AUTOFOKUS

Fokusera på det som är viktigast

Med sitt avancerade autofokus Dual Pixel CMOS AF II identifierar EOS R6 och följer rörliga motiv på ett sätt som ingen kompakt systemkamera har gjort tidigare. Skärpan hamnar precis där den ska och du kan fotografera med större självförtroende med vetskapen om att EOS R6 arbetar som ett proffs.

Kamerans autofokus drivs av DIGIC X-processorn som använder djupgående artificiell intelligens för att känna igen och spåra motivets ögon, ansikte, huvud och kropp. Människor blir skarpa även i profil eller när endast ett öga syns. Om motivet vänder sig bort, till exempel vid fotografering av snabba sporter, fortsätter EOS R6att följa motivets huvud eller kropp så att ansiktet blir skarpt när motivet tittar åt ditt håll igen.

Det är viktigt att kunna spåra element som kroppar och huvuden, inte bara ansikten, vid fotografering av sporter där spelare plötsligt vänder sig om, som i fotboll eller hockey, eller använder hjälmar som skymmer delar av ansiktet.

I EOS R6 fungerar den här tekniken till och med på katter, hundar och fåglar, vilket gör kontinuerlig fokusspårning betydligt enklare vid naturfotografering.

Människor kan spåras även om de har på sig en mask, hjälm eller solglasögon. När du fotograferar motorsport kan kameran, tack vare en firmwareuppdatering, känna igen motorcyklar och racerbilar, och till och med skilja mellan stängda och öppna cockpits, genom att markera en förares hjälm när den syns.

Couple performing ballet in the theatre

© Wanda Martin / Canon Ambassador ® Teatro Massimo

Superkänslig fokusering

Kamerans Dual Pixel CMOS II AF-system är så känsligt att det kan hitta fokus på bara 0,05 sekunder3 och fungerar på så mörka ljusnivåer som -6,5 EV1, vilket motsvarar ungefär skenet från en halvmåne. EOS R6 är den första EOS-kameran med den känslighetsnivån, vilket gör att den kan fokusera med en maximal bländare som är så liten som f/22, så att telekonverter kan användas med objektiv som har relativt liten bländare, bland annat våra kompakta superteleobjektiv, till exempel RF 800MM F11 IS STM och RF 600MM F11 IS STM.

Objektiv med stöd för manuell hantering

Förbättra eller upphäv fokus manuellt i AF-läge utan att behöva trycka på en knapp. Den här funktionen är populär bland användare av äldre EF USM-objektiv och har omarbetats för RF-objektiv och deras nyare generation av fokuseringsmotorer.

Fokusvariation

EOS R6 har funktionen fokusvariation som gör att fotografer kan skapa sammansatta bilder med fokusförlopp med mycket mer skärpedjup än vad små bländare kan generera. Det är en teknik som är särskilt användbar för närbilder eller makrobilder där skärpedjupet är naturligt kort.

I läget fokusvariation tar EOS R6 en bildserie med en enda knapptryckning. Den börjar med det angivna fokusavståndet och ökar sedan mot oändligt för varje bild. Bildserien kan ”staplas” till en slutlig sammansatt bild vid efterbehandlingen, med hjälp av programvara som Digital Photo Professional, som levereras med kameran.

Kvinna i en balettposition

Utmärkt bildkvalitet i mindre utmärkta förhållanden

EOS R6 har samma teknik som vår toppmodell EOS-1D X Mark III.

”Med hjälp av ansiktsspårningen kan jag hänga med i modellens tempo och fånga hans dynamiska och emotionella ansiktsuttryck.”

Spårningsfunktion

Kamerans Al Servo-spårningsautofokus kan justeras genom att dra parametrar som ”skärpeföljningskänslighet” eller ”accelerations-/retardationsspårning” eller genom att välja ett av fyra ”lägen” – konfigurationer som är perfekta för olika typer av actionfotografering.

Som standard, eller för att komma igång, har EOS R6 nu även läge A, som automatiskt anpassas efter rörelsen som fotograferas.

EOS R6 autofokus vid användning

Enkelt val av fokuspunkter

EOS R6s autofokusområde täcker nästan 100 procent av bilden2 och kan användas individuellt, i zoner eller tillsammans som ett enda fokusområde med upp till 6 072 valbara positioner. Spot-AF har också lagts till, vilket använder ett väldigt litet AF-område för extrem precision.

Fotografer kan använda en flerriktad joystick för att manuellt flytta den aktiva fokuspunkten eller -zonen på skärmen. Känsligheten för den här kontrollen, som är enkel att styra med kameran mot ögat, kan justeras till en av tre nivåer enligt dina egna önskemål.

Du kan även använda kamerans touchskärm för att ställa in den aktiva fokuspunktens position, genom att helt enkelt trycka eller dra när du fotograferar i Live View-läget eller genom att använda tekniken tryck och dra när du håller kameran mot ögat.

Relaterade artiklar

Läs de här artiklarna och upptäck hur Canon EOS R6 är överlägsen på så många områden.

 • FILMHYBRID

  En kamera för stillbilder och film

  Förutom att ta stillbilder i enastående kvalitet kan EOS R6 spela in exceptionella filmer.

 • BILDKVALITET OCH STABILISERING

  Utmärkt bildkvalitet i mindre utmärkta förhållanden

  EOS R6 har samma teknik som vår toppmodell EOS-1D X Mark lll.

 • SPEED

  EOS R6 – tyst serietagning

  Använd EOS R6 för att ta en bildserie tyst med upp till hela 20 bilder per sekund.

 • HANTERING OCH ANSLUTNING

  Utformad av Canon, för dig

  EOS R6:s utformning är välbekant från första stund.

  1. Vid fotografering av stillbilder, med ett f/1.2-objektiv, Central AF-punkt, One-Shot AF, vid 23 °C/73 °F, ISO100. Gäller ej för RF-objektiv med Defocus Smoothing-beläggning
  2. Horisontell: 100 % × vertikal: 100 % (max. Cirka) AF-områdets täckning, Gäller när motivet visas vid användning av ansikte+spårning AF-läge är aktivt med RF-objektiv (förutom RF600mm F11 IS STM/RF800mm F11 IS STM och Extender RF), EF-objektiv (exklusive vissa nuvarande produkter), Extender EF (III) (beror på läget för AF-område på masterobjektivet). Det gäller kanske inte för vissa motiv. Mer information om kompatibla objektiv finns på Canons officiella supportsida.
  3. Världens snabbaste AF-fokushastighet på 0,05 sek på digitala, kompakta systemkameror med utbytbart objektiv, som har en motsvarande bildsensor i fullformat på 35 mm med AF-detektion av fasskillnad på bildplanet och AF med kontrastdetektion. EOS R6:s AF-hastighet är densamma som hos EOS R, EOS RP och EOS R5. Tillgänglig på marknaden från och med 9 juli 2020. (Baserat på Canons undersökning). Beräknat utifrån resulterande AF-hastighet som uppmätts enligt CIPA-riktlinjer. (Varierar beroende på fotograferingsförhållanden och vilket objektiv som används.) Intern mätningsmetod. [Measurement conditions/Måttförhållanden] Fokuseringsljusstyrka: EV 12 (rumstemperatur, ISO 100) fotograferingsmetod: M, objektiv: RF24-105mm F4L IS USM (med brännvidd på 24 mm), stillbildsfotografering med avtryckare, AF-metod: enpunkts AF (med centrerad AF-punkt), AF-funktion: One-Shot AF