PORTRÄTTFOTOGRAFERING

De bästa tipsen för att skapa fantastiska porträtt

Förbättra dina färdigheter inom porträttfotografering med vår omfattande lista över de bästa tipsen och teknikerna för porträttfotografering.
Ett porträtt i sidoprofil av en man utan tröja som tittar mot kameran i ett svagt upplyst rum.

Det kan vara svårt att ta fantastiska porträttbilder. Många faktorer spelar in, till exempel att säkerställa rätt ljus, att komma tillräckligt nära motivet och att vara snabb nog med kameran. Det går att ta bra porträtt med alla slags kameror, även om många fotografer föredrar att använda en systemkamera, som Canon EOS R6, eller en spegelreflexkamera, som Canon EOS 850D, så att de har mer kontroll och kan uttrycka sin kreativa stil.

Vilken kamera du än använder hoppas vi att de här tipsen hjälper dig ta bättre porträtt – oavsett om det är av vänner, familj, intressanta personer du möter ute på gatan eller till och med husdjur.

Välj rätt objektiv för att få motivet att framträda på rätt sätt

Ett porträtt av en kvinna iklädd en senapsfärgad polotröja och en blå jacka som håller upp handen så att den kastar en skugga över ansiktet.

Välj rätt porträttobjektiv för kompositionen: längre brännvidder för huvudbilder eller breda vinklar för porträtt som även innehåller omgivningen. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/1 250 sek, f/4 och ISO 100. © Ejiro Dafé

En kvinna som bär en svart och lila rutig jacka med vita ärmar sitter i sidled på trappan och tittar igenom det vita trappräcket i trä.

Utöver att välja rätt utrustning för bilden kan du använda rekvisita och omgivningar i kompositionen, till exempel den här trappan, för att rama in motivet. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) med ett Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv inställt på 24 mm, 1/180 sek, f/2,8 och ISO 100.

När du fotograferar med en Canon EOS-kamera som använder utbytbara objektiv, till exempel Canon EOS M200 eller Canon EOS RP, kan du välja ett objektiv med en ljusstark maximal bländare, till exempel Canon EF-M 32mm f/1.4 STM eller RF 50mm F1.8 STM, för att separera motivet från bakgrunden. Objektiv med en fast brännvidd på 50 mm till 100 mm är perfekta för porträtt, men du kan även använda zoomobjektiv. Du får ut mesta möjliga av stora bländare genom att använda läget Bländarförval (Av) eller Manuellt (M) och försök att använda Auto ISO för att få till korrekt exponering.

Om du använder ett standardobjektiv eller vidvinkelobjektiv med fast brännvidd istället för ett zoomobjektiv kommer du närmare och kan interagera med dina motiv, och då är ett mindre objektiv mindre skrämmande.

Däremot är zoomobjektiv, som Canon RF 70-200mm F4L IS USM, otroligt mångsidiga eftersom de ger dig möjlighet att forma dina porträtt med olika brännvidder, allt med ett och samma objektiv. När du har lärt dig grunderna kring objektiv med fast brännvidd är ett objektiv med ett brett zoomintervall, till exempel Canon RF 24-105 F4L IS USM med dess inbyggda bildstabilisering, perfekt för att ta bilder utan stativ, så att du kan röra dig runt motivet och ändra brännvidden för att uppnå olika effekter. Dess telefotobrännvidd skapar smickrande porträtt och den maximala längden på 105 mm är perfekt för närbilder.

Ta dig an utmanande ljusförhållanden

Ett porträtt i sidoprofil av en ung kvinna i en grå polotröja som tittar mot kameran.

Tänk på ljuskällan – till exempel direkt solljus, skugga, inomhus eller från ett fönster. Placera motivet så att det naturliga ljuset framhävs på bästa sätt. Om ljuset är för starkt behöver du bara stänga bländaren eller öka slutartiden. Om vädret är mulet kan du prova att använda en artificiell ljuskälla inomhus eller ta reda på mer om hemgjorda ljussättningstips. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 85mm F2 Macro IS STM-objektiv inställt på 85 mm 1/100 sek, f/5,6 och ISO 100.

Det kan vara svårt att fotografera porträtt på kvällen, eftersom du kan behöva en blixt för att få tillräckligt med ljus. Men ljuset som omger personen kan ofta vara mycket stämningsfullt och något du vill ha med i porträttet. Canons systemkameror i fullformat, till exempel Canon EOS R6, som har ett Dual Pixel CMOS AF II-fokuseringssystem, kan automatiskt fokusera ned till EV -6,5, vilket innebär att du ofta kan fotografera utan blixt även i svagt ljus.

Om du använder blixt underlättar läget Kvällsporträtt, som finns på de flesta Canon EOS-kameror, bland annat Canon EOS M200 och Canon EOS RP, eftersom det ändrar kamerans funktion. Det använder antingen den inbyggda blixten eller så registrerar det din Speedlite på blixtskon för att lysa på huvudmotivet och låta det omgivande ljuset skapa stämningen i bilden. Det sker genom användning av längre slutartider och automatisk justering av inställningarna för blixttid. Placera personen så att han/hon lyses upp av blixten, snarare än av det omgivande ljuset, och använd ett stativ för att minimera kameraskakningarna.

Ljusstarka förhållanden innebär att porträttbilderna kan få en för hög kontrast. En blixt kan vara till hjälp om motivet är bakgrundsbelyst av starkt solljus. Fäst antingen en Speedlite på kamerans blixtsko eller ställ in den inbyggda blixten så att den utlöses vid varje bild. Kameran kommer att arbeta för att balansera blixten och dagsljuset för en mycket starkare bild där båda elementen – personen och bakgrunden – är optimalt upplysta.

När du använder automatiska fotograferingslägen, som Bländarförval (Av), eller när du använder Auto ISO kan du snabbt justera efter förändrat eller utmanande ljus med hjälp av exponeringskompensation. Exponeringskompensation låter kanske invecklat, men det är helt enkelt ett sätt att göra motiven ljusare eller mörkare. Det är en särskilt användbar funktion när du fotograferar personer med ljusa hudtoner om du vill undvika att de ser för bleka ut, eller när du fotograferar personer med mörka hudtoner som du vill ska se naturliga ut. Nästan alla Canon-kameror har en inställning för exponeringskompensation. Läs mer i handboken för att hitta din inställning.

Öva på spontan fotografering

Ett leende barn i en kappa med ljusstarka färger och en rävhatt sparkar med benen på en parkgunga.

Gör ditt yttersta för att hålla motivet intresserat och avslappnat när du fotograferar. Det gör att du kan ta fler spontana bilder. Om du använder ett objektiv med en liten profil kan det också underlätta, eftersom motivet inte tycker att det är lika skrämmande som ett större. Tagen med en Canon EOS M50 (nu efterföljd av Canon EOS M50 Mark II) med ett Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 15 mm, 1/800 sek, f/3,5 och ISO 100.

Många av Canons kameror, till exempel Canon PowerShot G1 X Mark III, kan fjärrstyras med din smartphone via Wi-Fi tack vare appen Canon Camera Connect.

För vissa modeller visar den här fjärrstyrningen en direktbild av vad kameran ser, plus möjligheten att ta bilder genom att trycka på telefonens skärm. Ställ kameran på ett underlag och använd sedan din smartphone för att se bilden och trycka av i rätt ögonblick. Med den här tekniken slappnar motivet av, eftersom du inte tittar direkt på honom/henne.

För att få naturliga, spontana porträtt kan du ta några provbilder innan och efter motivet är redo och poserar framför kameran. Människor känner sig då mer avslappnade och chansen att du får ett naturligt leende eller ett barns busiga uppsyn är större när du trycker på avtryckaren när de inte förväntar sig det. Om du arbetar med en systemkamera, som Canon EOS R6, kan du till och med använda elektroniskt slutarläge för att fotografera utan ljud. Prova funktionen för bildserier om din kamera har en sådan. Du kan även använda ett zoomobjektiv och fotografera på längre avstånd, så att dina motiv ser mindre forcerade och mer naturliga ut.

Be en familjemedlem eller vän att posera så att du kan öva lite. Om du vill ta porträtt av främlingar, be dem först om tillåtelse – de blir ofta smickrade om du frågar plus att det ger dig tid att komponera bilden.

Att experimentera med självporträtt är ett bra sätt att bekanta sig med inställningar och kompositionsstilar.

Berätta historier genom porträtt av personer i sitt rätta element

En gatuförsäljare iklädd en vit rock serverar mat.

Den här bilden av en gatuförsäljare som serverar mat är ett utmärkt exempel på sammanhang i en porträttbild. Läs vår guide om att ta porträtt av människor i deras miljöer om du vill ha mer tips och information. Tagen med en Canon EOS M5 med ett Canon EF-M 32mm F/1.4 STM-objektiv inställt på 1/4 000 sek., f/2 och ISO 200. © Richard Walch

En brud klädd i en traditionell sari, utsmyckad med guldsmycken och dekorativ henna som täcker hennes hand.

När du tar med sammanhang i bredare porträtt bör du tänka på var du befinner dig. Titta på bakgrunden innan du fotograferar och var noga med att undvika störande element. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 28-70mm F2L USM-objektiv inställt på 70 mm, 1/1 000 sek, f/2 och ISO 1600. © Sanjay Jogia

Ett porträtt av någon i sin vanliga miljö berättar ofta mer än en enkel bild av ansiktet. Du kan till exempel använda ett vidvinkelobjektiv, som Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM eller Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM, för att fotografera en kock som arbetar i köket eller en bonde på ett fält fullt av kor. Eller varför inte fotografera en musikervän med en oskarp musikaffär som bakgrund? Fundera på vad du vill ha i bakgrunden på ditt foto och varför. Syftet är att få en bild som är visuellt stark, att lägga till ett lager med mening och struktur och väcka ett intresse hos betraktaren.

Experimentera och utmana konventionerna

En svartvit bild uppifrån och ned av en mamma och ett barn som läser en bok. Barnet tittar upp mot kameran samtidigt som det sträcker sig framåt för att byta sida.

Experimentera med dina porträttbilder med hjälp av olika inställningar för Bildstil. Den här svartvita bilden är lika djärv och iögonfallande som en bild i färg, om inte mer. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 50mm F1.2L USM-objektiv inställt på 1/1 250 sek, f/2,2 och ISO 1000. © Helen Bartlett

Ett porträtt i sidoprofil av en kvinna med mörkrött läppstift som tittar mot kameran. Strängar av suddiga lampor hänger bakom henne.

Fundera på hur dina kamerainställningar, som exponering och skärpedjup, kan hjälpa dig att uppnå det utseende du vill ha. Var inte rädd för att experimentera och leka med det utseendet för att få olika effekter. Du kan till och med prova att lägga till bokeh i bilden för att tillföra ett dynamiskt element, som med lamporna här. Om allas porträttbilder såg likadana ut skulle världen vara en tråkig plats. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 50mm F1.8 STM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/1,8 och ISO 1250. © Ejiro Dafé

Förutom att justera kamerans inställningar finns det några enkla sätt att väcka intresse och skapa effekter i dina porträttbilder. Istället för att titta på kameran kan du be motivet att titta bort, på något inom bilden eller längre bort. Eller varför inte prova att fotografera motivet ovanifrån med hjälp av en stege? Eller böja dig ned och fotografera från midjehöjd? Bryt mot kompositionsreglerna genom att låta dina motiv fylla bildens hela mitt. Eller prova med bakgrundsbelysning, skuggor och långa slutartider för att ge dina bilder en viss stämning.

Du kan till och med skapa en egen studio hemma och experimentera med olika tekniker eller ta reda på mer om hur du skapar egna kreativa inställningar för porträtt*. Målet är att experimentera, lära dig och få resultat du är nöjd med.Skrivet av Peter Wolinski och Tamzin Wilks* Endast tillgängligt på engelska

Relaterade produkter

Relaterade artiklar