FAMILJEFOTOGRAFERING

Elva tips för familjefotografering

Upptäck de bästa tipsen för enastående familjefotografering med Canon-ambassadören Helen Bartlett.
Två barn i silhuett mot en skog som bakgrund från den låga solen som lyser genom träden.

Helen Bartlett är en av Storbritanniens mest respekterade familjeporträttfotografer. Hon använder sig bara av naturligt ljus, ingen blixt. Och allt görs i svartvitt, för att skapa tidlösa familjebilder.

Vi bad henne att dela med sig av några av de saker hon lärt sig under sin långa och prestigefyllda karriär. Läs om och upptäck hur du tar vackra bilder av din egen familj.

1. Ha kameran till hands, använd inte din telefon

"Det första steget för att ta bra bilder är att se till att du alltid har kameran med dig. Smartphones tar ganska bra bilder nuförtiden, men en bra kamera ger dig mycket mer mycket kontroll över bilderna. En annan nackdel med telefoner är att det är lätt att bli distraherad av e-post eller arbete. Med en spegelreflexkamera eller en bra kompaktkamera fokuserar du bara på att ta bilder. Med de flesta kameror får du också högkvalitativa filer som du kan jobba med – jätteviktigt om du ska skriva ut dina bilder. Förvara din kamera i en väska eller på köksbänken, så att den alltid finns i närheten när du vill använda den.”

En liten pojke som leker i ett moln av såpbubblor.

2. Fotografera speciella tillfällen

”Det är fantastiskt att fånga familjens rutiner och traditioner vid jul eller påsk. När barnen blir äldre tar de här minnesfyllda bilderna dem tillbaka till glada stunder. Om det är bra väder vid jul kan ni gå ut med kameran och barnens nya leksaker. Bilder av barn som sparkar på en ny fotboll eller cyklar på nya cyklar kan alltid få dig att le och de ögonblicken är en perfekt möjlighet att fotografera din familj på ett naturligt sätt.”

3. Börja tidigt

”Jag brukar börja fota klockan 8 på morgonen. Bilder på barn blir bäst på morgonen när de är utvilade och har ätit frukost. Allt eftersom dagen lider blir de trötta, kanske bråkar om leksaker och inte ett dugg pigga på att samarbeta. Försök att ta alla formella bilder eller gruppbilder tidigt på dagen. Efter det kan du koppla av och ta roliga och naturliga bilder utan att bekymra dig om hur du ska få bebisen att le framför kameran. Jobba efter barnens dagsprogram för bästa chans till bra bilder. Ta många bilder och ta bilder varje dag, så kan du sedan göra en bok om familjäventyren som bli kul att titta tillbaka på."

Ett barn som står på en brygga och gör high-five mot sin mamma, som står i vattnet till knäna.

Det är bättre att ta poserade porträtt under dagen när barn är mindre trötta, men du kan ta spontana bilder när som helst. Fotografering i det sena eftermiddagsljuset har fångat en mamma och ett barn i silhuett, där deras konturer reflekteras på vattenytan. Tagen med en Canon EOS-1D X Mark II med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 24 mm, 1/8 000 sek, f/2,8 och ISO 1600. © Helen Bartlett

4. Låt hela familjen vara med

”De flesta familjer har en person som alltid står bakom kameran. När jag växte upp var det min pappa. Se till att ni byter, så att alla i familjen kommer med på bilderna. Bilderna kommer att vara viktiga för barnen när de växer upp. Om du vill ta ett porträtt på hela familjen, använd stativ (eller placera kameran på en stadig yta, t.ex. ett bord eller en parkbänk) och använd självutlösaren. Du kan även låta barnen använda kameran och ta bilder. Barn är naturligt kreativa och vi kan lära oss mycket från deras oväntade kompositioner. Om barnen får vara med i den kreativa processen blir det en rolig familjeaktivitet och de kan ha underbara idéer som du inte ens har tänkt på. Dessutom kan det väcka ett intresse för fotografering som kan bli en hobby som ni kan göra tillsammans medan de växer upp eller som till och med kan bli en framtida karriär.”

En liten flicka ler, med armarna utsträckta, längst ned på bilden.

Ta med dig kameran överallt så att du aldrig missar en möjlighet – du kan bli förvånad över belöningarna med att fotografera vardagliga aktiviteter, till exempel ett besök i parken. Tagen med en Canon EOS-1D X Mark II med ett Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv inställt på 1/1 000 sek, f/3,2 och ISO 1000. © Helen Bartlett

5. Fotografera vardagen

"Den tid är förbi när en kamera bara togs fram för speciella tillfällen och högtider. I dag vi fotar vi mängder av vanliga aktiviteter. Fotografera din familj när de myser i soffan i slutet av en lång dag. Fånga barnens glada uttryck när de kommer till din säng kl fem på morgonen för att börja leka. Placera dig lite i bakgrunden och använd teleobjektiv eller kamerans zoom för att fotografera barnen som leker, så får du riktigt härliga, naturliga bilder.”

6. Använd platser för att berätta en story

”Försök att fånga berättande element i några av dina bilder. Det är fantastiskt att få en perfekt porträttbild, men ett bredare perspektiv kan vara precis lika givande. Fotografera barnen i sina rum med sina leksaker. Fotografera dem när de leker i parken eller i skogen och ge skala till bilden genom att fota vertikalt med kameran och få med trädens höjd. Använd din miljö kreativt, leta efter former och skuggor, speglingar och komponerande inslag för att lägga till något extra i bilderna."

En svartvit bild ovanifrån, tagen från trappavsatsen ovanför, av två barn som ligger på en matta som är inramad av trappstegen.

Genom att experimentera med vinklar och komposition kan du skapa slående bilder var du än befinner dig. Tagen med en Canon EOS-1D X med ett Canon EF 24mm f/1.4L USM-objektiv (nu efterföljt av Canon EF 24mm f/1.4L II USM) inställt på 1/60 sek, f/3,5 och ISO 3200. © Helen Bartlett

En liten pojke som leker med ett leksaksplan i ett mörkt rum. Skuggan av planet reflekteras i taket av en spotlight.

Du kan skapa livfulla bilder genom att experimentera med ljussättningen. Här har Helen använt silhuetter och en spotlight för att framhäva sitt motiv och göra något som skulle ha varit en vanlig bild mycket intressantare. Tagen med en Canon EOS-1D X Mark II med ett Canon EF 35mm f/1.4L USM-objektiv (nu efterföljt av Canon EF 35mm f/1.4L II USM) inställt på 1/250 sek, f/1,4 och ISO 8000. © Helen Bartlett

7. Försök att hitta intressanta vinklar och kompositioner

"Ibland kan du fånga en persons egenskaper utan att visa deras ansikte. Intressanta vinklar och utsiktspunkter kan bli fängslande bilder. Kanske kan du fånga detaljerna i barnets lilla hand eller när barnet insisterar på att ha skorna på fel fot. Experimentera med kamerainställningarna. Använd långa slutartider för att fånga alla detaljer i rörelser. Eller visa ditt barn som ett suddigt energiknippe genom att minska slutartiden och använda ett stativ för att hålla kameran stadigt medan barnet rusar förbi. Var inte rädd för att använda högre ISO-inställningar när du fotograferar inomhus. Jag använder aldrig blixt och föredrar att använda tillgängligt ljus så att bilderna får ett naturligt utseende. Testa att fotografera i svartvitt. Sådana bilder blir tidlösa och glädjer förhoppningsvis kommande generationer."

8. Leta efter ljuset

”Identifiera ljuskällan. Om du arbetar inomhus kan du använda naturligt ljus från ett fönster och vända motivet mot det för ett fint upplyst porträtt. Om du är utomhus kan du leta efter öppen skugga för att få ett mjukt och jämnt ljus på motivets ansikte. Svagt solljus på vintern kan vara underbart för stämningsfulla porträtt. Leta efter långa skuggor som kan bidra med intressanta komponerande delar i bilderna.

”Ett snabbt objektiv med fast brännvidd är en bra investering för din spegelreflexkamera eller kompakta systemkamera. Jag rekommenderar alltid Canon EF 50mm f1.8 STM för fotografer som arbetar med en Canon-spegelreflexkamera. Det är ett prisvärt objektiv av hög kvalitet med en fast brännvidd och större bländare. Canon RF 50mm F1.8 STM är motsvarigheten till Canons kompakta systemkameror i fullformat. De här objektiven med stor bländare släpper in en massa extra ljus, så de är perfekta för att fotografera barn inomhus.”

En svartvit närbild av ett litet barn som tittar mot golvet.

Om du hukar dig ned för att fånga motivet i ögonhöjd får dina bilder en intim känsla. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv inställt på 1/1 000 sek, f/1,2 och ISO 100. © Helen Bartlett

9. Kom ner till deras nivå

”Kom ner till barnens ögonhöjd för att se världen ur deras synvinkel. Testa att sitta eller ligga på golvet. Den här metoden kan också minimera bakgrunden och distraktioner i bilden. Fyll till exempel bakgrunden med himmel, träd eller väggar, istället för alla saker från leksaksskåpet som ligger runt dina fötter. Men ibland är det också kul att få en bild av barnen som glatt leker i den röra de just ställt till med!”

10. Skriv ut dina bilder

”Vare sig du har en skrivare hemma eller brukar få bilderna utskrivna via webben eller i butik, se till att du skriver ut dem. Du kan även få dina bilder på muggar, affischer och mycket mer. Och njuta av dem varje dag. Pappersutskrifter kan bevaras och förvaras säkert – de försvinner inte från datorn eller minneskortet.”

En svartvit bild av en liten pojke som skrattar när han hoppar i en säng.

Kvaliteten på dina slutliga bilder förbättras om dina motiv trivs, så kom ihåg att ha roligt. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 38 mm, 1/1 000 sek, f/2,8 och ISO 2500. © Helen Bartlett

11. Gör det roligt

"Se till att dina barn tycker det är roligt att bli fotograferade. Då är det lättare att få dem att samarbeta. Förvänta dig inte för mycket, i synnerhet inte när de är trötta, och gör dem delaktiga i hela processen. Ta bilder av deras favoritsaker, kramdjur eller bilden de just målat. Spela spel, sjunga sånger, klättra i träd.”

"Att fotografera din familj är bland det roligaste du kan göra med en kamera, och jag hoppas dessa tips stimulerar dig att ta fram din kamera oftare och ta bilder som du kommer att uppskatta under många år framöver."

Relaterade produkter

Relaterade artiklar