PORTRÄTT

Skillnaden med ett porträttobjektiv

Genom att välja ett specialobjektiv kan du ta din porträttfotografering, från närbilder som fyller hela bilden till gatuporträtt i vidvinkel, till nästa nivå.
En fotograf som tar en bild av en modell som badar i lila ljus och håller i stjälken på en växt.

De flesta kameror har ett objektiv med ett allmänt syfte som fungerar för de flesta fotograferingstyperna. Om du däremot vill ta din fotografering till nästa nivå är det värt att investera i en mängd olika objektiv som är fördelaktiga för din genre, till exempel porträttfotografering. Från brännvidd och maximal bländare till vikt och storlek – objektivet du väljer kan göra stor skillnad för dina bilder.

Vad kännetecknar ett bra porträttobjektiv?

Det som främst skiljer ett porträttobjektiv från mängden är brännvidden och den maximala bländaren, men det finns mer att tänka på när du avgör vilka porträttobjektiv som passar dina behov bäst.

Objektivkompatibilitet

Först och främst är det värt att ha i åtanke vilken kamera du har och vilka objektiv som är kompatibla med den. Om du använder en kamera med Canon EOS R-systemet kan du välja fritt när det gäller objektiv – tack vare RF-objektivadaptrarna kan du fotografera med både RF- och EF-objektiv.

Canons RF-fattning är en fantastisk utgångspunkt när du ska hitta ett objektiv för porträttfotografering. RF-objektiv, som finns till Canons systemkameror som Canon EOS R6 och EOS RP, har en 12-stiftsanslutning mellan objektiv och kamera för otroligt snabb autofokus och tillförlitlighet. De kreativa möjligheter som tekniken utan spegel ger gör RF-fattningen till en bra investering för framtida behov längre fram på din fotografiska resa.

Flera färgglada ljusspår slingrar sig runt huvudet och överkroppen på en modell mot en svart bakgrund.

Objektivet Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM är endast 88,8 mm stort och har bildstabilisering, vilket gör det till ett mångsidigt alternativ för porträttfotografering. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 44 mm, 8 sek, f/16 och ISO 100.

Bildstabilisering

Kom ihåg att du kanske inte alltid vill, eller kan, använda ett stativ för att ta fantastiska porträtt. Det är här bildstabiliseringen kommer in i bilden. Objektiv som Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM och RF 24-105mm F4-7.1 IS STM har bildstabilisering, vilket säkerställer att dina bilder blir superskarpa när du fotograferar utan stativ. Med ökad stabilisering kan du använda en längre slutartid för att få med så mycket ljus i dina bilder som möjligt, vilket ger dig möjlighet att fotografera i alla typer av ljusmiljöer. Effekten multipliceras när ett objektiv med stabilisering kombineras med en kamera med inbyggd bildstabilisering (IBIS), till exempel Canon EOS R6, där stabilisering i upp till 8 steg är möjlig.

Storlek och vikt

Det är även viktigt att ta hänsyn till storlek, vikt och mångsidighet. För porträttfotografer som vill vara flexibla eller använda sina objektiv inom flera genrer är ett litet, lätt objektiv ett utmärkt val. Både Canon RF 50mm F1.8 STM och RF 35mm F1.8 MACRO IS STM är otroligt kompakta objektiv, vilket gör dem till perfekta och prisvärda tillskott i gatuporträttfotografers utrustningsväska. Potentialen att ta klassiska porträtt påverkas inte, tack vare den stora maximala bländaren på f/1,8 för vacker bakgrundsoskärpa och flexibilitet med skärpedjup. För största möjliga mångsidighet behöver du däremot inte leta längre än till Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Det här objektivet har ett stort brännviddsomfång och är det perfekta allroundobjektivet för nästan alla typer av fotografering, från arkitektoniska bilder med 24 mm ultravidvinkel till studioporträtt med 85 mm och närbilder med 105 mm telefoto.

Största bländare

En annan viktig faktor vid val av objektiv som passar porträttfotografering är den maximala bländaren. Bländaren avser storleken på objektivets öppning, som släpper in ljus till kamerasensorn.

Alla objektiv har ett bländarvärde, till exempel f/2,8 eller f/4. Vissa zoomobjektiv har ett bländarvärde som beror på vilken brännvidd som väljs och de har ett bländarområde, till exempel f/4–7,1. Andra zoomobjektiv, bland annat Canon RF 24-105mm F4L IS USM och RF 24-70mm F2.8L IS USM, har istället en fast maximal bländare för konsekvent exponering över hela zoomintervallet. De här objektiven, med sina konstanta maximala bländare och L-seriens vädertätade byggkvalitet, är perfekta för fotografer som vill uppgradera från RF 24-105mm F4-7.1 IS STM eller för de som helt enkelt behöver ett objektiv på professionell nivå.

En profil av en modell i mörkrött läppstift som tittar mot kameran med strimmor av oskarpt ljus i bakgrunden.

Brännvidden på 50 mm kan användas i många fotograferingsgenrer, medan dess stora maximala bländare gör det perfekt för att skapa mjuk bakgrundsoskärpa i porträttbilder. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/1,8 och ISO 1250. © Ejiro Dafé

Ju mindre bländarvärde, desto större maximal öppning och det är fördelaktigt att fotografera porträtt med ett objektiv som har en större maximal bländaröppning.

En större bländare släpper in mer ljus via objektivet till kameran, så objektiv med stor bländare, till exempel Canon RF 50mm F1.8 STM och RF 85mm F2 MACRO IS STM är perfekta för fotografering i svagt ljus (exempelvis inomhusporträtt) och när du behöver flexibiliteten att experimentera med ljus, som i svartvita eller abstrakta porträtt. En annan fördel är att fotografering med bländaren inställd på det maximala värdet, vilket ofta kallas för ”vidöppen”, ger mer bakgrundsoskärpa som ofta föredras vid porträttfotografering.

Vi tar en titt på några exempel på hur du tar porträttbilder med olika bländare.

En sammansättning av tre närbilder av en person med ljusrött läppstift och en gul polotröja. På den vänstra är personen skarp och bakgrunden oskarp, på den i mitten är det mitt emellan och på den till höger är både personen och bakgrunden skarp.

De här tre bilderna, som alla är tagna med samma brännvidd med ett Canon RF 50mm f/1.8 STM-objektiv, visar skillnaden på bländarstorleken som går från stor (lågt f-tal) i den första bilden, till mindre (högre f-tal) i den tredje bilden. När du försöker eliminera störande bakgrund eller göra den oskarp vid porträttfotografering är ett objektiv med en stor bländare användbart. I den första bilden riktas betraktarens uppmärksamhet bort från den störande bakgrunden och mot motivets ansikte, vilket är ett mycket mer effektivt porträtt. © Ejiro Dafé

Det innebär dock inte att ett objektiv med en något mindre maximal bländare, till exempel bländaren på f/4 hos Canon RF 24-105mm F4L IS USM, inte kan skapa vacker oskärpa, särskilt med telebrännvidder. Det beror på bildkomprimeringen, som är större vid längre brännvidder. Objektivet komprimerar avståndet och drar effektivt oskarpa bakgrunder närmare motivet för att skapa effekten av en tät oskärpa bakom dem.

De bästa Canon-objektiven för närbilder och traditionella porträtt

En skäggig person som står i högt gräs och håller i ett litet barn.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM är ett prisvärt alternativ för fotografer med systemkameror som vill ha ett särskilt porträttobjektiv. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/800 sek, f/2 och ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Ett porträtt av en äldre person med kort hår och ljust blågröna kläder.

RF 85mm F2 MACRO IS STM kan leverera vackra porträtt med sin telebrännvidd. Det har dessutom snabb, tillförlitlig autofokus, även i svagt ljus. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/800 sek, f/2 och ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Brännvidden är avståndet mellan linselement i objektivet och kamerasensorn när motivet är i fokus och den anges i mm. Brännvidden för zoomobjektiv anges som minimum och maximum, till exempel 24–105 mm. Ett porträttobjektiv avser ofta ett objektiv med en brännvidd på över 85 mm, till exempel Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, som har en lätt konstruktion och bildstabilisering i 5 steg för perfekta porträtt utan stativ.

I den klassiska kompositionen med huvud och axel ger ett 85 mm porträttobjektiv en större brännvidd, vilket skapar ett naturligt utseende och separerar modellen från bakgrunden. På en kamera med en APS-C-sensor ger ett 50 mm objektiv ungefär samma synfält som ett 85 mm objektiv på en fullformatskamera.

En kortare brännvidd, till exempel 24 mm, skulle å andra sidan förvränga motivets ansikte genom att förändra dess proportioner. Bakgrunden framhävs dessutom mer med kortare brännvidder.

En oskarp närbild av en person med kort, lockigt blont hår som ses genom glas täckt av vattendroppar.

Canon RF 50mm F1.8 STM är ett utmärkt objektiv för de som vill gå från kitobjektiv till sina första objektiv med fast brännvidd. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 50 mm, 1/200 sek, f/2,8 och ISO 320.

Objektiv som hamnar i mitten av de brännvidderna, till exempel Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM och RF 50mm F1.8 STM, kan fortfarande passa bra för porträtt. De här brännvidderna förvränger bilder mindre än vidvinkelobjektiv och ger bilderna ett naturligt utseende, vilket gör dem till perfekta objektiv för helkroppsporträtt – särskilt användbart för modefotografer.

De bästa Canon-objektiven för grupporträtt och gatuporträtt

Ett porträtt av en leende blomsterförsäljare med en bukett röda rosor.

Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM har en maximal brännvidd på 105 mm och erbjuder därför många telefotoalternativ för gatuporträtt eller gruppbilder. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 54 mm, 1/160 sek, f/5,6 och ISO 400.

Ett mångsidigt objektiv som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ger dig det bästa med både brännvidder för vidvinkel och telebrännvidder – och allt däremellan. Det här objektivets synfält är som bredast 24 mm och rymmer även de största grupporträtten och tar in mycket av omgivningen i situationsbaserade gatuporträtt, medan det övre intervallet är perfekt för klassiska porträtt och närbilder.

Du kan använda vidvinklar för att skapa en fin effekt i situationsporträtt, där personens omgivning spelar en viktig roll i att berätta en story, och i grupporträtt, där flera personer måste rymmas in i bilden.

Om du vill ta grupporträtt är objektivet Canon RF 16mm F2.8 STM perfekt. Om du fotograferar en stor grupp i ett relativt litet utrymme kan du få en bra bild med det här objektivet med ultravidvinkel.

De bästa Canon-objektiven för skönhetsbilder

En närbild i profil av en modell med glansigt läppstift och rosa smink.

Kom närmare och upptäck vackra detaljer i dina porträtt med vidvinkelobjektivet Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/200, f/2,8 och ISO 200. © Guia Besana

Du kanske associera makroobjektiv med närbilder av fascinerande insekter eller aptitväckande mat, men de otroliga detaljerna som de får med är även perfekta för porträtt. Faktum är att makroobjektiv ofta används för mode- och skönhetsporträtt för att framhäva enskilda ansiktsdrag och specifika skönhetsprodukter.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM har en minsta närgräns på 35 cm, medan RF 35mm F1.8 MACRO IS STM kan fokusera så nära som 17 cm. Genom att använda ett makroobjektiv och komma nära motivet kan du synliggöra utsökta detaljer för att visa upp och hylla motivets individuella skönhet.

Skrivet av Peter Wolinski

Relaterade produkter

 • RF-objektiv

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Det perfekta vardagsobjektivet för kompakta systemkameror i fullformat. Det lättanvända RF 24-105mm F4-7.1 IS STM är lätt, kompakt och redo att ta din fotografering till nästa nivå.
 • RF-objektiv

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Ett ljusstarkt 35mm f/1.8 MACRO-objektiv för vidvinkelperspektiv, kort närgräns och Hybrid IS.
 • RF-objektiv

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM ger mångsidiga närbilder med diskret teleobjektivkomprimering och bildstabilisering i fem steg i en kompakt enhet.
 • Standardobjektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Ett kompakt, tyst och lätt 50mm RF-objektiv med fast brännvidd och en stor bländare på f/1,8, vilket passar perfekt för att förverkliga din kreativa vision.
 • Objektiv för EOS R

  RF 24-105mm F4L IS USM

  L-seriens lätta och mångsidiga 24-105mm f/4-zoomobjektiv med snabb och tyst autofokus och bildstabilisering i 5 steg.
 • RF-objektiv

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Fotografera professionellt med din kompakta systemkamera i fullformat med ett zoomobjektiv på 24–70 mm med hög ljusstyrka och bildstabilisering i fem steg.
 • Relaterade artiklar

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Tips för porträttfotografering

  Förbättra porträttfotograferingen med de här bästa tipsen och teknikerna.

 • HEMMAPROJEKT

  Inspirerande bilder hemma

  Förvandla ditt hem till en studio med tips från TikTok-stjärnan Michaela Efford.

 • HEMMAPROJEKT

  Skapa en egen studio hemma

  Upptäck hur du kan vara kreativ med blixten och ta fantastiska porträtt med en liten budget.

 • GATUFOTOGRAFERING

  Tips för gatuporträtt

  De bästa råden för gatuporträtt som sticker ut, från proffsfotografen Julian Love.