BEBISFOTOGRAFERING

12 tips för bebisfotografering du kan använda idag

Bevara de värdefulla ögonblicken och fånga ditt barns utveckling med våra smarta sätt att göra barnfotografering roligt och få bra resultat.
En bebis håller i en nalle och sitter på ett lapptäcke på sängen och ler direkt mot kameran. © Tomsickova Tatyana/Shutterstock

Många föräldrar, familjemedlemmar och vänner vill fotografera bebisar så fort de träffar en ny liten familjemedlem och det är enkelt att förstå varför: de är otroligt gulliga och i takt med att de växer börjar allt fler tecken på deras personligheter lysa igenom. Oavsett om de är fnittriga, nyfikna, tankfulla eller livliga är fotografering ett av de bästa sätten att följa och bevara den här unika och snabba utvecklingen.

Vem som helst kan ta en spontan bild, men de här teknikerna hjälper dig att ta fantastiska bilder som verkligen fångar minnesvärda ögonblick – redo att dela med nära och kära, var de än befinner sig.

1. Välj den bästa tidpunkten

En bebis med rosa mössa och grå/brun tröja ligger på sidan på en brun filt och tittar och ler mot kameran.

Ju gladare bebisen är, desto bättre blir bilden du tar, så se till att välja den bästa tiden att fånga ögonblicket och en lättanvänd kamera så att du inte behöver slösa tid på att experimentera med inställningarna. © Samuel Borges Photography/Shutterstock

Med undantag från nyfödda är bebisar vanedjur. Nästan alla bebisar vänjer sig vid att göra vissa saker vid vissa tider på dagen. Du lär dig när bebisen är på sitt bästa humör, så sträva efter att fotografera under de ögonblicken. Din bebis kanske är lugnast precis efter maten. Eller precis efter en förmiddagslur.

2. Fotografera i ögonhöjd

En bebis med en ljusrosa tröja ligger på sidan på en fluffig beige filt.

Kom nära bebisens ögonnivå för att ta en bild som visar det intima bandet mellan dig och ditt barn. Se till att autofokuseringen är inställd på en punkt eller ansikte + följande om det är tillgängligt, så att bebisens ögon är i skarpt fokus. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/100 sek, f/2,8 och ISO 640. © Mark Fensome

Klassiska bilder på nyfödda är närbilder på deras små fötter och händer eller sovande på mammas eller pappas axel. För små och äldre barn är bilder som visar på rörelse när de leker eller inom ramen för deras liv tidlösa minnen. Den gyllene regeln för den här typen av bilder är att fotografera i deras ögonhöjd för att ge en känsla av intimitet.

Det är alltid en bra idé att planera bilderna du vill ta. Man vet aldrig hur länge bebisens goda humör varar, så var beredd på att strunta i bilder med lägre prioritet om du får ont om tid.

3. Konfigurera kameran innan du fotograferar

En morfar använder Canon EOS R100 för att ta en bild på sitt barnbarn som cyklar. Mormor sitter bredvid och ler.

Se till att ha kameran nära till hands när du vet att ditt barn eller barnbarn ska lära sig något nytt. Det är viktigt att fånga de där ögonblicken som bara sker en gång i livet med bästa möjliga kvalitet, så att du kan titta på dem i framtiden. © Gary Morrisroe

Tid är viktig när du fotograferar bebisar. Under lugna stunder kanske du har tio minuter på dig att fotografera. Se till att utrustningen är klar när klockan börjar ticka så att du får så mycket tid som möjligt med din glada bebis. Naturligtvis ändras ljusförhållandena och bebisarna rör på sig, så det är oundvikligt att du måste justera inställningarna under tiden. Men att i förväg konfigurera det grundläggande – ditt objektiv, exponering, matningsmetod och andra grundläggande funktioner – säkerställer att du får mer tid till fotografering.

Med kameror som Canon EOS R100 är det enkelt att bara plocka upp kameran och fotografera. De automatiserade lägena och de guidade menyerna och skärmarna hjälper dig med inställningarna, så att du kan koncentrera dig på det som är viktigt – det värdefulla ögonblick du vill fånga och bevara i många år framöver.

4. Arbeta med naturligt ljus

En flicka med en rosa rosett på huvudet ler rakt mot kameran. Det naturliga ljuset som kommer från ett fönster på sidan sprids jämnt över ansiktet.

Om du funderar på att använda en reflektor bör du se till att testa vilken färg som passar bebisens hudton bäst. Det kan hända att den guldfärgade sidan faktiskt är mer smickrande än den silverfärgade. © pixelheadphoto digitalskillet/Shutterstock

Ett barn sitter i en gungstol och tittar mot fönstret genom vilket naturligt ljus kommer in.

