A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FAMILJEFOTOGRAFERING

Christian Anderls tips för att ta naturliga familjeporträtt

För den österrikiske proffsfotografen Christian Anderl har det blivit lika viktigt hemma som på jobbet att dokumentera de värdefulla ögonblicken i familjelivet. Den tidigare Canon-ambassadören är känd för de spontana och intima porträtten i sin professionella fotografering. Dessutom delar han även kärleksfulla ögonblick från sitt familjeliv på sitt Instagram-konto, som visar hur hans lille son upptäcker världen.

När han själv blev pappa förändrades hans liv. Att bli pappa inspirerade honom till faderskapsprojektet, en porträttserie där pappor berättar om sina erfarenheter, delar sina med- och motgångar och ger råd till andra. Människor har länge utgjort kärnan i Christians arbete, men att fånga familjeögonblick är särskilt viktigt för honom.

”När jag är gammal och min son har flyttat hemifrån kommer jag att bli ledsen eftersom han inte längre bor här”, säger han. ”Jag kan sitta på soffan och titta på alla bilder från när han var ett litet barn. Han fyller sex år i sommar och jag hittade några bilder som jag tog när han var ett år. Han har redan fått mig att känna mig gammal genom att växa så snabbt. Tiden går rätt snabbt ... Jag tycker att vi borde påminna oss själva, genom att ta bilder, hur snabbt de växer upp. Det gör oss lite mer tålmodiga med våra barn att titta på de här bilderna och komma ihåg det.”

Här delar Christian sina fem bästa tips och tekniker för att fånga äkta familjeögonblick. Följ hans råd och ta naturliga, spontana familjeporträtt.

1. Låt telefonen ligga i fickan

”När du tar fram kameran är du mer medveten om att du fotograferar”, säger Christian, och rekommenderar att du lägger undan telefonen för att ta mer genomtänkta bilder med en kamera. ”Du fotar inte bara vad som än händer med ena handen, som du gör med en smartphone. Du anstränger dig mer och jag tror att bilderna blir bättre.”

Dessutom tillbringar du mindre tid framför skärmen genom att använda en kamera, något som Christian nyligen har börjat fokuserat på genom en digital detox. ”Jag vill inte titta på en skärm hela dagen och om jag fotograferar med smartphones blir det bara ännu mer skärmtid. Jag vill sätta ögat mot en sökare och vara medveten om det ögonblicket.”

Det finns även tekniska fördelar med att använda en kamera istället för telefonen, anser Christian, till exempel fysiska reglage för att ändra inställningar, bland annat slutartid och bländare. Ofta föredrar han en sökare för att komponera en bild. ”Det finns många programvaror som försöker efterlikna ett riktigt objektiv, men det är inte samma sak ... Det slår inte en stor sensor och objektiv, enligt min åsikt.” Kameror av ingångsmodell, som Canon EOS M50, har de här fysiska reglagen . Än så länge finns de inte i en vanlig smartphone i motsvarande kategori.

2. Var redo för det spontana ögonblicket

När du fotograferar barn måste du vara redo för allt. Om du har en kamera med snabb autofokus och fokusspårning, till exempel Canon EOS R, EOS 80D eller EOS M50, kan du förutse ögonblicket och fånga snabba rörelser utan att oroa dig för att motivet blir oskarpt.

"Jag vill sätta ögat mot en sökare och vara medveten om det ögonblicket."

”Du behöver snabb autofokus för att fotografera barn”, säger Christian. ”Det är det du bör leta efter i en kamera. Allt annat beror på din budget. Alla frågar mig alltid vilken kamera de ska köpa, men jag brukar säga att det första du måste tänka på är objektiven. Du kanske behöver ett nytt objektiv och inte en ny kamera, eftersom objektivets hastighet och optiska kvalitet är ännu viktigare än kameran.”

Familjefotografering kräver dessutom viss praktisk verklighet. ”När jag märker att någon inte tycker om att bli fotograferad lägger jag bara undan kameran”, säger Christian. ”Om någon inte vill bli fotograferad kommer du aldrig att få en bra bild. Det gäller särskilt med barn. Du kan inte tvinga barn att bli fotograferade, så det är bara att acceptera det och försöka igen senare.”

A boy smiles as bubbles float around him. Photo by Christian Anderl.

3. Experimentera med olika brännvidder

”Jag anser att du behöver minst två olika brännvidder för att ta familjebilder”, säger Christian. ”För mig är objektivet Canon EF 85mm f/1.8 USM perfekt för porträtt. Du får ett kort skärpedjup med 85 mm-objektivet, så att du kan skilja ansiktet från bakgrunden. Det är tillräckligt långt för att vara ”rätt”. Om du använder ett 35 eller 50 mm-objektiv blir ansiktet förvrängt och näsan blir större. Som porträttfotograf måste jag prata med människor medan jag fotograferar dem, så 85 mm är ett bra mellanval – det kan inte gå fel med det.”

