HUSDJURSFOTOGRAFERING

Så tar du fina husdjursporträtt i jul

Upptäck hur du tar underbara bilder av dina husdjur i jul med de här enkla tipsen, knepen och kamerateknikerna.
Canon Camera

Husdjur kan vara riktigt gulliga – vi är många som sträcker oss efter kameran för att fånga deras busiga upptåg, roliga uttryck och säregna vanor. Julen är det perfekta tillfället för att försöka ta ett porträtt av ditt favorithusdjur. En bild av din katt, hund eller hamster i julutstyrsel skulle vara en rolig bild att använda till ett hemmagjort kort eller för att rama in och ge bort som en skräddarsydd julklapp.

Utmaningen är att de flesta djur är totalt ointresserade av att bli fotograferade. Faktum är att vissa djur gör allt de kan för att frustrera och överlista dig. Därför kan du behöva några knep för att fånga deras uppmärksamhet. En kombination av kamerafärdigheter, poseringsknep och en hel del godis bör ge dig ett försprång i den här kampen mellan viljor.

1. Arrangera fotomiljön

En man som pyntar en julgran i en senapsfärgad tröja.

En julgran utgör en ljus bakgrund med kraftiga färger för dina husdjursbilder med jultema, speciellt när den är oskarp.

En orange katt med tabbymönster som kikar fram under en röd och vit tomteluva.

Rekvisita, luvor och halsdukar tillför en färgklick, ger bilden personlighet och, i det här fallet, ger bilden en rolig julkänsla.

En julgran passar bra som bakgrund för dina husdjursporträtt med jultema. Du får både skarpa färger och ljusa högdagrar. Rekvisita som tomteluvor och halsdukar kan också vara passande, så länge ditt husdjur är villigt att ha på sig dem. Det bästa är att fotografera i ett rum med stora fönster. Naturligt ljus är perfekt för husdjursporträtt eftersom det ger en mjuk ton och lättar upp skuggorna. En blixt kan skrämma djuret. Placera ditt husdjur vänt mot fönstret med julgranen och ljusen bakom djuret.

2. Få ditt husdjur att posera

En kvinna viftar med en leksak för att distrahera en orange katt med tabbymönster som blir fotograferad i ett rum med julpynt.

Det underlättar att ha någon som hjälper till med att hålla i en leksak eller stå bakom dig för att fånga djurets blick medan du fotograferar.

En man i en senapsfärgad tröja håller i en katts matskål ovanför sin Canon EOS 850D.

Använd en favoritleksak, matskål eller någonting annat som skulle kunna fånga djurets uppmärksamhet. För oss fungerade det att knacka försiktigt på skålen ovanför objektivet.

Det är ofta enklare att få hundar att posera än katter eftersom det krävs mindre för att fånga deras intresse. De reagerar ofta på en snabb vissling, ett rop som ”Var är katten?” eller något annat roligt ljud. Alla djur har en egen personlighet, men generellt sett är katter mindre tillmötesgående på det sättet. Det är viktigt med tålamod och du kan behöva vänta på att katten slappnar av. Försök att få husdjuret att stanna på en och samma plats, till exempel i en fåtölj eller på en pall (du kan lägga dit djurets bädd). Ha en favoritleksak eller en matskål nära till hands och knacka försiktigt på föremålet ovanför objektivet för att fånga kattens uppmärksamhet. Om den inte gör det du vill att den ska göra får du byta strategi – om nu avståndstagande är en del av personligheten, varför inte fånga det på bild?

En orange katt med tabbymönster i en tomteluva vilar huvudet mot golvet.

Det underlättar om du kan få ditt husdjur att stanna på en plats. Om det inte vill samarbeta får du anpassa dig efter djurets humör.

3. Ställ in exponeringen

Inställningsskärmen på en Canon EOS 850D.

Om du tror att ditt husdjur kommer att sitta ganska still är en slutartid på ungefär 1/200 perfekt. Vi rekommenderar även att du väljer en stor bländaröppning och ställer in ISO på automatiskt läge.

Inställningen snabb serietagning på en Canon EOS 850D.

Snabb serietagning innebär att du kan ta flera bilder snabbt på en gång – sju bilder per sekund med EOS 850D – vilket ökar dina chanser att fånga dina husdjurs gulliga, men flyktiga uttryck.

Välj en exponeringsinställning som du kan ställa in och sedan inte behöver tänka på eftersom du då kan fokusera helt på kompositionen. Det enklaste sättet att göra det på är att ställa in kameran på manuell exponeringsmetod (M).

Slutartiden måste vara tillräckligt kort för att kunna fånga rörelserna. Kring 1/200 sek är perfekt om djuren sitter någorlunda still, men du behöver ännu kortare om de rör mycket på sig. Vi rekommenderar dessutom en stor bländaröppning (f/5,6 här), eftersom det skiljer motivet från bakgrunden och skapar ljuvlig bokeh.

