MAKROFOTOGRAFERING

Upptäck insekternas dolda värld

Upptäck de små varelsernas hemliga liv med hjälp av tips från en expert på närbildsfotografering.
Närbild på en brun hoppspindel.

”Innan jag började med makrofotografering var jag verkligen inte något stort insektsfan”, säger den franska fotografen Pierre Anquet. ”Men nu tycker jag att de är väldigt vackra om man bara tar sig tid att titta närmare på dem.”

”Jag började med att fotografera landskap och porträtt, men så såg jag en video av den amerikanska makrofotografen Thomas Shahan, och då föll allt på plats: jag blev helt enkelt förälskad i makrofotografering”, säger han.

Otroliga närbilder kan verka som något som bara erfarna fotografer med mycket dyr utrustning kan lyckas med, men det går faktiskt att uppnå även med en mindre budget. Du kan experimentera med kort närgräns med det objektiv du har innan du uppgraderar till ett specialanpassat makroobjektiv.

1. Ta kreativa närbilder med ett standardobjektiv

En bönsyrsa som hänger från ett löv.

När du tar makrofotografier handlar det inte om hur nära motivet du befinner dig utan om förstoringsgrad. ”Om du vill ta närbilder men inte har budgeten för ett makroobjektiv kan du använda zoominställningen och ta riktigt intressanta bilder”, säger Pierre. Tagen med en EOS 90D med ett EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM-objektiv inställt på 55 mm, 1/3 200 sek, f/5,6 och ISO640. © Pierre Anquet

Även om ett riktigt makroobjektiv ger otrolig förstoring kan du fokusera tillräckligt nära med standardzoom för att ta utmärkta bilder av större insekter.

”För de här bilderna hittade jag en bönsyrseart som heter Empusa”, berättar Pierre. ”Den är cirka 3–4 cm lång, vilket innebar att jag kunde fylla hela bilden tack vare Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM-objektivet. Den största utmaningen är att komma tillräckligt nära insekten för att ta bilden – jag rekommenderar att du stiger upp tidigt, eftersom de är mindre aktiva i gryningen.”

Objektiven EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM och EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM har inbyggd Macro Ring Lite-blixt som gör det möjligt för nybörjare att uppnå de intressanta och kreativa ljuseffekter som tidigare var proffsens domän.

Som ett alternativ till att använda autofokus uppnår Pierre maximal förstoring genom att zooma objektivet till den längsta brännvidden, växla till manuellt fokus, vrida fokuseringsringen till den minsta närgränsen och sedan röra kameran försiktigt fram och tillbaka för att få skarpt fokus på motivet.

Pierre föredrar att fotografera utan stativ, men ett sådant kan vara praktiskt när du fotograferar makrobilder eftersom kameraskakningar förstärks. ”De är alldeles för stora och kommer i vägen. 18–55 mm objektivet är perfekt för fotografering utan stativ, eftersom det är mycket litet och bildstabilisatorn fungerar mycket bra.”

2. Bilder i naturlig storlek med ett makroobjektiv

En närbild av en brunorange spindel på en gren.

Pierre använde ett EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv för att fotografera en hoppspindel: ”Den var mindre än bönsyrsan men det gjorde att jag kunde få med mer av omgivningen i bilden.” Tagen med en EOS 90D med ett EF-S 60mm f/2.8 Macro USM inställt på 1/250 sek, f/8 och ISO500. © Pierre Anquet

En närbild av en bönsyrsa som hänger på en gren.

Pierre använde fokusstapling för några av sina foton. ”Det största antalet bilder jag har tagit för en enda fokusstapel är 28. Bönsyrsan satt på en gren och jag ville att hela insekten skulle vara i fokus. Genom att ta många bilder och flytta kameran kunde jag få huvudet, benen och kroppen i fokus.” Tagen med en EOS 90D med ett EF-S 60mm f/2.8 Macro USM inställt på 1/250 sek, f/9 och ISO200. © Pierre Anquet

Ett kompakt objektiv för knivskarpa bilder som Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM är en utmärkt startpunkt när du beger dig in i makrovärlden. Det ger en bild i naturlig storlek (1x) när det är inställt på den minsta närgränsen, vilket innebär att detaljer fokuseras i kamerasensorn i samma storlek som de är i verkligheten.

