A snail travels through the reflection of a big wheel in Vienna.

NATURFOTOGRAFERING

Såhär fångar du effektfulla naturbilder: medvetenhet kring naturvård

De österrikiska naturvårdsfotograferna Christine Sonvilla och Marc Graf har fotograferat naturen över hela planeten. Från det österrikiska bergslodjuret till den svårfångade bengaliska tigern – de har skapat hundratals bilder som har fångat allmänhetens uppmärksamhet. De träffades vid universitetet i Wien där de båda studerar naturvård. De upptäckte ett gemensamt intresse för fotografering och insåg att det var ett sätt att ge naturen en röst.

Marc ger ett exempel på hur detta kan göra skillnad: ”I slutet av 2016 publicerade vi det första högupplösta fotot på ett bergslodjur som fångats bland Österrikes berg, vilket var väldigt spännande för oss eftersom det bara finns 10 till 15 stycken i hela Österrike, och just då hade man upptäckt två fall av tjuvjakt efter lodjur. Vi försökte sprida budskapet om bevarandet av lodjuret över Österrike via alla typer av medier. Vi blev intervjuade i radio och tv och fick flera olika artiklar publicerade i österrikiska tidningar och tidskrifter.”

Christine tar upp berättelsen: ”Vi uppskattar att ungefär 1,5 till 2 miljoner människor har hört talas om det här ämnet. Vi gör även en hel del presentationer med fotografier och filmer och pratar live inför publik. Vårt arbete handlar egentligen om att överbrygga klyftan mellan allmänheten och naturorganisationerna, frivilligorganisationerna, forskarna – alla dessa människor som befinner sig ute i fält.”

Christine och Marc tror inte att du behöver resa långt för att fånga fantastiska naturbilder. Paret anser att om vi tar oss tid att uppmärksamma naturen precis utanför dörren kan vi bygga upp en starkare anknytning till naturen.

Paret har rest till avlägsna och exotiska platser, men för ett nyligen genomfört projekt fokuserade de sin uppmärksamhet på stadsnaturen i Wien och fotograferade kaniner, igelkottar och ekorrar för att öka medvetenheten kring vilda djur som lever utanför stadsbornas trösklar.

”Naturen finns egentligen direkt runt hörnet och det är där vår anknytning till miljön börjar”, menar Christine. ”Jag tror starkt på att när du väl byggt upp denna anknytning vill du bidra till att bevara naturen.”

Marc och Christine experimenterade med Canon EOS M200, en lätt och lättanvänd kamera som passar perfekt för nybörjare som vill utforska sin kreativa sida, och Canon EOS 250D, som är världens lättaste spegelreflexkamera med rörlig skärm* och som även erbjuder 4K-filminspelning.

”Om du just har påbörjat din resa in i naturfotograferingens värld behöver du inte en proffskamera med massor av avancerade funktioner”, säger Marc. ”Din utrustning och dina ambitioner kan växa tillsammans.” Med ett brett urval av tillgängliga objektiv och fotograferingskontroller kommer du långt med de båda kamerorna de använde.

Här delar Christine och Marc med sig av sina tips för att ta effektfulla naturfotografier.

1. Stör inte djuren

Relaterade artiklar
A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

NATURFOTOGRAFERING

Låt dig uppslukas av naturen

Naturfotografen Tolga Aktas om hur PowerShot ZOOM kan hjälpa dig att fokusera på ögonblicket.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

NATURFOTOGRAFERING

Från pristagare till proffs

Två Young Wildlife Photographer of the Year-vinnare om vad tidig framgång innebar för dem.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

NATURFOTOGRAFERING

Svartvit natur med PowerShot G7 X Mark III

Canon-ambassadören Helen Bartlett delar med sig av sina bästa tips för att skapa inspirerande svartvita naturbilder med en flexibel kompaktkamera.

En av de största utmaningarna med naturfotografering är att inte skrämma motivet. En kamera med ett tyst läge, till exempel Canon EOS 250D, är en idealisk lösning.

Smält in i motivets miljö och var så tyst som möjligt för att få fler bilder av djuren när de uppvisar sitt naturliga beteende – en kraftfull faktor inom naturfotografering. ”Det är viktigt att vara tyst”, säger Christine. ”En av de viktigaste kamerafunktionerna som en naturfotograf bör hålla utkik efter är en tyst slutare.”

Marc tillägger: ”Ett snabbt autofokussystem och bildserieläget [när flera fotografier tas i snabb följd] är även viktigt för att öka dina chanser att få en bra bild.”

Tillsammans med tystare fotografering med en tyst matningsmetod möjliggör Canon EOS 250D 5 b/s, samt två autofokussystem som ökar chansen att fånga en knivskarp bild. Kameran kan anpassas genom att stänga av AF-hjälpbelysningen, vilket innebär att det röda ljuset inte slås på att underlätta autofokus – idealiskt för att inte störa motivet. Den optiska sökaren ger möjlighet till nio strömlinjeformade AF-punkter eller Live View-läge. Med Live View-läget kan du fotografera via touchskärmen och automatiskt spåra motivet med 143 AF-punkter. För större kontroll kan du dra nytta av 3 975 punkter för manuellt val.

Om du vill ha bästa möjliga chans att inte störa djuren kan du förbli dold genom att minska LCD-skärmens ljusstyrka. Fotografering utan blixt säkerställer att du inte skrämmer bort motivet, se bara till att höja ISO-talet för att fånga så mycket ljus som möjligt. Det maximala ISO-värdet på Canon EOS 250D kan utökas till 51200. Med ett högt ISO-tal kan bildbrus uppstå, men Canon EOS 250D har en inställning för brusreducering för höga ISO-tal som kan användas när du bearbetar dina bilder.

2. Öka slutartiden för att undvika oskärpa

Att höja ISO-talet för att möjliggöra kortare slutartider är en bra idé när du fotograferar skygga djur, som den här ekorren i Wien.

Hastigheten är avgörande inom naturfotografering och Marc föreslår att man ökar ISO för att kompensera för det faktum att mindre ljus kommer in i kameran när du höjer slutartiden för att fånga rörelser och minska rörelseoskärpa. ”Oavsett djur ska du alltid arbeta med ett högt ISO. En hel del människor tycks oroade över ett högre ISO, men det behövs.”

Christine tillägger: ”Om du inte höjer ISO-talet riskerar du att bilden blir oskarp eftersom djuret rör sig snabbare än slutaren.” För att undvika rörelseoskärpa är det viktigt att höja ISO-talet så att du kan öka slutartiden och ta en högkvalitativ, skarp bild genom att välja rätt inställning som stämmer överens med rörelsen.

Fotograferna upptäckte att valet av ett högt ISO för att möjliggöra kortare slutartider inte kompromissar med bildkvaliteten på någon av kamerorna. Både Canon EOS M200 och Canon EOS 250D klarar av ISO25600 och den sistnämnda kan utökas till ISO51200.

3. Välj minimal utrustning med omsorg

Att välja precis rätt mängd utrustning innan du ger dig iväg innebär att begränsa dina alternativ, så att du kan fatta snabbare beslut när du fotograferar. Det innebär även att du reser lättare, vilket minskar risken för trötthet.

”Du behöver inte ha all utrustning i början”, råder Christine. ”Börja med en vidvinkel och ett teleobjektiv och lägg till mer senare.”

För att skapa en bild av ett djur i dess hemmiljö kan du prova att parkoppla Canon EOS M200 med ett vidvinkelobjektiv, till exempel Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. Du kan även beskära i närbild och fotografera från längre avstånd genom att använda teleobjektivet Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM. För Canon EOS 250D är objektivet Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM ett kompakt teleobjektiv som kommer nära händelsernas centrum, medan objektivet Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM gör att du kan fotografera brett och fånga djur i ett landskap eller en stadsbild.

4. Kom nära inpå och visa dolda detaljer

Att komma nära inpå är ett fantastiskt sätt att framhäva naturens intrikata skönhet, som ofta förbises i stadsmiljöer.

Naturvård handlar om att se ”helhetsbilden”, men fotografering i den här genren tittar på alla varelser, både stora och små. ”Det jag tycker mycket om med makrofotografering är möjligheten att visa det som annars går obemärkt förbi”, säger Christine. ”Det finns så mycket skönhet i en mycket liten värld.”

Makroentusiaster som använder Canon EOS M200 kan använda objektivet Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM, som inte bara erbjuder upp till 1,2x förstoring, utan även är världens första autofokusobjektiv med två integrerade, kontrollerbara LED-lampor (Macro Lite-blixtaggregat), vilket ger extra belysning och eliminerar onödiga skuggor.

”Många tror att makrobilder inte är typiska för naturvårdsfotografering”, säger Christine. ”Men för oss är det viktigt att ha en portfölj som täcker alla olika aspekter av naturen. Om något litet och vackert behöver framhävas är makrofotografering det perfekta verktyget att använda.”

5. Lär känna din kamera

Att vara bekväm med din utrustning innebär att du kan ägna mer tid åt att skapa en kreativt intressant bild.

Christine och Marc vet att det mest framgångsrika sättet att fotografera naturen är genom tålamod och förberedelser. ”Det är en fördel om du kan förutse vad ditt motiv kommer att göra härnäst, så du måste vara bra på att iaktta och veta hur ditt motiv troligtvis kommer att agera”, säger Christine.

Det är även viktigt att du bekantar dig med kameran så att du känner till alla dess viktiga funktioner och begränsningar. ”Att använda en kamera som du förstår är mycket bättre än att ha en mer komplicerad som ger dig ytterligare två foton per sekund. När ett djur så småningom dyker upp måste du kunna din kamera inifrån och ut och kunna hantera den på rätt sätt, så att du kan reagera snabbt och inte slösa dyrbara sekunder på att leta efter saker som fokusstyrning.”

En av de första sakerna Marc tyckte om med Canon EOS M200 var den enkla, användarvänliga designen, med dess 180-graders touchskärm. ”Den är så bra. Du kan hitta allt du behöver inom några sekunder, vilket gör den så snabb och superenkel att använda.”

Christine tillägger: ”Många människor tror att det handlar om en kamera som verkar göra allt, men egentligen handlar det mer om personen bakom kameran och vad de kan göra.”



Skrivet av Natalie Denton



*Canon EOS 250D (svart/silver) är världens lättaste bland alla kameror med digital SLR och APS-C-sensor som har en rörlig LCD-skärm, inklusive batteri och minneskort enligt CIPA:s riktlinjer, 9 April 2019 (undersökt av Canon).

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker