Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Midnattsvandrare: Så fotograferar bergsvandraren i månsken

När Allan Rowan arbetade som journalist på en nationell tidning och avslutade sina skift vid midnatt var han för uppe i varv för att sova. Han är en entusiastisk bergsbestigare, så när han lämnade nyhetsredaktionen gick han direkt upp i de skotska bergen. När han vandrade uppåt i mörkret brukade han se solen gå upp, ”utan en annan själ i sikte”, och han gick ned när resten av världen började vakna.

”En av de bästa sakerna med att promenera vid den här tidpunkten är att dagen gryr runt omkring dig”, säger han.

The sun sets over a low mountain landscape.

Allans unika livsstil passade honom så bra att han behöll den i 20 år. Kärleken till bergen fick utlopp utanför arbetsdagen, och han besteg totalt omkring 300 toppar nattetid.

Nu är Alan frilansjournalist och författare, och han har publicerat två böcker om sina midnattsäventyr. Just nu skriver han en tredje, och den handlar om målet att bestiga ett nytt berg varje fullmåne i år.

Passionen för bergsbestigning nattetid innebär att han alltid har väskorna packade. Han är redo att köra iväg till någon av Skottlands högsta toppar med ett ögonblicks varsel, och han dokumenterar de här äventyren som Munro Moonwalker på sin blogg och i sociala medier.

En kompaktkamera från Canon som är liten nog att få plats i jackfickan följer alltid med på resorna och förevigar bergsvyerna. ”Du vill ha så lätt packning som möjligt, och det är därför jag använder en riktigt bra kamera i fickformat”, säger Alan. ”Jag ger mig ut för att se bergen och ta bilder av dem, huvudsyftet är inte att fotografera medan jag ändå är i bergen. Det är inte samma sak. Jag vill inte krångla med att byta objektiv och sådana saker. Det är därför en kamera i fickformat passar mig perfekt.”

"Varje bild har en historia – den dokumenterar var du har varit och vem du är"

Alan använder en PowerShot SX740 HS till att föreviga sina minnen bland bergen. Förutom att den är bärbar och lätt att använda så har kameran ett antal kraftfulla funktioner, från 4K-video till den enastående optiska zoomen på 40x optisk zoom, så han kan fotografera både detaljer i närheten och vilda djur och motiv på långt håll.

”Fotograferingen är viktig för mig”, säger han. ”Varje bild har en historia – den dokumenterar var du har varit och vem du är. Dessutom är bilderna ett sätt att visa andra vad de missar. Det händer så ofta att du kommer till toppen av ett berg och tänker, 'jag önskar att den eller den fick se det här'. Dessutom kan bilderna lämnas vidare, och förhoppningsvis kommer mina barnbarn att se och tycka om vad jag gjorde.”

Allans tips om naturfotografering

1. Använd ett stort zoomomfång

Allans klättringar tar honom till svindlande platser där det är ett måste att följa ingångna leder. ”En bra zoom gör att du kan komma närmare vilda djur som hjortar eller rovfåglar”, säger han.

”Om du ser något en kilometer bort kan du inte bestämma dig för att gå dit för att fotografera det, eftersom motivet redan är borta när du kommer fram. Du behöver kunna ta bilden oavsett var du står.”

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

Med Canon PowerShot SX740 HS får du en 40x optisk zoom i ett kompakt kamerahus, så att du kan fånga detaljer även i avlägsna motiv. ZoomPlus-tekniken fördubblar digitalt den optiska zoomen så att du får 80x med endast något försämrad bildkvalitet jämfört med andra digitala zoomfunktioner. I bilderna ovan har en zoom på 80x använts till att fånga de rostiga detaljerna i skrovet på en avlägsen båt.

Alan kan även ta närbilder av natthimlen. ”Jag håller på med en bok som handlar om att bara bland bergen i fullmåne”, säger han. ”Eftersom jag har en kamera med kraftfull zoom kan jag komma närmare himlen.”

2. Var redo när det händer

Bildserier kan komma väl till pass uppe i bergen. ”Du befinner dig i ett enormt landskap, men ibland upptäcker du rörelser en bit ner och har bara några sekunder på dig att fånga motivet”, säger Alan. ”Om du upptäcker en rörelse nere på ängen måste du kunna reagera snabbt. Med bildseriefunktionen i Canon PowerShot SX740 HS har du mycket enklare att fånga det som händer.”

I det här läget tar du 10 bilder i sekunden, vilket passar bra för både vilda djur och sportevenemang. Du får helt enkelt mer av historien på bild.

3. Se till att du kan fota fler detaljer

Relaterade artiklar
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

ÄVENTYRSFOTOGRAFERING

Fotografering av utomhusäventyr

Fotografen Anna Blackwell vandrar i naturen i Dartmoor med en Canon EOS R6.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

NATURFOTOGRAFERING

Svartvit natur med PowerShot G7 X Mark III

Canon-ambassadören Helen Bartlett delar med sig av sina bästa tips för att skapa inspirerande svartvita naturbilder med en flexibel kompaktkamera.

A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

NATURFOTOGRAFERING

Låt dig uppslukas av naturen

Naturfotografen Tolga Aktas om hur PowerShot ZOOM kan hjälpa dig att fokusera på ögonblicket.

”När du är på en bergstopp har du den perfekta vyn, och då gäller det att fånga den på bästa möjliga sätt”, säger Alan. Då lönar det sig verkligen att ha en kamera som kan registrera så mycket information som möjligt. ”Med video i 4K kan du få med vartenda grässtrå. När du filmar i 4K fångar du upp små detaljer som annars skulle gå förlorade.”

I läget för 4K-video i Canon PowerShot SX740 HS får du en skarp upplösning, och du kan plocka ut stillbilder från filmen. Alan har även mycket nytta av timelapse-funktionen. ”Timelapse passar perfekt för soluppgångar och solnedgångar. Du kan fånga hur ljuset ändras och olika färguppsättningar även i mycket korta sekvenser.”

4. Dela dina bilder när som helst, var du än är

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

”Delning har blivit väldigt viktigt”, säger Alan. ”Mina följare på sociala medier väntar hela tiden på att jag ska publicera nytt innehåll. Ibland hinner jag inte med att skapa en historia, och då dröjer det inte länge innan folk börjar klaga över att de väntar på inlägget.”

Eftersom Canon PowerShot SX740 HS har Bluetooth- och Wi-Fi-anslutningar så kan Alan dela sina bilder direkt, genom att ansluta kameran till sin mobiltelefon och publicera uppdateringar direkt från berget. Bilderna överförs automatiskt till telefonen via den automatiska överföringen i appen Canon Camera Connect, och han kan geotagga sina foton med hjälp av telefonens GPS-funktion innan de publiceras på bloggen och i sociala medier.

5. Använd bildstabilisering så att du får skarpa natur- och makrobilder


Oavsett om Allan fotograferar sitt barnbarn när hon hjular i trädgården eller en örn som flyger högt i luften tycker han att Intelligent IS-funktionen i Canon PowerShot SX740 HS är ovärderlig när det gäller att få stadiga filmer och skarpa bilder. Han säger att den fungerar lika bra med makrobilder som med rörelse.

”Jag tar närbilder av larver, fjärilar och alla möjliga sorters saker för att visa för mitt barnbarn”, säger han. ”Hon blir glad och vi har en nära relation tack vare det. Det är fantastiskt att hon vill gå och utforska. Det finns inget bättre än att ha en yngre målgrupp som är intresserad av naturen.”

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Skrivet av Lucy Fulford

Upptäck kraften och mångsidigheten hos Canons 4K-utbud

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fotograferingstips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker