RESEFOTOGRAFERING

48 timmar i Sevilla med EOS R10

Från mat till flamenco – upptäck hur resebloggaren Diana Millos fångade atmosfären i den spanska staden med Canon EOS R10.
En kvinna i sommarklänning och solhatt håller upp Canon EOS R10 mot ansiktet för att titta genom sökaren medan hon står framför detaljrik spansk arkitektur.

Om du vill se en semesterdestination ur ett nytt perspektiv ställer du väckarklockan, säger reseinnehållsskaparen Diana Millos. ”Soluppgången är min favorittid när det gäller att utforska och ta bilder”, förklarar hon. ”Det finns ofta ingen i närheten och ljuset är riktigt mjukt. Det är helt enkelt mer magiskt vid den tidpunkten på dagen.”

Diana har fångat soluppgången över hela världen med sin Canon EOS 80D (nu efterföljd av Canon EOS 90D) och Canon EOS 7D Mark II. Hennes bilder har lockat fler än 135 000 följare på Instagram och hon har besökt en mängd olika platser – från destinationer långt borta, som Indien, Mexiko och Vietnam, till europeiska storstadssemestrar i Rumänien, Georgien och Italien.

Under en storstadssemester i hennes hemland Spanien nyligen fick Diana dock sällskap av en ny resekamratCanon EOS R10. EOS R10 är en av två systemkameror i EOS R-systemet, tillsammans med EOS R7, som har en APS-C-sensor, vilket är banbrytande för Canon. EOS R10:s imponerande upplösning på 24,2 MP, dess kompakta design – med en vikt på endast 429 g – och dess kreativa fotograferings- och filmfunktioner gör den perfekt för upptäcktsresande som vill berätta sina historier på unika och innovativa sätt.

Diana använde EOS R10 för att fotografera i Sevilla under en 48 timmar lång resa till Andalusiens huvudstad. Arkitekturfotografering är en av hennes specialiteter och hon besökte några av stadens ikoniska landmärken, till exempel Plaza de España, Giralda (klocktornet på Sevillas katedral) och Metropol Parasol – en av världens största trästrukturer.

En Canon EOS R10 ligger vid foten av en keramisk, målad pelare.

”Jag klev upp före soluppgången varje dag för att få ut mesta möjliga av det vackra ljuset”, avslöjar Diana. ”Det kändes verkligen som sommar i februari. Sevilla är en sådan utsmyckad stad och det är riktigt vackert där.

”Jag använde EOS R10 i en mängd olika situationer, från att filma flamencodansare till att filma roddare på floden, och jag fick experimentera med kamerans autofokus, snabba serietagning och videoalternativ.”

Det var första gången som Diana fotograferade Sevilla och resan var dessutom även hennes första möjlighet att använda en systemkamera. ”Jag tyckte att det var väldigt enkelt att gå över till EOS R10”, säger hon. ”Det fanns några olika knappar ovanpå, men den var verkligen enkel att använda.”

Diana hade även med sig två nya RF-S-zoomobjektiv som är avsedda för APS-C EOS R-systemet och som båda erbjuder fantastisk bildkvalitet. Det lilla och relativt diskreta Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM har en brännvidd på 18–45 mm för en mängd olika resescenarier, medan det mångsidiga RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM har fantastiska närbildsfunktioner och erbjuder en telefotoräckvidd samt en stor zoom med en brännvidd på 18–150 mm. Båda objektiven har även bildstabilisering.

Upplösning och hastighet för dramatik och action

En kvinna i en gul klänning står under en utsmyckad båge framför ett långt, smalt vattendrag i vilket hennes reflektion syns.

Arkitektur är ett av Dianas favoritmotiv vid fotografering. ”Det berättar historier om en plats”, säger hon. ”Jag försöker alltid leta efter färgglada platser eller platser med många detaljer.” Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 35 mm, 1/2 000 sek, f/5,6 och ISO 12800.

En kvinna i en gul klänning går längs en gångväg kantad av palmer, med ett stentorn i bakgrunden.

Diana föredrar att arbeta med kameror som fotograferar snabbt. ”Jag gillar att använda snabb serietagning, så att jag får fler bilder att välja bland”, säger hon. EOS R10 kan fotografera med upp till 23 b/s med dess elektroniska slutare och upp till 15 b/s med dess mekaniska slutare 1 . Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1/1 000 sek, f/5,6 och ISO 100.

