A baby sits upright, playing with coloured beads on an abacus.

BEBISFOTOGRAFERING

12 tips för bebisfotografering du kan använda idag

Många föräldrar, familjemedlemmar och vänner vill fotografera bebisar så fort de träffar en ny liten familjemedlem och det är enkelt att förstå varför: de är otroligt gulliga och i takt med att de växer börjar allt fler tecken på deras personligheter lysa igenom. Oavsett om de är fnittriga, nyfikna, tankfulla eller livliga är fotografering ett av de bästa sätten att följa och bevara den här unika och snabba utvecklingen.

Vem som helst kan ta en spontan bild, men de här teknikerna hjälper dig att ta fantastiska bilder som verkligen fångar minnesvärda ögonblick – redo att dela med nära och kära, var de än befinner sig.

1. Välj den bästa tidpunkten

Med undantag från nyfödda är bebisar vanedjur. Nästan alla bebisar vänjer sig vid att göra vissa saker vid vissa tider på dagen. Du lär dig när bebisen är på sitt bästa humör, så sträva efter att fotografera under de ögonblicken. Din bebis kanske är lugnast precis efter maten. Eller precis efter en förmiddagslur.

2. Fotografera i ögonhöjd

Klassiska bilder på nyfödda är närbilder på deras små fötter och händer eller sovande på mammas eller pappas axel. För små och äldre barn är bilder som visar på rörelse när de leker eller inom ramen för deras liv tidlösa minnen. Den gyllene regeln för den här typen av bilder är att fotografera i deras ögonhöjd för att ge en känsla av intimitet.

Det är alltid en bra idé att planera bilderna du vill ta. Man vet aldrig hur länge bebisens goda humör varar, så var beredd på att strunta i bilder med lägre prioritet om du får ont om tid.

3. Konfigurera kameran innan du fotograferar

Tid är viktig när du fotograferar bebisar. Under lugna stunder kanske du har tio minuter på dig att fotografera. Se till att utrustningen är klar när klockan börjar ticka så att du får så mycket tid som möjligt med din glada bebis. Naturligtvis ändras ljusförhållandena och bebisarna rör på sig, så det är oundvikligt att du måste justera inställningarna under tiden. Men att i förväg konfigurera det grundläggande – ditt objektiv, exponering, vitbalans, matningsmetod och andra grundläggande funktioner – säkerställer att du får mer tid till fotografering.

4. Arbeta med naturligt ljus

Ett smickrande och intimt sätt att liva upp dina bebisbilder är att få ut mesta möjliga av naturligt ljus. En enkel teknik är att använda en reflektor för att studsa runt ljuset från fönster. Du behöver inte ens en professionell fotoreflektor, bara ett vitt ark eller en stor bit vitt papper eller kartong. Sätt barnet bredvid ett fönster och låt en vän eller familjemedlem hjälpa dig att vinkla reflektorn så att ljuset från fönstret ger ljusare skuggor på den sidan av barnets ansikte som är vänd från fönstret.

5. Förbered objektivet

Vilket objektiv du använder beror på vilken typ av bild du vill ta. För allmänna bilder kan du prova ett objektiv med fast brännvidd, till exempel Canon EF 50mm f/1.8 STM, som enkelt hanterar miljöer med svagt ljus, till exempel sovrum, eller ett porträttobjektiv som Canon EF 85mm f/1.8 USM. Det har snabb autofokus som kan komma väl till pass för att fånga rörelser som att krypa och äta.

Om du vill få skarpa närbilder av bebisens små detaljer – händer, tår och ögonfransar – är ett makroobjektiv som Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM för spegelreflexkameror eller Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM för kompakta systemkameror ett utmärkt val.

I allmänhet är objektiv med fast brännvidd, till exempel 50 mm eller 85 mm, bra i mörka miljöer eftersom de släpper in mycket ljus. Men du kanske vill använda ett zoomobjektiv i situationer när bebisen är aktiv. Med ett zoomobjektiv som Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM kan du hålla kvar bebisen i bild medan den rör sig och det ökar chansen att ta bilden på kort tid.

6. Sch! Fotografera tyst

Relaterade artiklar
11 tips for family photography

FAMILJEFOTOGRAFERING

Elva tips för familjefotografering

Upptäck tips och råd för att ta enastående familjeporträtt med Canon-ambassadören Helen Bartlett.

Portrait lenses tips tricks

PORTRÄTTFOTOGRAFERING

Det perfekta objektivet för porträtt

Vad du bör tänka på när du väljer objektiv för porträttfotografering.

Print your family's life story

KREATIV UTSKRIFT

Skriv ut din familjs levnadshistoria

Skriv ut och pyssla med bilder av minnesvärda familjeögonblick.

Bebisar kan enkelt distraheras och även bli lite rädda för kraftiga pipljud och slutarutlösning. Det är då läget för tyst bildtagning kommer väl till hands. Om du har en Canon EOS M50 kan du välja tyst läge från motivlägena. Om du har en Canon PowerShot-kamera är slutaren redan tystare än på många andra kameramodeller. Ett annat alternativ är att dölja slutarljud med lugnande eller lekfull musik, beroende på vilket humör du är ute efter.

7. Fotografera i läget tidsförval

I Tv-läget (Tidsförval) kan du ställa in slutartiden så beräknar kameran den bästa bländaren därefter. Med det här läget kan du arbeta snabbare och mer kreativt utan att behöva göra en massa justeringar under fotograferingen. Slutartiden måste till exempel vara tillräckligt snabbt för att undvika att rörelser blir suddiga, så vid fotografering av en livlig bebis är 1/250 sekund en bra början. Börja där och justera beroende på aktivitet.

Du vill vanligtvis att hela bebisens ansikte är i fokus, så det är viktigt att kontrollera att skärpedjupet inte är för kort. Genom att sätta ISO på auto kan du uppnå önskad slutartid och bländarinställningar, men kom ihåg att ju lägre ISO-tal, desto högre blir bildkvaliteten.

8. Använd serietagningsläget

Vid de flesta andra fotograferingstillfällena tar du antagligen en bild i taget. Men för bebisporträtt bör du försöka ändra kamerans matningsmetod till serietagningsinställningen. Serietagning (även kallat bildserie) är särskilt användbart om du har en bebis som rör på sig! Det hjälper dig att följa bebisens plötsliga rörelser och ger dig bästa möjliga chans att fånga det perfekta ögonblicket, eftersom det inte är sannolikt att en bebis poserar så länge du vill.

9. Experimentera med fokuspunkter

Normalt sett vill du fokusera på motivets ögon i ett porträtt. Men med bebisporträtt kan du skapa slående bilder genom att bryta den regeln lite då och då.

Eftersom bebisar är så små kan till exempel händer och fötter vara ett intressant motiv. Om din kamera har en touchskärm behöver du bara trycka på den del av skärmen där du ser fingrarna eller tårna för att fokusera. Med en stor bländaröppning blir allt annat i bilden suddigt, så att det drag du vill framhäva är helt i fokus.

10. Studsa blixten

I situationer där du vill styra ljuset med en blixt är det viktigt att inte rikta blixten direkt mot bebisens ögon, eftersom ljuset från blixten kan vara väldigt stark för både stora och små bebisar. Använd i stället en extern blixt och studsa ljuset från taket eller väggen mittemot. Med sitt motoriserade och vridbara blixthuvud gör Canon Speedlite 470EX-AI* det enkelt. Det hittar automatiskt rätt vinkel för smickrande ljussättning. Resultatet ser inte bara mer naturligt ut, utan det motoriserade huvudet kan även intressera och locka bebisens uppmärksamhet.

11. Använd ett stativ

Det är sannolikt att bebisar gör plötsliga rörelser, så ett stativ kanske inte känns som det perfekta tillbehöret, men det ger dig fria händer att posera eller distrahera barnet och framkallar de uttryck som du vill ha.

Med ett stativ kan du även vara med på bilden själv och skapa tidlösa och klassiska bilder där du till exempel omsluter bebisens händer eller fötter med dina egna händer. När kameran sitter på ett stativ kan du växla matningsmetoden till självutlösaren. Du har ofta alternativ med två och tio sekunder. Använd alternativet med tio sekunder. Ta antingen en testbild av dig själv först eller be din partner eller en vän stå där du tänker stå så att du får till fokuserings- och exponeringsinställningarna. När du är nöjd trycker du ned avtryckaren och intar din position!

12. Använd appar

Det finns många användbara appar som gör fotografering, inlärning och delning enklare och roligare.

Om du har en Wi-Fi-aktiverad kamera kan du använda den kostnadsfria Canon Camera Connect-appen för att fjärrstyra kameran från din Android- eller iOS-enhet och undvika risken för kameraskakning. När kameran är monterad på ett stativ kan du få direktkontakt med bebisen, övervaka kamerans Live View på telefonen och utlösa slutaren vid rätt ögonblick. Du kan även använda appen för att snabbt importera dina bilder direkt till telefonen för enkel delning.

Appen Canon Photo Companion erbjuder skräddarsydda tips och övningar som är anpassade efter din specifika kameramodell. Allt du behöver göra är att välja din EOS-kamera när du uppmanas till det och du får tillgång till en uppsjö av videolektioner, inspirerande artiklar och tips om olika ämnen, till exempel barnfotografering, så att du ständigt kan förbättra din fotografering och lära dig mer.

Skrivet av Jeff Meyer

*Obs! helautomatisk indirekt blixt är endast möjlig med EOS-kameror som introducerades under andra halvan av 2014 eller senare, utöver EOS 1300D, EOS 2000D, EOS 4000D, EOS M10, EOS M3, EOS M5, EOS M6, EOS M100.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker