A river flowing through a landscape of mossy rocks.

GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Så här styr du exponeringen

Exponering är ett mått på den mängd ljus som träffar kamerans sensor och avgör hur ljusa eller mörka dina bilder blir. Den kan styras av slutartid, bländare och ISO. När du ändrar någon av dessa inställningar påverkas inte bara fotots exponering utan även dess utseende.

Kameran kan oftast lösa alla dina exponeringsbehov via de automatiska lägena. Men genom att lära dig hur de olika delarna påverkar dina foton, får du det självförtroende som behövs för att ta manuell kontroll. Dina bilder kommer att sticka ut från mängden.

Den här filmen visar hur du använder bländaren, slutartiden och ISO-inställningarna för att få rätt exponering och effekt för fotot.

Bländare

Bländaren är ett hål i kamerans objektiv. Genom att bestämma storleken på hålet påverkar du hur mycket ljus som når sensorn. Varje objektiv har olika bländarinställningar, från stora bländaröppningar till små bländaröppningar. Med Bländarförval (Av) kan du styra bländaren samtidigt som du låter kameran välja en korrekt exponering.

Bländaren mäts som ett f-tal. Stora bländaröppningar uttrycks som små värden, till exempel f/2,8, släpper in mer ljus och ger ett kort skärpedjup (mer oskärpa utanför fokuspunkten). Små bländaröppningar uttrycks med större värden, till exempel f/16, släpper in mindre ljus och får stora områden att bli skarpa i för- och bakgrund.

Relaterade artiklar
Improve your images with HDR photography

GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Förbättra dina bilder med HDR-fotografering

Lär dig att kombinera flera bilder av samma motiv, att fånga detaljer i både de ljusaste och mörkaste delarna av en bild.

Editing RAW images with DPP

BILDREDIGERING/EFTERBEHANDLING

Redigera RAW-bilder med DPP

Upptäck hur du redigerar, förfinar och förbättrar dina RAW-bilder med hjälp av Canons DPP-programvara.

canon-get-inspired-exposure-optiona-2-text-1920x1080

Dessa två bilder har exponerats på liknande sätt men med olika bländare. Den mindre bländaren för den vänstra bilden skapar ett större skärpedjup med många områden i fokus. Den större bländaren för den högra bilden minskar skärpedjupet så att mycket mindre av bilden är i fokus.

Slutartid

Slutartid är hur lång tid som ljuset släpps fram till sensorn. Den uttrycks i sekunder. Använd Tidsförval (Tv) för att styra slutartiden samtidigt som du låter kameran välja en korrekt exponering.

Korta slutartider som 1/1000s används för att frysa snabba rörelser, t.ex. rinnande vatten. Långa slutartider används för att lägga till rörelseoskärpa, t.ex. att göra rinnande vatten i en bäck suddigt.

canon-get-inspired-exposure-optiona-3-text-1920x1080

Jämför dessa två bilder tagna med liknande exponeringar men med olika slutartider, och notera effekten av att använda en lång slutartid på strömmande vatten. Vid långa exponeringar måste du använda ett stativ eller stöd för att undvika skakningsoskärpa.

ISO

ISO ställer in sensorns ljuskänslighet. Det kan därför användas för att förstärka det ljus som träffar sensorn, något som ger större flexibilitet med slutartid och bländare. ISO börjar vanligtvis med värdet 100 och ökar allt eftersom känsligheten höjs.

ISO kan också försämra bildkvaliteten i form av kornighet eller brus i bilderna, och ge dämpade färger. Det är oftast bäst att använda lägre ISO-inställningar, om möjligt.

canon-get-inspired-exposure-optiona-4-1920x1080

Scenen till höger är mycket mörkare än den vänstra. För att bibehålla en slutartid som är tillräckligt snabb för att fotografera utan stativ behöver du kompensera genom att öka ISO-talet. Den här gången till 1250, något som inte har påverkat bildkvaliteten nämnvärt.

Justera exponeringen

Att styra exponeringen manuellt innebär en balansgång mellan dessa tre inställningar. Om du t.ex. ökar slutartiden för att frysa snabba rörelser kan bilden bli underexponerad. För att kompensera detta måste du göra bländaröppningen större. På samma sätt kan val av en mindre bländare för att maximera skärpan mellan för- och bakgrunden kräva en kortare slutartid. Du kan också använda ISO-talet för att bibehålla exponeringen. Detta förhållande illustreras ofta som en exponeringstriangel.

Med ratten för Exponeringskompensation kan du göra bilden ljusare eller mörkare. Ett negativt värde minskar exponeringen och gör bilden mörkare, ett positivt värde ökar exponeringen och gör bilden ljusare.

canon-get-inspired-exposure-optiona-5-800x534

Dessa två bilder har tydligt olika exponeringar trots samma mängd ljus i motivet. Bilden till vänster är för mörk eller underexponerad och bilden till höger är för ljus eller överexponerad. Du kan korrigera exponeringen med hjälp av Exponeringskompensation.

Justering av exponeringen på det här sättet kan ge kreativa effekter. Gör dina bilder mörkare för mer stämning och djupare färger, särskilt i landskapsbilder. Öka din exponering för att lätta upp skuggorna och få en mer modern känsla.

Med exponeringsvariation kan du fånga en scen i ett antal exponeringar och välja den som fungerar bäst i efterhand. Välj mellan 1 och 3 steg på exponeringsskalan och låt kameran göra de nödvändiga justeringarna av dina inställningar.

Nästa gång du tar med dig kameran ut, prova att experimentera med de olika inställningarna och se vilka förändringar det ger i dina foton.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker