KREATIV UTSKRIFT

Skriva ut hemmagjorda etiketter

Från syltburkar till presentetiketter – handgjorda etiketter som du skapar med en Canon-skrivare hjälper dig att organisera livet, hemmet och fritiden.
Utskrivna hemmagjorda etiketter på en grön skärbräda bredvid en sax och den bärbara skrivaren Canon SELPHY Square QX10.

Organisera garderober, skafferiet eller pysselmaterial och gör snygga dukningar, företagsklistermärken eller hemmagjorda presentetiketter – handgjorda etiketter är inte bara otroligt användbara, utan även ett fantastiskt sätt att uttrycka sin kreativitet.

Vi frågade två pysselälskare och skapare online hur de gör organisering elegant och vacker genom märkning. Caroline Prudhon driver pysselbloggen Linea's Papers (@lineaspapers) och Laetitia Lazerges (@Vert_Cerise) är en gör det själv-bloggare, professionell pysslare och författare till 19 böcker om pyssel och gör det själv-projekt.

”Jag gillar att organisera allt, från pappersarbete till skafferiet, eftersom det gör livet enklare och gör att jag sparar tid”, säger Laetitia, som startade sin pysselblogg 2007. ”Märkning är det bästa sättet att kombinera organisering och kreativitet.”

Var du kan fästa etiketterna och hur det hjälper dig att organisera livet

En flaska rengöringsmedel och en burk bikarbonat, båda med handgjorda etiketter, står på en marmorskiva bredvid en vas med blommor och en skål med riven ost.

Organisering behöver inte alltid innebära att gömma undan saker. Gör i stället egna etiketter till burkar som du ställer på hyllor och arbetsytor i köket. ”Jag älskar heminredningstrenden med öppna hyllor”, säger Laetitia. ”Det är vackert på sociala medier och ser avslappnat och enkelt ut.” © Laetitia Lazerges

Svarta förvaringslådor i en kontorsmiljö som är organiserade med färgglada, hemmagjorda utskrivna etiketter.

”Jag ville organisera och märka en möbel med min egen design”, säger Caroline. ”Det kan vara tråkigt att organisera, så att skapa färgglada etiketter kan vara ett bra sätt att göra processen roligare och mer personlig.” © Caroline Prudhon

Lugnet som infinner sig med välstädade rum och organiserade prylar förhöjer inomhusmiljön med glädjande utrymmen, rensar sinnena och har en positiv inverkan på välbefinnandet. ”Ett välorganiserat hem är så rogivande”, säger Laetitia. ”Man lägger mindre tid på att leta efter saker och behöver inte komma ihåg exakt var allt finns.”

Caroline, som har pysslat mycket ända sedan barnsben, driver ett litet företag i sin verkstad i Frankrike. Hon bestämde sig för att sätta etiketter på sina kontorslådor för att ge arbetsplatsen lite karaktär. ”Min arbetsplats måste vara välorganiserad och funktionell, men även snygg och inspirerande”, förklarar hon. ”Jag tror verkligen att en ren miljö ger ett rent sinne. Genom att organisera och städa miljön ser man allt tydligt och känner sig mer produktiv. Jag känner mig alltid stressad eller uppjagad av mina dagliga uppgifter om hemmet är ostädat, men så fort jag har städat upp känns allt ljusare.”

Organisera livet med hemmagjorda etiketter

En utskriven hemmagjord etikett med solrosmotiv och text i kursivt teckensnitt kommer ut ur den bärbara skrivaren Canon SELPHY Square QX10.

Välj ett enhetligt utseende på dina handgjorda etiketter för en kreativ men samtidigt koordinerad stil. ”Ett kursivt teckensnitt [som liknar handskrift] är både läsbart och fint”, förklarar Caroline. © Caroline Prudhon

En rödhårig kvinna fäster en hemmagjord etikett på en låda i ett svart förvaringsskåp.

”Den roliga biten är att sätta fast dem. Det är då man ser resultatet som man har tänkt sig”, säger Caroline. © Caroline Prudhon

Caroline gillar att först gå igenom det hon försöker att organisera innan hon gör sina hemmagjorda etiketter. ”Organisering kan vara överväldigande till en början”, förklarar hon. ”Så ta reda på vad som är viktigt, vad som behöver finnas till hands och vad som kan förvaras tillsammans. På så sätt vet du exakt vilka etiketter som du behöver och hur många, och du kan ha roligt när du gör dem eftersom allt det grundläggande redan är planerat.

”Du behöver en hållbar etikett som tål sol, vatten och tid”, fortsätter hon. ”Du ska inte behöva vara rädd för att röra etiketterna med smutsiga händer och inte behöva byta ut dem ofta.”

Laetitia håller med om att det är bra att ställa sig några frågor innan man börjar med designen. ”Vilken typ av etiketter behöver du? Vilken storlek passar bäst? Storleken, formen och behållaren avgör etikettdesignen”, säger hon.

Utforma handgjorda etiketter och klistermärken

En rödhårig kvinna använder appen Canon SELPHY Photo Layout på sin telefon. Skrivaren Canon SELPHY Square QX10 står på skrivbordet framför henne.

Caroline skapade sina etiketter med appen Canon SELPHY Photo Layout som fungerar utmärkt med SELPHY Square QX10. ”Anpassningsalternativen är perfekta för att designa snygga etiketter”, säger hon. ”Det är mycket enkelt och tillfredsställande.” © Caroline Prudhon

En utskriven hemmagjord etikett med frasen ”You got this” på en kontorsmaskin.