Om du ställer in ISO på automatiskt läge anpassar det sig till förhållandena – i ett ljust rum med mycket naturligt ljus från fönster bör ISO däremot vara kring 800–1600. Med de här inställningarna får du bra resultat i svagt ljus. Med till exempel Canon EOS 850D kan du ta relativt brusfria bilder. Om ditt objektiv har stabilisering, som Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM som vi använder här, är det bäst att aktivera den också.

4. Fokus

AF-punkter ovanför ansiktet på en orange katt med tabbymönster i Live View-läget på en Canon EOS 850D.

Live View kan vara användbart vid fokusering – tryck på skärmen för att placera fokuspunkterna ovanför ögat som är närmast dig.

En av de största utmaningarna när du fotograferar husdjur är att fokusera, eftersom du behöver fokusera på ögonen hos ett djur som kan flytta huvudet i vilket ögonblick som helst eller skutta iväg.

Därför är det oundvikligt att inte alla bilder blir skarpa, men om du har en kamera som reagerar så fort motivet rör på sig kan du öka dina chanser. Ställ in din Canon-kameras fokuseringsmetod på AI Servo. Det innebär att kameran följer motivets rörelse och anpassar fokuseringen för att låsa den i de olika positionerna. Det är avgörande med precis fokusering när du tar närbilder, så det kanske inte räcker med att bara låsa den på ansiktet. Testa istället att byta till en enda fokuspunkt och försök sedan placera den ovanför ögat som är närmast kameran.

5. Förbättra bakgrundsbokeh

En ljus labrador ungefär en meter framför en julgran.

Hunden befinner sig bara ungefär en meter från granen och bakgrunden ser ganska rörig ut.

En ljus labrador längre bort från en julgran, så att julgransljusen är oskarpa.

Genom att flytta hunden längre bort från granen förstärks bokeh-effekten och bakgrunden blir finare.

Det är oftast bäst att använda en stor bländaröppning när du tar husdjursporträtt eftersom det ger bilderna ett kort skärpedjup och bakgrunden blir oskarp. För bilder med jultema som den här medför den stora bländaröppningen ytterligare en fördel – de oskarpa julgransljusen förvandlas till mjuka prickar i bakgrunden. Bokeh-effekten förstärks om det finns ett större avstånd mellan motivet och granen, så placera husdjuret så långt bort från granen som möjligt. Du kan dessutom öka oskärpan genom att använda en längre brännvidd, så testa att backa lite och zooma in med objektivet.

6. Lägg till bokeh i förgrunden

Ett porträtt av en orange katt med tabbymönster omgiven av oskarpa julgransljus.

Vi kan lägga till en oskarp förgrund med bokeh-effekt i våra husdjursporträtt genom att hålla upp en ljusslinga vid objektivet och fotografera genom en lucka i slingan.

En man som fotograferar en orange katt med tabbymönster genom en ljusslinga.

Den här enkla tekniken kan även användas med färgade ljus eller till och med julpynt.

På samma sätt som du gör bakgrunden oskarp kan du lägga till bokeh-effekt i förgrunden. Håll upp julgransljus framför objektivet och hitta en lucka att fotografera genom. I rätt vinkel kan det resultera i vackra, oskarpa högdagrar som omger motivet och tillför extra djup i bilden.

7. Välj en låg position

En man ligger på golvet i ett vardagsrum för att fotografera en orange katt med tabbymönster framför en soffa.

Genom att fotografera från golvet hamnar motivet och tittaren på samma nivå.

En orange katt med tabbymönster fotograferad i ögonhöjd.

Om du är på samma nivå som motivet gör bilden troligtvis ett större intryck på tittaren.

Oavsett om du tar ett porträtt av dina husdjur eller dina kompisar får du en särskild koppling när du fotograferar i motivets ögonhöjd eftersom tittaren då hamnar på samma nivå. Med husdjursporträtt kan det givetvis innebära att du får krypa runt på golvet för att komma tillräckligt lågt, men det ger en bättre bild av husdjurets perspektiv.

Du kan räkna med att det blir roligt att försöka att ta den perfekta bilden – även om ditt husdjur inte alltid är villigt att samarbeta. Oavsett om du ger dig i kast med att ta ett djurporträtt i juletider eller någon annan gång på året, är det ett utmärkt tillfälle för att öva på tekniken och utveckla din fotografering.

Skrivet av James Paterson

Relaterade artiklar

 • UTSKRIFT OCH PYSSEL

  Utskrift av julkort

  Arrangera en egen fotosession med jultema och skriv ut egna julkort.

 • FAMILJEFOTOGRAFERING

  Ta bättre julbilder än förra året

  Fotografen Lena Petrova berättar om hur du kan förbättra din julfotografering.

 • GRUNDLÄGGANDE

  Fotografera för utskrift

  De sju bästa tipsen för att fånga minnen som ska skrivas ut.

 • HUSDJURSFOTOGRAFERING

  De bästa tipsen för husdjursfotografering

  Ta fantastiska bilder av dina husdjur med tips från husdjursfotografen Cat Race.