NATURFOTOGRAFERING

Experimentera med ljus och skuggor: Svartvit naturfotografering

Canon-ambassadören Helen Bartlett berättar hur hon tar fantastiska svartvita bilder av naturen med sin PowerShot G7 X Mark III.
Vattendroppar som fångar ljuset på ett spindelnät.

Har du någonsin undrat hur det är att se världen i svartvitt? Den Londonbaserade familjefotografen och Canon-ambassadören Helen Bartlett föredrar det perspektivet. Helen har haft svartvitt som sitt signum ända sedan hon började sin verksamhet år 2003. Hon arbetar med djup av ljus och skugga som faller på ansikten och motiv.

I samband med nedstängningarna i England under covid-19-pandemin gick Helen från familjeporträtt till att experimentera med svartvit naturfotografering på promenader nära sitt hem i norra London. På sina Instagram Highlights under namnet ”Off Duty” delar hon med sig av resultatet, som är en blandning av dolda strukturer, löv i motljus, spindelnät med dagg och dramatiska skogssilhuetter. De flesta av dem togs med en Canon PowerShot G7 X Mark III.

Genom att fotografera med en kompaktkamera har Helen kunnat utveckla sin stil och uppmuntrats att experimentera med nya tekniker. Här berättar hon om processen och ger tips på hur du tar egna fantastiska svartvita naturbilder.

1. Hitta ett nytt perspektiv

En svartvit närbild av fem identiska blommors silhuett mot solen.

Canon-ambassadören Helen Bartlett använde den kompakta Canon PowerShot G7 X Mark III för att ta svartvita naturbilder under nedstängningarna i London och upptäckte därmed en helt ny värld. Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark III inställd på 1/800 sek, f/10 och ISO 320. © Helen Bartlett

Fördelarna med en kompaktkamera är formatet, mångsidigheten och möjligheten att dela bilder enkelt och snabbt. Dessutom kan de bidra till en mer avslappnad upplevelse där det inte finns lika mycket press att skapa den perfekta bilden.

”Jag har alltid varit på jakt efter ett mellanting mellan en telefon och en professionell kamera, eftersom min Canon EOS-1D X Mark III inte ryms i fickan”, säger Helen. ”Min arbetskamera är vanligtvis för stor för en promenad i parken. Samtidigt blev jag väldigt frustrerad när jag öppnade bilder som jag hade tagit med telefonen på datorn för att skriva ut dem, eftersom kvaliteten helt enkelt inte var tillräckligt bra.

”Jag köpte en Canon PowerShot G7 X Mark III under nedstängningen och började ta med den på våra dagliga promenader, där jag verkligen bekantade mig med den.

”Den gör att jag tar fler bilder, ser saker och ting på ett annorlunda sätt och lägger märke till fler detaljer. Jag har lärt mig att slappna av lite och inte tänka för mycket – de här bilderna är till för mig och inte för kunder, så det spelar ingen roll om det inte blir precis som jag tänkt mig. Nu kan jag inte tänka mig att vara utan en kompaktkamera.”

Canon PowerShot G7 X Mark III har en stor sensor av 1.0-typ, vilket placerar den närmare en spegelreflexkamera eller kompakt systemkamera än en smartphone.

2. Lär dig så mycket du kan om ljus

En svartvit bild av hundkäxstjälkar mot en mörk bakgrund.

Canon PowerShot G7 X Mark III har kommit att bli ett avgörande tillskott i Helens utrustningsväska. ”En kompaktkamera är inte detsamma som en förstklassig spegelreflexkamera eller kompakt systemkamera, men för mig är det den gyllene medelvägen mellan det och min telefon”, säger hon. Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark III inställd på 1/500 sek, f/3,2 och ISO 160. © Helen Bartlett

En svartvit närbild av solljus som skapar högdagrar och skuggor på grässtråna.

”Det som är svårast när du börjar fotografera är att lära dig att se ljuset”, säger Helen. ”Men om du börjar observera ljuset och tar dig tiden att fotografera det lägger du snart märke till det mer.” Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark III inställd på 1/2 000 sek, f/2,8 och ISO 320. © Helen Bartlett

Om du vill fotografera naturen i svartvitt rekommenderar Helen att du lär dig mer om ljus. ”Försök att ta en bild varje dag, oavsett om du är ute med kameran eller hemma”, säger hon. ”Den kanske bara visar hur ljuset faller på ett glas vatten i köket, men varje gång du gör det kommer du att titta lite närmre.”

När du experimenterar med ljus och fotograferar i svartvitt ökar du förståelsen och intresset, och det finns många sätt att göra det på. ”Leta efter motljuset, som fungerar riktigt bra i svartvitt, och var inte rädd för att experimentera med kontrast och exponering”, säger Helen. ”Du kan öka exponeringen för att ta en bild med ganska mycket high-key-effekt och sedan sänka den så att du bara har högdagrar för grafiska, dynamiska bilder.”

3. Fokusera på bildens innehåll

En svartvit närbild av ett vasstrå, med flera liknande oskarpa strån i bakgrunden.

”Jag har alltid dragits till svartvit fotografering eftersom jag gillar enkelheten”, säger Helen. ”Jag gillar att det är abstrakt och får en att stanna upp och titta lite närmare på former och strukturer.” Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark III inställd på 1/400 sek, f/2,8 och ISO 640. © Helen Bartlett

En svartvit bild av tre höga, lummiga träd i en skog.

En av Helens favoritegenskaper hos Canon PowerShot G7 X Mark III är det kompakta formatet. ”Det är viktigt att den får plats i fickan”, förklarar hon. Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark III inställd på 1/800 sek, f/2,8 och ISO 400. © Helen Bartlett

Svartvitt hjälper Helen att fokusera på bildens motiv och utesluta eventuella distraherande färger och andra detaljer – ytterligare ett bra skäl till att fotografera naturen utan färg.

”Kameran har en snabb maximal bländare på f/1,8 och Wi-Fi-anslutning, så det är bara att skicka en bild jag gillar till telefonen och bearbeta den”, fortsätter hon. ”På så vis behöver jag inte använda datorn på lediga dagar.”

Ett mångsidigt objektiv, makroläge och Wi-Fi-funktion är bara några av de egenskaper Helen uppskattar hos sin Canon PowerShot G7 X Mark III. ”Formatet, vikten och flexibiliteten är helt fantastiska”, säger Helen, som fotograferar i kamerans svartvita läge så att hon riktigt kan ”se” ljuset. ”Makrofunktionen är dessutom riktigt bra om du fotograferar träd, blommor och djur.

”Hela min värld är svartvit och jag älskar det”, säger Helen. ”En färgbild fokuserar ofta på färg medan en svartvit bild kretsar kring motivet, oavsett om det är en person, en byggnad eller ett träd. Om du fotograferar ute i en park tar det även bort alla distraherande starka färger i bakgrunden. Jag dras alltid till svartvitt – det finns ju redan så mycket grönt i naturen!”

4. Experimentera med olika tekniker

En skogsstig ramas in av snötäckta träd i den här svartvita bilden.

”Experimentera med alla inställningar på PowerShot G7 X Mark III, även de saker som du inte tror att du kommer att använda”, rekommenderar Helen. ”Prova att ta bilder med inbyggd blixt, ur olika vinklar eller med makrofunktionen. Experimentera och se hur ljuset faller.” Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark III inställd på 1/500 sek, f/2,8 och ISO 400. © Helen Bartlett

En svartvit närbild av ett spindelnät som gnistrar av morgondagg.

”Om du planerar att lägga upp dina bilder på sociala medier är det viktigt att ha en kamera med inbyggd Wi-Fi-anslutning”, säger Helen. ”Då kan du snabbt och enkelt skicka bilder till telefonen.” Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark III inställd på 1/2 000 sek, f/3,5 och ISO 800. © Helen Bartlett

Att använda en kompaktkamera har uppmuntrat Helen till att prova olika tekniker och ta sig an sin fotografering med nya ögon. ”Det har varit ett bra sätt att experimentera”, säger hon. ”Fotografering med blixt är till exempel inte en del av min repertoar, men när det snöade i julas tog jag många bilder med den inbyggda blixten på Canon PowerShot G7 X Mark III.

”Det har varit kul att prova olika vinklar, gå ner lågt och fotografera genom gräset, vilket är väldigt enkelt att göra tack vare skärmen som kan vinklas 180 grader. Canon PowerShot G7 X Mark III har dessutom lägena Auto (A), Bländarförval (Av) och Manuellt (M), vilket innebär att nybörjare kan lära sig och utvecklas på ett flexibelt sätt, med lättanvända kontroller. Den har även P-läge (Programautomatik) – en fotograferingsmetod som befinner sig halvvägs mellan automatisk och manuell – och Intelligent Auto, samt en mängd olika kreativa lägen som gör att nybörjare kan få fantastiska bilder utan att behöva teknisk kunskap.”