En sak att tänka på vid närbildsfotografering är att skärpedjupet är mycket litet. Om du använder en mindre bländaröppning, t.ex. f/11 eller f/16, ökar skärpedjupet men mängden ljus minskar. Det leder till längre slutartider, vilket kan leda till suddiga bilder om kameran eller motivet rör sig.

Du kan motverka det genom att öka ISO-talet och få kortare exponeringstider. ”Med EOS 90D kan jag använda en så hög inställning som ISO2000 utan några som helst problem. Men du måste exponera bilden på rätt sätt – om du försöker öka exponeringen senare i programvaran får du mycket brus.”

Närbild på en hornstrit med en vattendroppe på huvudet.

Pierre rekommenderar att du använder en Speedlite för 3–5x förstoring. ”Det huvudsakliga ljuset kommer ändå från solen”, säger han. ”Men med blixt får du det lilla extra som gör att motivet sticker ut.” Fotograferad med en Canon EOS 60D (nu efterföljd av Canon EOS 90D) med ett Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo-objektiv och en Speedlite 430EX II inställd på 1/250 sek, f/10 och ISO400. © Pierre Anquet

Fokusstapling är en populär teknik som makrofotografer använder för att öka skärpedjupet. Det innebär att du tar en sekvens av identiska bilder och flyttar fokuspositionen manuellt för var och en av dem. Du kan sedan använda programvara för att kombinera de områden som är fokus i varje bild och skapa ett foto med större skärpa.

Canon EOS 90D har en inbyggd fokusvariationsfunktion som du kan använda för att automatiskt ta de bilder du behöver när du ska skapa fokusstaplar i Canon Digital Photo Professional. ”Med övning blir det enkelt”, säger Pierre och förklarar. ”Jag väljer serietagningsläget, ställer in fokus manuellt på den närmaste delen av motivet och flyttar sedan kameran långsamt närmare insekten samtidigt som jag tar en bildserie.”

3. Bortom naturlig storlek med ett specialobjektiv

Närbild av en hoppspindel på marken.

Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo är ett unikt objektiv som gör det möjligt att fotografera motiv med upp till 5x förstoring i naturlig storlek. Fotograferad med en Canon EOS 90D med ett Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo-objektiv inställt på 1/250 sek, f/9 och ISO800. © Pierre Anquet

En makrobild av en bönsyrsas ansikte.

”MP-E 65mm-objektivet är väldigt mångsidigt”, säger Pierre entusiastiskt. ”Med 1x förstoring kan du fylla bilden med en större insekt, till exempel en fjäril eller cikada, och sedan ställa in 5x förstoring och fotografera mycket små insekter.” Fotograferad med en Canon EOS 90D med ett Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo-objektiv inställt på 1/160 sek, f/8 och ISO2000. © Pierre Anquet

Exakt fokusering är avgörande när du arbetar med så hög förstoring som 5x, eftersom eventuella fel förstoras i samma grad. För att säkerställa att precisionen stämmer vid fotografering av insekter kontrollerar Pierre bilden i den stora displayen på baksidan av Canon EOS 90D. ”Jag kan zooma in manuellt och se exakt var jag lägger fokus”, säger han. ”Först vrider jag på ringen på objektivet för att ställa in förstoringen, sedan rör jag mig närmare motivet och när jag ser att det är perfekt i fokus tar jag bilden.”

Du kan komma igång med makrofotografering genom att fotografera föremål hemma, till exempel ett mönster i en matta eller en blomma på en fönsterbräda, innan du övergår till att ta detaljerade insektsbilder.


Skrivet av Marcus Hawkins

Relaterade produkter

Relaterade artiklar