MAKROFOTOGRAFERING

Tips för makrofotografering

De här tipsen för makrofotografering hjälper dig att ta spektakulära närbilder. Här är allt du behöver veta, från kreativa tekniker och viktiga kamerainställningar, till att välja rätt Canon-utrustning.
En extrem närbild av en färgglad geting på en blommas limegröna ståndarknapp.

Närbilder av allt från insekter till blommor, mat och hushållsföremål kan avslöja häpnadsväckande detaljnivåer. Med rätt kamera och objektiv och rätt inställningar kan du visa detaljer som nästan är osynliga för blotta ögat. Vanligtvis ger ett makroobjektiv en förstoring på mellan 0,5x och 1,0x vid dess minsta fokuseringsavstånd. Det kanske inte låter särskilt imponerande, men med en förstoring på 1,0x återges små föremål i full storlek på kamerans bildsensor. De förstoras sedan kraftigt när du visar dem på skärmen eller skriver ut dem, vilket ger dina bilder ett helt nytt perspektiv.

Alla motiv är möjliga inom makrofotografering, när du upptäcker en dold värld och ser saker på olika sätt varje dag. Det kan vara roligt att fotografera på riktigt nära håll, men det är inte utan tekniska utmaningar. Läs vidare för att få expertråd om hur du skapar spektakulära närbilder, samt den bästa Canon-utrustningen för makrofotografering, även om du har en budget.

Tekniker för makrofotografering

En närbild av en kraftigt rosa blomma.

I naturen finns dold skönhet som du kan avslöja i närbilds- och makrofotografering. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/1 250 sek, f/2 och ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Fokusering kan vara knepigt vid närbildfotografering och kräver extrem noggrannhet, på grund av det normalt korta skärpedjupet. Canon Photo Companion-appen innehåller ett användbart verktyg som beräknar de närmaste och mest avlägsna fokuspunkterna, skärpedjupet och hyperfokalavståndet beroende på kamera och inställningar.

För stillebensbilder som makrofotografering av mat är det bäst att montera kameran på ett stativ eller annat stöd, så att den sitter på plats och inte orsakar rörelse eller oskärpa. För att säkerställa fullständig stillhet kan du använda kamerans självutlösare på två sekunder eller en fjärrkontroll, så att du inte behöver röra kameran när du tar bilden.

Även när du använder ett stativ kan vibrationer uppstå av att du rör kameran precis före en exponering och, för spegelreflexkameror, rörelsen när reflexspegeln fälls upp. En bra kombination av inställningar som finns i de flesta av Canons spegelreflexkameror är att använda självutlösaren med en fördröjning på två sekunder tillsammans med spegellåsning. Spegeln fälls då upp två sekunder innan bilden tas, vilket ger tillräckligt med tid för att vibrationerna ska avta. Canon Camera Connect-appen är även användbar i dessa situationer, så att du kan styra kameran från telefonen.

När kameran har låsts på plats kan autofokus fungera bra om du använder enpunkts-AF och riktar in punkten exakt med den del av motivet som du vill ska bli skarpast. Manuell fokusering kan fungera ännu bättre. Canons EOS M och alla EOS R-systemets systemkameror har ett alternativ för fokuspeaking (objektivet måste vara i MF-läge). Aktivera det så visas områden i bilden i sökaren eller på den bakre skärmen när de är i fokus, så att du kan finjustera bilden. Alternativt kan du använda en förstorad förhandsgranskning av det önskade området för att säkerställa optimal manuell fokusering. Du kan använda samma teknik på den bakre skärmen av Canons spegelreflexkameror genom att växla till läget Live View.

Fantastiska makromotiv året runt

För effektiv makrofotografering måste du tänka litet. Insekter i trädgården, spindlar och bin utgör fantastiska motiv och naturen har i allmänhet mycket att erbjuda året runt. Från blomknoppar på våren till bin och fjärilar på sommaren, gyllene löv och svampar på hösten och snöflingor och frost under vintern – det finns alltid något att fotografera.

Inomhus kan du vara kreativ med makrofotografering av mat eller ta extrema närbilder av föremål som detaljrika färgpennor. Mer inspiration om ämnet och hur du fotograferar det finns i Ian Wades film ovan, om makrofotografering på hösten.

Ljussättning vid makrofotografering

En starkt upplyst närbild av rödkål som tagits av Matt Doogue på en Canon EOS R10.