Christian förespråkar objektivet EF 85mm f/1.8 USM för porträtt, men anser också att du kan ta fantastiska bilder med 35 mm. ”Ett Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv passar till nästan allt. När du inte vet vad du vill göra tar du bara ett 35 mm-objektiv, så kommer du att få till något, till och med ett porträtt. Du måste tänka på att det förvränger ansiktet lite, men å andra sidan får du en intim bild eftersom du kommer närmare ansiktet.”

Relaterade artiklar
A baby plays with an abacus.

BEBISFOTOGRAFERING

12 tips för bebisfotografering du kan använda idag

Bevara minnesvärda ögonblick och dokumentera bebisens utveckling med våra smarta sätt för att både ha kul och få fantastiska resultat.

Two children silhouetted against a woodland background by the low sun streaming through the trees.

FAMILJEFOTOGRAFERING

Elva tips för familjefotografering

Canon-ambassadören Helen Bartlett är känd för sina svartvita familjeporträtt – här delar hon med sig av sina bästa tips för att fånga spontana ögonblick.

A woman and her three children standing around a mixing bowl in a kitchen as they prepare to bake something. The PowerShot PX sits on top of a pile of books facing them.

FAMILJEFOTOGRAFERING

Fånga ögonblick utan ansträngning

Fånga vardagens ögonblick enkelt med Canon PowerShot PX.

A man stands in the sea and throws his son in the air. Photo by Christian Anderl.

4. Tänk alltid på bakgrunden först

Din uppmärksamhet är troligtvis riktad mot motivet, särskilt barn som rör sig snabbt, men det är viktigt att fundera på vad du fotograferar mot, säger Christian: bakgrunden är en nyckelkomponent i kompositionen och förbises ofta.

”Bakgrunden först, är en av de regler jag försöker lära ut vid fotografering, eftersom det är något som de flesta människor underskattar eller glömmer. De är så fokuserade på förgrunden, på motivet, på fokus, på ljuset, på exponeringen, på alla sådana saker, att de glömmer att bakgrunden inte är den bästa. Det kan vara svårt med lekande barn, men försök att hitta bakgrunden först och sedan placera motivet mot den.”

Det finns ingen rätt eller fel bakgrund för porträtt, det beror på hur den passar med motivet, men scensättningen är något du bör tänka på medan du fotograferar. ”Allt kan vara en bra bakgrund och allt kan vara en dålig bakgrund. Försök att få en känsla för färger som passar ihop och vilka som inte gör det. Om bakgrunden är riktigt ful kan du använda en vidöppen bländare och ett långt objektiv för att försöka göra den mindre skarp, så att det bara är färger i bakgrunden. Om det finns en punkt, till exempel en röd bil där allt annat är blått och trist, bör du försöka undvika den.”

A small boy stands on top of a hill, seagulls flying in an arc above him. Photo by Christian Anderl.

Du får ojämförbara möjligheter att få ut det mesta möjliga av dina bilder genom att fotografera med en kamera. Från större redigeringsmöjligheter till chansen att skriva ut bilder i stor skala. Christian har skrivit ut sin favoritbild i enormt format och hängt den på väggen hemma. Bilden föreställer hans fru och son som leker medan de surfar på sanddynerna på Nya Zeeland.

”Jag fick några bra bilder när de åkte nedför sanddynerna”, säger han. ”Min son skrattade så mycket. Jag älskar den här bilden. Varje gång jag ser den börjar jag le och det känns som att jag är tillbaka på Nya Zeeland.” Det är enklare att dela familjeminnen om bilderna tagits med hög upplösning, som möjliggör utskrift på A2 eller i affischformat – något som jag inte har kunnat uppnå med en bild som tagits med en mobiltelefon.

Det handlar inte bara om utskriften, utan även om redigeringsprocessen. ”Du har så många fler redigeringsmöjligheter med en bra RAW-fil från en kamera än att bara hämta en JPEG från en telefon. Du kan definiera känslan och stämningen i en bild genom att välja rätt färger. Genom att inte redigera använder du bara cirka 50 % av fotograferingen.”

Och till sist – de inbyggda anslutningsmöjligheterna i moderna kameror gör att du kan överföra bilder direkt från kameran till surfplattan för att visa något på plats eller till telefonen för att publicera online, vilket ökar kvaliteten i ditt flöde på sociala medier. Med appen Canon Print på din mobila enhet och en kompatibel Canon-skrivare kan du även skapa utskrifter av hög kvalitet, trådlöst.

A mother runs down a sand dune, pulling her son along, both of them laughing. Photo by Christian Anderl.

Christian har utmanat familjebloggaren Katja Gaskell att förbättra sin familjefotografering genom att lägga ifrån sig sin smartphone och ta klivet in i en ny värld med hjälp av Canon EOS M50. Som reseskildrare och bloggare på Globetotting har Katja fotograferat sina tre barn runt om i världen med sin telefon. Nu testar hon de många nya tekniker som hon kan använda med en kamera. Se hur det gick för henne och testa utmaningarna med familjefotografering du också!

Skrivet av Lucy Fulford

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla stories