Det första stoppet på Dianas rundtur var Plaza de España, ett landmärke som visar upp en mängd olika arkitekturstilar. ”Det blandar inflytandet från den arabiska traditionen som vi har i Spanien med iberisk arkitektur”, säger Diana. ”De som följer mig på sociala medier vet att min typiska bild är en vidvinkelbild av en byggnad med mig framför, så jag använde RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM anslutet till EOS R10, men jag bytte även till RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM för att ta närbilder av de vackra kakelplattorna på torget.”

Diana fokuserade sedan sin uppmärksamhet på att fånga dramatiken och rörelserna hos flamencodansarna. Här använde hon EOS R10:s avancerade autofokus, som använder AF med ögonigenkänning för att spåra personer med ökad precision, samt kamerans snabba serietagningshastighet på 15 bilder per sekund med kamerans mekaniska slutare1.

Två flamencodansare i traditionella kläder poserar på en innergård med uppsträckta armar.

”Även om dansarna snurrade runt och rörde sig hela tiden kunde kameran behålla fokus på dem, även under snabba serietagningar, så det var fantastiskt”, säger Diana. ”I vissa bilder använde jag en relativt lång slutartid, vilket gjorde hörnen på flickornas klänningar lite suddiga, så att du får en känsla av dansarnas rörelse. Jag gillar hur den håller allt i fokus och hur skarpa bilderna ser ut.”

Diana säger att den elektroniska sökaren var en fördel när det gällde att kontrollera att bilderna var skarpa. ”Du kan se hur ansiktsigenkänningen och ögonigenkänningen fungerar i sökaren och det är så användbart att kunna avgöra exakt vad som är i fokus.”

Den elektroniska sökaren är även användbar när du fotograferar under ljusa, soliga dagar eftersom den gör att du kan kontrollera exponeringen och göra eventuella justeringar innan du trycker på avtryckaren. Att kunna se effekterna av kamerainställningarna är särskilt användbart för mindre erfarna fotografer eftersom det gör fotograferingen mer intuitiv.

Närbilder av mat med underbara detaljer

En salladsskål fylld med strimlade morötter, kokta ägghalvor, skivad rödkål, svamp och majs.

Diana provade EOS R10:s inbyggda djupkomponeringsfunktioner för fokusvariation, vilket gjorde det möjligt för henne att ta närbilder av mat med mer av motivet i skarpt fokus. Appen Canon Photo Companion är ett användbart verktyg om du provar en ny kamera för första gången eftersom den förklarar alla funktioner och rattar. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 35 mm, 1/2 000 sek, f/5 och ISO 1600.

En jordgubbe i närbild.

”Jag fotograferade frukten med makrofunktionen med centerfokus hos Canons RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM”, förklarar Diana. ”Det var verkligen häftigt att kunna komma så nära och fånga alla strukturer”, säger hon. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 35 mm, 1/200 sek, f/10 och ISO 400.

Utöver den distinkta arkitekturen är fotografier av det lokala köket en viktig ingrediens i Dianas reseberättelser. ”Jag gillar att arbeta med färger och ofta är färgerna på de platser jag besöker relaterade till maten”, säger hon. ”Mat är en del av kulturen och viktig att fotografera när du vill fånga essensen av en plats.”

Diana använde EOS R10 för att ta närbilder av mat i en tapasbar och på en lokal marknad. ”Jag ville fotografera de färgglada ingredienserna och strukturerna”, säger hon, ”så jag använde makrofunktionen med centerfokus hos RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.”

Genom att experimentera med att använda manuell fokusering och makro kunde Diana komma ännu närmare motivet – en brännvidd på 35 mm ger en maximal förstoring på 0,59x – så att hon kunde fånga varje detalj.

Diana provade även kamerans inbyggda djupkomponeringsfunktioner för fokusvariation. ”Det har jag aldrig använt tidigare och det var riktigt häftigt att kunna ta en serie bilder med ett enda tryck på avtryckaren och sedan se dem kombinerade i en bild med allt i fokus. Kameran sparade även alla enskilda bilder, som utgjorde olika delar av bilden i fokus. Jag gillade den funktionen.”

Panoramabilder och intressanta vinklar

En panoramabild av Sevillas silhuett.

Diana använde Canon EOS R10:s panoramabildläge, som sammanfogar en serie bilder som tas medan kameran roteras vertikalt eller horisontellt, för att fotografera Sevillas silhuett. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 45 mm, 1/500 sek, f/7,1 och ISO 100.

Under den andra dagen av vistelsen i staden åkte Diana till Metropol Parasol, även känt som ”inkarnationens svampar”. ”Där har man en fantastisk utsikt över Sevilla och du kan fånga alla tak och byggnader på avstånd”, säger hon. Den moderna trästrukturen stod i kontrast till den traditionella arkitekturen och Diana visste att det skulle ge henne några intressanta bilder.

En kvinna i en böljande gul klänning böjer sig ned för att justera positionen för en Canon EOS R10 på ett litet stativ.

EOS R10 kan styras trådlöst från en smartphone via appen Canon Camera Connect eller med Canons trådlösa fjärrkontroll BR-E1.

En kvinna i en gul klänning står på en böjd gångväg.

Diana använder ofta sociala medier för att hitta inspiration till resefotograferingen, men hon försöker alltid leta efter kreativa vinklar som inte har använts tidigare. ”Att åka till en plats som kan verka slumpartad och försöka se om det är värt att ta bilder är mitt favoritsätt när det gäller att ta bilder”, säger hon. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm, 1/500 sek, f/5,6 och ISO 100.

För att själv komma med i bilden använder Diana vanligtvis ett litet stativ som stöd för kameran och inför den här resan tog hon med det kompakta Canon-stativgreppet HG-100TBR. ”Det är ett kort stativ, så EOS R10 var ganska nära marken, men den vinklingsbara touchskärmen innebar att jag enkelt kunde se bilden, precis som jag kan med min EOS 80D”, säger hon.

Filmfunktioner för hybridfotografer

Baksidan av en Canon EOS R10 som visar kamerans videoalternativ.

EOS R10 har ett digitalt bildstabiliseringsalternativ för filmer som kan aktiveras för att stabilisera filmer som spelas in medan du går eller vid inspelning utan stativ.

De bästa resekamerorna måste ha hybridfunktioner och EOS R10 är inget undantag. Den här kameran är utrustad med en kraftfull uppsättning filmfunktioner och den kan spela in mer än den konventionella tidsgränsen på 30 minuter, så du kan filma reseminnen i skarpa 4K 60 p, 4K 30 p med 6K-översampling och högkvalitativ Full HD, vilket gör den till en av de bästa kamerorna för vlogging i Canons sortiment.

Kamerans snabba 4K UHD 60/50 b/s är perfekt för att filma actionsekvenser med skarpa detaljer och Diana använde dessa filmfunktioner när hon filmade roddarna på floden. Bilden beskärs2 när du filmar i högre hastighet, vilket kan vara en fördel när du filmar avlägsna motiv som du vill ska se större ut i bilden.

Inspelning med hög bildhastighet stöds när EOS R10 är inställd på Full HD-film, vilket gör att du kan spela in superjämn slow motion-film med 120/100 b/s. ”I en film följde jag roddarna och lyckades även få med en familj med ankor i bilden”, säger Diana. ”När du ser det i slow motion är det riktigt häftigt.”

Canon EOS R10 har utformats för att ge innehållsskapare ännu större frihet att utforska världen på nya och kreativa sätt, från de fantastiska historiska arkitekturerna och de snurrande flamencodansarna till färgstark mat i utsökta närbilder. Den har alla fördelar som finns hos Canons kameror i EOS R-systemet och är ändå ett välbekant alternativ för vloggare och bloggare som Diana, som är vana vid att fotografera med en spegelreflexkamera och vill ha en kamera som är kompakt, snabb och prisvärd. ”Det är det jag verkligen älskar med den”, tillägger Diana. ”Den är liten och lätt men ändå så kraftfull”.

Skrivet av Marcus Hawkins

 1. Serietagningshastigheten kan variera beroende på förhållanden. Mer information finns i tekniska data.
 2. 4K 60 p-filmläge beskärs till 64 % av det horisontella området.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • RESOR

  Den perfekta resekamraten

  Fotograferingsproffset Martin Bissig reser till Sri Lanka med EOS R10.

 • RESEFOTOGRAFERING

  10 tips för resefotografering

  Fotografen och bloggaren Diana Millos delar med sig av sina bästa tips för fantastiska resebilder.

 • RESEFOTOGRAFERING

  De bästa kamerorna och objektiven för resor

  Oavsett om du utforskar stadsgator eller ojämn landsbygd, eller till och med drar iväg till andra sidan världen, lönar det sig att resa lätt. Här är den idealiska Canon-utrustningen för att fånga upplevelsen utan att budgeten spräcks.

 • FOTOGRAFERING

  EOS R50 jämfört med EOS R10

  Vi jämför de viktigaste funktionerna och designen hos två APS-C-kameror i EOS R-systemet.