Den här närbilden av rödkål togs med full förstoring och är upplyst ovanifrån. Fotografen Matt Doogue använde fokuseringsgafflingen i kameran för att bibehålla ett enhetligt fokus över hela bilden. Tagen med en Canon EOS R10 och ett Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektiv inställt på 1/60 sek, f/5,6 och ISO 250.

En mörkare version av närbilden på rödkål som tagits av Matt Doogue på en Canon EOS R10.

En närbild på rödkål tagen med full förstoring – den här gången är den upplyst från höger och med minskad effekt för att framhäva kålens struktur och konturer. Matt använde återigen fokuseringsgafflingen i kameran för att bibehålla ett mer enhetligt fokus. Tagen med en Canon EOS R10 och ett Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektiv inställt på 1/60 sek, f/5,6 och ISO 250.

För att framhäva detaljerna kan du prova att experimentera med olika ljuskällor, från naturliga ljusförhållanden och reflekterande ljus med ett vitt kort eller papper, till att använda en fotografisk LED-ljuspanel eller Speedlite-blixt.

Ljus med relativt låg intensitet är i allmänhet inte ett problem om du använder ett stativ för makrofotografering av blommor, närbilder av mat och andra stillebensmotiv, men dämpat ljus kan ge platta bilder. För inomhusbilder kan du lägga till ljus med en bordslampa eller använda dagsljus från ett fönster. Även fotografiska LED-lampor är ett bra alternativ, liksom LED Macro Lite-blixtaggregaten.

En mer avancerad lösning är att använda en blixt eller Speedlite. Förutom att tillföra ljus, fryser blixtens mycket korta varaktighet rörelsen på ett effektivt sätt. Canon Macro Ring Lite MR-14EX II är kompatibel med de flesta Canon-makroobjektiv för ultimat kontroll av närbilder och en skuggfri ljuseffekt vid makrofotografering. Alternativt kan du försöka rikta ett starkt ljus mot motivet från en sned vinkel. Detta skapar djupa skuggor, vilket ger ett tredimensionellt utseende.

Förlänga skärpedjupet

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Även med den mest exakta fokuseringen och en liten bländare kan du ibland märka att du fortfarande inte kan få så mycket skärpa framifrån och bakåt som du vill. Det beror återigen på det mycket korta skärpedjupet när du tar närbilder. Vissa Canon-kameror, bland annat Canon EOS R8 och EOS R6 Mark II, har ett fokusgafflingsläge. Det är perfekt för makrofotografering eftersom det tar en serie bilder samtidigt som det automatiskt går igenom ett antal fokuseringsavstånd mellan varje bild. Serien kan sedan slås samman till en enda bild vid redigeringen, vilket resulterar i ett mycket längre skärpedjup.

Effektiv komposition för makrobilder

En närbild av en rosa och gul tårta som tagits av Matt Doogue på en Canon EOS R10.

Jämfört med en fullformatskamera har en APS-C-kamera, som Canon EOS R50 eller EOS R10, en mindre bildsensor. Förutom att ge det monterade objektivet en längre ”effektiv” brännvidd skapar den även mer effektiv förstoring tack vare beskärningsfaktorn på 1,6x. Den är perfekt för att zooma in mot ett litet område av ett objekt för att skapa en dramatisk komposition, till exempel den här tårtbilden med full förstoring som är upplyst ovanifrån och en aning bakifrån för att tillföra skugga och kontrast. Tagen med en Canon EOS R10 och ett Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektiv inställt på 1/60 sek, f/7,1 och ISO 1250.

Du kan använda det vanligtvis korta skärpedjupet för att få ut mesta möjliga av makrofotografering. Områden som är mer än några centimeter framför eller bakom fokusplanet blir mycket suddiga i bilden. Det är därför viktigt att tänka på bakgrunden och det motiv du fotograferar.

Bakgrunder med en ganska enhetlig färg och ljusstyrka bildar en enkel bakgrund som kan hjälpa till att isolera huvudmotivet och få det att sticka ut i bilden. Bakgrunder med mer varierande färger och toner kan också fungera bra. Ta hänsyn till huvudmotivets färger och dess omgivning och hur väl dessa samverkar för att förbättra den övergripande bilden.

Tredjedelsregeln är ett klassiskt kompositionsverktyg. Föreställ dig att bildramen delas upp med stödlinjer med jämna mellanrum – två horisontella och två vertikala – som du kan lägga till i kameran. Försök nu att placera huvudområdet av intresse över den punkt där två av linjerna möts. Detta kan skapa en maximal visuell effekt i en bild. Du kan även bryta mot reglerna och placera huvudmotivet i mitten av bilden. Det kan fungera bra med symmetriska objekt, som utgör bra makromotiv i sig.

När det gäller blommor, blad och andra motiv som är något större är det ett bra kompositionstips att zooma in mot ett mycket litet område av hela objektet och ta en snäv, detaljerad bild.

De bästa kamerorna för makrofotografering

En extrem närbild av en snäcka där strukturen i spirorna syns.

I likhet med andra kameror med Canon EOS R-system har EOS RP en mängd kraftfulla makrovänliga funktioner, bland annat fokuspeaking och fokusvariation. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 24 mm, 15 sek, f/4 och ISO 100.

En extrem närbild av en röd blomma som visar detaljerna i kronbladen.

EOS RP har även en vinklingsbar bakre touchskärm. Den är väldigt praktisk när du tar makrobilder från svåra vinklar. Dessutom möjliggör den snabb och enkel fokusering för allmänna närbilder, eftersom du helt enkelt kan trycka på förhandsgranskningsbilden vid den punkt där du vill autofokusera. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 24 mm, 1/10 sek, f/4 och ISO 100.

Du behöver inte dyra kameror och objektiv för att ta närbilder. Den bästa kameran för makrofotografering är den du har till hands. Många kameror på instegsnivå där man pekar och trycker av har ett makrofotograferingsläge som möjliggör fokusering av avstånd ned till endast 1 cm, medan den kompakta kameran Canon PowerShot G7 X Mark III har ett kraftfullare makroläge.

EOS-kameror med utbytbara objektiv ger dig större flexibilitet för närbildsfotografering eftersom du kan använda det perfekta objektivet för uppgiften. Canon EOS R50 och EOS R10 har även vinklingsbara touchskärmar, vilket gör det enkelt att fotografera från kreativa vinklar. Tryck bara på den punkt på skärmen som är relaterad till området i motivet där du vill autofokusera. De har även ett förstorat förhandsvisningsalternativ och fokuspeaking som ger en mycket exakt manuell fokusering. En annan fördel med dessa kameror i APS-C-format, jämfört med fullformatskameror, är att beskärningsfaktorn effektivt ökar den maximala förstoringen av ett makroobjektiv med 1,0x till 1,6x.

För entusiaster som vill ta sin kreativa makrofotografering till nästa nivå är Canons utbud av fullformatskameror perfekta. Det höga antalet MP hos fullformatssensorerna i EOS R8 och EOS R6 Mark II gör det till exempel möjligt för dem att behålla en otrolig bildkvalitet i svagt ljus, vilket möjliggör tydliga bilder även vid höga ISO-värden. Precis som EOS R50 och EOS R10 har de dessutom en fokusgafflingsfunktion som är särskilt användbar för makrofotografering.

De bästa objektiven för fotografering av närbilder

En extrem närbild av ett blad som visar dess diskreta struktur.

Precis som Canons senaste makroobjektiv har RF 85mm F2 MACRO IS STM en hybridbildstabilisator. Den motverkar rörelser från sida till sida samt uppåt och nedåt, vilket gör stabilisering mycket effektivare i närbilder tagna utan stativ och makrofotografering. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/40 sek, f/2 och ISO 800.

En extrem närbild av huvudet och vingarna på en fjäril.

Med objektivet Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM med 1,4x förstoring kan du fånga otroliga detaljer, som de enskilda vingfjällen på den här fjärilen. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektiv inställt på 1/50 sek, f/4,5 och ISO 3200. © Oliver Wright Photography

Många objektiv som levereras med Canon EOS-kameror har imponerande korta minsta fokuseringsavstånd (MFD). Detta omfattar Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM för EOS R-systemkameror, som har ett minsta fokuseringsavstånd på bara 13 cm.

Utmärkta makroobjektiv omfattar bland annat Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM och RF 85mm F2 MACRO IS STM. Dessa ger 0,5x maximal förstoring och levereras kompletta med hybridbildstabilisatorer. Dessa är korrekta för förflyttning i både vertikala och horisontella vinklar samt för vibration. Jämfört med vanliga bildstabilisatorer är Canons hybridbildstabilisatorer mycket mer effektiva vid handhållen fotografering av extrema närbilder.

För ultimata makroobjektiv ger Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM en klassledande förstoring på 1,4x och har en kontrollring för sfärisk aberration som gör att du kan justera bokeh i både förgrunden och bakgrunden i områden utanför fokus.

