MATFOTOGRAFERING

De bästa Canon-objektiven för matfotografering

Vill du ta din matfotografering till nästa nivå? Servera frestande bilder med vårt handplockade urval av oumbärliga Canon-objektiv.
En ihålig chokladboll fylld med glass och garnerad med kronblad och chokladströssel.

Matfotografering är ett belönande sätt att experimentera med din Canon-kamera – och inte bara för att du kan äta upp motivet när du är klar. Ta dig tid att lägga upp ingredienserna, kontrollera ljuset och finjustera inställningarna, så kommer du att upptäcka att du kan skapa frestande matbilder.

Det finns däremot viss utrustning som kan hjälpa dig att få den bästa kvaliteten från din kamera. Ett stativ kan till exempel vara användbart när du fotograferar mat ovanifrån, i svagt ljus eller när du fotograferar extrema närbilder, även om Canons sortiment av objektiv med bildstabilisering (IS) också hjälper till mycket i dessa situationer. Om du lägger till en Canon Speedlite-blixt eller någon annan form av artificiell ljuskälla i din utrustningsväska kan du få fler kreativa alternativ när du vill ge dina matbilder en professionell känsla.

En uppgradering av objektivet kan ha den största inverkan på din matfotografering. Många objektiv har en närgräns som är tillräckligt nära för att förstora små detaljer, men endast ett riktigt makroobjektiv ger dig en förstoring på minst 1x. Det innebär att motivet registreras på sensorn vid 1:1 eller verklig storlek när objektivet ställs in på minska fokus.

Ett makroobjektiv är perfekt för att avslöja de dolda och diskreta strukturerna och de invecklade mönstren hos mat som annars skulle förbli obemärkta, men det är inte allt matfotografering handlar om. Här tittar vi på de bästa objektivalternativen för Canon EOS-kameror.

En skål med tomat- och basilikapasta fotograferad ovanifrån, med en gaffel, basilikablad och en mortel i bild.

Matfotografer väljer ofta ett objektiv på 35 mm för bilder tagna ovanifrån eftersom det är tillräckligt brett för att få med rekvisita som bestick och ingredienser. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/2,5 och ISO 800. © Natasha Alipour-Faridani

Det bästa RF-objektivet på ingångsnivå för matfotografering: Canon RF 50mm F1.8 STM

Fungerar med: kameror med EOS R-systemet

Canon RF 50mm F1.8 STM har ett synfält som varken är för brett eller för smalt och det lämpar sig för en mängd olika fotograferingsvinklar. Med dess ljusstarka maximala bländare på f/1,8 ger objektivet dig stor kontroll över skärpedjupet, så att du kan isolera enskilda delar av frestande maträtter och skapa oskarpa, konstnärliga bakgrunder när du fotograferar framifrån, diagonalt eller från sidan. Den stora bländaren släpper även in mycket ljus för fotografering i sämre ljusförhållanden, till exempel restauranger med svag belysning.

RF 50mm F1.8 STM är ett prisvärt alternativ att börja med tillsammans med Canons EOS R-system i fullformat och det har en asfärisk linsbeläggning som ger skärpa i hela bilden, vilket är särskilt användbart när du tar bilder ovanifrån. Det är kompakt och lätt och det är ett smidigt men ändå kraftfullt tillskott i alla matfotografers utrustningsväska.

Pastellfärgade godisbitar, några på bordet och några i små kakskålar, på ett bord tillsammans med djurformade kakor med glasyr.

Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM har ett snabbt Ultra Sonic Motor- fokussystem, men det går även att rotera fokusringen manuellt för att finjustera skärpan. Super Spectra-beläggningen minskar spökbilder och slöjor från ljuset som studsar tillbaka från sensorn. Tagen med en Canon EOS 800D (nu efterföljd av Canon EOS 850D) med ett Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektiv inställt på 1/6 sek, f/4 och ISO 100.

