gjorde sin pappersbukett genom att följa anvisningarna för papperspyssel på Creative Park, klippa ut formerna och sedan dra med saxen och vika ihop linjerna innan han fäste ihop dem med lim.

Du kan göra dina papperspresenter ännu snyggare med glitter, klistermärken eller till och med dekorera dem med pennor eller färg – du kan till exempel göra en prickig design till en vän som gillar prickigt.

Lägga till fotografier

Ett par händer placerar pinnar med personliga hjärtformade bilder i en bukett med pappersblommor.

Martin limmade fast bilder av sig själv och sin partner på pinnar, som han sedan använde för att göra sin pappersbukett personlig. ”Att pyssla handlar om att fly verkligheten för mig”, säger han. ”Jag arbetar normalt mellan 50 och 60 timmar per vecka på ett ganska hektiskt jobb, så när jag pysslar får jag en paus från all stress på jobbet och vardagslivet. Då får jag tid att fokusera på något jag gillar.”

Ett par händer håller i en smartphone med en bild på skärmen framför en Canon PIXMA-skrivare med ett ark fotopapper som håller på att skrivas ut.

Att titta igenom gamla fotografier när du skapar en personlig present är ett underbart sätt att återuppleva värdefulla stunder. När du har valt ut dina favoriter kan du snabbt och enkelt skriva ut dem direkt från din smartphone till din Canon PIXMA-skrivare med hjälp av appen Canon PRINT, precis som Martin gjorde. ”Vi tar inte så många bilder tillsammans nu, så det är härligt att komma ihåg början på vår relation”, säger han om processen.

Martin skapade en färdig bukett och ville sedan lägga till ett personligt inslag, så han skrev ut sina favoritbilder av sig själv och sin partner från sin Canon PIXMA-skrivare, på Canon Glossy Photo Paper. När bilderna hade skrivits ut klippte han dem i former – han valde hjärtan, men du kan välja det utseende du vill ha.

När bilderna var utklippta tog Martin några återvinningsbara sugrör i papper och fäste bilderna längst upp, så att det blev en slags klubba med en bild på. När de hade torkat lade han sedan till dem i själva buketten och visade på så sätt upp sina favoritminnen med sin partner.

”Jag använde ett sugrör i papper som pinne eftersom färgen smälter in bland blommornas stjälkar. Jag använde två av hjärtformerna på varsin sida över sugrörets övre del och fäste ihop dem med flytande lim. Jag använde bara en bild i exemplen, men det går att ha olika bilder på varje sida”, föreslår han.

”Jag använde även ett band längst ned på hjärtat, i samma färg som jag använde runt buketten”, förklarar Martin. ”Jag kände att det blev en fin koppling mellan de två elementen.”

Sätta ihop presentlådan

En ung man använder en sax för att klippa runt fotografier som skrivits ut på en Canon PIXMA-skrivare. På bordet bredvid honom finns en förpackning med Canon-papper, lim och en halvfärdig découpage-skokartong.

Martin använde bilder av sig själv och sin partner till découpage-presentlådan men du kan använda bilder av en persons favoritmat, ett husdjur eller en hobby för att göra det personligt.

Ett par händer använder en stans för att skära ut hjärtformade bilder. På bordet nedanför ligger en sax, en skärbräda och en förpackning med Canon-papper.

Utöver en bra idé för att muntra upp någon kan presenter i form av papperspyssel fungera vid födelsedagar, jul eller till och med fester, som förlovningsfester – med bilder av det lyckliga paret på en découpage-låda. Martin använde en hjärtformad stans för att sätta en extra romantisk prägel på bilderna av sig själv och sin partner, men andra former kan också användas för att passa olika motiv.

Martin dekorerade en trälåda att lägga sina presenter i, innan han bestämde sig för att göra en egen personlig låda av en gammal skokartong. Eftersom du täcker den med bilder kan du använda vilken låda som helst som du har hemma.

Martin dekorerade sin skokartong med fotografier med hjälp av en découpage-teknik. Découpage är när du tar fotografier eller papper och applicerar dem i flera lager på en yta. Varje lager täcks med ett tunt lager lim, som papier-mâché fast med fotografier. Slutresultatet är en personligt dekorerad låda som du kan behålla och återanvända. ”Découpage hade jag hört talas om tidigare men aldrig provat. Vilken upplevelse!” Säger Martin. ”Jag skrev ut bilderna både i svartvitt och i färg för att få en bra variation.”

