MAKROFOTOGRAFERING

Viktiga tips och tekniker för makrofotografering

Det är enkelt att komma igång med närbildsfotografering – den här guiden för makrofotografering omfattar de bästa Canon-kamerorna och -objektiven för otroligt detaljerade bilder, med tips och råd för att ta fantastiska bilder.
En extrem närbild av en färgglad geting på en blommas limegröna ståndarknapp.

Närbilder av allt från insekter till blommor, mat och hushållsföremål kan avslöja häpnadsväckande detaljnivåer. Du kanske tror att du behöver avancerad utrustning och professionella färdigheter för bra makrofotografering, men med bara några tips kan vem som helst ta fantastiska närbilder, även med budgetvänliga kameror och objektiv. Läs vår guide för makrofotografering för alla råd du behöver.

Hur tar du makrobilder?

För att göra det enkelt har de flesta Canon-kameror på ingångsnivå ett makrofotograferingsläge, som finns på inställningsratten eller via menysystemet. Det optimerar alla relevanta inställningar för närbildsfotografering. Fullständig makrofotografering går längre, vanligtvis med ett objektiv som ger fullständig förstoring på 1,0x. Det innebär att små objekt återges med full storlek på kamerans bildsensor, vilket möjliggör extrem förstoring när du visar de resulterande bilderna på skärmen eller utskriften.

Den här guiden för makrofotografering beskriver alla vanliga frågor om makro- och närbildsfotografering, bland annat:

  1. Välja utrustning: vilken utrustning du än har kan du ta fantastiska närbilder, men en kraftfull kamera och ett särskilt makroobjektiv kan hjälpa dig att ta steget till nästa nivå.
  2. Förstå dina inställningar: automatiska makrolägen är bra för vanliga närbilder, men om du växlar till bländarförval (Av) eller manuellt läge (M) kan du verkligen låta kreativiteten flöda.
  3. Behålla fokus: Canons tillförlitliga autofokussystem är bra för allmänna bilder, men för ultimata makrobilder kan du prova funktioner som fokuspeaking och -variation.
  4. Redigera dina bilder: makrofotografering är ofta fördelaktigt för redigering, men du behöver inte vara ett proffs. Du kan framhäva mindre detaljer genom att beskära bilderna, medan punktlagning kan hjälpa till att förfina den slutliga produkten.

Den bästa utrustningen för makrofotografering

En extrem närbild av en snäcka där strukturen i spirorna syns.

I likhet med andra kameror med Canon EOS R-system har EOS RP en mängd kraftfulla makrovänliga funktioner, bland annat fokuspeaking och fokusvariation. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 24 mm, 15 sek, f/4 och ISO 100.

En extrem närbild av en röd blomma som visar detaljerna i kronbladen.

EOS RP har även en vinklingsbar bakre touchskärm. Den är väldigt praktisk när du tar makrobilder från svåra vinklar. Dessutom möjliggör den snabb och enkel fokusering för allmänna närbilder, eftersom du helt enkelt kan trycka på förhandsgranskningsbilden vid den punkt där du vill autofokusera. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 24 mm, 1/10 sek, f/4 och ISO 100.

Du behöver inte dyra kameror och objektiv för att ta närbilder. Den bästa kameran för makrofotografering är den du har till hands. Många sikta-och-tryck-kameror på ingångsnivå har ett makrofotograferingsläge som möjliggör fokuseringsavstånd ned till bara 1 cm. Kompaktkameran Canon PowerShot G7 X Mark III har ett kraftfullare makroläge med bonusfunktionen fokuspeaking för exakt manuell fokusering, som vi kommer till senare.

EOS-kameror med utbytbara objektiv ger dig större flexibilitet för närbildsfotografering eftersom du kan använda det perfekta objektivet för uppgiften. De har även vinklingsbara touchskärmar som gör att du kan fotografera från valfri vinkel och erbjuder alternativen fokusvariation och fokuspeaking.