Canons första EF-S-makroobjektiv som kan skapa bilder i verklig storlek gör det till ett utmärkt förstahandsval för matfotografer. Det är litet, lätt och mycket skarpt och med en stor maximal bländare som gör det enklare att positionera motivet mellan en vackert oskarp bakgrund och förgrund.

Med en bildvinkel som motsvarar ett 96 mm f/2.8-objektiv på en fullformatskamera får du effektivt mer ”räckvidd” med Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM-objektivet, så att du kan ta närbilder på längre avstånd. Det innebär inte bara att risken för skuggor över motivet minskar, utan det blir dessutom enklare att isolera de läckraste munsbitarna på tallriken.

Det mest mångsidiga objektivet för matfotografering: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Fungerar med: kameror med EOS R-systemet

En rektangel av ost, en fikonrulle och fruktbitar på en upprätt gaffel.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM kan fånga aptitretande struktur och detaljer, delvis tack vare RF-fattningen, som gör att objektivet kommer närmare sensorn. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/16 och ISO 100.

Olika små matbitar, som en sparrisspets och en räkstjärt, placerade på en sked.

Med en makroförstoring på upp till 1:2 kan matfotografer rikta in sig på detaljerna. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/16 och ISO 100.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM är ett mångsidigt makroobjektiv utformat för systemkameror i fullformat med Canon EOS R-systemet och kan ta både en vidvinkelbild av en bordsuppsättning och en närbild på halva den verkliga storleken – och allt däremellan.

Det är litet och lätt nog att användas utan stativ och Dual Sensing IS-tekniken i fem steg hjälper till att få ut mesta möjliga av objektivets imponerande upplösning.

Precis som andra objektiv i Canons RF-serie har Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM en anpassningsbar kontrollring på framsidan av objektivet, till vilken du kan tilldela en viktig kamerakontroll som bländare, ISO eller exponeringskompensation. Det gör att du enkelt och med precision kan justera inställningen genom att vrida på ringen. Den här funktionen är även tillgänglig när du använder EF-objektiv med kameror med EOS R-systemet via Canons objektivadapter med kontrollring EF-EOS R.

Testa att använda det här objektivet med Canon EOS RP och dra nytta av kamerans fokusvariation för att ta skärpan till en helt ny nivå för din matfotografering.

Det bästa objektivet för matfotografering i extrema närbilder: Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM

Fungerar med: kameror med EOS R-systemet

Citronskivor stänker i vatten mot en helt svart bakgrund.

Med dess synfält med telefoto är Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektivet perfekt för matbilder tagna framifrån, diagonalt eller från sidan. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM-objektiv inställt på 1/1 000 sek, f/4 och ISO 4000. © Sharon Cosgrove

RF 100mm F2.8L MACRO IS USM har 1,4 gångers förstoring och framhäver även de finaste detaljerna i en komplex måltid, medan L-seriens optiska byggkvalitet ger utmärkt bildskärpa. Med kompensation i upp till 8 steg när det används med en kamera som har inbyggd bildstabilisering (IBIS), till exempel Canon EOS R6, ger objektivet knivskarpa bilder utan stativ, även i svagt ljus. Dessutom innebär den relativt långa brännvidden på 100 mm att du inte behöver komma så nära som du behöver med ett kortare objektiv. Det kan göra det enklare att placera lampor, reflexer och andra tillbehör och det säkerställer att objektivet inte immar igen när du fotograferar varma maträtter.

Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM har supersnabb autofokusering tack vare den snabba RF-fattningen och en tyst Dual Nano USM-drivenhet, vilket gör den idealisk för matfotografer som även spelar in video. Den har även en kontrollring för sfärisk aberration som gör att du kan justera bokeh och mjuka fokuseffekter för kreativa matbilder.

Det bästa objektivet för matfotografer som vill resa lätt: Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM

Fungerar med: kameror med EOS R-systemet

En makrobild av de sexkantiga hålen i en vaxkaka.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM väger endast 500 g och är 9 cm långt, vilket gör det till det perfekta teleobjektivet att ta med i en utrustningsväska för fotografering var din hunger än tar dig – oavsett om det är en lokal matmarknad eller en bikupa. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/60 sek, f/2 och ISO 1600. © Ilvy Njiokiktjien

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM är billigare än dess motsvarighet på 100 mm och det är ett fantastiskt val för matfotografer som vill ha ett kort teleobjektiv med makrokapacitet.

Det här objektivet är något bredare än det med 100 mm och ger lite mer flexibilitet när utrymmet är begränsat. Med dess räckvidd liknande teleobjektiv, 0,5x förstoring och ett minsta fokuseringsavstånd på 35 cm är det inte svårt att komma nära motivet. Objektivet har en stor maximal bländare på f/2 och hybridbildstabilisering i 5 steg, vilket ger tydliga, skarpa resultat under alla ljusförhållanden. Dessutom har det en optisk Super Spectra-beläggning för att minska slöjor och spökeffekter, vilket är användbart när ljuset är svårt att kontrollera, till exempel vid matevent utomhus.

Det bästa objektivet för matvloggare: Canon RF 16mm F2.8 STM

Fungerar med: kameror med EOS R-systemet

En ung kvinna, fotograferad bakifrån, riktar en Canon EOS R6-kamera mot en salladsbar fylld med skålar med färggranna sallader.

Det smidiga och prisvärda Canon RF 16mm F2.8 STM-objektivet ger enastående kvalitet med ett omfattande synfält.

En kvinna i ett kafé håller en croissant mot en kamera som är fäst på ett litet stativ på bordet framför henne.

Dess skarpa, tydliga ultravidvinkel gör det till ett perfekt alternativ för matvlogging.

I den lägre änden av fokusspektrumet gör varje millimeter en märkbar skillnad. Om du behöver extra utrymme och rörelsemöjligheten är begränsad – när du till exempel filmar på en liten restaurang eller när du fotograferar en stor bild ovanifrån – kan den enorma bredden hos Canon RF 16mm F2.8 STM rädda hela fotograferingen. Oroar du dig för ultravidvinkelns förvrängning? Gör inte det. Alla kameror med Canon EOS R-systemet, som Canon EOS R, EOS RP och EOS R6, har inbyggd distorsionskorrigering, så att dina bilder alltid ser naturliga ut.

Det här superkompakta objektivet, som endast väger 165 g, har ett minsta fokuseringsavstånd på bara 13 cm, vilket är ännu kortare än vissa makroobjektiv, så att du kan komma riktigt nära och maximera detaljerna. Liksom andra objektiv med fast brännvidd på den här listan har RF 16mm F2.8 STM även en ljusstark maximal bländare som ger flexibilitet när det gäller skärpedjup och belysning.

Det bästa zoomobjektivet för matfotografering: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Fungerar med: kameror med EOS R-systemet

En närbild av ett vitt rostat bröd med en liten klick smältande smör ovanpå.

Om du vill att ett objektiv ska tillgodose dina kreativa behov i alla situationer är Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ett fantastiskt alternativ. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 1/13 sek, f/4 och ISO 400.

Det mycket mångsidiga Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM har ett zoomintervall på 24–105 mm och passar perfekt oavsett vilken position du fotograferar från. Med ett minsta fokuseringsavstånd på endast 13 cm och 0,5x förstoring vid manuell fokusering på 24 mm är det dessutom mer än tillräckligt för matfotografer som kräver läckra närbilder.

Det kanske mest överraskande med RF 24-105mm F4-7.1 IS STM är att dess otroligt breda zoomintervall och bildstabilisering i 5 steg ryms i ett objektiv som är kortare än 9 cm och som endast väger 395 g. Tack vare det här kompakta formatet får objektivet enkelt plats i kompakta utrustningsväskor och gör fotografering utan stativ enkel, med tillförlitligt skarpa resultat.Skrivet av Marcus Hawkins

Relaterade produkter

Relaterade artiklar