Ibland kan de bästa ögonblicken för en bild uppstå när du gör något trivialt, som att laga mat åt bebisen i köket. Därför är det viktigt att kameran är redo för användning. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/400 sek, f/2,0 och ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Ett smickrande och intimt sätt att liva upp dina bebisbilder är att få ut mesta möjliga av naturligt ljus. En enkel teknik är att använda en reflektor för att studsa runt ljuset från fönster. Du behöver inte ens en professionell fotoreflektor, bara ett vitt ark eller en stor bit vitt papper eller kartong. Sätt barnet bredvid ett fönster och låt en vän eller familjemedlem hjälpa dig att vinkla reflektorn så att ljuset från fönstret ger ljusare skuggor på den sidan av barnets ansikte som är vänd från fönstret.

Ibland gör ljuset hela bilden och din enda roll är att fånga ögonblicket. Se till att fokus ligger på barnets öga och att kompositionen ser bra ut och tryck snabbt på avtryckaren för att bevara det flyktiga minnet.

5. Förbered objektivet

Ett litet barn är djupt försjunken i sina tankar och tittar långt framför sig medan fingret petar på den helt nya tanden.

Objektiv med fast brännvidd är perfekta för porträtt i svagt ljus. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/1 600 sek, f/2,0 och ISO 2500. © Ilvy Njiokiktjien

En svartvit bild tagen uppifrån av bebisens ansikte, med ögonen stängda och de långa ögonfransarna i fokus.

Ibland kan färg bli ett störningsmoment och detaljerna blir starkare när de fotograferas i svartvitt. Du kan kontrollera om bilden du tagit av bebisen ser bättre ut i svartvitt i kameran genom att gå till Bildstilar eller ändra det under efterbehandlingen om du fotograferar i RAW-format. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/2,8 och ISO 200. © Helen Bartlett

Vilket objektiv du använder beror på vilken typ av bild du vill ta. För allmänna bilder kan du prova ett objektiv med fast brännvidd, till exempel Canon RF 50mm F1.8 STM, som enkelt hanterar miljöer med svagt ljus, till exempel sovrum, eller ett porträttobjektiv som Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. Det har snabb autofokus som kan komma väl till pass för att fånga rörelser som att krypa och äta.

Om du vill få tydliga närbilder av bebisens små kroppsdelar – händer, tår och ögonfransar – är makroobjektiv, som ovan nämnda Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM eller Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, utmärkta val.

I allmänhet är objektiv med fast brännvidd, till exempel 50 mm eller 85 mm, bra i mörka miljöer eftersom de släpper in mycket ljus via den stora bländaröppningen. Men du kanske vill använda ett zoomobjektiv i situationer när bebisen är aktiv. Med ett zoomobjektiv som Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM kan du hålla kvar bebisen i bild medan den rör sig och det ökar chansen att ta bilden på kort tid.

6. Sch! Fotografera tyst

En svart flicka som bär en vit yllebody ler i sömnen.

Bebisens sovtid är dyrbar, så se till att inte väcka dem med avtryckarljudet när du försöker fånga deras glada uttryck. Tagen med en Canon EOS 5D Mark II (nu efterföljd av 5D Mark IV) och ett Canon EF 24-70mm f/2,8L II USM-objektiv © Mellz Photography Ltd

Bebisar kan enkelt distraheras och även bli lite rädda för kraftiga pipljud och slutarutlösning. Det är då läget för tyst bildtagning kommer väl till hands. Om du har en EOS-kamera, som Canon EOS R100, kan du välja tyst läge från motivlägena. Ett annat alternativ är att dölja slutarljud med lugnande eller lekfull musik, beroende på vilket humör du är ute efter.

7. Fotografera i läget tidsförval

Ett barn går mot kameran med handen högt upp, som om att han eller hon sträcker sig efter något.

Om du fotograferar ett litet barn bör du se till att kameran är inställd på ett motiv i rörelse genom att ändra läget till Tv. Tagen med en Canon EOS R100 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv inställt på 1/100 sek, f/3,5 och ISO 1600 © Gary Morrisroe

I Tv-läget (Tidsförval) kan du ställa in slutartiden så beräknar kameran den bästa bländaren därefter. Med det här läget kan du arbeta snabbare och mer kreativt utan att behöva göra en massa justeringar under fotograferingen. Slutartiden måste till exempel vara tillräckligt snabbt för att undvika att rörelser blir suddiga, så vid fotografering av en livlig bebis är 1/250 sekund en bra början. Börja där och justera beroende på aktivitet.

