NATURFOTOGRAFERING

Så här tar du spektakulära naturbilder med din Canon-kamera

Tio innovativa tips och tekniker för att ta din naturfotografering till nästa nivå.
En röd ekorre som tittar rakt mot kameran medan den springer över en matta av torkade löv och nedfallna kronblad.

Oförutsägbara djur som rör sig snabbt, sällan och oberäkneligt kan vara några av de mest utmanande motiven att fotografera.

Men med rätt kunskap blir det lättare att ta bilder som du kan vara stolt över. I likhet med sportfotografering är det viktigt att förbereda sig effektivt, hitta rätt position, veta vilken utrustning du behöver (och hur du använder den) och att förvänta dig det oväntade när du fotograferar naturen.

Här är våra tio bästa tips för att ta fantastiska naturbilder.

1. Lär känna motivet

Ett spanskt lodjur som står på en sten och tittar rakt på fotografen i nationalparken Andujar i Spanien.

Det kan vara bra att lära sig hur vilda djur rör på sig, agerar och beter sig, så att du kan ta reda på vilket som är det bästa sättet att fotografera dem. Tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM inställt på 1/1 600 sek, f/2,8 och ISO 1250. © Dani Connor

Det är mycket viktigt att ha kunskap om levnadsmiljön och beteendet hos det djur du fotograferar och det sparar tid ute på fältet. Om du vet vilken tid på året en art är aktiv kan det underlätta planeringen av fotograferingen. Fantastiska naturbilder tas sällan utan kunskap och organisation.

2. Övning ger färdighet

En svan flyger upp ur vattnet med vingarna utbredda.

Naturfotografering kräver tålamod och övning – men att vänta på det perfekta ögonblicket kan ge otroliga resultat. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 600mm F4L IS USM-objektiv inställt på 1/1600 sek, f/4 och ISO 800.

Det spelar ingen roll om du är på rätt plats vid rätt tidpunkt om du inte kan fånga det som finns framför dig. Det krävs övning för att fotografera ögonblick på bråkdelen av en sekund. Att fotografera skygga djur innebär att du måste prova dig fram tills du vet vad som fungerar för dig.

Överväg att sätta upp fågelmatare i trädgården och fotografera fåglarna genom fönstret eller från ett provisoriskt gömställe, med hjälp av ett zoomobjektiv med telefoto, till exempel Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM eller Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Med ett zoomobjektiv kan du justera brännvidden, till exempel räckvidden på 400 mm hos RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, vilket innebär att du kan zooma in även på de minsta varelserna utan att störa dem.

Alternativt kan du tillbringa tid i en närliggande park eller naturreservat med kameran för att bättre förstå djurens beteende. Ju mer du tränar ditt öga och dina reaktionstider, desto bättre blir det när du fotograferar i naturen.

3. Kom nära

En närbild av det röda ögat på en brun och fjäderbeklädd fågel på en gren.

Det är ofta bäst att fokusera på djurets ögon, eftersom det är den punkt som betraktarens uppmärksamhet dras till. Tagen med en Canon EOS R7 med ett Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM och Canon Extender EF 1.4x III via objektivadapter med kontrollring EF-EOS R inställt på 1/400 sek, f/4 och ISO 320. © Dani Connor

De flesta fantastiska naturbilder är närbilder. Om du närmar dig vilda djur leder det vanligtvis till beteendeförändringar eller i värsta fall att du skrämmer bort dem helt. Det är viktigt att använda ett långt objektiv för att producera bilder som visar händelserna i detalj och du kan beskära den slutliga bilden för att komma ännu närmare.

Autofokus med djurspårning, tillgänglig på både Canon EOS R7 och fullformatskameran Canon EOS R6, kan känna igen hundar, katter och fåglar och upptäcka antingen motivets kropp, ansikte eller öga, vilket innebär att du kan ta skarpa bilder av djur när du är ute och rör på dig.

4. Välj rätt objektiv

En röd ekorre sitter på en gren högt upp i ett träd.

Ett långt teleobjektiv är nödvändigt vid naturfotografering, där du måste hålla ett respektfullt avstånd. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objektiv inställt på 200 mm, 1/320 sek, f/4 och ISO 5000. © Robert Marc Lehmann

När det gäller objektiv lönar det sig att välja klokt. RF 100-400mm F5.6-8 IS USM har ett kraftfullt zoomintervall som möjliggör stor mångsidighet. För ännu större superteleräckvidd på en systemkamera i fullformat som Canon EOS RP, finns objektiven Canon RF 600mm F11 IS STM och RF 800mm F11 IS STM med fast brännvidd.

Om du har en kamera i APS-C-format, till exempel Canon EOS R7, och vill börja i liten skala både vad gäller konstruktion och budget, är RF-S 18-150MM F3.5-6.3 IS STM ett bra alternativ.

Eftersom sensorn i en APS-C-kamera är mindre än sensorn i en fullformatskamera registrerar den inte hela bredden av bilden som samma objektiv skulle producera på en fullformatskamera – det finns en ”beskärningsfaktor” på ungefär 1,6x, vilket leder till en inzoomningseffekt på motivet eftersom motivet blir så mycket större i bilden. Kombinera objektivet RF 100-400mm F5.6-8 IS USM med exempelvis Canon EOS R7 och dra nytta av en ”effektiv brännvidd” på 160–640 mm.

Du kan använda kalkylatorn för effektiv brännvidd i den kostnadsfria Canon Photo Companion-appen för att hitta ett objektivs effektiva brännvidd på din kamera.

5. Håll det stadigt

En rävunge står på en mossig mur.

I många naturfotograferingssituationer har du inte tid att ställa upp ett stativ. Bildstabiliseringen blir då din räddning, då den säkerställer konsekvent skarpa bilder utan stativ, även med långa tele- och makroobjektiv.

Kameraskakningar är det största hotet mot skarpa bilder vid användning av teleobjektiv.

De allra flesta av Canons teleobjektiv har en mycket effektiv optisk bildstabilisering för att motverka detta, vilket vanligtvis motsvarar omkring 3 till 5 steg i exponeringsvärdet. Det kan göra stor skillnad vid naturfotografering utan stativ, där korta slutartider kan vara opraktiska i andra förhållanden än direkt solljus. Bildstabilisatorn med 5 steg på Canon RF 600mm F11 IS STM ger konsekvent skarpa bilder vid 1/20 sekund istället för 1/640.

Bildstabiliseringsfunktionen bör användas vid fotografering med tele- och makroobjektiv, särskilt om du fotograferar utan stativ. Om kameran däremot sitter på ett stativ är det bättre att stänga av bildstabiliseringsfunktionen.

6. Behåll fokus

En rovfågel svävar över himlen.

Om du smyger och kan undvika att skrämma bort fåglar och andra skygga varelser kan du ägna tid åt att öva på olika fotograferingstekniker för att finslipa dina färdigheter. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM-objektiv inställt på 451 mm, 1/8 000 sek, f/6,3 och ISO 4000. © Robert Marc Lehmann

Det är viktigt att se till att motivet är skarpt på rätt plats vid naturfotografering. Canons sortiment av EOS R-systemkameror har ett mycket effektivt Dual Pixel AF-system, vilket möjliggör autofokus med snabb fasdetektering direkt på själva bildsensorn, och det omfattar även det mesta av bilden. Dual Pixel AF finns även i de senaste EOS-spegelreflexkamerorna och är tillgängligt när du använder Live View-läget.

Försök att fokusera på den viktigaste delen av motivet, vilket vanligtvis är ögonen. Canon EOS R7 och EOS R6 har ett autofokusläge med igenkänning av djurets ögon som automatiskt söker efter ögon i bilden och låser fokus på dem. Autofokusläget med AI Servo spårar kontinuerligt vilda djur som rör på sig, även om de rör sig mycket snabbt, för att säkerställa skarpa bilder. Prova att ta en serie bilder i kamerans snabbaste matningsmetod för att hitta definitiva ögonblicket.

7. Hastigheten spelar roll

En zebra springer genom ett fält.

Om du vill veta mer om hur du fångar rörelser på bild kan du ta en titt på våra bästa tips för rörelsefotografering.

Att få till rätt slutartid är en viktig del av att fånga naturen när den är som bäst. Det logiska steget när du fotograferar snabba rörelser är att öka slutartiden. Men du kan skapa lite oskärpa med en längre slutartid, till exempel på spetsarna på en fågelvinge, för att tillföra en känsla av rörelse.

När du blir skickligare med utrustningen kan du sänka slutartiden ännu mer, kanske så mycket som till 1/10 sekund, och till och med använda en panoreringsteknik för att ytterligare öka känslan av rörelse.

Tumregeln är att du behöver en slutartid som är minst lika kort som den motsvarande brännvidden i fullformat. Så om du använder ett objektiv på 600 mm, till exempel Canon RF 600mm F11 IS STM, behöver du en slutartid på minst 1/600 sekund när bildstabiliseringen är avstängd och på de flesta kameror är detta 1/640.

8. Tänk på ljuset: utnyttja motljuset

En hjort står i långt gräs.

Den gyllene timmen gör skäl för sitt namn. Solen står lågt på himlen under den första timmen efter soluppgången och den sista timmen före solnedgången, vilket tillför en gyllene värme i ljusets kvalitet. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 373 mm, 1/1 250 sek, f/8 och ISO 1250. © Ben Hall

Du kan förbättra dina bilder genom att välja rätt ljusförhållanden när du fotograferar dina motiv. Med hänsyn till djurens beteendemönster kan du prova att använda den tidiga morgonsolen eller sena kvällssolen för att få ett varmt svagt ljus, vilket ger fylliga färger och djupa skuggor.

9. Kontrollera skärpedjupet

En hjort sticker upp huvudet ur ett hav av ormbunkar, som ser suddigt ut.

Även om ett teleobjektiv kanske inte har en stor bländaröppning kan du ändå använda ett för att göra bakgrunden oskarp, eftersom den långa brännvidden kan ge intrycket av ett ganska snävt skärpedjup, även med en relativt liten öppning. Det beror på att teleobjektiv kan komprimera avståndet och skapa suddiga, oskarpa bakgrunder närmare motivet. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 400 mm, 1/60 sek, f/8 och ISO 1250. © Ben Hall

Det här tipset är mycket viktigt. Vid vanlig fotografering används ofta Bländarförval (AV på kamerans inställningsratt). Eftersom fotograferingsavståndet är kort för makroobjektiv måste bländaren vara så liten som f/16, f/22 eller mer för att maximera skärpedjupet och säkerställa att hela bilden blir skarp.

Du kan förbättra din naturfotografering genom att använda bokeh och göra motivet till bildens fokuspunkt. Men du bör undvika att göra bakgrunden suddig om du vill fotografera djuren i deras naturliga miljö.

En längre brännvidd kan ge kraftigare bakgrundsoskärpa. Det är därför telezoomobjektiv är så effektiva för att isolera ett motiv och skapa bakgrundsoskärpa utan detaljer. Om du vill förstärka bokeh-effekten tar du några steg bakåt och zoomar in till en längre brännvidd.

10. Extrema närbilder

En brun hoppspindel sitter på en gren.

Makrofotografering av rörliga motiv kan vara svårt så du behöver rätt utrustning och mycket tålamod om du vill ta riktigt imponerande bilder. Tagen med en Canon EOS 90D med ett Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv inställt på 1/250 sek, f/8 och ISO 500. © Pierre Anquet

Att etablera omgivningen och placera motivet i sin naturliga miljö kan ge en slående naturbild. För detta krävs ett vidvinkelobjektiv. För mindre motiv, som fåglar och till och med insekter, är fotografering i extrem närbild mer effektivt för det slutliga resultatet, så att motivet inte försvinner i en bred bild. Detta kräver ett särskilt makroobjektiv. Även om det inte är ett makroobjektiv kan du använda Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, som har en förstoring på 0,41x och fokuseringsfunktioner för närbilder som kan skapa bilder som är väldigt lika makrobilder.

Canons nuvarande makroobjektiv har ofta en hybridbildstabilisering som korrigerar både x-y-förskjutning och de mer vanliga vinkelvibrationerna. Det gör att de fungerar som bäst vid fotografering utan stativ av extrema närbilder. Objektiven Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO STM och RF 85mm F2 MACRO IS STM är exempel på objektiv med fast brännvidd och de erbjuder en förstoring på 0,5x för makrobilder vid deras minsta fokuseringsavstånd.

Det fina med makroobjektiv är att du kan ta bilder och få motiven att se större ut än de normalt gör på skärmen eller vid utskrift. Du kan ta bilder av insekter som ser ut som monster med utstående ögon och få med detaljer som vi människor normalt inte kan se med blotta ögat.

Om du letar efter rätt objektiv för naturfotografering kan du ta en titt på vår fullständiga guide.


Skrivet av Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • NATURFOTOGRAFERING

    De bästa objektiven för natur

    Ta fantastiska bilder av vilda djur och fåglar med dessa objektiv med fast brännvidd och zoomobjektiv.

  • VILDA DJUR

    Monokikare eller kikare – vad passar bäst vid fågelskådning?

    Canons PowerShot ZOOM är en monokikarkamera i fickformat som är idealisk för fågelskådning – men hur är den jämfört med en Canon kikare?

  • VILDA DJUR

    Så här fotograferar du fåglar

    Tips för att välja den bästa nybörjarutrustningen för fågelfotografering.

  • NATURFOTOGRAFERING

    Tips för naturfotografering

    Proffset Dani Connor avslöjar sina bästa tips för att lyckas i branschen för en blivande ung naturfotograf.