Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKROFOTOGRAFERING

Abstrakt makrofotografering: fotografera tvålbubblor hemma

Genom att skapa livfulla, abstrakta bilder på tvålbubblornas yta får du möjlighet att öva på din kreativitet med ett makroobjektiv och ta dig bortom det traditionella. Vi visar dig hur enkelt det är att skapa slående bilder i ditt eget hem eller trädgården. För den här tekniken behöver du ett makroobjektiv samt gärna ett stativ och en fjärrutlösare. Om du har en Wi-Fi-aktiverad kamera, såsom Canon EOS 90D, kan du använda Canon Camera Connect-appen på din smartphone för att komponera bilden och utlösa slutaren. För det mest kontrollerbara ljuset är det praktiskt att använda en extern blixt, till exempel en från Canons Speedlite-sortiment.

Förbered dig

A camera set up to photograph a desk with books on the top.
En svart t-shirt bildar en provisorisk bakgrund för denna blixtinställning och en bunt böcker används för att hålla den böjda metallgalgen på plats när öglan har doppats i blandningen. Du kan använda cellofan för att täcka över böckerna, eftersom denna teknik kan bli kladdig.

Sätt upp ett svart papper eller ett svart tyg som du kan använda som bakgrund. Ett makroobjektiv med en brännvidd på 100 mm är idealiskt, men alla makroobjektiv fungerar, till exempel Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM eller Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Om du använder en Canon EOS R-kamera är objektivet Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM idealiskt. Om du har en kamera ur Canon EOS M-serien passar Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. Båda dessa passar utmärkt för denna teknik, så att du kan fånga små detaljer.

Om du vill skapa hållbara tvålbubblor blandar du diskmedel eller flytande tvål med lite glycerin (som du hittar på ett apotek, på bakhyllan i en livsmedelsbutik eller online). Börja med att blanda ca. 80 % diskmedel och 20 % glycerin och tillsätt lite vatten. Du behöver även en trådögla som du kan doppa i blandningen – en bit av en galge i metall som böjs till fungerar bra för detta ändamål. Lyft upp öglan plant så bör tvålblandningen fastna på metallen.

Ljussättning

Experimentera med ljuset tills du hittar det bästa läget – du kommer troligen behöva ta några provbilder för att fastställa var det är.

Du kan använda antingen dagsljus eller blixt för denna teknik, men de levande färgerna syns bara när tvålblandningen lyses upp framifrån i en vinkel. Prova att flytta runt, så att du kan använda ljuset från ett fönster eller en lampa för att lysa upp blandningen.

Om du använder kamerans inbyggda blixt för att trådlöst utlösa en kompatibel Canon Speedlite kan den funktionen aktiveras på huvudmenyn. Canon Speedlite måste även vara inställd på mottagarläge. Om du använder en Canon Speedlite utan kamera, till exempel Canon Speedlite 470EX-AI, får du mer kontroll över ljusets riktning. Prova att reflektera ljuset mot en vit vägg, ett lågt tak eller till och med ett vitt pappersark eller polystyren, som hålls upp ovanför kameran och pekar nedåt mot tvålen, för att spridda ljuset (som på bilden).

Fotografering

Använd en kort slutartid för att frysa rörelsen i tvålmönstret – detta varierar beroende på färgernas hastighet. Ta en testbild och ställ in en kortare slutartid eller ett högre ISO-tal om mönstren blir suddiga.

För bättre resultat ställer du in kameran i manuellt läge. Med den snabba sekvensen av reflekterat ljus från en Canon Speedlite kan du få till de skarpaste bilderna, men se till att blixtsynkroniseringens hastighet är samma som slutartiden (du hittar denna information i kamerans användarhandbok). På denna Canon EOS 800D är blixtsynkroniseringens hastighet 1/200 sek. Om du vill öka skärpedjupet ställer du in en liten bländaröppning, till exempel f/11 eller f/16, och börjar med ett lågt ISO-tal, runt 100–400.

Om du använder omgivande ljus istället för en blixt kan du behöva öka ISO-talet och trycka av kameran med hjälp av självutlösaren eller en fjärrkontroll för att få skarpa bilder.

Experimentera

Relaterade artiklar
A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKROFOTOGRAFERING

Abstrakt makrofotografering: fotografera vattenrefraktion

Låt kreativiteten flöda med blomfotografering och upptäck hur du fotograferar makrobilder av vattendroppar som reflekterar blommor.

A black and white close-up shot of a mother kissing a sleeping baby she is holding to her shoulder.

MAKROFOTOGRAFERING

Förlora dig i detaljerna med makro

Fyra kreativa tips för hur du kommer igång med makrofotografering och använder vanliga föremål för att skapa fantastiska bilder.

Macro photography tips and techniques

MAKROFOTOGRAFERING

Tips för makrofotografering

Makrofotografering på ett enkelt sätt – upptäck den bästa utrustningen, tipsen och tekniken.

A person tapping the screen of an EOS camera.
Att trycka på touchskärmen på en EOS-kamera är ett bekvämt sätt att få mönstren i fokus.

Om det inte finns tillräckligt med ljus för att kameran ska kunna uppnå autofokus kan du ställa in objektivets fokus manuellt med hjälp av den förstorade Live View-visningen eller den elektroniska sökaren på en kompakt EOS-systemkamera. För att undvika att skaka kameran trycker du ned slutaren med hjälp av en fjärrkontroll eller via Canon Camera Connect-appen, om din kamera har Wi-Fi. Försök att blåsa försiktigt på tvålblandningen för sätta mönstret i rörelse. Oroa dig inte om du inte kan komma tillräckligt nära för att fylla ramen med de ständigt föränderliga mönstren – du kan beskära till en kompaktare komposition i Digital Photo Professional eller liknande fotoredigeringsprogram.

Att försiktigt blåsa på tvålen skapade virvlarna i den här bilden, som togs med en Canon EOS 800D med ett Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektiv, med hjälp av ljus från Canon Speedlite 470EX-AI som studsade mot ett vitt pappersark.

Om du vill ha fler tips, tricks och idéer hämtar du Canon Photo Companion-appen för iOS eller Android.

Skrivet av Marcus Hawkins och Tamzin Wilks

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker