De bästa uppgraderingarna från kitobjektiv: Vilket zoomobjektiv i fullformat ska du välja?

Vad ska du titta efter när du väljer ett objektiv för att ersätta det kitzoomobjektiv som medföljde systemkameran? Här är några kreativa alternativ att tänka på, från vidvinkel till närbild.
Ett Canon RF 16-28MM F2.8 IS STM-objektiv och ett Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-objektiv bredvid varandra.

Canons kitobjektiv – objektiven som medföljer en kamera när du köper den, till exempel Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM och RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM – har en brännvidd som passar utmärkt för att komma igång med kreativ fotografering. De här zoomobjektiven är kompakta, lätta och mångsidiga, och gör att du kan ta allt från porträtt och familjebilder till landskap, arkitektur och närbilder.

Men vad gör du om du är redo att ta nästa steg från ditt kitobjektiv? Tänk om du vill utforska en viss typ av fotografering, låta kreativiteten flöda med skärpedjup eller fotografera i svagt ljus – i båda fall har du nytta av att använda ett objektiv med större bländare – eller helt enkelt rymma mer i bilden eller komma närmare mer avlägsna motiv?

Om du uppgraderar till ett nytt zoomobjektiv kan du utveckla din fotografering, men det tillgängliga urvalet kan vara överväldigande. Vilka funktioner bör du då leta efter när du ska köpa ditt nästa objektiv? Och vilket objektiv ska du skaffa efter ett kitobjektiv?

Tänk på att alla RF-objektiv kan användas med alla kameror i EOS R-systemet (förutom några få specialobjektiv som Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE, som kräver vissa kameror). Om du har en kamera med en APS-C-sensor, till exempel EOS R7 eller EOS R10, ökar emellertid objektivets effektiva brännvidd med en faktor på 1,6x. Ta reda på mer om APS-C-kameror och multiplicering av brännvidden.

Ett rofyllt skogsmotiv, taget från en låg vinkel med ett Canon RF 16-28MM F2.8 IS STM-objektiv, med ett litet vattenfall som flödar in i en lugn vattensamling omgiven av stenig terräng och träd som sträcker sig upp mot himlen bakom.

Vad letar du efter i ett nytt objektiv? Du kanske vill ha en bildvinkel med mer vidvinkel och optisk bildstabilisering så att du kan ta bilder utan stativ, men använda längre exponering för att förvandla vatten i rörelse till ett mjölkaktigt flöde samtidigt som detaljer i stillastående inslag i motivet blir skarpa. Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 16-28MM F2.8 IS STM-objektiv inställt på 16 mm, 8 sek, f/11 och ISO 100.

Funktioner att leta efter i ett nytt objektiv

Det första att överväga är brännvidden. Vill du ha något som gör att du kan få mer vidvinkel, fånga mer av ett landskap eller nå längre för att fotografera vilda djur och natur eller andra mer avlägsna motiv?

Den maximala eller största bländaren är en annan viktig funktion att kolla på. Det styr hur mycket ljus som släpps in i kameran. Större bländare (lägre f-nummer) ger bättre bildkvalitet när du fotograferar i svagt ljus. Dessutom påverkar bländarens storlek även skärpedjupet – hur mycket av en bild som blir skarp. Ett objektiv med en stor maximal bländare, till exempel f/2,8, gör det enklare att uppnå ett kort skärpedjup, oskärpa i förgrunden och bakgrundsdetaljer som annars kan distrahera tittaren.

Med stora bländare kan du även använda kortare exponeringar (kortare slutartider) för att frysa rörelser. Observera att vissa zoomobjektiv har en variabel maximal bländare, som RF 24-240mm F4-6.3 IS USM. Det innebär att det har f/4 vid zoomintervallets ände på 24 mm och att den maximala bländaren blir mindre när objektivet zoomar, med f/6,3 i änden på 240 mm.

Om du använder en kamera som inte har en inbyggd bildstabilisator (IBIS) hjälper ett objektiv med en kraftfull optisk bildstabilisator dig att ta skarpare bilder och spela in jämnare filmer utan stativ. (Om din kamera har IBIS fungerar den tillsammans med ett objektivs optiska IS för ännu bättre stabilisering, så det är ändå värt att överväga att använda ett objektiv med IS.)

Om du tycker om att använda kameran på vilda och karga platser får du mer sinnesro med ett objektiv som har viss vädertätning. Om du reser mycket och bär med dig kameran hela dagen vill du förmodligen ha ett objektiv som är relativt litet och lätt.

För att hjälpa dig att välja ditt nästa favoritobjektiv finns en lista med rekommendationer, som sammantaget sträcker sig över en brännvidd på 15–240 mm. Canon Europes specialist inom produktmarknadsföring, Mark Kendrick, ger även sina insikter i vad som gör vart och ett till ett så bra alternativ.

En persons händer som håller i en Canon EOS R6 Mark II-kamera med ett Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-objektiv, med fokus på att ta närbilder av kraftigt gröna blad.

RF 28-70mm F2.8 IS STM har en stegmotor (STM) som gör fokuseringen tyst och jämn, vilket gör det perfekt för att spela in film och fotografera. Det är även kompatibelt med korrigering av focus breathing i kameror som EOS R8 och EOS R6 Mark II, en funktion som säkerställer att bildvinkeln inte ändras drastiskt när du fokuserar med objektivet medan du spelar in en film.

Ett stadslandskap på natten, fotograferat med ett Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-objektiv, med en starkt upplyst fotgängarbro reflekterad i vatten.

RF 28-70mm F2.8 IS STM har dessutom en ljusstark bländare på f/2,8 och optisk bildstabilisator i 5,5, vilket ger skarpa bilder och film även utan stativ i miljöer med svagt ljus. Tagen med en Canon EOS R6 Mark II med ett Canon RF 28-70mm F2.8 IS STM-objektiv inställt på 35 mm, 1/10 sek, f/2,8 och ISO 800.

Den bästa uppgraderingen från kitobjektiv för svagt ljus: RF 28-70mm F2.8 IS STM

Den här uppgraderingen från kitobjektiv innehåller en rad funktioner som öppnar upp för nya kreativa möjligheter. Till att börja med har det en bländare på f/2,8 som förblir konstant i hela zoomintervallet. Tillsammans med objektivets bildstabilisator i 5,5 steg gör den ljusstarka bländaren RF 28-70mm F2.8 IS STM till ett enastående val för kreativ fotografering och fotografering i svagt ljus, oavsett om du tar porträtt inomhus eller fotar landskap under den blå timmen.

”Även om det inte har lika mycket vidvinkel som RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM eller RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, kan du med det här objektivet verkligen dra nytta av det korta skärpedjupet som f/2,8 ger”, förklarar Mark. ”Med det här objektivet på 70 mm kan du ta vackra porträtt som är skarpa där de behöver vara det, samtidigt som de har bakgrundsoskärpa av riktigt bra kvalitet.”

Det är dessutom ett praktiskt objektiv att använda utomhus, med en kompakt, lätt och väderbeständig design som har gummitätningar runt den kombinerade kontroll-/fokusringen, zoomringen och RF-objektivfattningen. Den kraftfulla bildstabilisering i RF 28-70mm F2.8 IS STM innebär att du inte behöver bära runt på något stativ för att få skarpa och stabila bilder.

En fotograf som håller i en Canon-kamera med ett Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv. I bakgrunden syns ett isigt landskap med flytande isberg på lugnt vatten.

Med den robusta L-seriens konstruktion och avancerade optik är RF 24-105mm F4L IS USM konstruerat för att ge enastående bildkvalitet under svåra förhållanden.

En fallskärmshoppare landar med ett plask i en sjö med kullar med tät skog i bakgrunden. Hela motivet återspeglas i det lugna vattnet.

RF 24-105mm F4L IS USM har en omfattande brännvidd, vilket gör det lämpligt för en mängd olika situationer. ”Det är ett bra val för fotografer som inte är specialiserade på en specifik genre, men som vill ha ett objektiv som kan fånga det mesta på ett bra sätt”, säger Mark. Tagen med en Canon EOS R6 Mark II med ett Canon RF 24-105mm F4L IS USM-objektiv inställt på 33 mm, 1/4 000 sek, f/7,1 och ISO 640. © Teddy Morellec

Den bästa uppgraderingen från kitobjektiv för mångsidighet: RF 24-105mm F4L IS USM

Om du vill uppgradera till ditt första objektiv i Canons L-serie och ha en zoom som erbjuder en mängd olika brännvidder för vardagsfotografering och filminspelning är RF 24-105mm F4L IS USM ett mycket praktiskt val.

Dess storlek och vikt är ungefär samma som RF 28-70mm F2.8 IS STM, så valet handlar i slutändan om huruvida du behöver en större bländare på f/2,8 eller en längre zoom med L-seriens byggkvalitet.

RF 24-105mm F4L IS USM har en damm- och fukttålig konstruktion som kompletteras med fluorbeläggning på de främre och bakre linselementen som avvisar smuts och gör objektivet lättare att rengöra. En bildstabilisator i 5 steg hjälper till att dämpa effekterna av kameraskakningar, medan särskilda kontroll-, fokus- och zoomringar ger snabba och exakta manuella justeringar.

”Det är ett objektiv som du kan lita på, dag ut och dag in, under mycket lång tid”, säger Mark. ”Det har en större brännvidd än RF 28-70mm F2.8 IS STM, så om du vill ha ett objektiv som han hantera alla möjliga motiv, fånga en större vidvinkel och zooma in lite längre, är det här objektivet för dig.”

Fotografen Richard Walch som håller en Canon-kamera utrustad med ett Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objektiv mot ögat när han fokuserar intensivt på ett motiv utanför bilden.

Ett annat fantastiskt objektiv med många användningsområden är RF 24-240mm F4-6.3 IS USM som väger mer än RF 24-105mm F4L IS USM men som har avsevärt längre räckvidd. Den maximala bländaren innebär att objektivet har kompakta mått, så det är en utmärkt resekamrat, och tack vare den låsbara zoomringen ryms det enkelt i resväskan.

I ett kustlandskap som fotograferats med ett Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objektiv gnistrar havet i solljuset runt ett klipputsprång, med robusta klippor som reser sig ur vattnet bakom.

Zoomintervallet på 10x, ett kompakt format och bildstabilisering i 5 steg gör RF 24-240mm F4-6.3 IS USM till det perfekta reseobjektivet, enligt Canon-ambassadören Richard Walch. Han kände att det gav honom möjligheten att fotografera allt från vidvinkelvyer av vidsträckta, majestätiska landskap eller hamnmotiv till telefotobilder av landmärken eller fiskmåsar i luften, och till och med närbilder av små motiv som blommor. Tagen med en Canon EOS RP (nu efterföljd av EOS R8) med ett Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objektiv inställt på 55 mm, 1/500 sek, f/11 och ISO 200. © Richard Walch

Den bästa uppgraderingen från kitobjektiv för resan: RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Med ett superzoomobjektiv som RF 24-240mm F4-6.3 IS USM med 10x zoom kan du smidigt växla från att fotografera landskap med vidvinkel till att ta närbilder av vilda djur och natur utan att behöva byta objektiv. Om du kombinerar RF 24-240mm F4-6.3 IS USM med en fullformatskamera i EOS R-systemet kan du fotografera spontant och reagera snabbare.

Mark anser att det här är ett mycket praktiskt objektiv för resor. ”Det väger bara 750 g och kan bli så litet som drygt 12 cm. Det är därför lätt att bära och tack vare bildstabilisatorn i 5 steg kan du röra på dig och ändå ta skarpa bilder utan stativ. Det har dessutom en snabb och nästan tyst Nano USM-fokuseringsmotor som normalt bara finns i avancerade eller professionella objektiv i L-serien.”

Om du övergår till RF 24-240mm F4-6.3 IS USM från ett standardkitobjektiv som RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM, får du enormt många fler kreativa möjligheter i och med de många tillgängliga brännvidderna. Det har inte den stora maximala bländaren som RF 28-70mm F2.8 IS STM eller den professionella konstruktionen hos RF 24-105mm F4L IS USM, men det väger upp för det med sin mångsidighet.

En person som håller i en Canon-kamera med ett Canon RF 16-28MM F2.8 IS STM-objektiv lutar sig framåt när han komponerar en bild med hjälp av kamerans bakre skärm.

Den avancerade utformningen av RF 16-28MM F2.8 IS STM utgörs av fyra UD-element och två asfäriska element, vilket bidrar till att minimera förvrängningar och ljusslöjor, samt bildstabilisering i 5,5 steg, vilket innebär att du kan få underbara bilder och film med ultravidvinkel direkt från kameran.

En bergstopp omgiven av moln och dimma, fotograferad med ett Canon RF 16-28MM F2.8 IS STM-objektiv.

Med ultravidvinkeln på 16 mm hos RF 16-28MM F2.8 IS STM kan du få ett häpnadsväckande perspektiv på en fullformatskamera som du inte kan få med ett kitobjektiv. Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 16-28MM F2.8 IS STM-objektiv inställt på 16 mm, 1/125 sek, f/2,8 och ISO 800.

Den bästa uppgraderingen från kitobjektiv för vidvinkel i svagt ljus: RF 16-28MM F2.8 IS STM

Ett kitobjektiv erbjuder många olika komponeringsalternativ när det gäller landskaps- och stadsfotografering, vilket gör att du kan zooma ut för att få vidvinkel och sedan gå lite närmare för att isolera intressanta detaljer i motivet. Om du däremot har utvecklat en smak för vidvinkel är objektivet RF 16-28MM F2.8 IS STM med vidvinkel och fullformat en utmärkt ersättare för ett kitzoomobjektiv.

”Det är ett favoritobjektiv för många som vill fånga en plats storslagenhet, oavsett om det är en stadsvy eller ett landskap”, säger Mark, ”men synfältet med vidvinkel passar även för arkitektur, inredning och vlogging utan stativ. Dess konstanta maximala bländare på f/2,8 i hela zoomintervallet gör det till ett utmärkt objektiv för fotografering i svagt ljus och även för astrofotografering.”

RF 16-28MM F2.8 IS STM har en liknande design som RF 28-70mm F2.8 IS STM, komplett med en bildstabilisator i 5,5 steg, en 9-bladig bländare, en kombinerad kontroll-/fokusring och väderbeständig konstruktion. Dessutom är bildkvaliteten mycket hög, nära den hos ett objektiv i L-serien, vilket gör RF 16-28MM F2.8 IS STM till ett av marknadens bästa zoomobjektiv med ultravidvinkel.

För att bibehålla sin minimala storlek – det väger endast 445 g och är cirka 9 cm långt när det är indraget – korrigeras eventuell vidvinkelförvrängning genom bildbearbetning i kameran snarare än optiskt i objektivet. ”Kameror i EOS R-systemet kan bearbeta bilden och korrigera den i realtid”, förklarar Mark. ”Om vi var tvungna att göra allt optiskt skulle linselementen behöva vara större, vilket skulle göra hela objektivet större och dyrare.

”Med kraften i EOS R-systemet kan Canon utforma mer kompakta, lätta och prisvärda objektiv med nästa generations bildkvalitet.”

En vy över fotografens axel när hon trycker på LCD-skärmen på en Canon-kamera med ett Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv. En motiv med en stenig ström visas på skärmen.

När du inte vill bära runt på ett tyngre zoomobjektiv är det kompakta och lätta RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ett praktiskt men mycket kreativt alternativ. Tack vare den korta närgränsen kan du även fokusera nära förgrundsobjekt, vilket gör dina bilder och filmer mer dramatiska. © Amy Bates

En landskapsbild tagen med ett Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv som visar en sjö med gräs i förgrunden och berg i bakgrunden.

Ett ultravidvinkelobjektiv som RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM hjälper dig att fånga det vackra landskapet. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 15 mm, 0,6 sek, f/11 och ISO 100. © Verity Mulligan

Den bästa uppgraderingen från kitobjektiv för vidvinkel: RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM är en mer ekonomisk ersättare med ultravidvinkel för ett kitobjektiv. Det har liknande brännvidd som RF 16-28MM F2.8 IS STM, men når längre och har större vidvinkel. Varje millimeter av brännvidd gör stor skillnad när det gäller bilder och film med vidvinkel – 15 mm fångar överraskande mer än 16 mm.

RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM har inte samma väderbeständiga konstruktion som RF 16-28MM F2.8 IS STM, men det har en likadan optisk bildstabilisator i 5,5 steg och kan ta bilder på kortare avstånd – ända ned till 12,8 cm i manuellt fokusläge, vilket gör att du kan visa ett litet motiv i detalj samtidigt som en stor del av miljön syns i bild.

”Det har en mindre bländare än RF 16-28MM F2.8 IS STM, vilket innebär att det inte är lika lämpat för fotografering i svagt ljus eller för att utforska mer kreativa skärpedjup”, tillägger Mark. ”Men RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM utmärker sig i att ha ännu större vidvinkel, vara ännu mindre och väga 50 g mindre. Så om du letar efter ett zoomobjektiv i fickformat med ultravidvinkel är det här objektivet för dig.”

Hitta rätt objektiv för dig

Om du behöver hjälp med att välja ett objektiv kan Canons praktiska sökverktyg för objektiv ge dig skräddarsydda rekommendationer baserat på vilken kamera du har, vilken fotograferingsgenre du vill syssla med och vilka funktioner du värdesätter mest. Om du har en viss genre i åtanke kan du ta reda på mer om hur du får ut mesta möjliga av din utrustning inom porträttfotografering, landskapsfotografering, action- och sportfotografering och naturfotografering.


Skrivet av Marcus Hawkins

Relaterade artiklar

Så här väljer du objektiv

Allt du behöver veta om objektiv, från typer av objektiv till funktioner.

Objektivutmaning med landskap

Proffset Verity Milligan delar med sig av sin erfarenhet av att fotografera kreativa landskap med två lätta objektiv.

Därför är EOS R-systemet en uppgradering som förändrar karriären

Canon EOS R-kameror och -objektiv har utvecklat arbetet för fotografer i fem år. Upptäck själv varför proffs har bytt.

Så här styr du exponeringen

Bemästra inställningarna för bländare, slutartid och ISO.