PORTRÄTTFOTOGRAFERING

Praktisk magi: Utforska mytisk ljussättning och egendomlig fotografering

Rosie Hardy, som är expert på fantasyporträtt, delar med sig av sina bästa tips för att skapa fantastiska sagolika bilder.
En kvinna med långt blont hår iklädd en röd klänning sitter i ett fönster på ett slott under en dimmig dag. Tagen av Rosie Hardy.

Balklänningar med stora svall, egendomliga valvgångar och ymniga blommor är kännetecknande för Rosie Hardys sagolika bilder. Men bakom varje bild finns även en berättelse – antingen en delikat invävd berättelse som avslöjas genom bildens element eller ett noggrant utvalt citat som sätter verket i ett nytt ljus.

”Jag har alltid dragits till mänskliga berättelser”, säger Rosie. Den kreativa porträttfotografen inledde sin resa online genom att dokumentera sin erfarenhet av alopeci som tonåring, då hon kämpade för att hitta sin identitet utan att kunna falla tillbaka på sitt utseende. ”Jag blev väldigt intresserad av vad andra människor kände – mänsklig psykologi och beteende. Jag har alltid dragits till den känslomässiga aspekten i mitt och i andra människors arbete. Det är därför jag tycker så mycket om porträtt.”

Från hennes kreativa självporträtt till bröllopsfotografering och kommersiella projekt – Rosies porträtt har ett slående och magiskt utseende. ”Mitt arbete utvecklas definitivt, men jag försöker fortfarande uppnå samma stil – det fantasifulla, surrealistiska och sagolika utseende som jag alltid har skapat”, säger hon.

Här delar hon med sig av sina 10 bästa tips för entusiaster som vill utforska det här magiska området.

1. Fånga tilltalande bokeh

En kvinna med långt blont hår iklädd en detaljrik vit vävd klänning lutar sig mot en stenpelare i en skog och vilar huvudet på en arm. Tagen av Rosie Hardy.

De kalla tonerna och de dämpade färgerna här skapar en sagolik känsla när modellen poserar i skogen. Rosie fotograferar ofta med ett objektiv på 85 mm, vilket är perfekt för en ”magisk, mjuk bokeh” som separerar motivet från bakgrunden och mjukar upp hudtoner. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 85mm f/1.2L II USM-objektiv inställt på 1/640 sek, f/2,2 och ISO 250. © Rosie Hardy

Ett porträtt av en sittande kvinna i en axelbandslös grå klänning, med en krona med orangea blommor i hennes långa röda hår. Bakom henne finns en växt täckt med samma orangea blommor. Tagen av Rosie Hardy.

”Att utforska mänskligheten genom vilken konstform som helst är underbart”, säger den kreativa porträttfotografen Rosie Hardy, vars bilder har gett henne fler än 180 000 följare på sociala medier. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv inställt på 1/1 600 sek, f/1,2 och ISO 100. © Rosie Hardy

Att experimentera med bokeh kan hjälpa till att skapa en magisk atmosfär, särskilt när man använder en stor bländare och ett litet f-tal för att skapa ett kort skärpedjup som gör bakgrunden mjukare.

”Bokeh är väldigt drömlikt”, säger Rosie. ”Om jag fotograferar någonstans där jag verkligen vill visa upp platsen fotograferar jag med en snävare bländare för att visa omgivningen. Men om jag vill fokusera på en klänning suddar jag ut bakgrunden och riktar allt fokus på modellen.”

2. Skapa en drömlik estetik med fotografering i motljus

”Att fotografera i skuggan, med ljusfiltrering genom träd och motljus, är ett riktigt bra sätt att skapa mjukt, smickrande och mystiskt ljus om du inte har någon utrustning för ljussättning”, säger Rosie. Genom att placera ljuskällan bakom motivet kan du skapa glorior eller kanteffekter och mjuka bilder som känns intima. ”Jag tycker att det skapar mindre kaos i bilden och gör den mycket mer sagolik.”

Att kombinera Canon EOS R5 eller Canon EOS 5D Mark IV med naturligt ljus utgör grunden för hennes egendomliga fotografering. ”Jag gillar naturligt ljus och jag tror att om du kan bemästra det, som nybörjare, så kommer det att hjälpa dig som fotograf”, tillägger hon.

3. Utforska rekvisita och kostymer

En kvinna i en böljande rosa klänning sitter på en praktfull soffa och lutar sig mot armstödet, med blommor på sidan. Av Rosie Hardy.

Rosie kombinerar hemmagjord rekvisita med utsmyckade klänningar för att skapa ett egendomligt utseende. ”Att hyra saker är ett annat bra alternativ för nybörjare, särskilt om du studerar vid ett universitet där det finns någon typ av teateravdelning”, säger hon. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv. © Rosie Hardy

En kvinna iklädd en blå klänning ser ut att krypa igenom den trasiga skärmen på en gigantisk smartphone som står upp utan stöd på ett fält. Tagen av Rosie Hardy.

Rosie använder ofta rekvisita i sina porträtt – mycket av det tillverkar hon själv och förstärker det sedan ytterligare i efterproduktionen, till exempel den här gigantiska smartphonen, som faktiskt är en trasig spegel med en telefonram tillagd digitalt. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv inställt på 1/640 sek, f/4,5 och ISO 100. © Rosie Hardy

Rosies fotografering innehåller ofta glad rekvisita och balklänningar som är hennes signatur, och hon väcker liv i de magiska scenerna med hjälp av hemmagjorda element som hon anpassar ytterligare under efterproduktionen. ”Fotograferingsplats, rekvisita och kostymer är värda att utforska”, säger hon. ”Det är dessa som skiljer mig från mängden.”

Om du vill hålla kostnaderna nere rekommenderar hon att du använder auktioner online och lokala second hand-butiker för att göra fynd, hyr rekvisita från lager och butiker som hyr ut kostymer eller till och med tillverkar din egen rekvisita – precis som hon gjorde med en av sina favoritbilder, där hon kryper igenom en gigantisk telefon. ”Jag tog bara ut en spegel ur en ram, kröp igenom den och redigerade sedan en bild av min telefon på den ramen”, säger hon. ”Jag klippte ut kartongbitar i form av hjärtan och målade dem med nagellack eftersom jag inte hade någon färg i närheten just då.”

4. Experimentera med mjuk ljussättning

Smickrande ljussättning spelar en stor roll när det gäller att skapa en mjuk estetik. ”Diffust, mjukt ljus som inte har skarpa skuggor gör huden mjukare”, säger Rosie.

Även om hon försöker välja platser utifrån vad ljuset har att erbjuda behöver hon ibland manipulera det naturliga ljuset och det finns många sätt att göra det på. ”Om du tar ett porträtt av någons huvud i solen kan du hänga upp ett lakan för att göra ljuset lite mer diffust”, säger hon. ”Om jag skulle använda en reflektor skulle jag förmodligen välja en guldreflektor snarare än en i kallare silver för att göra hudtonen varmare.”

5. Var kreativ i efterbearbetningen

En modell i en fjäderprydd vit klänning tittar mot kameran samtidigt som låtsassnö faller ned på henne

Redigeringsprogramvara ger dig möjlighet att ändra färger och mjuka upp bilder för att förstärka den drömlika atmosfären. ”Redigering bidrar även till att ditt arbete ser ut att ha en mycket högre budget än vad det egentligen hade”, säger Rosie, som ofta förstärker sina rekvisita och sin design i redigeringen, från komposition till design av surrealistiska världar.

Canons programvara Digital Photo Professional (DPP) är ett idealiskt verktyg att börja med, säger hon. ”DPP har verkligen varit bra för min del eftersom det är ett sätt att båda behandla mina RAW-filer för att ge dem bästa möjliga kvalitet, och även att gå igenom bilderna och se dem i ett mycket användbart format.” Programvaran kan även användas för att justera element som vitbalans, mättnad och grundläggande kurvor. ”Om jag vill göra en bild varmare eller kallare innan den exporteras är det den bästa programvaran att göra det med eftersom den bibehåller filens integritet”, tillägger hon.

6. Skapa en färgpalett

Magiska bilder får ofta en mjuk, dämpad färgpalett fylld med pastelltoner och kalla toner. ”Färgerna har en enorm inverkan på den övergripande bilden”, säger Rosie. ”Som tittare brukar jag ogilla bilder med för många olika färger, såvida det inte är det specifika temat. Jag gillar bilder som har en övergripande ton.”

Rosie föredrar enkelhet och balans när det gäller färg. ”Om du går igenom mina sociala kanaler eller min webbplats kan du se att varje bild har en övergripande ton eller två färger”, fortsätter hon. ”När jag fotograferar försöker jag antingen ta reda på vilka mina två färger kommer att bli eller hur jag kan redigera bilden senare för att göra den mer sammanhängande som en bild.”

7. Utforska olika platser

Fotografen Rosie Hardy står framför en sjö och använder en kamera för att fotografera ett litet elektriskt ljus som hon håller i sin andra hand.

På landsbygden finns många fantastiska bakgrunder till dina porträtt, som den här drömlika sjön i skymning.

Ett porträtt av en kvinna iklädd en böljande rosa klänning och älvvingar. Hon sitter på en månskära i en skogsmiljö med rök runt omkring sig. Tagen av Rosie Hardy.

De kalla tonerna och de dämpade färgerna här skapar en sagolik känsla när modellen poserar i skogen. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 35mm f/1.4L II USM-objektiv inställt på 1/1 000 sek, f/2,2 och ISO 125. © Rosie Hardy

När det gäller mytiska bilder hamnar platsen ofta i centrum. Rosie och hennes modeller poserar ofta bland anmärkningsvärd arkitektur eller tät skog för att ge bilderna en egendomlig känsla. ”Jag gillar övergivna platser, slott och alla typer av valvgångar” , säger hon. ”Att börja på platser som är allmänt tillgängliga, till exempel parker, skogar och stora öppna reservoarer och sjöar, är ett väldigt bra sätt att vänja sig vid att fotografera offentligt utan att känna press från att människor tittar på dig eller få problem för att du inte har tillåtelse att vara där.”

RF50mm F1.8 STM

Canons objektivväljare

Hitta det objektiv som passar dina behov

8. Välj rätt objektiv

Som porträttfotograf vill jag inte förvränga personerna i mina bilder”, säger Rosie. ”Om jag fotograferar med en extrem vidvinkel blir ansiktet förvrängt, så jag undviker det när jag tar porträtt.”

Hennes favoritobjektiv är Canon EF 35mm f/1.4L II USM, Canon EF 85mm f/1.2L II USM och Canon EF 50mm f/1.4 USM. Alla dessa tre objektiv har stora bländare som ger mjukt fokus och behåller realistiska proportioner och detaljer. Även objektiv med fast brännvidd ger henne en viss fördel. ”Jag brukar även försöka interagera med människorna framför mig”, säger Rosie. ”Om jag använde ett längre objektiv skulle jag inte kunna interagera särskilt bra med min kund eftersom jag skulle stå så långt bort.”

Andra objektiv för den här typen av bilder omfattar Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, Canon RF 50mm F1.8 STM och Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

9. Använd längre exponeringstider

I motsats till traditionella metoder gillar Rosie att överexponera sina bilder. ”Jag vet att det får många människor att rysa av tanken på att förlora detaljer och få överdrivna högdagrar, men jag tycker att lite överexponering skapar en nästan filmliknande stil”, säger hon.

Om du använder längre exponeringstider kan det dessutom skapa en känsla av rörelse i bilderna, särskilt när det används på rörliga element som vatten eller moln. Rosie har i allt högre grad experimenterat med artificiell intelligens (AI) i sina redigeringar och det är praktiskt när hon experimenterar med exponeringen. ”Om jag till exempel har en överexponerad del av en vit klänning kan jag ringa in det området och skriva in ’lägg till detaljer’ i textrutan. Då analyseras resten av klänningen och samma detaljer läggs till, vilket är helt fantastiskt.”

10. Utforma en berättelse

Ett porträtt av en ung kvinna med fräknar, klarblå ögon och långt blont hår. Hon tittar rakt mot kameran och är omgiven av rosa blommor. Tagen av Rosie Hardy.

Genom att använda berättande element i bilderna tillsammans med kostymer och rekvisita kan du förbättra den mytiska dimensionen – och effekten. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 85mm F1.2L USM-objektiv inställt på 1/1 000 sek, f/2 och ISO 250. © Rosie Hardy

Berättelserna är viktiga i Rosies arbete. Hon framhäver dem mycket mer än hos vanliga porträtt och hon uppmuntrar entusiaster att skapa berättelseelement i sina bilder. ”Många tror att förmågan att berätta historier är medfödd, men jag tror att det går att lära sig”, säger Rosie. ”Jag tycker inte att det ska finnas någon skam i att inspireras av andra människor. Du behöver bara visa respekt för hur du tolkar den inspirationen. Jag rekommenderar att du plockar isär bilder du gillar och sedan provar elementen själv på ett annat sätt.”

Hon föreslår att man även söker efter inspiration inom sig. En del av hennes mest effektfulla verk kommer från sorgebearbetningen efter en närståendes död genom fotografering.

”Det du bör sträva efter att göra är att berätta din egen historia och inspireras av dina känslor – både positiva och negativa. Du bör fråga dig själv: ’Vad vill jag få sagt?’ Vad har jag att säga om att vara levande?”


Mer inspiration och råd från fotografer finns i Rosies kreativa redigeringsfilmer och resten av Canon Europe-utbildningsserien på YouTube.


Skrivet av Lucy Fulford

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

  Ta estetiska bilder

  Influencern på sociala medier Steffi Marla berättar om hur hon ser till att hennes bilder sticker ut från mängden online.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Tips för porträttfotografering

  Förbättra porträttfotograferingen med de här bästa tipsen och teknikerna.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  Fotografera abstrakta porträtt

  Experimentera med multiexponeringar, ljusmålning, skuggspel och mycket mer.

 • PORTRÄTTFOTOGRAFERING

  High-key- och low-key-ljussättning för porträtt

  Skapa klassiska belysningsinställningar för stämningsfulla porträtt av hög kvalitet.