De bästa inställningarna för makrofotografering

En kvinna tar en makrobild av en snäcka med en kamera och ett objektiv från Canon. Hon är klädd i vinterkläder och vilar på armbågarna i sanden som stöd.

Tänk på hur mycket detaljer du kan fånga i en landskapsbild med vidvinkel. Föreställ dig nu att du fyller större delen av kamerans bildsensor med något som är lika stort som en frimärke. Till och med 0,5 x makroförstoring kan avslöja små detaljer som vanligtvis är osynliga för blotta ögat.

En man använder en kamera med ett stort objektiv för att ta en närbild av en insekt på ett löv.

Det är inte alltid lätt att fånga motivet när du tar närbilder av insekter. Du kan förbättra träffkvoten genom att välja autofokusläget AI Servo (kontinuerligt) och snabb kontinuerlig matningsmetod. Håll avtryckaren nedtryckt för att ta en bildserie i snabb följd för att vara säker på att du får några bra bilder.

Makrofotograferingsläget hos många Canon-kameror fungerar bra, men för mer kreativ närbildsfotografering med kameror för entusiaster är det bäst att ta kontrollen själv. Användningen av halvautomatiska och manuella lägen kan ge utdelning.

En särskild utmaning är att skärpedjupet (avståndet mellan de närmaste och mest avlägsna punkterna i ett motiv som återges skarpt) blir mycket litet vid närbildsfotografering och pyttelitet vid makrofotografering. För att maximera skärpedjupet kan du växla till fotograferingsmetoden Av (bländarförval) och ställa in en liten bländare på cirka f/16 till f/22. Såvida belysningen inte är mycket ljus kan det dock krävas långa slutartider för en korrekt exponering. Det är i allmänhet inte ett problem om du använder ett stativ.

Makrofotografering av insekter kräver en kort slutartid för att frysa rörelsen. Det gäller även när andra levande motiv är inblandade, till exempel vid makrofotografering av ögon. Ett sätt att uppnå det samtidigt som du använder en liten bländare är att öka kamerans ISO-inställning. Om du väljer ett högre ISO-värde kan det dock resultera i att små detaljer går förlorade och att bildbruset ökar. Det är då fullformatskamerorna med funktioner för lågt brus, till exempel Canon EOS R8 och EOS R6 Mark II, kommer in i bilden.

Slutliga justeringar

Den bakre skärmen på en Canon EOS R6-kamera som visar RAW-fotograferingsmetoden och inställningarna för en närbild av en papegojas huvud.

Många Canon-kameror har ett RAW-kvalitetsläge. Använd den här funktionen för största möjliga flexibilitet vid redigeringen, med programvara som Canons Digital Photo Professional (kan hämtas kostnadsfritt). Du kan finjustera exponeringsvärdet och vitbalansen för optimal ljusstyrka och färgåtergivning utan att bildkvaliteten försämras. Du kan även tillämpa skärpa eller använda Oskarp mask för att framhäva detaljer och skapa extra effekt genom att justera skärpa, kontrast, färgton och mättnad.

De allra flesta närbilder och makrobilder gynnas av lite redigering. Oroa dig inte om det minsta fokuseringsavståndet hos objektivet hindrar dig från att komma så nära ett motiv du vill. Med kreativ beskärning vid redigeringen kan du ta bort oönskade delar av en bild och bara behålla det område du vill ha.

Ingenting är någonsin helt perfekt. När du tar makro- eller närbilder kommer nivån av detaljrikedom som du fångar att framhäva damm, fläckar och andra brister. En punktlagningspensel eller ett klonverktyg i bildredigeringsprogrammet kan effektivt maskera dessa genom att kopiera data för ljusstyrka, färg och struktur från omgivande pixlar.

I de senaste versionerna av Canons Digital Photo Professional (DPP) ingår även ett verktyg för djupkomposition. Det automatiserar processen att konvertera en uppsättning bilder som tagits med fokusgafflingsläget hos dessa kameror i EOS R-systemet som inte har alternativet inbyggt i kameran, och slå samman dem till en enda bild. Det är perfekt för att utöka det effektiva skärpedjupet vid närbilds- och makrofotografering.

Förhoppningsvis har de här tipsen och teknikerna visat hur enkelt det är att komma igång med makrofotografering och inspirerat dig att ge dig ut, titta närmare på detaljerna och ta egna närbilder.


Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar