KREATIV UTSKRIFT

Koppla av med kreativ dagboksföring

Författaren och illustratören Kia Marie Hunt berättar hur dagboksföring kan vara ett sätt att uttrycka din kreativitet och förbättra din mentala hälsa.
En person skriver i en anteckningsbok och sidorna som är fyllda med bilder och klistermärken.

Att låta tankarna flöda i en dagbok kan vara en inspirerande och kreativ befrielse, men det är även ett bra sätt att reflektera över hur du känner dig. Om du bara ägnar 20 minuter per dag åt att skriva dagbok kan det öka ditt välbefinnande, särskilt när du vet att det bara är du som kommer att läsa det. Och det riktigt briljanta? Alla kan göra det. Det finns inga regler – bara papperet framför dig som är redo att förmedla det du känner varje dag – oavsett om det handlar om ord, ritningar, kollage eller att skriva ut dina egna bilder.

Författaren, illustratören och dagboksförfattaren Kia Marie Hunt är upphovsman till en serie barndagböcker, My Awesome Year. Hon driver även sin egen butik med kontorsmaterial, Etsy, och skapar månatliga dagbokspaket åt sin växande Journal Club-gemenskap.

För Kia har det här varit ett livslångt kreativt utlopp. ”Jag brukade säga att jag började med kreativ dagboksföring som ett sätt att skriva ned minnen under ett år av resande i Uruguay och Brasilien”, säger hon. ”Men jag har nyligen upptäckt massor av handskrivna dagböcker från min barndom. Jag har uppenbarligen alltid älskat kreativ dagboksföring – jag var bara tvungen att hitta tillbaka till det.”

Dagboksföring är även ett bra sätt att lära känna dig själv, säger Kia, som har 15 7000 Instagram-följare på sitt konto @kia.creates och hon driver även Instagram-sidan @inspiringjournals. ”Förutom att det är en förlösande aktivitet är det befriande att ha dagboken som en plats för rena uttryck, utan förväntningar eller begränsningar. Du lär dig gradvis mer om dig själv varje gång du skapar”, säger hon.

1. Hitta din dagboksföringsstil

En person håller i en öppen dagbok som är full av färgglada ritningar och klistermärken framför en fylld bokhylla.

”Att föra dagbok handlar om att fånga ett ögonblick och bevara det för framtida återblickar”, säger Kia, ”men det handlar också om att njuta av nuet.”

En kvinna skriver på ett rosa och vitt datortangentbord.

”Dagboksföring är som fingeravtryck – alla är unika och det finns inget rätt sätt att göra det på”, säger Kia. ”För mig börjar dagboksföringen med att lägga till färg på sidan, vanligtvis med dekorationer som är relevanta för temat. Jag ägnar mycket tid åt att skriva ut bilder, välja klistermärken och välja washi-tejp [dekorativ självhäftande]”, förklarar hon.

Oavsett om din stil är minimalistisk och djärv eller om du älskar färgglada regnbågar ska du låta din personlighet synas – och det kan variera varje gång du öppnar din dagbok.

”För att avsluta ett uppslag fyller jag upp utrymmet med klotter och fler klistermärken”, tillägger Kia. ”Jag är inte klar förrän sidan är full eftersom det är så jag vill ha det. Ju mer, desto bättre tycker jag, men det tycker långt ifrån alla.”

2. Välj ett ämne

En bild ovanifrån av en kvinnas organiserade skrivbord, med rullar med washi-tejp bredvid en öppen dagbok.
En person drar bort ett klistermärke för att fästa det i en dagbok.

Det finns olika sätt att skriva dagbok på – dokumentering av drömmar, inlägg med en rad varje dag, brev som aldrig skickas – och du kan experimentera under resans gång eller ha olika anteckningsböcker för olika metoder.

Det finns så många sätt att skriva dagbok på”, säger Kia. ”Dagboksföring i form av punktlistor kan vara ganska prydligt och minimalistiskt, med fokus på planering av dagar, veckor eller månader och spårning av vanor och mål. Dagboksföring där du använder din dagbok nästan som en klippbok och fäster allt möjligt i den: broschyrer, biljetter, spets, snören, papper, material – allt du kan komma på!”

En logg över tacksamhet varje dag kan vara ett utmärkt sätt att skapa en positiv känsla i ditt liv. ”Det är ett sätt att skriva ned saker du är tacksam för, stora som små”, säger Kia. ”Det låter enkelt, men att växla till det tankesättet kan verkligen förändra ditt liv.

”Det bästa sättet att hitta din favorittyp av dagboksföring är att experimentera”, tillägger hon. ”Prova alla typer och begränsa dig inte själv – ingen behöver nöja sig med bara en dagboksmetod. Variation är kul.”

3. Bli kreativ med utskrifter

En kvinna i en klänning med solrosor på håller i en utskrift från hennes PIXMA-skrivare.

”Jag älskar den höga utskriftskvalitet jag får med skrivaren i Canon PIXMA TS5350-serien. Det är verkligen tillfredsställande att kunna skriva ut, skapa och sedan använda mina egna klistermärken i min dagboksföring”, säger Kia.

En person håller i en Canon Zoemini medan den skriver ut bilder.

Utskrifterna på 2 x 3 tum som Canon Zoemini skapar passar perfekt för att lägga till i en dagbok och de skrivs dessutom ut på självhäftande papper så att du inte behöver använda lim.

Både dagboksförfattare och hantverkare kan använda sina skrivare i hemmet för att skapa en oändlig mängd nya och uppfinningsrika dagboksmaterial, precis som Kia gör med sin skrivare i Canon PIXMA TS5350-serien.

”Ibland skapar jag designer digitalt med Adobe® Illustrator®* och skickar dem direkt till skrivaren via trådlös anslutning. Andra gånger skapar jag mina designer för hand och använder PIXMA för att scanna dem innan jag redigerar dem. Det är så tillfredsställande att se en design av ett klistermärke gå från att vara en idé till att bli ett fysiskt föremål.

”Jag gillar att lägga till bilder i mina dagboksinlägg”, säger hon. ”Jag började med bilder från resor eller dagar när jag var ute och skrev dagbok om reseminnen, men jag har börjat skriva ut mer och mer och fångar alla typer av ögonblick, som blommor på en promenad eller hur solen såg ut i min studio en eftermiddag.”

Kia använder den Bluetooth-anslutna skrivaren Canon Zoemini i fickformat, som hon ansluter till en smartphone, för att skapa utskrifter med självhäftande baksida på 2 x 3 tum som man enkelt kan klistra på papperet.

Det är fantastiskt att jag kan ta bilder med min telefon, lägga till ett filter med hjälp av appen Canon Mini Print, snabbt skicka dem direkt till Canon Zoemini och skriva ut dem direkt på självhäftande papper. Det ger en så trevlig känsla av synergi i processen – jag kan fånga ett ögonblick och lägga till det i min dagbok nästan omedelbart.”

Canon Mini Print-appen har ett stort urval av anpassningsbara klistermärken, kanter och teckensnitt så att du kan experimentera med och anpassa dina bilder innan du skriver ut dem.

4. Gör det unikt för dig

En person trycker ned en bläckstämpel på en fylld dagbokssida.
En kvinna fotograferar en öppen dagbok med sin Canon PowerShot G7 X Mark III.

”Jag använder min Canon PowerShot G7 X Mark III för att filma korta videoklipp av dagbokföringsprocessen och för att ta bilder av mina färdiga sidor”, säger Kia. ”Jag kan ansluta till min telefon trådlöst och enkelt överföra bilder eller videor. Sedan redigerar jag på telefonen och jag kan dela dagboksinnehållet med mina följare samma dag.”

Du kan använda appen Canon Mini Print, som är kompatibel med Canon Zoemini och Canon Zoemini S, för att visa upp din personlighet och ditt humör med ramar, filter, klotter och mycket mer. Men det slutar inte vid bara klistermärken och bilder – Kia fyller sin dagbok med alla möjliga fiffiga föremål.

”Jag älskar att skapa struktur genom att lägga till utskrivna material som vikta sidor eller kuvert. Det är snyggt att lägga till interaktiva element på sidan”, säger hon. ”Jag har en klotterdagbok som jag bara använder i oktober och som är helt tillägnad Halloween Journal Challenge som jag arrangerar varje år. Den är superstrukturerad, med sönderrivna, nedfläckade sidor fyllda med spets, vaxförseglingar och läskiga utskrifter, och jag binder ihop den med snören.”

Det finns inga gränser för alla sätt på vilka du kan låta kreativiteten flöda och Kias sidor visar hur hennes bilder, skräddarsydda klistermärken och snygga handskrift gör hennes dagbok personlig.

”När sidan är dekorerad plockar jag upp en penna och börjar skriva. Jag brukar inte tänka så mycket på det. Jag utövar det jag kallar ”fritt skrivande” och fyller utrymmet med orden som kommer ut. Tänk inte på det och oroa dig inte om det är rörigt eller innehåller stavfel – det spelar ingen roll.”

”Det är viktigt för mig att kunna dela min kreativa process och färdiga dagboksinlägg med dagboksförfattarna på sociala medier, eftersom det är där jag har kontakt med andra som älskar dagboksföring”, säger Kia.

Det underbara med dagboksföring är att din process är din egen. Allt du behöver är en bärbar dator för att börja skapa magi.

Skrivet av Lorna Dockerill

*Adobe och Illustrator antingen registrerade varumärken eller varumärken som tillhör Adobe i USA och/eller andra länder.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • KREATIVA UTSKRIFTER

  Dokumentera ett projekt

  Dokumentera 100 dagar av ett personligt projekt med Canon Zoemini 2 och en förpackning med 100 ark fotopapper.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Gör egna fidget-leksaker

  Fidget-leksaker i papper är roliga att leka med och lugnar rastlösa sinnen.

 • KREATIVA UTSKRIFTER

  De bästa bärbara Canon-skrivarna

  Utforska Canons utbud av kompakta skrivare för att ta reda på vilken som passar dig bäst.

 • KREATIV UTSKRIFT

  Proffsig resedagbok

  Förvandla dina semesterbilder från Canon Zoemini S2 till en anpassad kreativ dagbok.