Sedan tillbringade Martin lite tid med att noggrant klippa ut bilderna. För vissa av de mindre bilderna använde han en hjärtformad stans för att skära ut bilderna, men du kan även göra det med en sax eller låta bilderna vara som de är. ”Det här gjorde utseendet mer kärleksfullt”, säger Martin. ”Den här hjärtformade stansen använde jag dessutom när jag skar ut formerna på bilderna på pinnarna i buketten.”

Ett par händer använder en pensel för att limma fast fotografier på locket till en skokartong med hjälp av en découpage-teknik.

En presentlåda är en fin present som kan återanvändas om och om igen. Du kan använda en trälåda som köpts från en pysselbutik eller så kan du göra din egen med en gammal skokartong, som Martin. Eftersom découpage-bilder har flera lager lim kan det vara mer effektivt att använda Canons matta fotopapper istället för Canon Glossy Photo Paper och ett sista lager lim för att fästa allt ordentligt kan göra att lådan ser bra ut längre.

En ung man använder en pensel för att limma det sista på en découpage-presentlåda med bilder på. En bukett med pappersblommor, en förpackning med Canon-papper och pysselverktyg ligger också på bordet.

De timmar som Martin tillbringade med att anpassa buketten med pappersblommor, popup-kortet och découpage-presentlådan gör det till en unik present som hyllar hans värdefulla minnen med sin partner. ”Det finns inget mer värdefullt än tid”, säger Martin. ”När du lägger ned tid på en handgjord present har du ägnat många timmar åt den. Vem som helst kan ägna 30 minuter åt att handla online, men för någon speciell kan du ta dig tid.”

När bilderna har förberetts applicerade Martin ett lager av découpage-lim på skokartongen innan bilden fästes ovanpå, men det skulle även fungera med PVA. Martin målade över bilden med ett andra lager lim för att säkerställa att den satt fast ordentligt och för att skydda den från smuts och fukt.

”Att limma ovanpå bilden är väldigt praktiskt när det gäller att fästa bilderna runt hörnen. Det var trevligt att minnas tillbaka medan jag limmade fast bilderna, vår första resa till London tillsammans, vår första semester”, säger Martin.

Slutresultatet är en slående, personlig presentlåda till pappersbuketten, med popup-kortet ovanpå, som kan återanvändas efteråt. Martins partner har behållit presentlådan och använder den för att förvara minnen kring deras relation, till exempel alla hjärtans dag-kort och konsertbiljetter.

Varför inte göra en egen unik present till någon du tycker om?


Skrivet av Tamzin Wilks

Relaterade produkter

 • Skrivare för hemmabruk

  PIXMA TS5350a-serien

  Visa upp dina designfärdigheter med PIXMA TS5350a-seriens mångsidiga materialhantering, coola kreativa appar och smidiga smartphone-anslutningar
 • Bläckstråleskrivare

  Matte Photo Paper MP-101

  Matte Photo Paper ger högkvalitativa foton, grafik och text med matt yta. Passar även för mer kreativa ändamål som gratulationskort, skyltning och pappershantverk.
 • Bläckstråleskrivare

  Glossy Photo Paper GP-501

  Med stöd för Wi-Fi och AirPrint kan du skriva ut från din smartphone, surfplatta eller Apple-enhet.
 • Relaterade artiklar

 • UTSKRIFT OCH HANTVERK

  Blomsterkransar i papper

  Skapa roliga blomsterkransar med en Canon PIXMA-skrivare och Canon Creative Park-mallar.

 • CREATIVE PRINT

  Papercraft butterflies in 10 simple steps

  Artist and paper crafter Aimee Graham reveals her step-by-step process behind making striking paper butterflies.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Kreativt papperspyssel för en förhistorisk läggningsrutin

  Om ditt barn kan skilja på Stegosaurus och Diplodocus kommer det att älska att använda Canon Creative Park för att skapa en läggningsrutin med dinosaurietema.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Bordsdekorationer i papper

  Skapa vackra bordsdekorationer för alla tillfällen med Creative Park.