GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Kom igång med fotograferingen

Det är enklare än du tror att bemästra grunderna inom fotografering, som exponering, färg och komposition. Det här behöver du veta.
En person håller upp en Canon EOS R100-kamera för att fotografera två familjemedlemmar, sett bakifrån.

Att byta från en smartphone till en dedikerad kamera är ett spännande steg på alla fotografers resa – att lära sig om exponering och komposition och att upptäcka hur små justeringar av inställningarna kan få en betydande inverkan på de slutliga bilderna.

I den här fotograferingsguiden för nybörjare samlar vi all information du behöver för att ta iögonfallande bilder. Vi utforskar varför Canons användarvänliga ekosystem av kameror, objektiv och appar är perfekt för nybörjare och förklarar grunderna inom fotografering för att hjälpa dig att ta dina skapelser till en ny nivå.

Kameror och objektiv

En kvinna står på en shoppinggata och håller upp en Canon EOS R50-kamera mot ansiktet och tittar genom sökaren.

Om du uppgraderar från en smartphone till en kamera med en stor APS-C-sensor, som Canon EOS R50, får du tillgång till en hel värld av nya kreativa och tekniska möjligheter.

Det finns två alternativ när det gäller att uppgradera från en smartphone till en dedikerad kamera. Kompaktkameror, som vloggkameran Canon PowerShot V10, är lätta och smidiga och har ett fast objektiv, medan kameror med utbytbara objektiv, som EOS R100, EOS R50 och EOS R10, gör det möjligt att utöka objektivets räckvidd. De flesta kamerorna med utbytbara objektiv levereras med ett mångsidigt kitobjektiv, vilket är ett utmärkt alternativ för nybörjare, men du kan även lägga till nya objektiv i din utrustningsväska när du börjar experimentera och dina färdigheter utvecklas. Det finns en rad olika objektivalternativ för olika fotograferingsscenarier, så ta reda på vilket objektiv som passar bäst för dina behov innan du köper något, och se även till att objektivet är kompatibelt med din kamera, med hjälp av Canons guide för objektivkompatibilitet.

Oavsett om du vill fotografera utomhus en dimmig morgon eller i sovrummet är ljussättningen nyckeln till att uppnå resultat av hög kvalitet som överensstämmer med din vision. Kameror har större sensorer än smartphones, vilket innebär att de kan fånga mindre brus och fler detaljer – särskilt i svagt ljus. Canon-kameror finns med två sensorstorlekar: APS-C och fullformat. Fullformatssensorer är större än APS-C-sensorer, men större är inte nödvändigtvis bättre. Eftersom APS-C-sensorerna är mindre kan kamerorna göras kompaktare och lättare, vilket är perfekt för gatufotografering och resefotografering. Den mindre sensorstorleken innebär dessutom att mer avlägsna motiv ser större ut på bilden, vilket gör APS-C-kameror perfekta för sportfotografering och naturfotografering. En fullformatssensor har ett bredare synfält, så en fullformatskamera är perfekt för svepande landskap, ultrabred arkitektonisk inredning och astrofotografering.

Canon-kameror på instegsnivå har kraftfulla funktioner, men de levereras även med verktyg anpassade för nybörjare, som hjälper dig att hitta de bästa inställningarna i en mängd olika scenarier. Canons populära gränssnitt för guidat läge visar förklaringar på skärmen för att hjälpa dig att snabbt förstå grunderna. Ikoner och bilder hjälper dig att förstå vad en funktion gör och du kan enkelt navigera i gränssnittet med hjälp av en touchskärm eller knappar. Canon EOS R100 på instegsnivå har en vit meny med lägesguide och funktionsguide, som visar användbar information om det läge eller den funktion som väljs.

Besök Canons produktsupportsida och sök efter din kameramodell för att hämta handböcker och användarguider.

Exponerings- och kameralägen

En bild som visar exponeringstriangelns tre sidor: slutartid, bländare och ISO.

Den vägledande principen för exponeringstriangeln är att om du justerar en av de tre grundläggande exponeringsinställningarna – ISO (A), slutartid (B) och bländare (C) – måste du justera de andra för att kompensera och bibehålla en jämn exponering.

Närbild på programvalsratten på en Canon EOS-kamera.

Med kamerans programvalsratt kan du välja mellan olika fotograferingslägen. Lägena A+ (Smart motivläge) eller SCN (Scen) är ett praktiskt sätt att komma igång.

Inom fotografering finns det tre viktiga faktorer som påverkar hur en bild ser ut: storleken på objektivets öppning (bländare), hur länge slutaren förblir öppen (slutartid) och hur känslig sensorn är för ljus (ISO). Dessa utgör de tre sidorna av det som kallas exponeringstriangeln. Såvida du inte vill göra en bild ljusare eller mörkare måste de tre sidorna vara i balans – om du ändrar en faktor måste du justera de andra för att kompensera.

Med alla nya kameror är det en bra idé att först bekanta dig med programvalsratten som finns upptill, eftersom det är där du kan välja hur exponeringen ska ställas in.

A+ (Smart motivläge) är ett helautomatiskt läge som analyserar motivet och väljer optimala inställningar. SCN-läget (Scen) väljer automatiskt exponeringsinställningar för att passa ett visst motiv eller en viss scen, vilket gör det enkelt att fotografera sporter, människor, fyrverkerier, närbilder och mycket mer medan du fortfarande lär dig hur allt hänger ihop.

P-läget (Program) är också perfekt för nybörjare eftersom kameran ställer in bländare och slutartid men låter dig justera andra inställningar. De halvautomatiska lägena Tv (Tidsförval) och Av (Bländarförval) ger dig mer kreativ kontroll. Som namnen antyder väljer du slutartid med Tidsförval medan kameran automatiskt justerar resten, vilket är användbart för sport- och naturfotografering. Med Bländarförval väljer du bländare, vilket gör det idealiskt för porträtt- och landskapsbilder. M-läget (Manuellt) ger dig fullständig kontroll över kamerainställningarna, vilket är något du kan prova när du har en bättre förståelse för exponeringstriangeln.

Inställningar och tekniker

En skärmbild från en Canon-kamera som visar en bild av påskliljor omgiven av inställningsinformation och ett histogram.

När du har tagit en bild visar uppspelningsläget på en Canon-kamera information om inställningar, datum och tid samt ett histogram som visar tonspridningen mellan skuggor, mellantoner och högdagrar.

Det är enkelt att anpassa dina exponeringsinställningar efter olika scenarier, men det viktiga är att tänka på vad du vill uppnå. När det gäller naturfotografering och porträttfotografering är en vanlig teknik att använda en stor bländare (ett lågt f-tal, till exempel f/1,8) för att skapa ett kort skärpedjup, göra bakgrunden oskarp och skapa bokeh (oskarpa områden).

När det gäller sport- och actionfotografering kan en kort slutartid frysa rörelser, medan panorering med en lång slutartid kan användas för att göra motiv oskarpa och tillföra drama. När det gäller ISO kan en högre känslighet vara idealisk vid fotografering av natthimlen, medan ett lågt ISO-tal kan väljas för att hålla nere brusnivåerna i en landskapsbild i soluppgången.

Vitbalans (VB) är en annan inställning som du kan justera i bilderna. Den styr färgtemperaturen – hur varmt eller kallt ljusförhållandena framträder. Inställningen för automatisk vitbalans hos Canon EOS R-kameror fungerar ofta fantastiskt när det gäller att fånga rätt färger.

Du kan även välja mellan manuell fokusering (MF) och autofokusering (AF). Canons AF-system är så enkla att använda att många fotografer sällan byter till MF. Manuell fokusering kan dock vara användbar om du vill börja experimentera med fokuspeaking – ett visuellt hjälpmedel som placerar en färgmarkering på fokuseringskanterna – vid makrofotografering eller fotografering på kvällen.

Om du tar bilder i RAW-format behöver du inte oroa dig för att få allt perfekt i kameran eftersom du kan redigera dem senare. Detta kräver särskild programvara, till exempel Canons kostnadsfria Digital Photo Professional, så det är något att sträva efter när dina färdigheter utvecklas.

Appar, programvara och skrivare

En hand håller i en smartphone som visar Canon Camera Connect-appen. Bredvid den, på en mossprydd sten, ligger en Canon EOS-kamera med utfälld touchskärm.

Ibland kanske du vill skicka bilder till vänner eller överföra dem till sociala medier direkt. Det är enkelt att ansluta Canon-kameran till en Apple-enhet (iOS) eller Android-enhet (Google Play) med hjälp av Canon Camera Connect-appen, för delning och fjärrstyrd fotografering.

En man sitter vid ett skrivbord framför en smartphone och en bärbar dator, som båda visar appen image.canon. En Canon-kamera och en SELPHY Square QX10 finns också på skrivbordet.

Appen image.canon är en molnbaserad tjänst för Canon-kameror som används av både proffs och nybörjare för ett enklare arbetsflöde. Överför bilder och filmer i full storlek via Wi-Fi och få åtkomst till dem var som helst, från appen eller en webbläsare.

Canons EOS R-kameror har dessutom många anslutningsmöjligheter, via Bluetooth, inbyggd Wi-Fi och Canons appar. Du kan skicka bilder och filmklipp direkt till en smartphone eller surfplatta med hjälp av Canon Camera Connect-appen, samt fotografera via fjärrstyrning och geotagga bilder så att du kan komma ihåg exakt var de togs. Appen image.canon är utformad för överföring av bilder och filmer från kameran till molnlagringstjänster, en dator eller till och med Adobe Photoshop Lightroom.

Canons ekosystem innehåller även de bästa fotoskrivarna för att skapa vackra fysiska utskrifter hemma eller på resande fot, ett stort utbud av papperstyper för foton och kreativa projekt samt programvara som hjälper dig att skapa levande bilder.

Så varför inte försöka dig på ett självporträtt med hjälp av Canon Camera Connect-appen som gör att du kan fotografera via fjärrstyrning? Upptäck hur autofokuseringen fungerar och experimentera med olika bländare för att se hur det påverkar bakgrunden. Fotografera ditt barn eller husdjur när de springer runt i trädgården och experimentera med rörelsefotografering. Sportläget är en bra utgångspunkt vid fotografering av snabba rörelser – växla till Tv-läget för att skapa rörelseoskärpa eller prova att panorera för att skapa bakgrundsoskärpa. Testa dina nya färdigheter genom att fotografera på kvällen i läget Kvällsmotiv eller P-läget och justera ISO-talet för att se vilken skillnad det gör. När du bemästrar grunderna är de kreativa möjligheterna oändliga.

Lauren Scott & Andrea Ball
  1. Adobe, Lightroom och Photoshop är antingen registrerade varumärken eller varumärken som tillhör Adobe i USA eller andra länder.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • TEKNIK

    APS-C kontra fullformat – en förklaring

    Vad är skillnaden mellan APS-C- och fullformatskameror, och vilken passar dig?

  • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

    Så här styr du exponeringen

    Bemästra inställningarna för bländare, slutartid och ISO.

  • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

    Hur och varför du använder blixt

    Fem sätt att korrigera dina bilder med blixt.

  • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

    Så här väljer du objektiv

    Allt du behöver veta om objektiv, från typer av objektiv till funktioner.