A table display with cakes, meringue, iced donuts and pastries.

MATFOTOGRAFERING

Aptitväckande mästerverk: konsten att fotografera mat

Tack vare Instagram har matfotografering sett en ny renässans under de senaste åren, men alla som har försökt ta en bild av sin lunch kan intyga att det har sina utmaningar. Den svenska matfotografen Linda Lomelino har bemästrat konsten – hennes matbilder, hopvispade med en sagoliknande dramatisk charm och en smula nedtonad stämning, har tilltalat över 750 000 följare på Instagram.

”Jag upptäckte en passion för bakning för ungefär 11 år sedan”, säger Linda som studerade fotografering i skolan. ”På den tiden var det muffins som gällde, så jag tog några bilder och delade dem på Facebook. Människor älskade dem, så jag tänkte, "jag kanske skulle starta en blogg?"” Tack vare den bloggen, Call Me Cupcake, har Lindas aptitväckande mästerverk nu samlats i fyra böcker som har översatts till flera olika språk.

Här delar hon med sig av ett smakprov på sin framgång ...

1. Utnyttja det naturliga ljuset

Naturligt ljus framhäver vecken i den ljusrosa glassen, medan den mörkare bakgrunden skapar en skarpare atmosfär. Linda rekommenderar att du experimenterar med ljus för att skapa olika stämningar.

Om du har möjlighet kan du använda Canon Speedlites i en studio för att kontrollera ljusförhållandena. Du kan även använda naturligt ljus. Det är svårare att kontrollera, men det är fördelaktigt för motivet när det utnyttjas på rätt sätt. ”Experimentera med ljuset där du bor”, säger Linda. ”Storleken på fönstret, dess läge, tidpunkten på dagen och vädret är faktorer som kan påverka hur ljuset uppfattas”, säger hon. ”Fönster i norrläge är oftast enklast att arbeta med – ljuset förändras mindre under dagen och du fotograferar aldrig i direkt solljus.”

En mulen dag som inte är för mörk är perfekt för Linda, som fotograferar med ljus från sidan i sin studio i västläge på förmiddagen och i sitt kök i östläge på eftermiddag och kväll. För att åstadkomma sin typiska ”nedtonade” känsla drar hon för ett par mörka gardiner för fönstret.

”Du kan arbeta med vilken typ av fönster som helst om du experimenterar och övar, men om du bor i ett land där det är mest soligt och du endast har ett fönster i söderläge blir det en större utmaning”, säger hon. ”I dessa förhållanden kan du kanske använda en tunn vit gardin för att göra ljuset mjukare.”

2. Använd färger och struktur för att komponera bilden

Du kan skapa en enhetlig bild genom att använda rekvisita i liknande nyanser och lägga till komplementfärger.

Ett sätt att hitta sin egen stil är genom kompositionen och Lindas knep är att fokusera på färg. ”Jag försöker att bara använda två eller tre färger i en bild”, förklarar hon. Hon använder nyanser i samma färg och lägger sedan till komplementfärger – de motsatta på färghjulet – för att få visuell kontrast. ”Om jag till exempel dekorerar en tårta med lila glasyr försöker jag få med något gult eller gulgrönt i bilden. Orange och en mörkare blågrön färg är också en av mina favoritkombinationer – den får verkligen bilden att sticka ut!”

Precis som med färger rekommenderar Linda att du experimenterar med strukturer för att väcka intresse. ”Om jag fotograferar en tårta med flera olika strukturer eller mönstrad glasyr kan jag välja en jämn bakgrund för att lägga fokus på tårtan. I andra situationer kanske jag vill att allt ska ha en jämn struktur eller så lägger jag till flera olika strukturer – det kan vara något så enkelt som en skrynklig linneservett.”

3. Skapa en känsla av djup

Relaterade artiklar
A hollow chocolate ball filled with ice cream and garnished with petals and chocolate sprinkles.

MATFOTOGRAFERING

Bästa objektiven för matfotografering

Servera frestande matbilder med vårt urval av oumbärliga Canon-objektiv.

A father and son flick through the pages of a homemade recipe book.

UTSKRIFTSTIPS

Lär dig att skriva ut en egen receptbok

Natasha Alipour-Faridani delar med sig av sina bästa tips för matfotografering och avslöjar hur du skriver ut bilder som ser fantastiskt goda ut.

Becoming a food influencer

MATFOTOGRAFERING

Bli en matinfluencer

Tips för matfotografering från Instagram-influencern och Canon-ambassadören Yasmin AlBatoul.

Rekvisita som placeras bakom motivet bidrar till att skapa en känsla av djup, medan florsockret som faller från silen gör bilden mer dynamisk.

Utöver färger och strukturer föreslår Linda att du experimenterar med detaljer för att liva upp ett trist arrangemang, samtidigt som du får en känsla för storlek och en känsla av djup. ”Oskarpa föremål i förgrunden och bakgrunden är ett bra exempel”, säger hon. ”Jag kan ställa en vas med blommor bakom maten och sedan strör jag ut receptingredienser i udda antal, till exempel mjöl, bär och löv, runt den.”

Om din kamera har en vinklingsbar touchskärm uppmuntrar Linda nybörjare att fokusera med den för extra precision. ”Kameror som Canon EOS 850D och Canon EOS 250D med vinklingsbara touchskärmar är perfekta för matfotografering. Touchskärmar är särskilt praktiska för bilder tagna ovanifrån – om kameran är högt upp behöver du bara vinkla skärmen och välja var du vill fokusera. Samma sak gäller när du fotograferar från en väldigt låg vinkel – du behöver inte lägga dig på golvet, du kan bara vinkla skärmen.”

4. Välj rekvisita och bakgrunder för att skapa storyn

Lövverket, blommorna, den genomtänkta rekvisitan och den återhållsamma användningen av olika färger skapar tillsammans den här drömliknande, lantliga idyllen.

De som har sett Lindas arbete kan intyga att den skandinaviska fotografen älskar rekvisita, vilket är avgörande för att lägga till strukturer och färger, samt för att skapa bildens övergripande stämning. ”Jag har så mycket rekvisita”, säger hon. ”Det mesta är äldre föremål som jag har hittat i andrahandsbutiker och antikhandlar – de bidrar till att berätta storyn. Om jag är ute efter en rustik, nedtonad stil är antik rekvisita användbar, medan rekvisita med stilrenare linjer och mindre mönster och färg passar för en ljus, modern stil.”

Lindas arsenal av bakgrunder är lika omfattande som hennes rekvisitasamling och innehåller alla slags material, bland annat tapet, presentpapper, linnegardiner, trälådor, gamla dörrar och stolar och till och med resväskor i vintagestil. ”Det behöver inte alltid vara ett träbord”, säger hon. ”Du kan skapa bakgrunder av allt. Varför inte måla några träbitar? Du kan måla en färg på varje sida och sedan måla om när du vill byta stil.”

5. Experimentera med objektiv för att finslipa din stil

Välj objektiv utifrån bildens komposition.

Linda använder för det mesta sin Canon EOS 5D Mark II (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) tillsammans med ett av hennes favoritobjektiv – Canon EF 50mm f/1.2L USM, Canon EF 85mm f/1.2L II USM, Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM eller Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. Vilket objektiv hon använder beror på vilken story hon vill skapa.

”Om du är nybörjare på fotografering är Canon EF 50mm f/1.8 STM ett fantastiskt objektiv att börja med”, säger hon. ”Det är prisvärt och det faktum att du kan fotografera med ett lågt f-tal med stor bländare underlättar i förhållanden med svagt ljus, vilket är väldigt viktigt om du bor i ett land där vintrarna är långa och mörka. Dessutom har det perfekt brännvidd för att fånga ett motiv utan att du behöver stå så nära. Ett annat bra alternativ är Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM – det liknar mitt makroobjektiv, vilket är otroligt skarpt.”

Linda rekommenderar ett bredare objektiv för fotografering på avstånd. ”Om du vill fotografera hela bordet rekommenderar jag ett objektiv som Canon EF-S 35mm f/2.8 IS Macro STM, vilket jag även skulle välja för att ta bilder ovanifrån.” Tänk på att om du fotograferar med en kamera med APS-C-sensor eller beskärningssensor, till exempel Canon EOS 850D, ger ett 35 mm objektiv med en beskärningsfaktor på 1,6x en liknande vy som ett 50 mm objektiv på en fullformatskamera.

6. Fotografera från olika vinklar

Linda väljer fotograferingsvinkel beroende på vilken del av maten hon vill framhäva. I den här bilden var det rabarbermönstret ovanpå tårtan, därför passade en vinkel ovanifrån bäst.

De flesta associerar matfotografering med bilder tagna ovanifrån i Instagram-stil, men Linda säger att det även är viktigt att tänka på andra vinklar. ”Vilken vinkel jag fotograferar från beror på vad jag vill framhäva. Jag skulle nog fotografera en hög tårta med flera lager från sidan och sedan ta bilder ovanifrån på tårtbitar på tallrikar.”

Eftersom det mesta av Lindas arbete visas på hennes blogg säger hon att kvantitet är lika viktigt som kvalitet. ”Jag publicerar många bilder, så jag försöker fotografera från olika vinklar för att variera och ge innehållet ett bättre flöde.”

7. Ställ in en stor bländare och ett lågt ISO-tal

Bilder med underexponering får rekvisitan runt omkring att se mörkare ut och ger bilden en nedtonad, höstliknande känsla.

För att skapa sin förtrollande atmosfäriska stil fotograferar Linda oftast med en stor bländaröppning och ett lågt ISO-tal. ”Jag brukar använda en bländare på f/1.8 till f/3.2 och går sällan högre än så”, säger hon. ”Den enda gången som jag skulle använda en mindre bländare är för att ta bilder ovanifrån med många föremål i olika höjder som jag vill få med i fokus, men jag går sällan högre än f/5.”

”Jag föreslår även att du fotograferar med ett lågt ISO-tal utan att sänka slutartiden för mycket. Jag försöker hålla mig kring 1/125 sekunder om jag fotograferar utan stativ, men om du använder ett stativ och fotograferar ett motiv som inte rör sig kan du gå lägre.” ISO-funktionerna varierar beroende på kameramodell, men det är bra övning att fotografera med det lägsta ISO-talet. Låga ISO-tal innebär mindre kornighet, vilket är extra viktigt om du planerar att förstora eller skriva ut dina bilder.

Lindas nedtonade bilder är det som brukar kallas ”low-key”, vilket innebär att motivet är korrekt exponerat och föremål i omgivningen är mörkare. Linda redigerar sina bilder för att få det utseende hon vill ha, men hon säger att nybörjare inte behöver någon dyr programvara. Canons Digital Photo Professional är kostnadsfri för alla Canon-fotografer och det finns massor av kostnadsfria redigeringsappar tillgängliga för din smartphone. Få ut mesta möjliga av din kameras Wi-Fi-anslutning genom att överföra bilderna till din telefon eller dator med hjälp av image.canon för att redigera och dela direkt.Skrivet av Natalie Denton

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Bli inspirerad är din källa till användbara fototips, köpguider och insiktsfulla intervjuer – allt du behöver för att hitta den bästa kameran eller den bästa skrivaren och förverkliga din nästa kreativa idé.

Tillbaka till alla tips och tekniker