Ta reda på mer om kamerans funktioner och hur du använder dem genom att hämta Canon Photo Companion-appen.

En svartvit bild av en krusning på en damm, med en antydan till vattendroppar i luften runt den.

”Om du går ut och börjar ta bilder och inte funderar så mycket på vad du ska fotografera kommer du att efter några veckor märka att du har dragits till liknande saker”, säger Helen. Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark II inställd på 1/1 600 sek, f/2,8 och ISO 3200. © Helen Bartlett

Den här svartvita närbilden visar slanka blad på en ormbunksliknande växt i detalj.

Helen beskriver sin egen naturfotografering med kompaktkameran som ”fotoskisser” – hon finslipar sina professionella förmågor samtidigt som hon fortfarande har roligt. Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark III inställd på 1/640 sek, f/2,8 och ISO 200. © Helen Bartlett

”Fotoskissering” är ett tillvägagångssätt som hämtats från konstnärer, och ytterligare en experimentell teknik som har hjälpt Helen att observera naturen. Hon skapade en YouTube-video om det som sammanfattar fördelarna med den här roliga fotograferingsmetoden – ett snabbare tillvägagångssätt som även innebär mindre press.

”Idén med ’fotoskissering’ kom delvis från min kusin som är konstnär”, förklarar Helen. ”När en konstnär gör ett konstverk är det troligt att han eller hon skissar fram många idéer eller detaljer. Min kusin beskriver det som att ta med sig pennan ut på promenad. Jag tänkte att det kunde passa bra även inom fotografering.

”Jag kanske till exempel hittar några nya, fantastiska perspektiv i parken som jag sen kan ta med i en porträttbild. Eller så kanske jag använder en teknik som jag har sett på Instagram, till exempel pölmönster, för att se hur det går till och vad som ger bäst resultat.”

En svartvit bild föreställande skuggan av ett träd på en stenvägg.

”Mitt projekt ’Off Duty’ är bokstavligt talat bilder jag tar när jag inte jobbar”, säger Helen. Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark II inställd på 1/125 sek, f/5 och ISO 125. © Helen Bartlett

I den här svartvita landskapsbilden skiner solen ned på stora trädsilhuetter från en himmel översållad med moln.

”Jag hade inte tänkt att ’Off Duty’ skulle bli ett personligt projekt, men jag antar att det blev det”, säger Helen. ”Det är helt enkelt en plats där jag kan visa upp mina experiment med kameran.” Tagen med en Canon PowerShot G7 X Mark III inställd på 1/2 000 sek, f/10 och ISO 125. © Helen Bartlett

”Om du fotograferar i en ganska tråkig miljö behöver du ljuset för att lyfta bilden”, fortsätter Helen. ”Håll utkik efter hur ljuset faller på sidorna av saker och ger form och dramatik. Prova att fotografera i början eller slutet av dagen när solen står lågt. Ju mer du gör det, desto mer ser du och desto roligare blir det.”

Med tiden utvecklas din stil och kanske till och med resulterar i ett personligt projekt, som Helens serie ”Off Duty”. ”Dina intressen styr vad du fotograferar, och ju fler bilder du tar, desto mer börjar du se olika teman”, säger hon. ”Tänk inte för mycket, bara gå ut och ha kul.”


Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • En svartvit bild av en balettdansare som rör sig i ett stort, lyxigt rum. Solljus strömmar in genom en öppen dörr.

  Svartvit fotografering

  Tips för svartvit fotografering

  Från bröllop och landskap till sport och porträtt – upptäck hur du tar fantastiska svartvita bilder.

 • UTOMHUS

  Så fotograferar Munro Moonwalker bergstoppar

  Från färgglad makro till dimmiga bergstoppar – så här använder Alan Rowan Canon PowerShot SX740 HS för att få den perfekta naturbilden.

 • SVARTVIT FOTOGRAFERING

  Fotografera svartvita bilder med lång exponering

  Upptäck hur Stephen McNally tar mystiska fotografier med lång exponering i svartvitt.

 • Capturing the world in monochrome

  SVARTVIT FOTOGRAFERING

  Fånga världen i monokromt

  Den färgblinda fotografen Chris Ward förklarar hur du skapar bilder som fokuserar på detaljerna.