Systemkameran Canon EOS M50 Mark II är ett mycket prisvärt alternativ, särskilt i kombination med ett EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektiv. Det ger större maximal förstoring på 1,2x och lanseras som världens första autofokusobjektiv med inbyggt LED Macro Lite-blixtaggregat för att belysa motivet.

Närbild av mitten av en ros med Macro Lite-blixtaggregatet av.

Objektivet Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM har ett inbyggt Macro Lite-blixtaggregat och bilderna ovan visar vilken skillnad ljuset gör. Tagen med en Canon EOS M3 (nu efterföljd av Canon EOS M6 Mark II) med ett Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektiv inställt på 1,3 sek, f/7,1 och ISO 100.

Närbild av mitten av en ros med Macro Lite-blixtaggregatet på.

Den extra belysning som ljuset ger bidrar till att avlägsna skuggor och mörker från bilden. Tagen med en Canon EOS M3 med ett Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektiv inställt på 0,4 sek, f/7,1 och ISO 100.

Vilka är de bästa objektiven för makrofotografering?

Många objektiv som levereras med Canon EOS-kameror har imponerande korta minsta fokuseringsavstånd (MFD). Dessa är bland annat Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM för kameror med EOS R-systemet, som har ett MFD på bara 13 cm, och EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II för spegelreflexkameror i APS-C-format, som har ett MFD på 25 cm och kan användas med kameror med EOS R-systemet eller EOS M-seriens kameror via en EF-EOS R- eller EF-EOS M-monteringsadapter. Detsamma gäller Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM-objektivet, som har ett liknande Macro Lite-blixtaggregat, som EF-M 28mm, och är ett fantastiskt prisvärt alternativ för ett första makroobjektiv.

En extrem närbild av ett blad som visar dess diskreta struktur.

Precis som Canons senaste makroobjektiv har RF 85mm F2 MACRO IS STM en hybridbildstabilisator. Den motverkar rörelser från sida till sida samt uppåt och nedåt, vilket gör stabilisering mycket effektivare i närbilder tagna utan stativ och makrofotografering. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/40 sek, f/2 och ISO 800.

En extrem närbild av huvudet och vingarna på en fjäril.

Med objektivet Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM med 1,4x förstoring kan du fånga otroliga detaljer, som de enskilda vingfjällen på den här fjärilen. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektiv inställt på 1/50 sek, f/4,5 och ISO 3200. © Oliver Wright Photography

För entusiaster som vill ta sin kreativa makrofotografering till nästa nivå är särskilda makroobjektiv och Canons utbud av fullformatskameror perfekta. Fullformatssensorerna i Canon EOS RP och EOS R6 ger otrolig bildkvalitet i svagt ljus, för rena bilder även vid höga ISO-värden. De har även ett läge för fokusvariation som är särskilt användbart för makrofotografering, vilket vi förklarar lite senare. Objektiv som utgör en bra kombination är bland annat Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM och RF 85mm F2 MACRO IS STM. De ger 0,5x maximal förstoring och levereras kompletta med hybridbildstabilisatorer för att se till att bilder tagna utan stativ blir skarpa.

Detsamma gäller för Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM för spegelreflexkameror. Toppmodellen Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM ger enorm 1,4x förstoring.

De bästa inställningarna för makrofotografering

En kvinna tar en makrobild av en snäcka med en kamera och ett objektiv från Canon. Hon är klädd i vinterkläder och vilar på armbågarna i sanden som stöd.

Tänk på hur mycket detaljer du kan fånga i en landskapsbild med vidvinkel. Föreställ dig nu att du fyller större delen av kamerans bildsensor med något som är lika stort som en frimärke. Till och med 0,5 x makroförstoring kan avslöja små detaljer som vanligtvis är osynliga för blotta ögat.

En man använder en kamera med ett stort objektiv för att ta en närbild av en insekt på ett löv.

Det är inte alltid lätt att fånga motivet när du tar närbilder av insekter. Du kan förbättra träffkvoten genom att välja autofokusläget AI Servo (kontinuerligt) och snabb kontinuerlig matningsmetod. Håll avtryckaren nedtryckt för att ta en bildserie i snabb följd för att vara säker på att du får några bra bilder.

Makrofotograferingsläget hos många Canon-kameror fungerar bra, men för mer kreativ närbildsfotografering med kameror för entusiaster är det bäst att ta kontrollen själv. Användningen av halvautomatiska och manuella lägen kan ge utdelning.

En särskild utmaning är att skärpedjupet (avståndet mellan de närmaste och mest avlägsna punkterna i ett motiv som återges skarpt) blir mycket litet vid närbildsfotografering och pyttelitet vid makrofotografering. För att maximera skärpedjupet kan du växla till fotograferingsmetoden Av (bländarförval) och ställa in en liten bländare på cirka f/16 till f/22. Såvida belysningen inte är mycket ljus kan det dock krävas långa slutartider för en korrekt exponering. Det är i allmänhet inte ett problem om du använder ett stativ för makrofotografering av blommor, närbilder av mat och andra stillebensmotiv, men dämpat ljus kan ge platta bilder. För inomhusbilder kan du lägga till ljus med en bordslampa eller använda dagsljus från ett fönster. Även fotografiska LED-lampor är ett bra alternativ, liksom LED Macro Lite-blixtaggregaten i vissa Canon-objektiv, som nämns ovan.

Makrofotografering av insekter kräver en kort slutartid för att frysa rörelsen. Det gäller även när andra levande motiv är inblandade, till exempel vid makrofotografering av ögon. Ett sätt att uppnå det samtidigt som du använder en liten bländare är att öka kamerans ISO-inställning. Om du väljer ett högre ISO-värde kan det dock resultera i att små detaljer går förlorade och att bildbruset ökar. Det är då fullformatskamerorna med funktioner för lågt brus, till exempel EOS RP eller EOS R6, kommer in i bilden.

En mer avancerad lösning är att använda en blixt eller Speedlite. Förutom att tillföra ljus, fryser blixtens mycket korta varaktighet rörelsen på ett effektivt sätt. Canon Macro Ring Lite MR-14EX II är kompatibel med de flesta Canon-makroobjektiv för ultimat kontroll av närbilder och en skuggfri ljuseffekt vid makrofotografering.

Tekniker för makrofotografering

En närbild av en skopa vaniljglass täckt av ett tunt lager choklad, garnerad med strössel och ett tunt grönt blad.

Kameran behöver vanligtvis vara så stabil som möjligt för att få bästa skärpa i extrema närbilder och makrobilder. Tagen med en Canon EOS M50 Mark II med ett Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/5,6 och ISO 2500.

En närbild av en kraftigt rosa blomma.

I naturen finns dold skönhet som du kan avslöja i närbilds- och makrofotografering. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/1 250 sek, f/2 och ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Fokusering kan vara knepigt vid närbildfotografering och kräver extrem noggrannhet, på grund av det normalt korta skärpedjupet. Canon Photo Companion-appen innehåller ett användbart verktyg som beräknar de närmaste och mest avlägsna fokuspunkterna, skärpedjupet och hyperfokalavståndet beroende på kamera och inställningar.

För stillebensbilder som makrofotografering av mat är det bäst att montera kameran på ett stativ eller annat stöd, så att den sitter på plats och inte orsakar rörelse eller oskärpa. För att säkerställa fullständig stillhet kan du använda kamerans självutlösare på två sekunder eller en fjärrkontroll, så att du inte behöver röra kameran när du tar bilden.

Även när du använder ett stativ kan vibrationer uppstå av att du rör kameran precis före en exponering och, för spegelreflexkameror, rörelsen när reflexspegeln fälls upp. En bra kombination av inställningar som finns i de flesta av Canons spegelreflexkameror är att använda självutlösaren med en fördröjning på två sekunder tillsammans med spegellåsning. Spegeln fälls då upp två sekunder innan bilden tas, vilket ger tillräckligt med tid för att vibrationerna ska avta. Canon Camera Connect-appen är även användbar i dessa situationer, så att du kan styra kameran från telefonen.