Du vill vanligtvis att hela bebisens ansikte är i fokus, så det är viktigt att kontrollera att skärpedjupet inte är för kort. Genom att sätta ISO på auto kan du uppnå önskad slutartid och bländarinställningar, men kom ihåg att ju lägre ISO-tal, desto högre blir bildkvaliteten.

8. Använd serietagningsläget eller spela in filmer

En film inspelad med Canon EOS R100 visar ett litet barn som håller upp händerna och går mot kameran.

Vid de flesta andra fotograferingstillfällena tar du antagligen en bild i taget. Men för bebisporträtt bör du försöka ändra kamerans matningsmetod till serietagningsinställningen. Serietagning (även kallat bildserie) är särskilt användbart om du har en bebis som rör på sig! Det hjälper dig att fånga bebisens alla plötsliga rörelser och ger dig bästa möjliga chans att fånga det perfekta ögonblicket, eftersom det inte är sannolikt att en bebis poserar så länge du vill.

Bättre upp – spela in en film! Kameror som Canon EOS R100 har fantastisk bildstabilisering för film och autofokus som hjälper dig att hålla ditt barns ansikte skarpt medan det tar sina första steg mot dig. Ögonblick som det förtjänar den bästa kvaliteten och om du spelar in i 4K kan du till och med ta en ögonblicksbild från filmen och skriva ut den till bebisens fotoalbum.

9. Experimentera med fokuspunkter

En bebis inlindad i en blå filt ligger på en säng, med de små rosa fötterna i fokus.

Ändra kamerainställningen till specialmotivet Makro eller Närbild för att ta bilder av bebisens söta kroppsdelar, som deras små fötter och händer, med allt annat suddigt i bakgrunden. © James Paterson

Normalt sett vill du fokusera på motivets ögon i ett porträtt. Men med bebisporträtt kan du skapa slående bilder genom att bryta den regeln lite då och då.

Eftersom bebisar är så små kan till exempel händer och fötter vara ett intressant motiv. Om din kamera har en touchskärm, som Canon EOS R10, behöver du bara trycka på den del av skärmen där du ser fingrarna eller tårna för att fokusera. Med en stor bländaröppning blir allt annat i bilden suddigt, så att det drag du vill framhäva är helt i fokus.

10. Studsa blixten

En ung kvinna tar en bild med en kamera och en Speedlite-blixt som är riktad åt sidan och uppåt, på ett barn som sitter vid bordet omgiven av familjen.

Bli mer kreativ med bilder av barnen och experimentera med en extern blixt för att tillföra mer riktat ljus. © Tom Martin

I situationer där du vill styra ljuset med en blixt är det viktigt att inte rikta blixten direkt mot bebisens ögon, eftersom ljuset från blixten kan vara väldigt stark för både stora och små bebisar. Använd i stället en extern blixt och studsa ljuset från taket eller väggen mittemot. Om du bara vill experimentera med blixten kan Speedlite EL-100 användas på kameran och externt och det är ett bra och prisvärt alternativ att börja med. Om du vill investera i en blixt av högre klass är Speedlite EL-5 det bästa alternativet.

11. Använd ett stativ

En mormor håller sitt barnbarn i famnen och pratar med barnet.

Om du vill få med dig själv i bild kan det vara enklast att använda ett stativ. Tagen med en Canon EOS R100 med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/320 sek, f/4,0 och ISO 640 © Gary Morrisroe

Ett porträtt av en familj med föräldrar och tre barn, där alla sitter på en soffa med ballonger i form av texten ”Grattis på födelsedagen” på väggen bakom dem.

När du vill få med hela familjen i en bild vid de där speciella tillfällena är ett stativ och fjärrstyrd fotografering det enda du behöver. Tagen med en Canon EOS 800D (nu efterföljd av EOS 850D) med ett Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/5,6 och ISO 400 © Tom Martin

Det är sannolikt att bebisar gör plötsliga rörelser, så ett stativ kanske inte känns som det perfekta tillbehöret, men det ger dig fria händer att posera eller distrahera barnet och framkallar de uttryck som du vill ha.

Med ett stativ kan du även vara med på bilden själv och skapa tidlösa och klassiska bilder där du till exempel omsluter bebisens händer eller fötter med dina egna händer. När kameran sitter på ett stativ kan du växla matningsmetoden till självutlösaren. Du har ofta alternativ med två och tio sekunder. Använd alternativet med tio sekunder. Du kan även använda ett stativ med en Bluetooth-kontroll, som Canons stativgrepp HG-100TBR, för att superenkelt kunna ta bilder via fjärrstyrning. Du kan antingen ta en testbild av dig själv först eller be din partner eller en vän att stå där du tänker stå, så att du får till fokuserings- och exponeringsinställningarna. Eller ställ dig på rätt position och börja filma för att få ut mesta möjliga av ögonblicket när bebisen är på bra humör.

12. Använd appar

En figur håller en Canon EOS R100-kamera bredvid en smartphone. Samma bild visas på kameraskärmen och i appen Canon Camera Connect på telefonen.

Du kan använda appen Canon Camera Connect för att inte bara fotografera via fjärrstyrning utan även överföra bilder och filmer för att snabbt dela dem med familj och vänner.

Det finns många användbara Canon-appar som gör fotografering, inlärning och delning enklare och roligare.

Om du har en Wi-Fi-aktiverad kamera kan du använda den kostnadsfria Canon Camera Connect-appen för att fjärrstyra kameran från din Android- eller iOS-enhet, för att själv kunna vara med i bild och undvika risken för kameraskakning. När kameran är monterad på ett stativ kan du få direktkontakt med bebisen, övervaka kamerans Live View på telefonen och utlösa slutaren vid rätt ögonblick. Du kan även använda appen för att snabbt importera dina bilder direkt till telefonen för enkel delning. Även vissa kameror på ingångsnivå, som Canon EOS R100, har stöd för automatisk överföring, så att du kan granska och dela dina bilder från din mobila enhet direkt efter fotograferingen. Tjänster som image.canon är också bra alternativ för att överföra och lagra dina bilder i molnet för ytterligare bearbetning och delning vid ett senare tillfälle.

Canon Photo Companion-appen erbjuder skräddarsydda tips och övningar som är anpassade efter din specifika kameramodell. Allt du behöver göra är att välja din EOS-kamera när du uppmanas till det och du får tillgång till en uppsjö av videolektioner, inspirerande artiklar och tips om olika ämnen, till exempel barnfotografering, så att du ständigt kan förbättra din fotografering och lära dig mer.

Om du har en bebis i familjen kan du hämta kameran och börjar fotografera alla värdefulla minnen. Kom ihåg att det är värt att skriva ut dem istället för att låta dem ligga kvar på SD-kortet, så att de kan leva vidare tillsammans med dig och kontinuerligt ta dig tillbaka till de där speciella ögonblicken i livet.

Skrivet av Jeff Meyer och Agi Wojcik

Relaterade produkter

 • Kompakta systemkameror

  EOS R100

  Skapa perfekta minnen i enastående kvalitet med den här intuitiva EOS R-kameran som alltid är redo.
 • Kompakta systemkameror

  EOS R10

  Ta nästa steg inom fotografering och film med en EOS R-systemkamera som är byggd runt en sensor i APS-C-storlek.
 • RF-objektiv

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Ett ljusstarkt 35mm f/1.8 MACRO-objektiv för vidvinkelperspektiv, kort närgräns och Hybrid IS.
 • Standardobjektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Ett kompakt, tyst och lätt 50mm RF-objektiv med fast brännvidd och en stor bländare på f/1,8, vilket passar perfekt för att förverkliga din kreativa vision.
 • RF-objektiv

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM ger mångsidiga närbilder med diskret teleobjektivkomprimering och bildstabilisering i fem steg i en kompakt enhet.
 • RF-S-objektiv

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Ett APS-C-zoomobjektiv med vidvinkel- till telefunktion i EOS R-serien som är perfekt för resor, natur, sport och livsstil.
 • Relaterade artiklar

 • Två barn i silhuett mot en skog som bakgrund från den låga solen som lyser genom träden.

  FAMILJEFOTOGRAFERING

  Elva tips för familjefotografering

  Upptäck tips och råd för att ta enastående familjeporträtt med Canon-ambassadören Helen Bartlett.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Mitt första år i utskrifter

  Porträttfotografen Jemella Ukaegbu delar med sig av sina bästa tips för att fånga och bevara ditt barns första år.

 • En kvinna och hennes tre barn står runt en skål i ett kök när de förbereder sig för att baka. PowerShot PX ligger ovanpå en hög med böcker och är vänd mot dem.

  FAMILJEFOTOGRAFERING

  Fånga ögonblick utan ansträngning

  Fånga vardagens ögonblick enkelt med Canon PowerShot PX.

 • GRUNDLÄGGANDE

  Fotografera för utskrift

  De sju bästa tipsen för att fånga minnen som ska skrivas ut.