Caroline säger: ”Jag älskade layoutalternativen – det går att göra mindre etiketter utan att slösa papper. Jag har gjort unika etiketter i appen och lagt in inspirerande citat överallt.” © Caroline Prudhon

”Oftast behövs ett antal etiketter, så du vill inte lägga för mycket tid på att tillverka var och en”, säger Caroline.

Du kan skapa egna etikettdesigner eller söka efter färdiga mallar att hämta och skriva ut i appen Canon Creative Park, som erbjuder kostnadsfria resurser för pappershantverk till Canon-skrivare. Appen är full av anpassningsbara pappershantverksprojekt som du kan formge med text och egna bilder, till exempel meddelandeklistermärken och designer i japansk stil – sök efter ”klistermärken” för att se några av de tillgängliga alternativen.

Laetitia säger att det är roligt att experimentera med kontraster och olika teckenstorlekar och tjocklekar för att bokstavligen sätta sin egen prägel på saker och ting. ”Se till att viktig information kommer med utan att ’kladda ner’ etiketten med för mycket text”, säger hon. ”Var inte rädd för tomma utrymmen. Lek med kontraster. Använd olika teckensnitt – högst två eller tre – av olika storlek eller tjocklek för att fånga uppmärksamheten. Ha kul och ge designen lite kreativitet med färger, symboler och grafik.”

Skriv ut hemmagjorda etiketter

Ett ark hemmagjorda etiketter kommer ut ur en skrivare bredvid en sax, utklippta etiketter och locket till en kosmetikburk med en utskriven etikett.

Den trådlösa skrivaren i Canon PIXMA TS7450-serien för hemmabruk är perfekt till konstnärliga projekt eftersom den kan skriva ut på många olika kreativa utskriftsmaterial. © Laetitia Lazerges

En förpackning skrivarpapper på en arbetsyta bredvid ett ark utskrivna hemmagjorda etiketter och flera små kosmetikburkar med utskrivna etiketter.

”Jag gillar att använda fotopapper”, säger Laetitia. ”Den blanka ytan är snygg och ser professionell ut.” © Laetitia Lazerges

När du har skapat dina etiketter är det roligaste att skriva ut dem och ge dem liv. Laetitia använde Canon PIXMA TS7450-serien och skrev ut etiketterna direkt via telefonen med appen Canon PRINT, som fungerar med de flesta Wi-Fi-skrivare. ”Jag gillar att kunna skriva ut trådlöst, och kvaliteten är utmärkt med levande färger”, säger hon.

Canon PIXMA TS7450-serien är kompatibel med en mängd olika kreativa utskriftsmaterial. Laetitia använde Canon Red Label Superior-skrivarpapper och Canon Photo Paper Plus Glossy II till sina presentetiketter och kosmetiketiketter, som är perfekta till föremål som burkar.

Caroline använde den bärbara skrivaren Canon SELPHY Square QX10 för sitt etikettprojekt. Den ger levande, detaljerade utskrifter i kvadratiskt format med självhäftande baksida. ”Jag använde Canon SELPHY Square QX10 och skrev ut fyra etiketter på ett pappersark”, förklarar hon. ”Den var perfekt – färgerna blev levande och fylliga, bläcket torkade omedelbart och det var enkelt att klippa ut dem.”

Canon SELPHY CP1300 är en annan utmärkt Wi-Fi-skrivare om du vill göra minietiketter till hemmet. Det är en snabb och bärbar skrivare som är perfekt för att skriva ut på en mängd olika utskriftsmaterial, från utskrifter i labbkvalitet till hemmagjorda klistermärken. Dessutom är den kompatibel med appen SELPHY Photo Layout.

Du kan även skapa hemmagjorda etiketter med Canon Zoemini S2, en 2-i-1-fotoskrivare i fickformat, eller direktskrivaren Canon Zoemini. Båda är kompatibla med Canon ZINK 1,3-tums förklippta runda klistermärken så att du kan designa, skriva ut och fästa dina verk på nolltid. Använd appen Canon Mini Print och ge etiketterna som du skriver ut på Canon Zoemini din personliga stil.

Skapa handgjorda etiketter till presenter och inslagning

En telefon med appen Canon SELPHY Photo Layout på ett skrivbord bredvid den bärbara skrivaren Canon SELPHY Square QX10 och ett handgjort armband.

Med den kostnadsfria appen Canon SELPHY Photo Layout kan du lägga till filter, text och grafik. Du anpassar enkelt etiketterna efter projektet, oavsett om de är till burkar eller presentetiketter, och skriver sedan ut dem direkt via telefonen på Canon SELPHY Square QX10. © Caroline Prudhon

En skrivare står på ett skrivbord bredvid en samling utskrivna etiketter och presentetiketter med band.

Hemmagjorda etiketter är pricken över i på handgjorda presenter. ”Att ge bort presenter är ett fint sätt att visa familj, vänner och släktingar att du bryr dig”, säger Laetitia. ”Slå in presenterna omsorgsfullt och vackert. Tänk på att det ofta är detaljerna som blir mest iögonfallande.” © Laetitia Lazerges

Att lägga tid och omsorg på presentinslagningen är ett säkert sätt att glädja en vän när du räcker över presenten. Varför inte sätta fast en handgjord etikett också? I Creative Park finns många fina alternativ om du letar efter idéer, till exempel presentetiketter och inslagningstillbehör.

”Inslagningen är en av de bästa sakerna med att ge bort presenter”, säger Caroline. ”För att göra öppnandet till en del av presenten älskar jag att sätta några dekorativa detaljer på paketet, som ett snyggt snöre och en namnlapp. Du kan göra lappen med en etikett och anpassa den med en bild eller en rolig ledtråd om presenten”, tillägger hon.


Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar