ARTIKEL

Hållbarhet – det sitter i detaljerna

Att anpassa sig till nya arbetssätt är en otrolig möjlighet att utvärdera och justera vårt förhållningssätt till hållbarhet.

a man sitting on a bench working on laptop

Små vinster, stor påverkan

Att anpassa sig till nya arbetssätt är en otrolig möjlighet att utvärdera och justera vårt förhållningssätt till hållbarhet. Förändringarna behöver inte vara extrema. De kan omfatta flera små men effektiva åtgärder, som att återvinna och använda återanvändbara material, byta till mer hållbara tillverkningssätt och granska bästa praxis för transport eller förpackning. Små vinster inom flera områden kan ha stor påverkan.

Minska, återanvänd, återvinn

Hållbarhetsinitiativ börjar ofta med detaljerna – från att sortera papper, plast och kartong som används på kontoret till att minska användningen av engångsbestick. En av dessa detaljer måste vara beslut om utrustning och teknik. Anledningen är uppenbar: teknik som datorer, bärbara datorer och smartphones representerade bara 1 procent av världens koldioxidutsläpp år 2007. Idag har det redan tredubblats och på väg att överskrida 14 procent till år 2040.1 Även om tekniken är avgörande för den moderna verksamheten finns det fortfarande små, men ändå oerhört fördelaktiga, förändringar som organisationer kan göra för att ta sig an ett av de allvarligaste problemen för miljön.

Om du till exempel har en företagstelefon i tre år istället för två, eller en bärbar dator i sex år istället för fem, kan det påverka företagets materialanvändning. Om företag gör detta på nationell nivå minskar efterfrågan på nya enheter, vilket i sin tur minskar behovet av nya råvaror. När företag behöver nya produkter kan de välja återtillverkad eller renoverad utrustning.2 Det är inte bara bättre för miljön, utan företag kan i genomsnitt spara 30 till 50 procent av försäljningspriset jämfört med samma utrustning som tillverkas ny.3 Dessutom har kunderna bättre insyn i varumärken och produkter som är mindre skadliga för miljön och bidrar till den cirkulära ekonomin4 tack vare betygsprogram och utmärkelser.

Undvik att pendla

Grönare sätt att pendla till jobbet varje dag – eller inte pendla alls – kan också vara fördelaktiga. Den genomsnittliga gemensamma arbetsplatsen, till exempel ett gemensamt kontor närmare hemmet, kan bidra till att spara 118 ton koldioxid varje år.5 Innan pandemin hade ett fåtal företag introducerat mer flexibla arbetspolicyer som innebar att människor kunde arbeta hemifrån eller skapa en gemensam arbetsplats i en smidig miljö. Nu stödjer många företag en blandning av arbete på distans och på kontoret6, vilket minskar koldioxidutsläppen och förbättrar medarbetarnas välbefinnande.

Tekniken möjliggör allt detta. Med rätt lösningar och utskriftsfunktioner kan medarbetare smidigt växla mellan att arbeta på kontoret och på distans. Före 2020 hade videokonferenser till exempel redan blivit ett huvudsakligt inslag inom arbetsplatskommunikation, vilket sammanförde medarbetare över hela världen. Men under pandemin ökade användningen drastiskt för att underlätta dagliga möten som inte kunde genomföras på plats.

two work professionals working on laptops

Utnyttja fördelarna

Med så många möjligheter att uppnå hållbarhetsmål genom flera steg är det viktigt att komma ihåg varför de är så värdefulla under det kommande decenniet. En rapport som publicerades 2020 visade att 80 procent av européerna anser att stora företag och branscher inte gör tillräckligt för att bidra till miljön7, vilket kan innebära att företag som strävar efter att göra en positiv skillnad kan vinna kunder, medan de som inte gör det kan förlora dem.

Dessutom kan hållbarhetsåtgärder öka chanserna att locka till sig och behålla talanger. Cirka 26 procent av de anställda i Storbritannien sa att de skulle acceptera en lägre lön för att arbeta för en hållbar organisation, medan hälften av de tillfrågade sa att de skulle överväga att avvisa ett jobberbjudande från ett företag med skadliga tillvägagångssätt.8 Global forskning har även visat att millenniegenerationen och de yngre generationerna visar stor lojalitet mot arbetsgivare som delar deras vision om positiv social förändring.9

Hållbarhet för företag idag handlar mindre om ”om” och mer om ”hur”. Den goda nyheten är att företag kan ha en betydande påverkan genom att arbeta med detaljerna och göra små förändringar. Allt som krävs är det första steget framåt.

Bli inspirerad att göra små förändringar, med början bland dina skrivare. Hämta vår bildbok EQ80 – ett liv i bilder.

”Hållbarhet för företag idag handlar mindre om ’om’ och mer om ’hur’”

Andy Tomkins, hållbarhetsansvarig i EMEA, Canon Europe

BILDBOK

imageRUNNER ADVANCE EQ80: Ta hand om morgondagen idag

Läs mer om hur dina teknikval kan hjälpa dig att uppnå dina hållbarhetsmål.

Relaterade produkter och tjänster

Upptäck de återtillverkade multifunktionsskrivarna av hög kvalitet i vårt EQ80-sortiment.

Läs mer

Läs mer om hur du minskar din miljöpåverkan och uppnår dina mål för hållbar utveckling.

 • ARTIKEL

  Hållbar IT: Återtillverkad kontra renoverad

  Vad är skillnaden på renoverade multifunktionsskrivare?

 • ARTIKEL

  Vikten av hållbarhet och cirkulär ekonomi

  Se hur en sluten cirkel bidrar till att bekämpa klimatförändringarna.

 • ARTIKEL

  Cirkulär ekonomi, hållbarhet och affärsmöjligheter

  Ändra ditt tankesätt kring inköp för att spara pengar och hjälpa miljön.

 • ARTIKEL

  Tre skäl till att ditt företag bör bry sig om hållbarhet

  Vad är den cirkulära ekonomin och varför bör du bli en del av den?

 • ARTIKEL

  Fyra sätt att göra din organisation mer hållbar

  CSRD är på väg: Hållbara affärsmetoder är inte längre valfria.

 • BEHÖVER DU HJÄLP?

  Vill du ha mer information om hur du gör din organisation mer hållbar?