A girl playing in a park holds a yellow frisbee in front of her, framing her face. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

FAMILJEFOTOGRAFERING

Ta bättre porträtt: fem roliga utmaningar med familjefotografering

För resebloggaren Katja Gaskell finns det inget bättre än att resa med familjen över hela världen och fotografera deras speciella ögonblick. Katja, hennes man och deras tre barn har nyligen kommit tillbaka till Storbritannien efter att ha bott 12 år i Australien, Indien och Mexiko. Under den tiden dokumenterade hon deras äventyr online på sin reseblogg Globetotting – med hjälp av en smartphone för 400–550 pund – och delade bilder med sina 16 400 följare på Instagram.

Hennes barn har vuxit upp på fyra kontinenter – Alfie (nu 11) föddes i Sydney, Tess (9) i Delhi och Sam (4) i Mexico City. ”Jag tror verkligen på familjeresor och att resa är den bästa uppfostran”, säger hon. Fotografering är en stor del av deras liv. ”Jag gillar verkligen att fotografera, både i mitt arbete och för att dokumentera familjeliv och resor.

”Ända sedan jag startade Globetotting har jag fotograferat med en mobiltelefon”, säger Katja. ”Men jag har velat förbättra min fotografering och jag har insett att en mobiltelefonkamera har vissa begränsningar.”

Hon är ute efter zoomkapaciteten som en genomsnittlig telefonkamera inte har ännu och högre kvalitet på filerna, så att hon kan zooma in detaljer och skriva ut familjebilder i olika format. ”Jag gör ett årligt fotoalbum, men ibland kan jag inte använda de bilder jag tagit med telefonen eftersom kvaliteten är alldeles för låg, enligt min åsikt.”

Tillbaka i London arbetar Katja med nya sätt att fotografera sin familj. Med den nybörjarvänliga Canon EOS M50 och ett Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv och Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv utforskar hon manuella funktioner som skärpedjup och slutartid.

”Det fina med Canon EOS M50 är att den är riktigt kompakt”, säger hon. ”Du kan bara hänga den över axeln och gå vart du vill. Trots att den är liten kan du använda olika objektiv för olika situationer. Det gör det väldigt enkelt att fotografera barnen när vi är ute tillsammans hela familjen.”

Relaterade artiklar
A baby plays with an abacus.

BEBISFOTOGRAFERING

12 tips för bebisfotografering du kan använda idag

Bevara minnesvärda ögonblick och dokumentera bebisens utveckling med våra smarta sätt för att både ha kul och få fantastiska resultat.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FAMILJEFOTOGRAFERING

Så här tar du naturliga, kreativa familjeporträtt

Den professionella porträttfotografen Christian Anderl berättar hur du kan använda din Canon-kamera för att ta spontana bilder av familjeögonblick.

Print your family's life story

KREATIV UTSKRIFT

Skriv ut din familjs levnadshistoria

Skriv ut och pyssla med bilder av minnesvärda familjeögonblick.

För att hjälpa Katja att bli mer kreativ i fotograferandet med Canon EOS M50 ger den österrikiske porträttfotografen och Canon-ambassadören Christian Anderl henne en rad fotografiska utmaningar och använda tekniker som kan ta hennes fotografering till en mer kreativ och imponerande nivå.

1. Använd ett kort skärpedjup

A portrait of a girl smiling, the background blurred. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Genom att öka bländarvärdet kan Katja prova att ta porträtt med kort skärpedjup, där motivet är i skarpt fokus och allt annat är suddigt. ”Ta ett porträtt på väldigt nära håll, med största möjliga bländare [det minsta f-talet] och prova dig sedan fram medan du gradvis minskar bländaren”, utmanade Christian. ”Fokusera på ögonen och, om motivet inte tittar rakt på dig, se till att ögat som är närmast dig är i fokus.” Även om vissa telefonkameror kan simulera kort skärpedjup på motiv som människor, och det finns appar där du kan lägga till liknande effekter i bilder när du har tagit dem, är det inte ett verkligt skärpedjup. Christian säger: ”Du märker hur mycket mer du kan få ut av en kamera om du tar dig tiden.”

Katja använde objektivet Canon EF-M 32mm f/1.4 STM för att ta porträtt av sina barn i parken, trädgården och hemmet. När hon fotograferade i läget bländarförval (Av) provade hon båda polerna av bländaren för att experimentera med vad inställningen kunde erbjuda henne. ”Det bästa med det här objektivet är att det har en bländare på f/1,4, vilket innebär att du får ett riktigt kort skärpedjup”, säger hon. ”Jag kan verkligen se mig själv använda det på mina resor, där barnen hamnar i förgrunden – och där bakgrunden är något oskarp – var vi än befinner oss. Det skulle även göra mitt Instagram-flöde mycket intressantare. ”Jag är verkligen nöjd med resultatet. Jag har inte kunnat få till något liknande på min telefon utan att använda ett filter. Jag gillar verkligen effekten när ögonen är i fokus med en mjukare bakgrund och hur det får människorna att sticka ut.”

2. Fotografera dina barn när de leker med vatten

Three pictures show a young boy playing with a cup of water. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Christian föreslog att Katja kunde testa läget snabb serietagning med Canon EOS M50 när hon fotograferade barnens lek med vatten. ”Använd en kort slutartid, hitta bra ljus och använd kamerans läge snabb serietagning för att ta så många bilder du kan”, rekommenderade Christian. Då kan du efteråt välja bilder där vattnets rörelse och position är mest intressant och visuellt tilltalande. ”Se om du kan placera dig själv mot solen, så att den lyser på vattendropparna bakifrån. Även en mörk bakgrund kan framhäva vattnet. Se om du kan fånga regnbågens färger i reflektionen från vattnet.”

Genom att använda läget tidsförval (Tv) fick Katja en känsla för hur Canon EOS M50 kan frysa rörelsen med en manuell inställning av slutartiden. Med hjälp av Canons objektiv EF-M 32mm f/1.4 STM fotograferade hon sitt yngsta barn, Sam, som hällde och kastade vatten från en mugg. Genom att använda det mesta möjliga av kamerans kapacitet på 10 bilder per sekund och bländare f/1,4 tog Katja en bild som frös vattenflödet.

”Jag provade mig fram med en kort slutartid”, säger Katja. ”Det var roligt att försöka fånga rörelserna i vattnet. Det har verkligen varit enkelt att fokusera på olika saker. Istället för att fokusera manuellt på specifika områden kan jag se vilka effekter jag får genom att ändra slutartiden.”

3. Fånga skrattet

A brother and sister play in a huge tree, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

”Med en kamera har du läget snabb serietagning, så du bör kunna fånga ögonblick när barnen skrattar och rör på sig”, säger Christian. ”Försök att se hur många skarpa, skrattande ansikten du kan få! Du har inte så mycket tid på dig när du fotograferar barn, så ordna ett tillfälle och fotografera i fem minuter tills de inte tycker att det är roligt längre.”

Katja och hennes barn åkte iväg till närmaste park så att hon kunde fotografera dem medan de lekte. ”För mig är det bästa sättet att hålla barnen nöjda att inte uppehålla dem för länge och belöna dem efteråt”, säger hon. ”Jag fick bilder av dem på gungorna, när de sprang omkring och klättrade i träd. Jag fick med många leenden och skratt, och för några av bilderna använde jag ett kort skärpedjup.”

4. Fotografera roliga rörelser

A young boy swings on a swing, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Barn sitter sällan still och att kunna fånga deras dynamik ger livfulla familjebilder. ”Du måste bara vara medveten om rörelsen runt omkring dig, om den är snabb eller långsam”, säger Christian.

För att fotografera när barnen hoppade, dansade och lekte på gungorna bytte Katja till Canons objektiv EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. ”Jag använde zoomobjektivet och en kort slutartid för att se till att jag inte missade ett ögonblick. Objektivet är extremt mångsidigt och ger dig möjlighet att fotografera barn i rörelse.”

För att ta den här bilden fotograferade Katja med 1/640 sek., f/3,5 och ISO100. ”Det var fantastiskt eftersom jag verkligen fångade ögonblick som jag inte har gjort tidigare, som Sam på gungan. Det gör mina bilder mycket intressantare, eftersom det blir mycket mer variation.”

5. Skapa en timelapse

Ett bra sätt att få större variation är att försöka fånga korta tidsintervallfilmer, s.k. timelapse, av familjen. Det bästa sättet är att hitta intressanta familjehändelser, snarare än långsamma motiv, för att skapa dynamiska och roliga sekvenser, säger Christian. ”Alla som testar timelapse-fotografering för första gången brukar begå misstaget att fotografera molnen och ta en bild var tionde sekund. Moln rör sig riktigt långsamt, så timelapse-sekvensen blir otroligt långsam. Det handlar om att få en känsla för rörelsen runt omkring dig och se vad som fungerar om det finns barn som springer omkring.”

Katja tyckte att timelapse-fotografering med Canon EOS M50 var enkelt och roligt. ”Det är verkligen så enkelt som att aktivera timelapse-inställningen, få barnen att samarbeta och trycka på avtryckaren”, säger hon. ”Det är en rolig funktion som jag till en början inte trodde att jag skulle använda så mycket, men nu när jag har kommit underfund med den kan jag definitivt se mig själv använda den mer för Globetotting.”

A boy looks into a yellow bowl on the table in front of him. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Generellt sett har Canon EOS M50 inspirerat Katja till att bli mer ambitiös i sin fotografering. Att reflektera över kompositionen har också gett henne ett helt nytt sätt att tänka kring familjefotografering. ”Tidigare siktade jag bara och fotograferade”, säger hon. ”Jag sa bara ”Stanna” och tog flera bilder och kanske en av dem blev bra. Det är roligt att vara mer kreativ och fundera på vilken typ av bild du kan skapa, snarare än de ogenomtänkta bilderna som jag tog.

”Det har varit en förvånansvärt enkel övergång från telefonen till EOS M50. Den är väldigt enkel att använda, inställningar ger dig fullständig kontroll och det finns utrymme för utveckling, så du kan verkligen utmana dina fotografiska färdigheter. Det finns så mycket mer utrymme för att fotografera saker på ett annorlunda sätt.”

Skrivet av Lucy Fulford

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker