BILDÅTERSTÄLLNING

Återställ minnesvärda ögonblick

Upptäck ReStory-projektet som reparerar otaliga bilder som skadades i Belgiens förödande översvämningar 2021.
Händer som håller i en skadad bild av ett sovande barn.

I juli 2021 var Belgien med om en av de mest förödande och plötsliga översvämningarna i historien, då många omkom och fler än 220 000 hus skadades eller förstördes. Den södra belgiska regionen Wallonien, mer specifikt provinsen Liège, var bland de hårdast drabbade och området återhämtar sig fortfarande.

När du förlorar allt håller du fast vid minnen, men överlevarna förlorade även tusentals fotografier av enormt sentimentalt värde, som skadades eller sköljdes bort.

Genom stödet för ett projekt som heter ReStory – ett gemensamt initiativ från reklambyrån Happiness Brussels, många frivilliga digitala retuscherare, återställningslaboratoriet Object Care och Canon Belgien – lanserades ett uppdrag för att återställa så många bilder som möjligt åt de som drabbats av översvämningarna.

”På Canon känner vi till den känslomässiga kraften i bilder och berättelserna som de berättar”, säger Jacco Leurs, VD för Canon Benelux. ”Det är därför vi stödjer ReStory-programmet för återställning av bilder och därför har vi berörts av berättelserna bakom det. Projektet är avsett för alla som påverkats av översvämningarna och som vill återställa skadade bilder. På så sätt kan de här personerna hålla sina minnen intakta och vi kan hjälpa till att lindra deras sorg.”

ReStory: ett projekt för att återställa bilder som skadats i översvämningarna

En kvinna sitter vid ett bord och håller i en vattenskadad bild.

Med hjälp av fotografier kan vi behålla en värdefull del av vår historia – människor, platser och minnen som vi håller närmast våra hjärtan.

En översvämningsskadad bild av en ung kvinna som sitter i gräset med en hund.

Den här bilden hade en särskild betydelse för ägaren – den togs på en vacker lokal plats som hon regelbundet besökte med sin syster.

Under översvämningen visades röster och ansikten hos många personer som påverkades djupt av den livsföränderliga händelsen i olika nyhetskanaler. Mattias Vermeire, affärschef på Happiness Brussels, minns rapporterna och hur de sporrade en vilja att försöka hjälpa till.

”En kvinna på TV förklarade att hon hade förlorat allt, men hon hade ett fotoalbum med sina bröllopsbilder och semesterbilder”, förklarar han. ”Hon sa att hon kan ersätta sin TV och allt annat, men inte de här minnena – men hon visste naturligtvis inte vilka möjligheter som finns. Vi tänkte att vi kan hjälpa de här människorna. Vi började titta runt för att se om det fanns några befintliga tjänster som vi kunde återställa bilder med.”

Företaget vände sig till Object Care, ett företag som specialiserat sig på att återställa föremål genom kemisk stabilisering, för att reparera de skadade bilderna.

Söker efter minnen att återställa

En kvinna står bland skräp och håller i ett fotoalbum som innehåller en skadad bröllopsbild.

Den här kvinnan förlorade sin man nio år innan översvämningsvattnet svepte igenom hennes hem. Hon ville desperat behålla sina minnen av deras tid tillsammans, särskilt bröllopsbilderna.

En kvinna står framför en vägg och håller upp en fläckig svartvit bild av en trehjuling.

Du kanske tror att vattenskadade fotografier inte kan repareras, men de kan rengöras och återställas med hjälp av digitala tekniker.

Med en plan på plats marknadsförde teamet hos Happiness Brussels projektet via Facebook-grupper och ideella organisationer som hjälpte offer för översvämningarna. Det inledande mottagandet var dock begränsat. ”Vi pratade med Canon Belgien och de gav oss den bästa utrustningen som Canon har och vi gjorde en dokumentär om det”, förklarar Mattias. ”Sedan gick vi ut för att möta människor personligen, ute på gatorna.

”Vi var där i tre dagar och pratade med alla som gick förbi och förklarade vad vi skulle göra. Vissa sa: ”Du kan hjälpa mig, jag har fortfarande några bilder kvar, eller så känner jag någon som har det.”

Teamet påbörjade sedan återställningsprocessen och dokumenterade projektet genom inspelade intervjuer som visades i både en kort dokumentär och en bildutställning under evenemanget Photo Days på Brussels Expo i oktober 2021. Snart började fler och fler människor att ta kontakt angående att återställa sina bilder och projektet fortsätter in i nästa år.

Bildåterställningsprocessen

En veckad, vattenskadad bild av en kvinna som äter.

”På bilderna som vi samlade in fanns det inte bara vatten”, säger Mattias. ”Det var sand, smuts och till och med material som olja eller bläck. Vi har till och med samlat in bilder som var helt orange.”

En retuscherad bild av en kvinna som äter.

Även om det finns vissa begränsningar för vad som kan återställas är processen ändå förvånansvärt effektiv. Även de mest skadade bilderna kan förbättras avsevärt.

Object Cares återställningsprocedur innebär att varje bild rengörs för hand. Ett team av frivilliga retuscherare på företaget Happiness Brussels arbetar sedan med att finjustera bilderna.

”De är inte rädda för att ta en skadad bild och bara doppa den i vatten”, säger Mattias. ”Till en början blev vi alla nervösa, men de visste exakt vad de behövde göra. De lägger den i vatten för att försöka avlägsna alla olika element och få bilden så ren som möjligt. Sedan digitaliserar de den genom att helt enkelt ta en bild av den med en Canon-kamera. Där kommer vi in i bilden.

”Vi skapar reklambilder med hjälp av Photoshop och andra tekniker för att förbättra eller kombinera bilder. Vi tänkte att ”Vi kan använda den här kunskapen på de skadade bilderna för att rengöra dem och ta bort fläckar och spår.”

De frivilliga interna digitala retuscheringsarbetarna har nu ägnat cirka 1 000 timmar åt att rengöra bilder som skadats av översvämningarna i ReStory-projektet, och vissa frilansare har även hjälpt till med volontärarbete. Redigeringsprocessen har dock vissa begränsningar, men resultaten och mottagandet har ändå varit anmärkningsvärt.

”Det vi inte kan göra är att återskapa hur en person såg ut på en bild där hälften av ansiktet har försvunnit på grund av skador. Men vi kan återskapa himmel och träd och vi kan ta bort fläckar på människor i bilder”, säger Mattias.

De korrigerade bilderna skrevs ut på Canon imagePROGRAF PRO-1000 för levande utskrifter av professionell kvalitet. ”Vi samlar in många bilder just nu, så att vi kan hjälpa så många som möjligt. Vi anordnar rundturer för att hämta bilder från människor, för på grund av det känslomässiga värde som dessa bilder har känner människor sig inte bekväma med att lägga dem i ett kuvert och skicka dem till oss via post.”

Ansökningar för att återställa bilder som skadats av översvämningarna kan göras på www.restory.photo

Fem tips för att återställa gamla eller skadade bilder

Händer som håller upp en bunt med skadade bilder, där den översta bilden är ett porträtt av ett litet barn.

”Många människor har bara två eller tre bilder för återställning, vilket innebär att vi kan hjälpa många människor”, säger Mattias. ”Det är vårt mål. Vi ville inte hjälpa tre eller fyra personer med 100 eller 200 bilder, vi ville hjälpa många människor med ett mindre antal bilder som de verkligen bryr sig om, bilder som väcker deras minnen till liv igen.”

1. Försök inte torka bilderna snabbt

”Med bilder som är vattenskadade bör du undvika att omedelbart försöka torka dem och placera dem på något värmesystem eftersom det skadar bilderna ännu mer”, säger Mattias. ”Papperet blir hårdare än det var innan och kan börja spricka, vilket faktiskt är en kemisk förändring och den är omöjlig att åtgärda. När en bild är skadad är det bäst att behålla den i samma miljö.”


2. Lägg den i en förseglad påse med vattenånga

För de som vill skicka sina bilder till professionella återställare: ”Om bilden har varit i vatten är det bäst att placera den i en förseglad påse med lite vattenånga eller droppar för att se till att förhållandena förblir desamma”, säger Mattias.


3. Återställ gamla bilder själv genom att digitalisera dem innan du importerar dem till Photoshop eller Digital Photo Professional (DPP)

Scanna eller ta en högkvalitativ bild av den bild du vill återställa och öppna sedan den digitala versionen i ett redigeringsprogram, till exempel Adobe Photoshop. När du har skapat en kopia av bilden kan du göra de beskärnings- och riktningsjusteringar som behövs.


4. Justera eventuella skadade områden och gör färgkorrigeringar

Om du använder punktlagningspenseln i Adobe Photoshop kan du ta bort veck och fläckar och korrigera revor för att korrigera eventuella skadade områden som påverkats av vatten eller åldring. Se bara till att skapa ett nytt lager för alla ändringar du vill göra, så att du inte redigerar det ursprungliga bakgrundslagret. Du kan även använda brusreduceringsverktyget för att minska kornigheten. Färgblekning är vanligt förekommande på gamla bilder, så det är ofta även bra att göra färgkorrigeringar för att uppnå utskrifter av hög kvalitet. Canons programvara DPP för RAW-bildbehandling och -bildredigering har även alternativ för att finjustera dina bilder, som färgjustering och skärpeförbättring.


5. Förbered för utskrift

Spara bilden i ett lämpligt bildfilsformat, till exempel JPEG, PNG eller TIFF, innan du skriver ut hemma. Om kameran har stöd för RAW bör du använda det när du fotar eftersom det ger dig maximal redigeringsflexibilitet. Den kompakta men mångsidiga Canon PIXMA PRO-200 i A3+ är perfekt för högkvalitativa utskrifter i färg och svartvitt. Om du vill återställa bilder själv har den här trådlösa skrivaren ett färgämnesbaserat bläcksystem med åtta färger för exceptionellt återskapande och anpassningsbara utskriftsstorlekar. Den prisvärda PIXMA-serien ger även högkvalitativa resultat när du skriver ut bilder hemma. Canon Pro Platinum PT-101 är ett glansigt, tungt fotopapper för utskrifter med studiofinish och utmärkt blekningsbeständighet.


Adobe och Photoshop är antingen registrerade varumärken eller varumärken som tillhör Adobe i USA eller andra länder.


Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • GRUNDERNA INOM REDIGERING

  Så redigerar du speciella bilder

  Förbättra dina bilder från speciella tillfällen med de här enkla tipsen för bildredigering.

 • BILDREDIGERING/EFTERBEHANDLING

  Redigera RAW-bilder med DPP

  Upptäck hur du redigerar, förfinar och förbättrar dina RAW-bilder med hjälp av Canons DPP-programvara.

 • KREATIV UTSKRIFT

  De bästa tipsen för att visa upp utskrifter

  Upptäck hur du kan förvandla ditt hem med vackra fotoutskrifter i galleristil.

 • FAMILJEFOTOGRAFERING

  Ta bättre julbilder än förra året

  Fotografen Lena Petrova berättar om hur du kan förbättra din julfotografering.