SPORTFOTOGRAFERING

Sikta, tryck av och vinn: Fånga vinnande ögonblick med en kompaktkamera

Den professionella sportfotografen Molly Darlington delar med sig av sina bästa tips för att fånga amatörsportögonblick med inställningar för att sikta och trycka av.
En person håller i en Canon PowerShot SX740 HS och tittar på bilden på den uppfällbara skärmen.

Att fånga de naturliga och spontana händelserna i en barnfotbollsmatch kräver snabba reflexer och en ännu bättre zoom, något som den tidigare Canon-ambassadören och den professionella sportfotografen Molly Darlington känner till mycket väl. Molly började fotografera sport 2015 medan hon fortfarande gick på högskolan. Direkt efter universitetet började hon fotografera Premier League- och mästerskapsfotboll.

Hennes starka sportbakgrund innebar att hon visste exakt vilka ögonblick hon skulle fånga på en fotbollsmatch. Utrustad med Canon PowerShot SX740 HS i fickstorlek, som har en kraftfull 40x optisk zoom, och Canon PowerShot ZOOM-kameran med monokulär form, tog hon sina professionella berättarkunskaper till planen på en amatörnivå. De här två lättanvända kamerorna är även perfekta för att fotografera familjeaktiviteter utomhus eller möten med vilda djur, och de tar dig närmare händelserna.

Molly förklarar vad hon vanligtvis försöker skapa i sina bilder: ”Jag hoppas kunna berätta spelets story, vad som hände och visa höjdpunkterna och missarna, så att de som ser bilden kan komma ihåg exakt när det hände.

”Jag strävar alltid efter att fånga minnesvärda ögonblick i sporten. Vid fotbollsmatcher fotograferar jag ofta målen, firandet och viktiga ögonblick som när någon får ett rött kort. Jag försöker även fånga känslor i mina bilder – oavsett om det är spänning, frustration eller besvikelse – från spelarna eller publiken.”

Här förklarar Molly hur du kan göra detsamma med en enkel, kompakt uppsättning.

1. Ta en bildsekvens

Pojkar spelar fotboll, fyra i gröna kläder, en med benet i luften för att sparka mot bollen och en spelare i blått.

”En vänskaplig match mellan två lokala lag under 12 år på ett lokalt fotbollscenter var en utmärkt plats att testa den här utrustningen och gav föräldrarna möjlighet att fånga händelserna medan de tittade på matchen”. Tagen med en Canon PowerShot SX740 HS inställd på 461 mm, 1/1 300 sek., f/5,6 och ISO800.

En Canon PowerShot SX740 HS och Canon PowerShot ZOOM placeras på gräset på en fotbollsplan, inom de vitmålade linjerna.

Canon PowerShot SX740 HS och Canon PowerShot ZOOM är bevis på att bra saker kommer i små format – de är lätta, i fickformat och prisvärda och utgör fantastiska tillägg i en blivande sportfotografs utrustning, eller för en förälder som vill fånga minnen.

Med en kamera som Canon PowerShot SX740 HS, som reagerar otroligt snabbt när du trycker på knappen och tar en serietagning med 10 bilder per sekund, kan du skapa en bildserie som ser till att du inte missar några viktiga adrenalinpumpande ögonblick. Du kan även fotografera 10 bilder per sekund med Canon PowerShot ZOOM.

”I den här bilden var 10 bilder per sekund mycket användbart eftersom det gjorde att jag kunde ta en serie bilder när en spelare tackade en annan, vilket gjorde att jag kunde välja den bästa bilden efteråt”, förklarar Molly. ”En tacklingsserie kan vara svår, eftersom bollen inte alltid är i bild, så det hjälper verkligen att kunna ta 10 bilder per sekund.”

2. Fyll bilden

En pojke på en fotbollsplan springer samtidigt som han firar lyckligt.

Molly har som mål att fylla ramen så att motivets uttryck blir tydliga. ”Jag hoppas få betraktaren att känna något bara genom att titta på bilden”, säger hon. Tagen med en Canon PowerShot SX740 HS inställd på 220,5 mm, 1/1 600 sek., f/5,6 och ISO400.

Molly Darlington sitter på en liten pall vid sidan av en fotbollsplan och tittar på den pågående matchen.

Den kompakta PowerShot ZOOM var perfekt för att fånga händelserna i den här fotbollsmatchen då den kunde zooma från sidolinjerna och fånga allt som händer.

”Känslor är ett fantastiskt inslag i en sportbild, och i den här bilden använde jag zoomen för att fånga när spelaren firade”, säger Molly, som utnyttjade den 40x optiska zoomen i Canon PowerShot SX740 HS för att fylla bilden med minnesvärda uttryck.

”Det är alltid bra att kunna fylla hela bilden vid sportfotografering, och med 40x zoom kan du göra det när händelserna sker lite längre bort”, säger hon. För Molly är ögonblicken av firande en av de bästa delarna med hennes jobb. ”För mig finns det ingen bättre känsla än när allt faller på plats och du fångar ett mål på en fotbollsmatch, där firandet kommer mot dig och fansen är helt uppspelta bakom dig.”

3. Testa olika brännvidder

Moly Darlington håller i Canon PowerShot ZOOM på en fotbollsmatch.

Canon PowerShot ZOOM har en zoomfunktion i tre steg som gör att du kan växla mellan brännvidder på 100, 400 och 800 mm med en knapptryckning, vilket innebär att du inte missar en enda bild oavsett avstånd.

Pojkar spelar fotboll, en dribblar bollen medan en spelare från motståndarlaget jagar honom.

Möjligheten att snabbt byta brännvidd är särskilt viktig vid sportfotografering, där rörelserna är snabba och du aldrig vet när en viktig händelse kommer att inträffa. Objektivet med 40x zoom på Canon PowerShot SX740 HS har en maximal brännvidd i vidvinkel som motsvarar 24 mm samt en teleräckvidd på 960 mm. Tagen med en Canon PowerShot SX740 HS inställd på 109,3 mm, 1/1 600 sek., f/5 och ISO200.

Den kompakta Canon PowerShot ZOOM med 12 megapixel har ett objektiv och en zoomfunktion i tre steg som tar dig närmare avlägsna detaljer. Molly tyckte att funktionen var intuitiv att använda och ovärderlig för att ta del av händelserna på nära håll.

”Det var så enkelt att växla mellan brännvidder, med en knapp ovanpå Canon PowerShot ZOOM som gjorde att jag kunde växla mellan 100 mm, 400 mm och 800 mm”, säger hon. ”För den här fotbollsmatchen var zoomen på 400 mm perfekt, men för större sportevenemang med stora fotbollsplaner för matcher på professionell nivå kan 800 mm användas.”

Brännvidderna på 100 mm, 400 mm och 800 mm visas i sökaren och ju högre siffra, desto närmare motivet kommer du.

Det är viktigt att du experimenterar med de intelligenta funktionerna i kameran för att lyckas ta de bilder du vill. ”Det kan vara svårt att fotografera med en ny kamera innan du har vant dig vid hur den fungerar”, förklarar Molly. Hennes bästa råd? ”Öva, öva, öva med utrustningen. Ibland kan det vara bra att plocka fram utrustningen några gånger, bara för att komma underfund med hur den fungerar och testa olika inställningar.”

Innan du planerar att använda kameran på ditt barns sportevenemang är det en bra idé att få en känsla för utrustningen. Kompaktkameror är perfekta för nybörjare.

4. Fokusera på att få en skarp bild

En pojke sparkar till bollen under en fotbollsmatch.

Molly rekommenderar en ren bakgrund utan distraherande element i bilden eftersom det gör bilderna skarpa och hjälper dig att städa bilderna. ”Om du har en ren bakgrund utan oreda kan tittaren fokusera helt på motivet”, säger hon. Tagen med en Canon PowerShot SX740 HS inställd på 228,7 mm, 1/1 600 sek., f/5,6 och ISO400.