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

När kameran har låsts på plats kan autofokus fungera bra om du använder enpunkts-AF och riktar in punkten exakt med den del av motivet som du vill ska bli skarpast. Manuell fokusering kan fungera ännu bättre, vilket visas i videon ovan. Canons senaste EOS M och alla EOS R-systemets systemkameror har ett alternativ för fokuspeaking (objektivet måste vara i MF-läge). Aktivera det så visas områden i bilden i sökaren eller på den bakre skärmen när de är i fokus, så att du kan finjustera bilden. Alternativt kan du använda en förstorad förhandsgranskning av det önskade området för att säkerställa optimal manuell fokusering. Du kan använda samma teknik på den bakre skärmen av Canons spegelreflexkameror genom att växla till läget Live View.

Även med den mest exakta fokuseringen och en liten bländare kan du ibland märka att du fortfarande inte kan få så mycket skärpa framifrån och bakåt som du vill. Det beror återigen på det mycket korta skärpedjupet när du tar närbilder. Vissa Canon-kameror, bland annat Canon EOS RP och EOS R6, har ett fokusvariationsläge. Det är perfekt för makrofotografering eftersom det tar en serie bilder samtidigt som det automatiskt går igenom ett antal fokuseringsavstånd mellan varje bild. Serien kan sedan slås samman till en enda bild vid redigeringen, vilket resulterar i ett bredare fokalplan.


För att framhäva detaljerna kan du prova att experimentera med olika ljuskällor, från naturliga ljusförhållanden och reflekterande ljus med ett vitt kort eller papper, till att använda en fotografisk LED-ljuspanel eller Speedlite-blixt. Flera Canon-makroobjektiv har dessutom ett inbyggt Macro Lite-blixtaggregat som hjälper till att avlägsna skuggor och mörker.

Så redigerar du makrobilder

Den bakre skärmen på en Canon EOS R6-kamera som visar RAW-fotograferingsmetoden och inställningarna för en närbild av en papegojas huvud.

Många Canon-kameror har ett RAW-kvalitetsläge. Använd den här funktionen för största möjliga flexibilitet vid redigeringen, med programvara som Canons Digital Photo Professional (kan hämtas kostnadsfritt). Du kan finjustera exponeringsvärdet och vitbalansen för optimal ljusstyrka och färgåtergivning utan att bildkvaliteten försämras. Du kan även tillämpa skärpa eller använda Oskarp mask för att framhäva detaljer och skapa extra effekt genom att justera skärpa, kontrast, färgton och mättnad.

De allra flesta närbilder och makrobilder gynnas av lite redigering. Oroa dig inte om det minsta fokuseringsavståndet hos objektivet hindrar dig från att komma så nära ett motiv du vill. Med kreativ beskärning vid redigeringen kan du ta bort oönskade delar av en bild och bara behålla det område du vill ha.

Ingenting är någonsin helt perfekt. När du tar makro- eller närbilder kommer nivån av detaljrikedom som du fångar att framhäva damm, fläckar och andra brister. En punktlagningspensel eller ett klonverktyg i bildredigeringsprogrammet kan effektivt maskera dessa genom att kopiera data för ljusstyrka, färg och struktur från omgivande pixlar.

I de senaste versionerna av Canons Digital Photo Professional (DPP) ingår även ett verktyg för djupkomposition. Det automatiserar processen att konvertera en uppsättning bilder som tagits med fokusvariationsläget hos EOS R-systemets kameror och slå samman dem till en enda bild. Det är perfekt för att utöka det effektiva skärpedjupet vid närbilds- och makrofotografering.


Förhoppningsvis har de här tipsen och teknikerna visat hur enkelt det är att komma igång med makrofotografering och inspirerat dig att ge dig ut, titta närmare på detaljerna och ta egna närbilder.



Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar