FILM

5 sätt att förbättra dina filmer i sociala medier

Vill du förbättra dina sociala medier? Fyra innehållsskapare delar med sig av sina tips om hur du skapar högkvalitativa filmer som sticker ut online.
En Canon EOS R50 på ett stativ placerat på ett bord för att spela in en kvinna i en rosa jumpsuit som är omgiven av pysselverktyg.

Hur får du ditt innehåll att sticka ut i sociala medier där det kryllar av filmer? Till att börja med måste du använda rätt verktyg för jobbet och kameran är en avgörande faktor när det gäller kvaliteten på dina filmer. Om du filmar med en smartphone skulle en uppgradering till en kamera, till exempel Canon EOS R50, vara ett stort steg framåt.

EOS R50 är utformad för innehållsskapande och gör att du kan uttrycka dig på nya sätt. Du kan producera 4K-film och ljud av högre kvalitet och använda RF- och RF-S-objektiv för att utforma innehållets utseende och känsla. Och du kan använda en rad professionella filmfunktioner, som Canons banbrytande Dual Pixel CMOS AF, ett särskilt vloggningsläge och smidig smartphoneanslutning.

Sedan får din kreativitet och teknik sköta resten. Fyra innehållsskapare i sociala medier med många följare ger sina filmtips som hjälp på vägen. Matinfluencern Martyn Odell och formgivaren Zeena Shah från Storbritannien, mode och skönhetsinfluencern Fatou N'Diaye från Frankrike och tränings- och kostinfluencern Elena Bulkowski från Tyskland. Alla är ledande inom sin genre i sociala medier. Här är deras fem tips på hur du kan förbättra ditt filminnehåll.

1. Spela in film med bästa möjliga kvalitet

En Canon EOS R50 på ett stativ filmar innehållsskaparen Elena Bulkowski i en orange tröja som utför en yogaposition på ett fält.

Canon EOS R50 har samma Dual Pixel CMOS AF II-autofokus som professionella EOS R-systemkameror, som EOS R6 Mark II. ”Den hjälper mig att nå en ny nivå”, säger Elena. ”Det är viktigt att innehållet du skapar är av bra kvalitet, att bilden är skarp och att ingenting är suddigt, att färgerna är klara och vackra.”

Fatou N'Diaye, influencer i sociala medier, bär en fluffig brun jacka och håller i ett paraply medan hon står på en väg bredvid upplysta skyltfönster.

Bildsensorn på 24,2 MP hos EOS R50 fångar otroliga detaljer, även vid inspelning i svagt ljus. Tagen med en Canon EOS R50 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 45 mm, 1/40 sek, f/6,3 och ISO 3200.

”Det finns så mycket konkurrens när det gäller att skapa innehåll”, säger Zeena. ”Bildkvaliteten är avgörande. Jag vill visa alla exakt vad jag ser i verkligheten och inspirera dem med den levande färgen, vattenvirveln och bläckdroppen.”

Kameror som Canon EOS R50 har större sensorer än kamerorna i smartphones, vilket ger mycket tydligare resultat, särskilt i svagt ljus. EOS R50 har även Canons snabba autofokusering och deras årtionden av forskning inom färgvetenskap har resulterat i skarpa bilder och naturliga, vackra toner. Den vinklingsbara touchskärmen gör det möjligt att filma från kreativa vinklar och att se dig själv medan du vloggar, samtidigt som den ger dig fördelarna med en större sensor. ”Den är så användbar”, fortsätter Zeena. ”Du kan vrida den i vilken riktning du vill. Det är väldigt praktiskt när du filmar dina skapelser på bord eller lektioner ovanifrån.”

Med Canon EOS R50 kan du dessutom använda Canons RF- och RF-S-objektiv för att skräddarsy utseendet och känslan i ditt innehåll. ”Med hjälp av EOS R50 och RF-objektiven kan du vara kreativ och producera ett underbart, kort skärpedjup”, säger Martyn.

2. Var medveten om när det passar att filma vertikalt

En Canon EOS R50, placerad på ett stativ för vertikal inspelning, som filmar matinfluencern Martyn Odell i ett kök.

Canon EOS R50 har en vinklingsbar touchskärm som möjliggör filmande från alla vinklar och du kan visa materialet med imponerande detaljrikedom innan du delar det online. EOS R50 har även ett filmläge för demonstrationer i närbild som anpassar fokusinställningarna när du växlar mellan att filma produkten och presentatören.

Ett av de viktigaste besluten att fatta när du skapar film är om du ska filma vertikalt eller horisontellt. Du måste få till det rätt och det beror på vilken app dina filmer ska synas i.

Plattformar som TikTok fungerar endast i vertikal orientering, vilket innebär att du bör filma vertikalt. Annars måste horisontella filmer minskas för att passa bredden på telefonens skärm, eller beskäras vid sidorna, och då förlorar du en del av bilden.

Korta klipp till YouTube fungerar också bäst i vertikal orientering. Men om du spelar in vanligt innehåll avsett för YouTube eller Twitch bör du oftast filma horisontellt för att matcha orienteringen på människors datorskärmar och telefoner i helskärmsläge, så att innehållet ser professionellt ut.

Canon EOS R50 kan automatiskt identifiera om du filmar vertikalt eller horisontellt och spelar in i det formatet. ”En av de fantastiska funktionerna hos EOS R50 är att den känner av kamerans orientering”, förklarar Martyn. ”Kameran vet när jag filmar vertikalt, så när jag importerar filmerna till min telefon kan jag publicera dem direkt i mina sociala medier.”

Om du spelar in en film avsedd för flera plattformar kan du även visa bildmarkörer för det valda bildförhållandet på skärmen under inspelningen, så att du kan komponera filmen på rätt sätt. Hela bilden är fortfarande synlig, men stödlinjerna visar var den kommer att beskäras så att du kan se till att det nödvändiga finns med i filmen, både horisontellt och vertikalt.

3. Övergångar är viktiga, men håll dem enkla

Canon EOS R50 – slow motion

Alla filmskapare behöver veta hur man övergår från en tagning till en annan – och det är viktigt att få till dessa övergångar. Det bästa är att hålla dem konsekventa och diskreta. Övergångar bör ha ett syfte men ändå smälta in i dina filmer.

Välj bara ett par stycken som du använder till en början. Börja med grunderna, till exempel en hård övergång, där ett klipp övergår till ett annat utan några effekter, eller en övergång där du zoomar in och ut. Det kanske låter enkelt, men diskreta övergångar kan se otroligt professionella ut.

Snurrande övergångar, som roterar en film till följande klipp via en snabb 180-graders rotation, eller att experimentera med svepande händer och fingerknäppningar, är också perfekta för roliga och snabba filmer till sociala medier.

Du kan sedan förfina dina grundläggande övergångar, till exempel i form av ett J-klipp, där ljudet från nästa klipp börjar innan bilden klipps in.

Om du vill dela upp sekvenser lägger du till alternativa filmer med ljud över. Canon EOS R50 kan spela in med 120 b/s, vilket är perfekt för att skapa vackra alternativa filmer i slow motion, för att ge den färdiga redigeringen en professionell känsla. ”Slow motion-funktionen hos EOS R50 gör att jag kan lägga till ett dynamiskt element i mitt innehåll”, säger Martyn. ”Allt från bubblande olja till att hälla upp dryck eller att hacka i slow motion.”

4. Publicera regelbundet

Händer håller i en Canon EOS R50 medan filer överförs från kameran till en telefon på bordet bredvid.

Det kan kännas svårt att publicera inlägg regelbundet när du filmar i 4K, men med hjälp av appen Canon Camera Connect och möjligheten att överföra filer automatiskt från kameran till telefonen är det enkelt att överföra materialet direkt till sociala medier.

Dina följare vill se ditt liv och vad du gör, så det är viktigt att publicera ofta för att de inte ska tappa intresset. Att publicera regelbundet är dessutom det som algoritmerna för sociala medier förespråkar, vilket innebär att det blir mer troligt att du blir uppmärksammad.

Sträva efter att publicera i TikTok upp till fyra gånger om dagen och minst en gång i veckan på YouTube. Det här antalet publiceringar kan vara en utmaning, så Fatou råder dig att agera när inspirationen slår till. ”Jag gillar att dela med mig av saker kring aktuella frågor, det jag blir arg över och det jag gillar”, säger hon.

Elena håller med: ”Jag försöker göra mitt innehåll spontant och anpassa det efter situationen”, säger hon. ”Jag är väldigt flexibel och kan dela med mig av hela mitt liv.”

”Anledningen till att mina följare har blivit så många är att jag lägger ner så mycket tid på det”, tillägger Martyn. ”Jag ägnar timmar varje dag åt att svara på kommentarer, skicka röstanteckningar och videomeddelanden. För att bygga upp ett högt följarantal måste du lägga ner energi på det. Du kan inte förvänta dig att människor bara ska följa dig.”

Även om du bör publicera inlägg regelbundet är det viktigt att du inte publicerar vad som helst – innehållet bör fortfarande vara av hög kvalitet. ”Det du delar bör återspegla vem du är, eftersom de personer som följer dig är vana vid att se dig – de känner dig”, säger Fatou.

5. Skapa dina egna trender

Fatou N'Diaye är influencer i sociala medier. Hon har på sig en fluffig brun jacka och glasögon och hon bär på en Canon EOS R50 medan hon går förbi pastellfärgade hus.