”Det kan vara svårt att ta en skarp bild under en snabb match, så allt som underlättar det är alltid en bonus. Bildstabiliseringen på Canon PowerShot ZOOM och Canon PowerShot SX740 HS underlättade vid fotograferingen, eftersom bollen kan röra sig mycket snabbt, så jag tyckte att det var ganska viktigt”, säger Molly.

Molly upptäckte att den inbyggda bildstabilisatorn gjorde det möjligt för henne att fotografera utan stativ så att hon kunde följa händelserna, men hon använder även en bärbar minipall vid sportevenemang för extra stöd – en favorit hos professionella fotografer som fotograferar planen. ”De är väldigt robusta, så många sportfotografer har dem, och de är mycket användbara eftersom du ofta kan justera höjden för att sitta bakom eventuella reklamskyltar och göra dig så kort eller lång som du vill under ett sportevenemang”, säger hon.

Både Canon PowerShot ZOOM- och Canon PowerShot SX740 HS-kamerorna har autofokus med ansiktsigenkänning och AF-spårning som är perfekt för att behålla fokus på ett rörligt motiv, oavsett om det är bollen eller en spelare.

5. Kontrollera bilderna medan du fotograferar

En person tittar på en bild på den uppfällbara skärmen på en Canon PowerShot SX740 HS.

Canon PowerShot SX740 HS har en uppfällbar skärm på 180 , vilket gör det otroligt enkelt att granska dina bilder på plats.

Två pojkar i en fotbollsmatch, varav en försöker få bollen förbi målvakten, som är i rätt position för att fånga den.

Generellt sett menar Molly att ”PowerShot SX740 HS var en fantastisk kamera för barnens sportevenemang. Den har ett stort zoomintervall och realtidsskärmen gör att du enkelt kan spåra det du fångar.” Tagen med en Canon PowerShot SX740 HS inställd på 524,3 mm, 1/2 000 sek., f/6,3 och ISO800.

Tack vare den uppfällbara LCD-skärmen är det enklare än någonsin att kontrollera dina bilder under ett sportevenemang. Skärmen på 180° på Canon PowerShot SX740 HS hjälpte Molly att se till att hon fick de bilder hon ville ha.

”På den uppfällbara LCD-skärmen kan du se bilderna medan de tas, så att du vet vad du har tagit”, säger hon. ”Den här bilden av spelaren som sköt mål förbi målvakten var möjlig tack vare 40x zoomen, eftersom de var på andra sidan planen.

Du kan ansluta till Canon Camera Connect-appen och snabbt dela dina bilder med andra föräldrar efter matchen. Camera Connect-appen kan även användas för att se bilder från din Canon PowerShot ZOOM eller till och med för att ta bilder via fjärrstyrning med Canon PowerShot ZOOM- eller PowerShot SX740 HS-kameror om vinkeln du vill fånga är lite svår.

Oavsett om du är en blivande sportfotograf eller bara älskar all action, är det inte så överväldigande som det kan verka att fånga de här sportögonblicken. Molly uppmanar alla att plocka upp en kamera nästa gång de står vid sidlinjen för att bevara minnena långt efter slutsignalen.

Utöver bra utrustning förlitar sig Molly på de färdigheter hon har finslipat under sin karriär: tålamod och en instinkt att hitta rätt position för att fånga ett avgörande ögonblick. ”Det krävs tålamod och mycket övning, och vid många sportevenemang måste turen vara på din sida”, säger hon. ”Om du till exempel är på en fotbollsmatch och sitter i ena hörnet, kan du inte göra så mycket om all action sker i de andra tre hörnen. I sådana situationer är det viktigt att känna till sporten du fotograferar så att du kan följa den och förutse vad som kan hända härnäst.”

”Jag har alltid älskat sport och att fotografera, så det var självklart för mig att kombinera de två intressena”, säger hon. ”Jag hade ingen aning om hur mycket jag skulle tycka om det innan jag gick på min första match. Med mycket övning och lite tur har jag tagit mig dit jag är nu, och jag skulle inte ändra på något.”

Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar