GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Så här tar du foton med fjärrstyrning – och därför vill du göra det

När du ska fota djurliv, nattscener och landskap samt självporträtt är det viktigt att du lär dig hur du fjärrstyr kameran. Här är en snabbguide till fördelarna med fjärrfotografering och hur du gör det.
En kvinna i gul solklänning som står på en välvd gångbro med en Canon EOS R10 på ett litet stativ för att fotografera henne.

Fjärrfotografering kan låta som en avancerad teknik, men det är mycket enklare än du tror och det har några stora fördelar. Med den här praktiska guiden lär du dig hur det fungerar, när du bör använda det och hur det gynnar olika typer av fotografering.

Vad innebär fjärrstyrd fotografering?

En användare som har en smartphone med Canon Camera Connect-appen som visar samma vy som på skärmen på en Canon-kamera bakom den.

Du har troligen redan den utrustning du behöver för fotografering med fjärrstyrning – många Canon-kameror kan styras med den kostnadsfria Canon Camera Connect-appen på din smartphone eller surfplatta.

Fjärrfotografering innebär helt enkelt att du styr kameran och dess slutare från en annan enhet i stället för med kontrollerna på själva kameran. Den traditionella lösningen var tidigare en kabel till en fjärrstyrd avtryckare som anslöts till kameran, men nu är det möjligt med trådlös styrning. Ett brett utbud av Canon-kameror har Wi-Fi-anslutning och nya modeller, däribland alla EOS R-systemkameror, har även Bluetooth. Med appen Canon Camera Connect kan du styra en mängd olika inställningar och aktivera slutaren direkt från din smartphone eller surfplatta.

När används en fjärrstyrd avtryckare?

Det finns flera fördelar med att använda en fjärrstyrd avtryckare. Eftersom du för det första inte rör vid kameran fysiskt eliminerar det risken för skakningar när du utlöser slutaren, vilket gör det till ett utmärkt sätt att förhindra kameraskakningar och få de skarpaste bilderna. För det andra är det användbart för att ta bilder som kan vara svåra att få till när du håller kameran, till exempel gruppfoton med dig själv i bilden eller stillbilder av skygga djur i vildmarken.

Fjärrstyrning är ett användbart verktyg i många olika fotogenrer, till exempel följande:

Ett foto med lång exponering av en flod i en brant dal som tagits med en Canon PowerShot G5 X Mark II. Den långa exponeringen har gett det strömmande vattnet en mjölkaktig oskärpa, medan resten av motivet är skarpt.

Den långa exponeringen har gjort vattnet i rörelse suddigt medan resten av scenen är skarp. För att uppnå effekten är det viktigt att kameran inte rör sig, så det är mycket praktiskt att kunna utlösa slutaren utan att röra kameran. Tagen med en Canon PowerShot G5 X Mark II inställd på 8 sek., f/11 och ISO 125. © James North

Fjärrstyrd fotografering för landskapsfoton

Det är perfekt att kunna fjärraktivera slutaren när du fotograferar landskap med ett stativ, särskilt när du använder långa exponeringar, eftersom du inte behöver röra vid kameran vilket förhindrar kameraskakningar. När du spelar in timelapse-videor hjälper det dig även att inte stöta till kameran och råka ändra bildkompositionen, vilket annars skulle lett till att den slutliga videon hoppat till på ett distraherande sätt. Med Canon Camera Connect-appen kan du ändra inställningarna från en smartphone mellan tagningarna, vilket innebär att du inte behöver gå tillbaka till kameran eller kontrollera bilderna på kameraskärmen. Du kan till och med lägga till stjärnmärkningar med din mobila enhet för att underlätta ytterligare urval, delning och bearbetning.

Ett finger trycker på ett foto av en uggla i Canon Camera Connect-appen på en smartphoneskärm.

Det är enkelt att fokusera när du fotar med fjärrstyrning med Canon Camera Connect-appen på din smartphone. Tryck bara på det område på skärmen där du vill att objektivet ska fokusera och så hamnar motivet i fokus.

Fotografera vilda djur med fjärrstyrning

Fjärrstyrd fotografering är perfekt när du fotograferar eller filmar lättskrämda eller skygga motiv, till exempel vilda djur. Du kan placera kameran på den bästa platsen för att ta bilden, även om det är en plats som kanske skulle vara obekväm eller farlig för dig att befinna dig på, och sedan dölja den så att du inte skrämmer bort dina motiv eller stör deras naturliga beteende. Fjärrfotografering är perfekt för närbilder och makrofotografering av små motiv där minsta lilla kamerarörelse förstoras och förstör kompositionen eller gör att motivet tappar fokus. Detsamma gäller om du använder tekniken fokusgaffling för att ta en serie makrobilder med olika delar av motivet i fokus. För att kunna kombinera dem till en enda bild med större skärpa är det mycket viktigt att kameran hålls stabil. Eftersom du kan ändra inställningar och förhandsgranska bilder från din smartphone, och till och med förstora vyn för att kontrollera fokus, så behöver du inte gå tillbaka till kameran och störa motivet. När du har tagit bilden ger geotaggning – platsdata i bilden från din smartphone med Canon Camera Connect-appen – dig en exakt registrering av var du hittade det sällsynta djuret.

En person som använder en smartphone för att fjärrjustera inställningarna på en Canon-kamera som har en solnedgångsscen på skärmen.

Nattfotografering och fotografering i svagt ljus kräver ofta långa exponeringar, och även då är fjärrstyrning ovärderligt eftersom det gör det möjligt att ta bilder utan risk för kameraskakningar när du aktiverar slutaren.

Astrofotografering med hjälp av fotografering med fjärrkontroll

Vid astrofotografering behöver du ofta ha mycket lång exponering på mellan 30 minuter och några timmar. När du tar bilder med fjärrstyrning orsakar du inte kameraskakningar genom att utlösa slutaren, vilket är avgörande för skarpa bilder av stjärnhimlen. Dessutom kan du vara långt ifrån kameran, kanske till och med hålla dig varm i bilen eller i ett skydd, medan du väntar på att exponeringen ska bli färdig. Vid astrofotografering behöver du sällan justera några inställningar, men om du vill göra det, eller till och med växla från autofokus till manuellt fokus, kan du göra allt på avstånd. Dessutom kan du ha kamerans LCD-skärm avstängd, vilket innebär mindre oönskat ljus som förstör exponeringen.

En grupp vuxna och barn som sitter vid ett bord, och mannen till vänster använder sin smartphone för att utlösa slutaren på Canon-kameran på bordet i förgrunden.

Kreativa självporträtt och gruppbilder blir möjliga när du använder Canon Camera Connect-appen för att rama in alla perfekt och ändra inställningar i appen.

Ett foto som är taget med Canon EOS R10 med fjärrstyrd fotografering visar en kvinna i gul klänning som står inramad av ett dekorerat valv i Sevilla.

Om du använder Canon Camera Connect-appen för att ta bilder på avstånd kan du få med hela motivet och dig själv. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 35 mm, 1/2000 sek, f/5,6 och ISO 12800. © Diana Millos

Porträttfotografering utan att hålla i kameran

Om du vill prova på att ta kreativa självporträtt är fjärrstyrd fotografering perfekt. Det är enkelt att komponera bilden och se till att du får med allt du vill ha. Eftersom du kan ändra inställningar, som bländare, kan du experimentera med olika effekter utan att förändra kompositionen genom att gå fram och tillbaka till kameran. Fjärrstyrd fotografering är även mycket användbart för gruppbilder eftersom du kan kontrollera att alla är med (och ler) utan att störa scenen. Granska varje tagning på plats och justera inställningarna efter behov, eller flytta personer till bättre positioner, innan gruppen skingras.

När du fotograferar i studiomiljö kan du styra kameran från datorn med hjälp av programvaran Canon EOS Utility, vilket ger dig en ännu större skärm än på din mobila enhet – vi berättar mer om det snart.

Vilken utrustning behöver du för fjärrfotografering?

En kvinna i gul klänning står på knä för att justera inställningarna på en Canon EOS R10-kamera på ett stativ.

Genom att fjärrstyra kameran kan du ta självporträtt från ovanliga vinklar – du behöver bara konfigurera kameran och gå in i bilden, kontrollera kompositionen, justera inställningarna med Canon Camera Connect-appen och ta bilden när du är klar. Det bästa är att använda ett stativ, men om du inte har något kan du bara placera kameran på en stabil yta.

Canon har många olika tillbehör för fjärrstyrd fotografering. Canons fjärrutlösare RS-60E3 är en 60 cm lång kabelutlösare för EOS-kameror med ett E3-uttag och fjärrutlösare RS-80N3 är en 80 cm lång fjärrutlösare för EOS-kameror med ett N3-uttag. Med timerfjärrkontrollen TC-80N3 (som även kan kräva fjärrkontrolladaptern RA-E3) kan du ta bilder med intervaller för timelapse-projekt utan att röra kameran.

Bland de trådlösa lösningarna finns Canons fjärrkontroll RC-6 som fungerar på upp till fem meters avstånd med hjälp av infrarödteknik. Canons trådlösa fjärrkontroll BR-E1 fungerar med Bluetooth-kompatibla EOS-kameror på avstånd upp till fem meter.

Men du äger förmodligen redan den utrustning du behöver för fjärrstyrd fotografering. Du kan hämta Canon Camera Connect-appen kostnadsfritt till iOS- och Android och snabbt konfigurera den på din smartphone eller surfplatta. Den är kompatibel med ett stort utbud av Canon-kameror – inte bara de senaste systemkamerorna, utan även vissa spegelreflexkameror och PowerShot-kameror.

Vissa av appens funktioner fungerar via Bluetooth och andra kräver en Wi-Fi-anslutning, så aktivera båda på din mobila enhet för att få ut mesta möjliga av appen.

Så här använder du Canon Camera Connect-appen för fjärrstyrd fotografering

Det är enkelt att ansluta till kameran med instruktioner på skärmen i appen som vägleder dig. När du är ansluten har du flera alternativ att utforska beroende på kameramodell, till exempel fjärrstyrd fotografering, stjärnmärkningar på bilder och överföring av bilder och videor för att dela dem med andra.

Du bör se ett alternativ som heter Live View-fjärrfotografering och som visar ett exakt resultat i realtid av vad kameran ser. Härifrån kan du justera inställningarna, som fokuspunkt, slutartid, bländare, ISO, vitbalans, timer, mätning och mycket mer. Det lönar sig att bekanta sig med gränssnittet vid konfigurationen.

Du ser även en stor vit knapp på skärmen, som du bara trycker på för att ta bilden. Om du vill spela in en video växlar du till filmläge med videoikonen överst på skärmen.

Canon Camera Connect-appen fungerar även som ett nav för andra appar som är användbara för din kamera, till exempel appen image.canon för molnbaserad bildöverföring och lagring, vilket gör den till en allt-i-ett-lösning för de senaste verktygen. Med EOS R3, PowerShot ZOOM och andra EOS-kameror som lanserats från och med 2022 är det även möjligt att uppdatera kamerans firmware via Canon Camera Connect-appen, vilket gör det enklare än någonsin att hålla sig uppdaterad med de senaste förbättringarna och de nya funktionerna.

Hur fokuserar du när du fotograferar på distans?

Tre skärmbilder från Canon Camera Connect-appen som visar hur fokuspunkten justeras med hjälp av ett exempel på en närbild av ett grönt äpple.

Använd Canon Camera Connect-appen för att enkelt växla mellan manuell fokusering och autofokus samt ställa in fokuspunkten, beroende på vilken bild du vill ha.

Det är enkelt att fokusera via Canon Camera Connect-appen. Du kan trycka på skärmen för att ändra Af-punkten, och du ser att objektivet automatiskt fokuserar där du placerar fokuspunkten.

Även manuell fokusering stöds, vilket kan vara användbart för närbilder och makrofoton där du vill finjustera fokus på motivet. Ytterligare en fördel är att du kan växla från autofokus till manuell fokus utan att behöva gå tillbaka till kameran och använda reglaget på objektivet – du kan trycka på knappen för manuell fokus i appen och använda pilarna för att justera manuellt fokus.

Så tar du bilder med fjärrstyrning med Canons EOS Utility-programvara

En bärbar dator på ett bord utomhus nära en kamera på ett stativ, och skärmen visar bildflödet från kameran tillsammans med inställningar på sidan.

Om du arbetar i en mer formell situation med din bärbara dator till hands ger Canons EOS Utility dig en förhandsvisning i realtid och möjlighet att fjärrjustera dina inställningar, i större skala än på telefonskärmen.

Det är inte bara via din smartphone som du kan fotografera med fjärrstyrning. Det finns andra sätt som kanske passar dig bättre, beroende på dina behov.

EOS Utility är en programvara för datorn från Canon som möjliggör fjärrfotografering. Den kan användas trådlöst eller via en USB-anslutning, den ger dig omfattande kontroll över kameran och bilder kan sparas direkt på datorn eller minneskortet. Det kan vara ett bra alternativ i en studiomiljö så att du kan visa bilder på den större datorskärmen, justera inställningarna och med förhandsvisningen i realtid se till att du får en perfekt inramning med hjälp av rutnät och kompositionsverktyg. Du kan även använda det tillsammans med Canons programvara Digital Photo Professional för att redigera och betygsätta de foton du har tagit med fjärrstyrning.

Om du vill använda kameran som webbkamera är EOS Webcam Utility ett utmärkt alternativ. Det är kompatibelt med många Canon-kameror och är utformat för att du ska kunna använda kameran till livestreaming och videosamtal, vilket även är perfekt för att sända och spela in videor till kameran.

Oavsett vilken kameramodell du har och vilken typ av fotografering du ägnar dig åt hjälper Canon dig att ta bilder och spela in videor med fjärrstyrning. Varför inte prova på fjärrfotografering?

Astrid Pitman

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

  Så här styr du exponeringen

  Bemästra inställningarna för bländare, slutartid och ISO.

 • NATTFOTOGRAFERING

  Nattfotografering av stjärnhimmel

  De bästa teknikerna för att fotografera stjärnor på natten, bland annat bilder med timelapse och stjärnspår.

 • GRUNDLÄGGANDE FOTOGRAFERING/UTOMHUS

  Tips för att fotografera i extrema väderförhållanden

  Här är våra bästa tips och råd för att bemästra fotografering i extremt väder, från att skydda utrustningen till att ta hand om dig själv.

 • TIMELAPSEFOTOGRAFERING

  Fånga rörelse i timelapse-filmer

  Fullkomligt säkra tekniker för att spela in timelapse-, hyperlapse- och slow motion-filmer.