”Vi kan inspireras av människor, men det är skillnad mellan inspiration och kopiering”, säger Fatou. ”När du kopierar människor kopierar du något som inte är du. Dina följare vet inte vem du egentligen är, för en dag är du en person och imorgon är du en annan. Du följer trender istället för att skapa dina egna.”

”När jag får frågan om vilket råd jag skulle ge nya innehållsskapare säger jag att det handlar om att vara sig själv”, säger Fatou. ”Bara för att någon annan tog en bild och blev framgångsrik betyder det inte att du kommer att uppleva samma effekt. Du måste ha din egen identitet, ha något att prata om, men vara dig själv. Folk kommer att gilla dig eftersom du skiljer dig från alla andra.”

Zeena håller med: ”Var dig själv, var unik”, säger hon. ”Jag har så många idéer och många projekt som jag vill dela med mig av. Det kommer alltid att finnas en ny idé som ingen annan gör.”

”Innehållsskapare bör göra det de gillar att göra”, berättar Elena. ”Om du inte gillar sport ska du inte bli en träningsinfluencer, för folk kan se rakt genom dig. Var den du är och ha kul – då kommer du att motivera människor.”

Utrustningen som innehållsskaparna använder för sina filmer till sociala medier

En hand håller i Canons stativgrepp HG-100TBR som är fäst på en Canon EOS R50 med Canons stereomikrofon DM-E100.

Canons stativgrepp HG-100TBR är ett perfekt verktyg för att skapa innehåll, säger Martyn. ”Jag är en kock som kladdar mycket, så det är jättebra att jag inte behöver oroa mig över att röra vid kameran och kladda ner den. Det passar även mycket bra för vloggande. Det fungerar som en förlängning av armen, så att du kan fånga bredare vinklar när du är ute och rör på dig.”

Canon EOS R50
En lätt systemkamera som kan tas med överallt och som möjliggör spontan kreativitet. Canon EOS R50 har en sensor på 24,2 MP som kan filma i 4K 30p och Full HD med 120 b/s. Den har en mängd olika kreativa förinställningar för att skräddarsy utseendet och känslan i ditt material, direkt från kameran. Du kan se några alternativ i vår guide till de bästa Canon-kamerorna för vloggande.

Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Påbörja din resa med EOS R-systemkameror med APS-C och ett objektiv som tillgodoser alla dina filmbehov. Objektivet Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM är lätt, kompakt och har en optisk bildstabilisator med 4 steg som ger stabil film utan stativ, plus ett användbart zoomintervall på 18–45 mm för fantastiska resultat varje dag.

Canons stereomikrofon DM-E100
Låt inte klanglöst ljud förstöra din känsla. Canons stereomikrofon DM-E100 är perfekt för att förbättra ljudet. Den är liten och lätt, vilket passar Canon EOS R50, och den drivs av kamerans batteri. Den fångar enkelriktat stereoljud, vilket gör den perfekt för vloggande mot kameran.

Canons stativgrepp HG-100TBR
Filma med självförtroende och utnyttja din kreativitet tack vare Canons stativgrepp HG-100TBR, som har fjärrkontroll, justerbart huvud och överlägsen ergonomi. Det är konstruerat för stabil inspelning.

Canon RF 16mm F2.8 STM
Canon EOS R50:s RF-fattning möjliggör användning med alla RF-objektiv. Anpassa valet av objektiv efter din kreativa stil allt eftersom du blir mer erfaren. RF 16mm F2.8 STM med vidvinkel är utformat för vloggare och passar perfekt för film i kameran, medan den snabba f/2,8-bländaren ger en jämn och mjuk bokeh, för en bioliknande effekt.

Canon RF 50mm F1.8 STM
Objektivet RF 50mm F1.8 STM är kompakt, lätt och har nästan helt tyst fokusering. Det är idealiskt i svagt ljus och perfekt för kreativt skärpedjup.


Så om du är en innehållsskapare som är redo att ta ditt arbete till nästa nivå kan du följa råden från våra fyra experter på sociala medier för att sticka ut från mängden.

Peter Wolinski

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • FILM

  Så här spelar du in matfilmer av hög kvalitet som ett proffs

  Jessie Bakes Cakes har fått fler än 100 000 följare med sina häpnadsväckande matfilmer. Här förklarar hon hur man bemästrar matfilmning.

 • VLOGGANDE

  Så blir du en vloggare

  Kom igång och skapa vloggar av hög kvalitet med våra vlogging-tips för nybörjare.

 • FILMTEKNIKER

  Skapa en videoberättelse

  10 tips som hjälper dig att skapa fängslande kortfilmer.

 • VLOGGANDE

  Canons bästa kameror och objektiv för vlogging

  Canon tillverkar en rad kameror och objektiv som passar perfekt för innehållsskapare. Den här guiden hjälper dig att hitta den perfekta matchningen.