VLOGGING

Ett recept på framgång: Kändisbakaren Matt Adlard sätter Canon EOS M50 Mark II på prov

Den självlärda bagaren och kändisen i sociala medier, Matt Adlard, får ett smakprov på Canon EOS M50 Mark II, en funktionsspäckad kompakt systemkamera som passar perfekt för film som streamas live.
Kändisbakaren Matt Adlard som tar en bild av en chokladdessert med Canon EOS M50 Mark II.

Matt är en upptagen man. Han filmar, redigerar och skapar allt själv, så han behöver en kamera som är enkel att använda och som inte försummar honom. ”Jag spelar förmodligen in 10–15 filmer i månaden just nu, bland annat tre filmer som är 10 minuter långa till min bakskola online och två filmer i veckan på min Instagram och TikTok. Sedan har vi Instagram Stories, där jag filmar varje dag.”

Vi utmanade den självlärda bagaren och sociala mediekändisen Matt Adlard att sätta EOS M50 Mark II på prov i en livlig film. Liksom många innehållsskapare började Matt med att filma på en smartphone innan han uppgraderade till en kamera där man siktar och trycker av och sedan gick vidare till Canon EOS 70D (nu efterföljd av Canon EOS 90D). EOS M50 Mark II har gett honom ett smakprov på den kvalitet och smidighet som en kompakt EOS M-systemkamera erbjuder.

Litet och lätt

Hero Lifestyle Film

Canon EOS M50 Mark II har en mängd funktioner som gör det enklare att vlogga, till exempel autofokus med ögonigenkänning för skarpa selfies, som fungerar i film- och servoläge, samt längre batteritid än Canon EOS M50. ”Den är dessutom mycket flexibel och lätt”, säger Matt. ”Det är viktigt för mig eftersom jag alltid flyttar kameran, tar bort den från ett stativ, byter position, roterar den och så vidare.”

”Även den vinklingsbara skärmen på EOS M50 Mark II är en teknisk uppdatering för mig”, fortsätter han. ”När jag till exempel skapar innehåll ovanifrån på telefonen kan jag inte se skärmen. Så jag vet egentligen inte om jag får den bild jag behöver. Men med EOS M50 Mark II kan jag vinkla skärmen, titta på maten under mig och kontrollera att jag filmar rätt sak.”

Tidsbesparande funktioner

Matt Adlard tittar in på den vinklingsbara skärmen på Canon EOS M50 Mark II. Kameran är riktad nedåt på ett stativ för att fotografera plana underlag.

Utöver en mångsidig vinklingsbar touchskärm har Canon EOS M50 Mark II en elektronisk sökare med hög upplösning som ger en klar bild i starkt ljus.

En man dekorerar en tårta med en ispåse, medan en Canon EOS M50 Mark II-kamera på ett stativ filmar allt ovanifrån.

Canon EOS M50 Mark II är kompatibel med Canons monteringsadapter EF-EOS M, vilket gör att du kan arbeta med befintliga EF- och EF-S-objektiv samt EF-M-objektiv.

Matt har under den senaste tiden använt en Canon EOS 70D med ett kit objektiv och en smartphone för att spela in sina filmer. ”Jag använder min telefon på ett stativ ovanför maten så att jag kan se den ovanifrån och EOS 70D från sidan. Det slutar med att jag får krångla med filmen i Adobe® Premiere® Pro, eftersom filmklippen får olika vinklar: liggande från min Canon-kamera och stående från telefonen. Så jag måste rotera och justera storleken på filmen, vilket ibland kan leda till omvandlade bildpunkter.

EOS M50 Mark II upptäcker automatiskt när du spelar in filmer vertikalt. När du sedan överför filerna blir de automatiskt stående istället för liggande, vilket är perfekt för Instagram Stories, IGTV och TikTok. Jag skulle tro att cirka 60 % av mitt innehåll är vertikala filmer nu för tiden, så det här alternativet sparar verkligen mycket tid.”

En annan av EOS M50 Mark II:s tidsbesparande funktioner som Matt välkomnar är möjligheten att överföra bilder och filmer till image.canon eller till appen Canon Camera Connect. ”Det här är perfekt när jag är ute och filmar eller reser, eftersom det innebär att jag inte behöver ta med mig min bärbara dator. Jag kan bara ansluta till appen Camera Connect på min telefon och överföra direkt till sociala medier.”

YouTube-liveströmning

Skärmen baktill på en Canon EOS M50 Mark II-kamera som visar HDMI-anslutningen.

En mikrofoningång och en ren HDMI-utgång gör Canon EOS M50 Mark II till en kamera som du kan växa med i takt med att dina färdigheter och ambitioner utvecklas.

Matt Adlard håller en telefon bredvid en myntaväxt och en liten cheesecake på en köksbänk.

Canon EOS M50 Mark II har utmärkta anslutningsfunktioner, så att du kan överföra bilder och fimer till image.canon eller till appen Canon Camera Connect i telefonen utan att behöva använda en dator.

Matt blev inledningsvis populär på YouTube, men i och med lanseringen av hans Bake it Better-onlinekurser växte han på Instagram och TikTok, vilket innebar att han tog en paus från videodelningsplattformen. Nu har EOS M50 Mark II fört honom tillbaka till plattformen. ”Jag började skapa innehåll för att få många visningar, istället för att skapa innehåll som jag gillade att göra”, erkänner han. ”Det är något som jag definitivt kommer att se över, nu när jag har haft en paus från det.”

En funktion hos EOS M50 Mark II som underlättar detta är kamerans möjlighet att streama live till YouTube* via valfritt internetanslutet nätverk. ”Vi testade det genom att ansluta till OBS (Open Broadcaster Software®), som är den programvara vi använder, och det var riktigt kul”, säger Matt. ”Nu har jag fått prova det och det är något jag skulle vilja göra mer av – särskilt med min bakskola där vi skulle kunna streama baklektioner live. När jag såg hur enkelt och snabbt det gick att ställa in kameran för livestreaming blir jag verkligen sugen på att göra det.”

”Mikrofoningången förbättrar även ljudkvaliteten vid livestreaming och vlogging”, säger han. ”Att lägga till en berättarröst i mitt innehåll är min grej nu, så det är viktigt att jag kan ansluta en mikrofon och spela in ljud som inte ekar och hackar.”

Enkel att använda

Skärmen baktill på Canon EOS M50 Mark II-kameran som visar fotograferingsläget Mat.

Canon EOS M50 Mark II har en serietagningshastighet på 10 bilder per sekund och kan fokusera i mörkare förhållanden än Canon EOS M50, vilket gör den till ett fantastiskt verktyg för både stillbilder och film. Den har även ett fotograferingsläge för mat som intuitivt känner av motivets innehåll och justerar inställningarna därefter.

En man fotograferar en chokladdessert på en tallrik med is runt omkring.

Matt säger att Canon EOS M50 Mark II är banbrytande och hjälper honom att ta närbilder av sina recept.

Matt beskriver sig själv som en ”riktig nybörjare” när det gäller kameror, men menar att EOS M50 Mark II är mycket intuitiv att använda. ”För någon som jag, som inte gärna läser igenom handboken, är det enkelt att lära sig kameran tack vare menyernas placering med bilder och touchskärmskontrollerna. Självutlösaren för film var även användbar eftersom jag verkligen kunde förbereda mig själv innan jag började spela in filmen.

Matt erkänner: ”Jag förstår inte riktigt inställningar som bländare eller ISO, men EOS M50 Mark II har ett specialmotiv för mat som automatiskt känner av att motivet är mat och sedan justerar färgerna och alla inställningar”, fortsätter han. ”Det innebär att jag kan börja spela in direkt och jag vet att mitt innehåll kommer att se fantastiskt ut.”

”Väldigt många skapar innehåll nu, så jag tror att du kan skilja dig från mängden genom att verkligen höja bildkvaliteten. Möjligheten att spela in i 4K och fästa ett makroobjektiv på kameran för att få närbilder av detaljer och struktur [är fantastisk]. Jag tror att det kan hjälpa mig att sticka ut lite mer från mängden.”


Skrivet av Marcus Hawkins


* Kräver ett trådlöst nätverk som är anslutet till internet med en hastighet på minst 6 Mbit/s, ett YouTube-konto med minst 1 000 prenumeranter och ett image.canon-konto.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • RESEFOTOGRAFERING

  En rundtur i Sevilla med EOS R10

  Bloggaren Diana Millos upptäcker varför den här kreativa kameran är den perfekta resekamraten.

 • VLOGGANDE

  Möt PowerShot V10

  Upptäck varför Canons lilla 4K-vloggkamera är den perfekta allt-i-ett-utrustningen att börja med.

 • VLOGGANDE

  Innehållsskapande med EOS R50

  Ta dina sociala flöden till nästa nivå med Canon EOS R50.

 • MATFOTOGRAFERING

  Bli en matinfluencer

  Tips för matfotografering från Instagram-influencern och Canon-ambassadören Yasmin AlBatoul.