A man and two children sit in a sunny field enjoying a picnic. Photo by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

SOMMARFOTOGRAFERING

Solkysst, vacker sommarfotografering med Canon EOS 250D

Den svenska fotografen Hannah Clarks sommarbilder påminner om lata dagar i solen. Hennes bilder av vänner och familj är tagna i naturlig stil och är vackert ljusa och varma.

Under många år fotograferade Hannah som hobby och använde kompaktkameror för att fota allt från Stockholms färgstarka gator till vidsträckta landskap på resor. Nyligen bestämde hon sig för att ta fotografering lite mer på allvar och investerade i en Canon spegelreflexkamera för att utveckla sin hobby till ett litet företag, som hon nu driver parallellt med sitt dagliga arbete.

Hannah valde den lätta och enkla Canon EOS 250D med en mängd funktioner som hennes gamla kompaktkameror saknar, t.ex. kompatibilitet med EOS-objektiv och Speedlite-blixtar, en optisk sökare och ett guidat användargränssnitt (GUI) för ett högre tempo.

Med Canon EOS 250D, ett Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektiv och ett Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektiv i utrustningsväskan tog Hannah sig an flera fotografiska utmaningar för att utöka sina färdigheter. Utmaningarna omfattade allt från att ompröva komposition till att testa olika brännvidder. Hon fick tänja på de kreativa gränserna och samtidigt lära sig hur hennes nya utrustning fungerar. Det här är vad hon lärde sig, bl.a. några tekniker du kan hämta inspiration från när du ska fotografera din egen sommarsemester.

1. Fotografera i ovanliga vinklar

Hanna tycker om att utforska okonventionella vinklar i sin fotografering. ”Jag tänker mycket på komposition”, säger hon. ”Jag föreställer mig hur jag hade tagit bilden i vanliga fall och sedan experimenterar jag mig fram genom att fota högt och lågt och positionera personen på olika platser i bilden. Om jag bara flyttar mig en liten bit så kan jag skapa en helt ny bild.”

Canon EOS 250D är den lättaste spegelreflexkameran med en vinklingsbar skärm*, vilket kan visa sig praktiskt när du håller kameran över huvudet eller hukar dig på marken för att få en mer spännande bild.

A composite photo shows a yellow flower and a girl in a yellow dress, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

2. Använd Ögon-AF för skarpa ögon

Det är enkelt att få skarpa resultat med autofokussystemet på Canon EOS 250D. Ögon-AF ser till att ögonen är i fokus när du använder skärmen i Live View, som du enkelt aktiverar genom att trycka på Live View-knappen på baksidan av kameran.

”Jag använder nästan alltid läget Ögon-AF när jag tar bilder av lekande barn, eftersom ögonen är deras mest uttrycksfulla drag oavsett vad de gör”, säger Hannah.

"Jag visualiserar hur jag hade tagit bilden i vanliga fall och sedan experimenterar jag mig fram."

3. Lek med olika brännvidder

Hannah har experimenterat med både fasta objektiv (fast brännvidd) och zoomobjektiv – närmare bestämt det fasta objektivet Canon EF 50mm f/1.8 STMoch zoomobjektivet Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Hon tycker om att byta position och komponera foton med det fasta objektivet men hon säger också att ”det är roligt att använda zoom eftersom jag kan fotografera barnen i olika vinklar när de är i rörelse, även om de är långt borta”.

När hon provade Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM genom att fotografera sina barn på ett gräsfält och vid en sjö, upptäckte hon att den lätta vikten var en verklig fördel. ”Jag älskade att experimentera med Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM”, säger hon. ”Den är väldigt lätt, vilket överraskade mig – jag skulle absolut ta med den på semester och använda den mycket.”

Canon EF 50 mm f/1.8 STM--objektivet ger istället ett kort skärpedjup och bakgrundoskärpa vid porträtt, vilket gör att det också har en plats i hennes utrustningsväska. ”50 mm-objektivet har en större bländare som passar perfekt när det är lite mörkare eller om jag vill skapa en suddig bakgrund. I kombination med Canon EOS 250D är 50 mm-objektivet perfekt för porträtt. Om jag fick välja ett enda objektiv att arbeta med så hade jag valt det här”, säger hon.

Relaterade artiklar
A woman and girl look at the back of a Canon EOS 250D

FAMILJEFOTOGRAFERING

Så tar du perfekta familjebilder med EOS 250D

Upptäck hur du kan använda Canon EOS 250D för att ta familjebilder med bättre komposition, perfekt exponering och personlig stil.

A mother holds her sun, wearing sunglasses.

FAMILJEFOTOGRAFERING

Så här tar du naturliga, kreativa familjeporträtt

Den professionella porträttfotografen Christian Anderl berättar hur du kan använda din Canon-kamera för att ta spontana bilder av familjeögonblick.

A girl in a playwark holds a frisbee up, framing her face.

FAMILJEFOTOGRAFERING

Ta bättre porträtt: roliga utmaningar med familjefotografering

Familjebloggaren Katja Gaskell bytte sin smartphone mot en Canon EOS M50 och blev förvånad över resultaten – imponera på dig själv genom att prova de här teknikerna.

A baby sits with an abacus.

BEBISFOTOGRAFERING

12 tips för bebisfotografering du kan använda idag

Bevara minnesvärda ögonblick och fånga din bebis utveckling med våra smarta sätt att göra bebisfotografering rolig och få fantastiska resultat

A composite shows two children looking at a flower, and a boy sitting on a dock, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

4. Ta porträtt i svagt ljus

Det mjuka ljuset som infaller när solen står lågt på himlen, i synnerhet kring gryning och skymning vid den ”gyllene timmen”, är populärt bland fotografer. Den mjuka belysning är en del av Hannahs personliga, fotografiska färgpalett och ger ett varmt uttryck med solens glöd som vackert belyser hudfärger.

”Jag gillar kvällsljus bäst och föredrar att fotografera i svagt ljus snarare än starkt solsken – det är mer subtilt”, säger hon. Om du går in eller fotograferar när solen går ned är det enkelt att fotografera med Canon EOS 250D. ”Jag har testat upp till ISO 3200 och bilderna blir inte brusiga”, säger Hannah. ”Jag älskar att experimentera med ISO och öka den så att jag kan använda en kortare slutartid och fånga rörelser även i svagt ljus. Jag har hört att många är rädda för att skruva upp ISO, men Canon EOS 250D ger fortfarande fantastiska resultat vid högre ISO.”

Dessutom fungerar autofokus på Canon EOS 250D väldigt bra på nivåer som ser väldigt mörka ut för ögonen (upp till -4EV i Live View). Kameran har en bättre uppfattningsförmåga på natten än vad du har, så lita på att den kan urskilja motivet.

A composite shows a girl in a field of long grass, then standing with a boy in the same field, photographed by Hannah Clark on a Canon EOS 250D.

5. Se hur långt du kan komma med autoläget

Allteftersom Hannah har utvecklat sitt fotograferande har hon börjat att fotografera mer i manuellt läge. Men hon ser även stora fördelar med de automatiska inställningarna som ger resultat av hög kvalitet med en knapptryckning och som du kan lära dig av under resans gång. Hon har tittat närmare på autoinställningarna på Canon EOS 250D, t.ex. det helt automatiska smarta motivläget, som analyserar motivet framför dig och väljer de bästa inställningarna för omgivningen.

”Jag använde sceninställningarna för att underlätta övergången till manuellt läge”, säger hon. ”Inställningarna är perfekta för personer som inte har använt en kamera på länge eller som inte haft en spegelreflexkamera tidigare. Kameran väljer vilka inställningar som ska användas, och det kan du lära dig mycket av. När jag först fick kameran använde jag sportscenläget för att få barn i rörelse i fokus, och porträttinställningen.”

Hannah tycker om att dokumentera små detaljer i sina bilder och hon valde autoläget för att fotografera när hennes son tvättade händerna i en ljusrosa hink med vatten. ”Jag älskar att fota detaljer och skapa en story av bilderna”, säger hon. ”Det kan vara händer som greppar en axel, fötter, solglasögon på ett bord, en hatt som ligger på en strand – små detaljer i ett större motiv.” I det här fallet valde autoinställningarna att fota vid f/5,6, 1/500 sekunder och ISO 200. Den korta slutartiden på 1/500 sekunder innebar att hon kunde frysa vattendropparna som stänker på händerna.

6. Missa inte en sekund av rörelse

”Min viktigaste lärdom är att alltid ta med kameran”, säger hon. ”Om jag alltid har den med mig, så fortsätter jag att utvecklas och bli mer förtrogen med kameran, vilket gör mig mer självsäker.” När Hannah fotograferade sin familj för de här utmaningarna följde hon sina barn och lät dem leka fritt. Istället för att be personer att posera, föredrar hon att fotografera dem medan de gör något de tycker om. ”Jag låter dem leda vägen och göra vad de vill, samtidigt som jag hela tiden har kameran med mig. Bilder på lekande barn blir bäst när de inte är för fokuserade på kameran.”

För att inte missa ett ögonblick fotograferade Hannah bildserier i serietagningsläget, som tar fem bilder per sekund (b/s) på Canon EOS 250D. ”Jag har alltid serieinställningen på, så att den tar flera bilder per sekund”, säger Hannah. ”Du har större chans att få en fantastisk bild om du har en bildserie. Jag älskar den här bilden (nedan) med stänk åt sidan – den känns så energifylld.”

7. Använd kamerans anslutningsmöjligheter

Det är fantastiskt att kunna dela med dig av foton till vänner och familj när du fotar på dagsutflykter. Canon EOS 250D kan enkelt kopplas till din smartphone eller surfplatta med hjälp av Bluetooth eller Wi-Fi och med Canon Camera Connect-appen kan du överföra bilder och lägga ut dem på sociala medier eller skicka dem till nära och kära.

”Jag vill ofta lägga ut mina bilder på Instagram, så det är perfekt om jag kan överföra dem från kameran till telefonen för att sedan lägga ut dem”, säger Hannah. ”Jag använder den här funktionen med Canon EOS 250D och jag tycker att den är otroligt smidig och enkel – och jag är inte särskilt teknisk! Det finns dessutom en guide i Canon Camera Connect-appen som ger dig instruktioner om hur du ansluter kameran.”

Mer information om hur du får ut mesta möjliga av kamerans funktioner finns i Canon Photo Companion-appen, som har tips om hur du lyckas inom samtliga fotogenrer, expertråd, lektioner och tips som är skräddarsydda för din kameramodell.

Skrivet av Lucy Fulford

*EOS 250D (svart/silver) är världens lättaste digitala systemkamera med APS-C-sensor och en helt vinklingsbar LCD-skärm. Inklusive batteri och minneskort enligt CIPA:s riktlinjer. Från och med 9 april 2019 (undersökt av Canon).

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla stories