HUSDJURSFOTOGRAFERING

De bästa tipsen för bedårande husdjursfoton

En skicklig fotograf kan verkligen fånga ett husdjurs personlighet – oavsett om det är lekfullt, nyfiket, reserverat eller tillgivet. Proffsfotografen Cat Race besöker ett djurhem för att ta engagerande bilder och har förslag som husdjursägare kan prova hemma.
En tax står bakom ett bollhav som är suddigt i förgrunden. Taget av fotograf Cat Race med en Canon EOS R6 med ett Canon EF 35 mm f/1.4L IS II USM-objektiv.

Fotografduon Cat och Michael, som driver CatsDog Photography, arbetar tillsammans för att skapa minnesvärda bilder av hundar, katter, kaniner och andra djur. Cat står bakom kameran medan Michael agerar djurviskare, och de arbetar tillsammans för att planera bilder och kompositioner.

Fotografering kan göra skillnad vid djuradoptioner, särskilt för djur som är mindre fotogeniska eller som inte blir bra på bild. Vid den här fotograferingen besökte Cat och Michael omplaceringshemmet RSPCA i Preston, England, för att fotografera porträtt i ett försök att hjälpa några djur att hitta nya hem.

Under fotograferingen bad vi Cat att dela med sig av sina tips om hur man fångar personligheten hos ett husdjur, från vilken utrustning och vilka kamerainställningar man ska använda till hur man får rastlösa djur att posera.

1. Ta tid på dig

Djurfotografen Cat Race sitter på golvet och matar en tax med godsaker.

Det är viktigt att lära känna djuret och låta det vänja sig vid din närvaro innan du börjar fotografera. Detta gäller särskilt blyga djur som taxen Eva (se bild). ”Innan du börjar fota kan du försöka få motivet att göra ett litet trick, till exempel be det sitta, och sedan ge det en godsak när det gör det”, föreslår husdjursfotograf Cat Race. ”Ditt husdjur förstår att det får en belöning när det gör som du vill och kopplar ihop fotograferingen med något kul.”

En tax tittar rakt in i kameran. Hunden är i skarpt fokus medan bakgrunden är suddig. Taget av Cat Race med en Canon EOS R6 med ett Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM-objektiv.

Canon EOS R6:s elektroniska slutarfunktion gör att du kan fotografera tyst, vilket är otroligt användbart när du fotograferar skygga djur som Eva. Taget med en Canon EOS R6 med ett Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM-objektiv (nu efterföljt av Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS III USM) inställt på 110 mm, 1/500 sek, f/3.5 och ISO 1600. © CatsDog Photography

Vilka djur man än fotograferar kan det vara oförutsägbart eftersom det oftast sker på deras villkor, och det är särskilt sant när man arbetar med räddade djur. Cat anser att det är viktigt för djuret att vänja sig vid din närvaro. Tiden när ni lär känna varandra ger dig även en chans att klura ut hur du ska fotografera.

För att komma igång kan du fotografera dem medan de sover. Det ger dig möjlighet att prova olika vinklar och få rätt inställningar utan att du behöver oroa dig för att hålla kvar deras uppmärksamhet. Om kameran har en tyst slutare eller ett tyst läge är det bra att aktivera dem.

När du är redo kan du prova att leka med husdjuret eller fresta med godsaker för att hålla uppe intresset medan du tar några bilder. Men se till att du har ägnat tillräckligt mycket tid åt att justera kamerainställningarna. ”Det finns personer som använder ljud eller en pipleksak innan de ens har rätt belysning eller komposition. Husdjuret kommer inte att gå på det så många gånger”, säger Michael.

Men tålamod är nyckeln. Djur kan verka överexalterade när de känner sig oroliga. Det finns en risk att djuren blir stressade om du fortsätter beordra dem att sitta eller stanna i flera timmar. Sådant får djur att vilja gå sin väg. ”Till slut får hunden nog”, säger Cat. ”Vi har lärt oss av erfarenhet att det inte är en bra väg att gå. Även om du missar den perfekta bilden och måste gå vidare till något annat ska du göra det, för då ser de bekvämare ut. Du fångar deras personlighet genom att göra dem bekväma."

Det är även viktigt att vara medveten om skillnaderna mellan hundar, katter och andra husdjur. Alla djur är unika så du måste anpassa din fotograferingsstil efter dem. ”Oftast blir en hundfotografering smidigare om hunden tror att det är den som fattar besluten, men det är ännu mer extremt med katter”, säger Michael. ”Om du ställer fram en låda går katten och sätter sig i den, men om du placerar katten i lådan hoppar den ut direkt.

När det gäller kaniner lyssnar de inte alls, så du måste arbeta runt det. Du kan till exempel fotografera dem när en person bär dem på axeln. För oss som fotograferar på djurhem förmedlar det även en fin anknytningskänsla för de som kanske vill adoptera.”

2. Den bästa utrustningen för husdjursfotografering

En spräcklig katt sitter i en fluffig djurbädd och tittar rakt in i kameran. Taget av fotograf Cat Race med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 50 mm f/1.4 USM-objektiv.

När du fotograferar katter måste du ständigt vara uppmärksam eftersom de är så oförutsägbara. Låt dem traska in i bilden och var beredd på att fotografera när de är redo. Taget med en Canon EOS 5D Mark III (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) med ett Canon EF 50 mm f/1.4 USM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/4 och ISO 125. © CatsDog Photography

Husdjursfotografen Cat Race fäster ett EF-objektiv på sin Canon EOS R6-kamera via en Canon-monteringsadapter EF-EOS R.

Tack vare Canon-monteringsadaptern EF-EOS R kunde Cat smidigt använda sin favorituppsättning av EF-objektiv med EOS R6 som hon använde till fotograferingen. Hon tycker om att variera utrustningsväskan, men hon har nästan alltid med sig Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM-objektivet och Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM-objektivet (nu efterföljt av Canon EF 16-35 mm f/2.8L III USM).

Cat och Michael anser att det är viktigt att ha många alternativ. Cat har alltid med sig objektiven Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM och Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM i utrustningsväskan för att vara säker på att hon kan ta en mängd olika bilder. Men hon betonar även vikten av att använda olika objektiv. ”Jag har så många objektiv att jag inte alltid tar med mig samma objektiv till alla fotograferingar”, säger hon. Om du alltid använder ett objektiv – säg 135 mm – får du bara ett visst uttryck."

Vid besöket på djurhemmet använde Cat Canon EOS R6. Efter att ha använt en EOS 5D Mark III tidigare hade hon redan massor av EF-objektiv som hon använder på EOS R6 med Canon-monteringsadaptern EF-EOS R. ”Jag märkte inte av att jag använde adaptern, vilket visar hur smidigt den fungerar”, säger hon. ”Jag gillar verkligen EOS R6-touchskärmen eftersom den är så intuitiv och gör att du kan ändra inställningar fort, vilket är bra när du fotograferar djur och till exempel vill trycka på skärmen snabbt för att fokusera.”

En ledad skärm är även praktisk när du fotograferar från besvärliga vinklar, och EOS R6 har en vinklingsbar touchskärm som kan rotera 270 grader så att du kan fotografera kreativt. Dessutom kan den imponerande autofokusen identifiera ett djurs ögon och följa dem i bilden.

3. De bästa kamerainställningarna för djurfotografering

En fluffig, orange katt ligger i ett hörn och tittar in i kameran. Taget av fotograf Cat Race med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 50 mm f/1.4 USM-objektiv.

Om din katt inte vill posera kan du prova att fotografera den när den kopplar av i sin naturliga miljö, i ett väl upplyst område. Taget med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 50 mm f/1.4 USM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/3.2 och ISO 100. © CatsDog Photography

En svart och vit katt med en stor svart fläck under nosen tittar upp på kameran. Taget av fotograf Cat Race med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 50 mm f/1.4 USM-objektiv.

Håll upp godsaker nära kameran för att fånga hundens uppmärksamhet. Det fungerar även på katter och hjälper dig att ta närbilder. ”Du vill att människor ska titta på fotot och verkligen få kontakt med djuret”, säger Cat. Taget med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 50 mm f/1.4 USM-objektiv inställt på 1/200 sek, f/3.2 och ISO 100. © CatsDog Photography

Vilka inställningar du bör använda för djurfotografering beror på vilket intryck du försöker skapa. ”Jag tror att vi är mycket mer varierade än många andra husdjursfotografer”, förklarar Michael. Många väljer det långa objektivet och bred bländare, vilket skapar en drömsk stil. Det är bra, men vi vill även få med så många detaljer som möjligt.”

Cat håller med: ”Det som gör ett fotografi speciellt för mig är när du får en känsla av rymden och djurets omgivning”, säger hon.

Om du vill ta actionbilder av ett djur som rör sig och känner dig trygg med att arbeta i manuellt läge (M) kan du prova inställningar med en slutartid på minst 1/1 000 sekunder, en mellanbländare, t.ex. f/5,6 eller f/8, och en ISO på ungefär 400–800 beroende på ljusförhållandena. För djurporträtt är dock en typisk slutartid på 1/200 sekunder lämpligare, vanligen med en bredare bländare på f/2,8 eller f/1,8, och en lägre ISO om belysningen tillåter det.

Om du är nybörjare eller fortfarande lär känna kameran är tidsförval (Tv), där du väljer slutartid och kameran väljer bländare, perfekt för actionbilder, medan bländarförval (Av), där du bestämmer bländaren och kameran väljer slutarhastigheten, fungerar bra för mer statiska porträtt.

I slutänden lönar det sig att experimentera med olika kombinationer av inställningar för att få till känslan du är ute efter. Det kan vara till hjälp att använda något, t.ex. en leksak, som modell om du inte har ett tålmodigt husdjur att öva på.

Det är även viktigt att arbeta med bakgrunden, och om du inte kan ta dig till en vacker plats kan det fungera bra att använda långa objektiv för att göra bakgrunden oskarp.

4. Fånga husdjurens naturliga poser

En schäfer kikar genom en lektunnel och tittar direkt in i kameran. Taget av fotograf Cat Race med en Canon EOS R6 med ett Canon 16-35 mm f/2.8 L II USM-objektiv.

Det kan vara praktiskt att använda rekvisita om du inte kan ta med djuren till en pittoresk plats. En lektunnel kan till exempel ge bilden mer kreativitet, särskilt om ditt motiv har en lekfull och nyfiken personlighet som Zeus. Taget med en Canon EOS R6 med ett Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 33 mm, 1/320 sek, f/2.8 och ISO 1250. © CatsDog Photography

Husdjursfotografen Cat Race riktar sin kamera genom en lektunnel för att ta ett foto av en schäfer.

Om du har någon med dig som ska agera djurviskare ska du ge personen tydliga instruktioner för att få den bild du vill ha. Personen kan använda godsaker och leksaker för att göra djuret redo för bilden. ”Jag strävar alltid efter att fånga husdjurs personligheter i mitt arbete”, säger Cat. ”Vi gör det genom att se till att de är avslappnade.”

På djurhemmet valde Cat och Michael att inte fotografera djuren i sina burar. ”Du vill undvika att fotografera dem bakom galler”, säger Michael. ”Genom att lyfta fram djurets historia kan du få människor att engagera sig och kanske bli intresserade av alla djur på djurhemmet.”

Det är även en god idé att välja en vinkel som framhäver älskvärda personlighetsdrag. Detta gäller särskilt för räddade djur eftersom det kan hjälpa dem att hitta ett hem. ”Försök få dem att sitta lätt vinklat och titta över axeln om du kan”, fortsätter Michael.

Den bästa positionen att fota ett djur i beror helt på dess storlek. ”Om du till exempel arbetar med en liten hund kan du försöka placera den högre upp på något”, säger hon. ”Om det är en riktigt aktiv hund som inte kan sitta stilla kan du ta några actionbilder, men jag fotograferar vanligtvis sådana hundar med koppel på.” Ett råd är att bara fotografera hundar utan koppel om de lystrar till uppmaningar och kan sitta stilla. 

Du kan även skapa slående bilder genom att komma nära. Cats tips är att fotografera från låg höjd på golvet så att du befinner dig i ögonhöjd med djuret och inte skrämmer det. Försök att få ögonen i fokus om du kan eftersom det tillför känsla till bilderna. Ögon-AFCanon EOS R6 är perfekt för detta.

Om du vill ta en dynamisk bild kan du även fota från en hög vinkel ovanför djuret. Det rekommenderas inte alltid för räddade djur som kan bli lite nervösa om du fotograferar dem ovanifrån, men det är perfekt för dina egna husdjur om de känner sig trygga.

”När ni har lärt känna varandra lite och du håller upp en godsak vid objektivet, eller ber någon rulla en boll, kan du luta dig fram över djuret och fotografera när det tittar upp på dig. Det kan skapa en riktigt engagerande bild”, säger Cat.

Om du inte har någon medhjälpare eller om en vinkel är särskilt svår kan du prova att fotografera med fjärrstyrning, men tvinga aldrig fram bilden om du känner av rastlöshet eller irritation hos ditt motiv. ”Om de blir alltför uppspelta eller stressade ska du inte fortsätta”, förklarar Cat. ”Även om du måste släppa bilden och bara gå vidare till något annat ska du göra det. Ett djur måste känna sig avslappnat för att visa sin personlighet."

5. Fotografera svarta djur

En katt med till största delen svart päls tittar rakt in i kameran. Taget av fotograf Cat Race med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM-objektiv.

Statistiskt sett tar det längre tid för svarta katter att bli adopterade än katter med andra färger, och det beror ofta på hur de fotograferas. Men med rätt ljus kan du skapa en gullig och personlig bild. Taget med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 47 mm, 1/320 sek, f/7.1 och ISO 320. © CatsDog Photography

En schäfer sitter i ett bollhav och tittar upp på kameran. Taget av fotograf Cat Race med en Canon EOS R6 med ett Canon 16-35 mm f/2.8 L II USM-objektiv.

Tryggare djur som schäfern Zeus kan fotograferas ovanifrån för att skapa en dynamisk bild. Håll godis eller en leksak nära objektivet för att få den där fina ögonkontakten. Taget med en Canon EOS R6 med ett Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 35 mm, 1/320 sek, f/2.8 och ISO 1600. © CatsDog Photography

Djur med mörk päls kan lura kameran att underexponera bilden och studier har till och med visat att svarta djur, särskilt katter, har lägre chans att bli adopterade – bland annat på grund av hur de ser ut på fotografier. Det är mycket enklare att fotografera djur med ljusare färger. Michael berättar att även om djur i andra färger inte har bra belysning blir de fortfarande bra på bild, i motsats till djur med mörk päls. Men misströsta inte. ”Alla motiv blir bra med rätt ljus”, säger han uppmuntrande.

Cat tillägger: ”Var extra uppmärksam på var ljuskällan finns. Om det är en stark ljuskälla så vänd djuret mot den så att du får mindre kontrast.”

Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till bakgrunden. ”De löper större risk att smälta in i bakgrunden om den är för mörk”, säger Michael. ”Du kan skapa definition genom att använda en reflektor och lyfta ljuset under hakan.” Oroa dig inte om du inte har en reflektor. Du kan enkelt återskapa effekten hemma genom att göra din egen reflektor av kartong och aluminiumfolie – och du kan även göra andra tillbehör.

Cats råd om hur du fotograferar dina husdjur och räddade djur kan hjälpa till att fånga deras personlighet. ”Du vill att människor ska titta på djuret och verkligen få kontakt med det, oavsett om det är för att de vill ha ett porträtt som minne av sitt husdjur i många år framöver eller för att de ska titta på ett djur och tänka: ’Den hunden hör hemma hos oss och gör vår familj komplett’”, säger hon.

Cat och Michaels tid tillsammans med djuren på djurhemmet har hjälpt djur att hitta sina perfekta familjer. Taxen Eva har nu adopterats medan schäfern Zeus väntar på att få träffa sina blivande ägare. Innan Zeus kom till djurhemmet bodde han i ett hem med många djur där det fanns tecken på djurplågeri. Han har bott på olika kennlar, vilket inte är så lämpligt för schäfrar, men förhoppningsvis kommer han att hitta ett hem där han kan gå på promenader och få massor av stimulans. 

Nästa gång du vill fånga ditt husdjurs underbara upptåg kan du experimentera med hjälp av de här tipsen. Eller varför inte bidra till samhället där du bor genom att arbeta ideellt på ditt lokala djurhem och fotografera djuren för att öka deras chanser att bli adopterade? Dela dina bilder med #LiveForTheStory och tagga @canonemea. 

Skrivet av Astrid Pitman

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • HUSDJURSPORTRÄTT

    Fina och festliga husdjursporträtt

    Enkla tips, tricks och tekniker för att ta vackra djurfoton i jul.

  • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

    Den bästa utrustningen på ingångsnivå för porträtt

    Kameror och objektiv för alla typer av porträttfotografering.

  • HEMMAPROJEKT

    Tre fototillbehör som du kan göra själv

    Skapa en egen softbox, spotlightrör för fokuserat ljus och en bönpåse för att stabilisera kameran.

  • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

    Tips för porträttfotografering

    Förbättra porträttfotograferingen med de här bästa tipsen och teknikerna.