KREATIV UTSKRIFT

Skriv ut och skapa snygga och skräddarsydda gratulationskort i sex enkla steg

Om du har papper, en skrivare och tycker om att vara kreativ kan du prova att skapa handgjorda kortdesigner hemma med familj och vänner.
En samling handgjorda gratulationskort på ett bord bredvid en Canon-skrivare.

Handgjorda gratulationskort är inte bara genomtänkta presenter, de är även ett fantastiskt sätt att lära sig hantverksskicklighet. Oavsett om någon i familjen fyller jämnt, om det är en väns bröllop, ett nyfött barn eller en examen finns det många livshändelser som kräver ett minnesvärt kort med personlig touch. Och du behöver inte vara en fullfjädrad konstnär för att skapa vackra gratulationskort heller. Ge det bara ett försök och låt fantasin flöda fritt.

Efter att ha flyttat till Storbritannien från Pakistan för 13 år sedan hjälpte hantverket Tania Ahmed att anpassa sig. ”I Pakistan är det inte lika enkelt att få tag på papper som i Storbritannien”, säger hon. ”Så jag ägnade mig åt broderier, smyckestillverkning, pärlarbete och sömnad som ett kreativt utlopp. När jag flyttade till Storbritannien upptäckte jag YouTube och där upptäckte jag en värld av korttillverkning och pappershantverk. Jag var verkligen nyfiken och hittade en butik nära mig och kunde köpa några tillbehör online. Så det var ett sätt för mig att även anpassa mig till det här landet.”

Tania, en hantverkare och kreativ företagsägare som specialiserar sig på handgjorda kort och som anordnar onlinelektioner för blandade medier, delar här med sig av sina bästa tips och förklarar hur man skapar kort med en skrivare i Canon PIXMA TS7450-serien.

1. Samla ihop din utrustning

Innan du påbörjar din nya hobby bör du se till att du har all utrustning för korttillverkningen nära till hands. Det här behöver du:


Tillval:
 • Klistermärken och pärlor
 • Skumprickar
 • Papperskniv

2. Välj design

En kvinna tittar på utskrivbara kortmallar på en smartphone.

Det finns hundratals mallar att prova på Creative Park, Canons inspirerande och kostnadsfria innehållstjänst. Från kort för födelsedagar och inbjudningar till tackkort, julkort och gratulationskort – det finns något för varje tillfälle.

En kvinna använder sin smartphone för att skriva ut ett kort på Canon PIXMA-skrivaren.

Skrivaren i Canon PIXMA TS7450-serien enkel och snabb att installera, enligt Tania. ”Jag fick igång den på 15–20 minuter. Jag blev förvånad över hur smidigt och snabbt det gick att ansluta telefonen till skrivaren.”

När du har alla verktyg är det dags att välja en design. Canons kostnadsfria Creative Park-app är fullpackad med mallar som du kan hämta och skriva ut. Du kan välja mellan ett brett urval av minikort och popup-kort, och det finns även temabaserade kuvert för varje tillfälle. Inför jul kan du skriva ut dina egna julkort eller till och med ett popup-kort med en snögubbe eller jultomtens släde.

Om du verkligen vill öka kreativiteten kan du prova att kombinera designer för att skapa ett kort som är helt unikt, eller lägga till en design från Paper Craft-avsnittet av Creative Park. Tania valde det senare för sina egna skapelser. ”Jag valde en mall som ursprungligen var avsedd att skapa en blomsterkrans, men istället bestämde jag mig för att använda den på ett kort”, förklarar hon. ”Jag skrev ut den på Canon PIXMA TS7450-skrivaren, klippte ut blommorna och använde de delar jag behövde.

”Tänk utanför ramarna och leta efter olika saker som du kanske kan använda på ett kort”, säger hon. ”Använd webbplatsen som utgångspunkt och låt dig inspireras – du kan ändra designen precis som du vill.”

3. Välj det bästa papperet

En skrivare skriver ut ett ark med Creative Park-designer på ett bord, bredvid Canon-skrivarpapper.

Det är viktigt att välja ett robust papper som håller formen, särskilt om du liksom Tania planerar att skapa 3D-dekorationer för dina kort.

Det perfekta pappret för kortskapande är starkt och robust och har en matt yta för starka färger och tydliga bilder.

Tania använde Canons dubbelsidiga matta papper – som har ett veck i mitten samt kuvert – som bas för sina kort och matt fotopapper för dekoration. Pappret var enkelt att skära i och det gjorde att Tania kunde göra sina kort extra snygga. ”Innan jag satte ned blommorna krullade jag blombladen”, förklarar hon. ”Papperet var tillräckligt robust för att inte klämmas om jag skulle skicka det.”

4. Skriv ut kortelementen

En kvinna ler och klipper ut blomformer med en sax.

Det går att mixa och matcha olika metoder för kortskapande för att få unika resultat. ”Det finns många helt fantastiska hybridkortstillverkare där ute”, säger Tania.

En kvinnas händer klipper ut rosa pappersblommor med en sax.

När du har lärt dig grunderna inom kortskapande finns det inga gränser för vad du kan skapa för att lägga till en personlig touch till en gåva. Att pyssla och skapa kan även fungera som en avslappningsövning.

Nu när du har papperet är det dags att börja skriva ut. Du kan använda Creative Park-webbplatsen eller Creative Park-appen och ansluta din Canon-skrivare. Tania utnyttjade den användarvänliga trådlösa anslutningen hos Canon PIXMA TS7450-skrivaren, som gör att du enkelt kan skriva ut direkt från din dator eller smartphone.

Sedan skriver du ut de mallar du valt bland hundratals tillgängliga alternativ. Har du inget särskilt tillfälle i åtanke? Det finns gott om kortidéer ”utan anledning” på Creative Park, som är perfekta om du bara vill visa någon att du bryr dig.

5. Anpassa, anpassa, anpassa

En kvinna håller försiktigt i en pappersblomma vid ett bord fyllt med färgglada och handgjorda kort, pysselverktyg och en skrivare.

En av de bästa sakerna med att skapa egna kort är att du kan anpassa dem efter egna önskemål, och om du är nybörjare inom pappershantverk är det ett roligt och enkelt sätt att komma igång.

En kvinna fäster silverpärlor på vagnhjulen på ett handgjort gratulationskort.

Med hjälp av Creative Park kunde Tania upptäcka ett nytt perspektiv av korttillverkandet. ”Det var fantastiskt eftersom jag inte gör så mycket hantverk med digitala designer. Jag skapar vanligtvis kort från grunden, vilket innebär att stämpla och färglägga bilden med pennor. Det fick mig att tänka utanför ramarna. Det finns så många möjligheter och instruktionerna kan hämtas och skrivas ut.”

När dina utskrifter är klara och du noggrant har klippt ut alla delar som ska limmas fast på kortdesignen är det dags att fästa och anpassa dem. Från glitter och folie till färgade kort och klistermärken – det finns inga gränser för hur många tekniker och material du kan använda för att förvandla ditt handgjorda kort från färgstarkt till verkligen iögonfallande.

”Jag använde några fler klistermärken och kort i metallicguld för att skapa blommornas mitt”, säger Tania. ”Sedan satte jag ihop dem och fäste några pärlor ovanpå.”

Tania säger att det är enkelt att skapa extra djup i kortet när du vet hur du ska göra. ”Om du vill göra ett platt kort lite mer tredimensionellt, och det har ett centralt element som enkelt kan skäras ut, kan du skriva ut samma mall två gånger”, förklarar hon. ”Sedan kan du använda basen som den är, men klippa upp den centrala utsmyckningen och skapa lager med några skumprickar för att tillföra lite dimension och extra intresse.”

6. Gör det till en social aktivitet

Ett färdigt tredimensionellt blomkort på ett bord, bredvid två lådor med Canon-skrivarpapper. En kvinna som pysslar syns i bakgrunden.

Tania kommer från en kreativ familj, där hantverk är en självklarhet. ”När jag växte upp bar jag klänningar som min mamma tillverkade och sålde, och jag hade människor runt omkring mig som var riktigt kreativa på ett eller annat sätt. Min pappa är en talangfull snickare, så han gjorde ett dockhus, bokhyllor och möbler. Vi har även konstnärer i familjen, så det är något jag trodde att alla gjorde”, säger hon.

Med tanke på att allt du egentligen behöver är en skrivare, lite papper, lim och en sax, är kortskapande ett fantastiskt sätt att föra samman vänner och familjer och delta i en kreativ aktivitet som grupp.

Du kan anordna julkortskvällar med festliga snacks och drycker eller samla vännerna för att skapa gratulationskort inför en baby shower.

Om du har svårt att få inspiration rekommenderar Tania att du bläddrar på Pinterest för att se idéer och färgkombinationer. ”Du kan även titta på grundläggande videor om färgteori”, föreslår hon.

Kom ihåg att kolla hashtaggen #MadeWithPixma för att få mer inspiration och för att dela med dig av dina skapelser.

Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • UTSKRIFT OCH PYSSEL

  Utskrift av julkort

  Arrangera en egen fotosession med jultema och skriv ut egna julkort.

 • UTSKRIFT OCH PYSSEL

  De bästa tipsen för genomtänkta papperspysselpresenter

  Upptäck hur du kan göra meningsfulla presenter med Canon Creative Park och din PIXMA-skrivare.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Bordsdekorationer i papper

  Skapa vackra bordsdekorationer för alla tillfällen med Creative Park.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Utskrivbara idéer till Halloween

  Idéer med hösttema för roliga och spöklika dekorationer, kostymer, godsaker och mycket mer.