Ett nytt perspektiv på bekanta motiv

Tre fotografer delar med sig av råd om hur du förvandlar vardagliga ögonblick till oförglömliga bilder, allt från att bejaka naturen till att utnyttja naturligt ljus.
Fotografen Camilla Rutherford ler mot kameran, med vågor som rullar in på strandkanten bakom henne.

Det är enkelt att ta området där vi bor för givet och vi tror ofta att vi måste resa hundratals mil för att skapa intressanta bilder. Genom att tillbringa tid i bekanta miljöer från ett nytt perspektiv kan du däremot ingjuta nytt liv i dina bilder. Vi frågade tre fotografer i olika delar av världen hur de hittar nya perspektiv som inspirerar både dem och deras tittare. Här är några av deras bästa tips för att skapa inspirerande bilder vid fotografering nära hemmet.

1. Var kreativ när du fångar dramatiska stadssilhuetter

Londons Thames Barrier i skymning, med de färgstarka ljusen från Canary Wharf i bakgrunden.

Oavsett om du bor i en livlig stad eller på en lugn landsbygd kan du ta fantastiska bilder om du experimenterar med kompositionen och kamerainställningarna. Den här bilden togs med lång exponering.

Den Londonbaserade fotografen Laku Davies fotograferar äventyr i sin hemstad och vidare. Av den anledningen är det stadslandskap och gatufotografering som lyser upp Lakus objektiv. Två av hennes favoritbilder kombinerar klassiska London-vyer med kreativa effekter.

”Jag gick till Thames Barrier vid solnedgången och såg hur Canary Wharf lystes upp i bakgrunden”, säger Laku, som använde sin Canon EOS M50 utrustad med Canons monteringsadapter EF-EOS M och ett Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM-teleobjektiv (nu efterföljd av Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM) för att ta den imponerande bilden.

”Jag använde just det här objektivet för komprimeringen som ett teleobjektiv skapar”, förklarar hon. ”Det har en tendens att dra in bakgrunden, så jag visste att jag skulle få en bra bild av Canary Wharf mellan barriärerna.” Teleobjektiv komprimerar effektivt perspektivet för att få bakgrunden och förgrunden att komma närmare varandra.

En lång exponering och ett ND-filter markerade motivet och skapade en levande, men samtidigt surrealistisk effekt. ”En 30 sekunder lång exponering kan förstärka högdagrarna, så jag använde ett ND-filter framför objektivet för att få rätt högdagrar så att de inte överexponeras vid redigering”, säger Laku.

Ett porträtt av livsstils- och resefotografen Laku Davies.

Laku Davies

Den Londonbaserade livsstils- och resefotografen tycker om att fotografera stadslandskap med kreativa effekter.

2. Fotografera landmärken från ett unikt perspektiv

En dubbeldäckarbuss korsar Tower Bridge i London, Storbritannien, i soluppgången. Himlen är orange i bakgrunden.

Laku föreslår att du besöker platser vid olika tider på dygnet för att få den perfekta bilden. Hon tog den här bilden av en dubbeldäckarbuss som korsar Tower Bridge klockan 05:30.

En kvällsbild av The Shard i London som tornar upp över Southwark, med upplysta byggnader. Gångbron London Millennium Bridge syns i bakgrunden.

Gatufotografering och stadslandskap, som den här bilden av The Shard i London, dominerar Lakus arbete. Vidvinkelobjektiv används ofta för att fotografera stadslandskap, men genom att använda ett teleobjektiv kunde Laku fånga en bekant plats på ett ovanligt och unikt sätt.

När det kommer till andra kända landmärken som ofta fotograferas. till exempel Tower Bridge i London, föreslår Laku att du försöker hitta nya perspektiv, vilket kan innebära att du behöver ge dig ut med kameran tidigt på morgonen. Vid ett tillfälle bestämde hon sig för att börja klockan 05.30 och fokusera på en särskild del av den kända brons arkitektur.

”Jag använde mitt teleobjektiv för att isolera tornet och få med skenet från solen som gick upp bakom för att skapa en ljuscirkel”, säger hon. ”Den orange himlen gjorde bilden – och London-bussen!”

Hennes råd till de som vill ha inspiration medan de utforskar sin närliggande miljö är att besöka favoritplatser vid olika tider på dygnet för att göra det intressant.

”Utmana dig själv vid olika tider på dygnet för att se hur ljuset är”, säger Laku. ”Testa att använda olika objektiv, annars kommer du till slut att ta samma bild om och om igen. Gör det intressant för dig själv och för de som tittar på dina bilder.” Ett Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv är ett bra val i svagt ljus eftersom det är så stort och därför släpper in mycket ljus. Om du vill satsa på vidvinkel och få med så mycket som möjligt av ett motiv kan det vara värt att testa ett Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM-objektiv.

3. Hitta det bästa ljuset

En gestalt står i silhuett mot en dramatisk orange soluppgång.

Pierre Dubuis besöker samma park om och om igen för att försöka hitta nya fotograferingsvinklar.

Att våga sig in i nationalparken Pilat i regionen Rhône-Alpes i sydöstra Frankrike har gett Pierre Dubuis bilder en ny dimension. Den unga fotografen använder en Canon EOS 5D Mark III (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) och har fotograferat sedan han var 15 år, men det var när han studerade fotografi som hans kärlek till äventyr i naturen började. Han ger sina vänner äran för att ha tänt hans brinnande intresse för naturen och han säger att kreativiteten främjas av att upptäcka närliggande områden på nytt, vilket syns i hans favoritbilder som alla är tagna i samma park.

”För att upptäcka vackra platser är det bästa att gå ut och leta så ofta som möjligt. Då hittar du fler platser än du tror”, säger han. ”Jag tittar på Instagram för att få inspiration. Besök platser vid olika tidpunkter och testa olika vinklar för att få stämningen du vill ha.”

För att skapa stämning i bilder rekommenderar Pierre att du ger dig ut antingen direkt på morgonen eller på kvällen. ”Det vackraste ljuset får du tidigt på morgonen och vid soluppgång och solnedgång”, säger han. ”Silhuetten av omgivningen (ovan) togs i solnedgången. För att skapa den här typen av bild är det bäst att ta reda på väderförhållandena i förväg och anlända 30 minuter tidigare för att hinna hitta platsen och tänka ut vilka olika bildkompositioner du har att välja mellan. För den här bilden valde jag att underexponera genom att öka slutartiden och fotografera med ett högt bländarvärde på f/22. Jag gjorde det för att få en väl definierad, mörk silhuett för att skapa en mörkare känsla.”

Ett porträtt av Pierre Dubuis.

Pierre Dubuis

Den 21 år gamla naturfotografen tycker om att fotografera i naturligt ljus vid soluppgång och solnedgång.

4. Lägg märke till detaljerna

En närbild på ett ormbunksblad mot en mörk bakgrund.

Ett annat bra sätt att ta intressanta bilder utan att behöva resa långt är att fokusera på detaljer som kanske inte är så uppenbara. Pierre tycker om att ta en närmare titt på naturen.

Ett träds löv i motljus.

Den här bilden av ett träds löv som lyses upp av skenet från den nedgående solen togs nära vattenfallet Saut du Gier.

”Du måste observera allt som händer runt omkring dig, även de minsta detaljerna”, säger Pierre och hänvisar till sin andra favoritbild – en fin avbildning av ett ormbunksblad. Med hjälp av ISO 3200 och en bländare på f/4.5 kunde han ge liv åt skogens mörka djup. Genom att öppna sitt Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektiv kunde han minska skärpedjupet och istället fokusera i mitten av ormbunksbladet och dess underbara struktur. Det höga ISO-talet var nödvändigt på grund av bristen på ljus i skogen.

”När jag tog den här bilden var jag bara ute och promenerade i skogen”, förklarar Pierre. ”Jag behövde rensa tankarna och såg ormbunken lysas upp av en strimma ljus. Jag älskar den här bilden eftersom den representerar naturens skönhet och bräcklighet.”

5. Hitta det förunderliga i vardagen

Två små pojkar leker i en sandlåda framför ett vedförråd, omgivna av damm.

Ljusförhållanden ändras på ett naturligt sätt under dagen. Att välja rätt tidpunkt att fotografera kan innebära skillnaden mellan en enastående bild – som den här stämningsfulla bilden av Camillas barn – och en helt vanlig bild.

Den prisbelönta professionella fotografen Camilla Rutherford härstammar från Skottland, men började jaga skidsäsonger i Nya Zeeland. Hon fastnade för att fotografera stories av idrottare i naturen och nu bor hon i den natursköna staden Wanaka med sin man, en merinofårbonde, och två söner.

Camillas reportagestil lägger stor vikt vid naturligt ljus, vilket syns i den här bilden i motljus av hennes söner som leker i deras sandlåda. Hon tog bilden med sin Canon EOS R utrustad med en EOS R-adapter och sitt favoritobjektiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

”Det jag gillar mest med den här bilden är min sons ansiktsuttryck”, säger hon. ”Han har så roligt. Det är den rena och skära glädjen av ostörd lek som gör den här bilden till det den är.

”När du fotograferar barn som leker hinner du inte alltid byta till objektiv med fast brännvidd”, tillägger hon. ”Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM har perfekt zoom för de tillfällena och bildkvaliteten är nästan lika bra som hos ett objektiv med fast brännvidd.”

Det kan vara både utmanande och roligt att fotografera mot solen säger Camilla, men kompakta systemkameror som Canon EOS RP har en fördel, tack vare den elektroniska sökaren. ”Du kan se hur exponeringen blir och öka eller sänka den med några steg, beroende på hur starkt motljuset är”, förklarar hon.

Ett porträtt av Camilla Rutherford med solglasögon.

Camilla Rutherford

Camilla föddes i Skottland och är en prisbelönt fotojournalist som nu bor på en gård i New Zeeland med sin familj. Hon är specialiserad inom sport-, rese- och livsstilsfotografering.

6. Berätta en story genom att fotografera det du känner till

En man i en verkstad som använder en vinkelslip och är omgiven av verktyg. Solen lyser in genom en glipa i den bakre väggen.

Sättet som gnistorna från vinkelslipen och ljusslöjan efterliknar varandra tillför en helt ny dimension i en bild som i annat fall skulle ha varit ganska vanlig.

Camillas bild av sin man i verkstaden på gården representerar den rika historien om platsen de bor på. Med endast naturligt ljus och en lång slutartid visar Camilla att du kan skapa en berättelse närmare än du tror.

”Våra pojkar är den femte generationen på gården och den här verkstaden är en fantastisk plats som jag älskar att fotografera”, säger hon. ”Pojkarna älskar att gå och titta på när deras pappa lagar saker. Jag har märkt hur solen lyser in genom den bakre väggen på morgonen, vilket skapar den stora ljusslöjan i det vänstra hörnet”, säger hon.

”Jag fotograferade med vidvinkel på mitt Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv eftersom jag ville få med hela storyn. Jag höjde ISO till 800 för att få lite extra ljus och fotograferade med 1/80 sekund. Det var en bra slutartid för att fånga rörelsen från klingan och gnistorna som flyger.”

Oavsett om du promenerar i skogen, går en sväng i staden eller uppskattar den bekväma miljön i hemmet behöver utflykter i närliggande områden inte innebära trista bilder. Genom att träna ögat till att se möjligheterna till en bra bild i det vanliga och ta bilder som betyder något för dig kan du skapa riktigt speciella bilder.


Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

  • Kompakta systemkameror

    EOS R50

    Skapa ditt bästa iögonfallande innehåll med den här EOS R-systemkameran, från skarpa stillbilder till 4K-filmer och livestreaming. Allt i en dedikerad enhet.
  • Kompakta systemkameror

    EOS R8

    Ta steget upp till fotografering och film i fullformat och förverkliga dina kreativa ambitioner.
  • Kompakta systemkameror

    EOS R5

    Tänk om gällande vad du vet om kompakta systemkameror. EOS R5:s kompromisslösa prestanda revolutionerar din fotografering och ditt filmskapande.

Relaterade artiklar

Tips för äventyrsfotografering

Fem tips för att fånga dina utomhusäventyr med EOS M6 Mark II.

Så tar du bättre vinterbilder

Få ut mesta möjliga av den här vackra årstiden med fotografen Vladimir Medvedev.

De fem bästa tipsen för tidsintervallfotografering av landskap

Väck landskapet till liv med de här tipsen för timelapse-fotografering.

Naturfotografering i stadsmiljö

Christine Sonvilla och Marc Graf avslöjar sina bästa tips och tekniker för fotografering av naturen precis utanför dörren.