Bättre skärpa

Upplev en ny typ av autofokus

Vi har använt djupgående AI-teknik och tusentals bilder från verkligheten för att lära EOS R10 att känna igen människor, djur och fordon – och behålla skärpa och precisionsfokus när de rör sig inom bildramen.
Canon EOS R10 – fördel – bättre skärpa

MÄNNISKOR

Oavsett om du fotograferar porträtt, dokumenterar resor eller förevigar familjetillställningar som bröllop kan du hålla motiven i skarpt fokus med EOS R10. Kameran prioriterar först motivets ögon, och om de inte syns spårar den ansiktet istället. Om motivet du vill fota (till exempel en fotbollsspelare) vänder sig bort från kameran ett ögonblick fortsätter kameran att spåra huvudet och därefter kroppen.

DJUR

EOS R10 känner igen och spårar katter, hundar och fåglar, och den ser till att motiven blir skarpa även om de rör sig oförutsägbart. Den identifierar till och med familjens hund eller katt. För naturälskaren blir det fantastiskt att kunna fotografera fåglar som flyger – ett av de svåraste motiven att fånga inom naturfotografering.

Canon EOS R10 – djurigenkänning

FORDON

När du fotograferar motorsport spårar EOS R10 utan problem racerbilar och motorcyklar som rör sig fort. Kameran skiljer till och med på fordon med stängd eller öppen cockpit och fokuserar på förarens hjälm om den är synlig.

Du kan anpassa kontinuerlig AF genom att välja ett av fyra AF-fall.
 • Fall 1 – allmänt. Perfekt för de flesta motiv som rör på sig.
 • Fall 2 – ignorerar hinder och spårar motivet. Bra för sport och djurliv där föremål i förgrunden kan skymma motiven tillfälligt.
 • Fall 3 – reagerar fort. Rätt fall när du väntar på att ett motiv ska dyka upp i bild – till exempel en skateboardåkare som åker in i bildrutan.
 • Fall 4 – för motiv som fort ökar eller sänker hastigheten, till exempel en hund som springer mot kameran eller idrottare som springer på en löparbana.
 • Fall A – kameran väljer automatiskt det av ovan fall som lämpar sig bäst för motivet.
Du kan finjustera alla fall ytterligare genom att anpassa skärpeföljningskänsligheten och spårningen av acceleration/bromsning så att de passar motiven du fotograferar.

Känslig i svagt ljus

Om du befinner dig i svagt ljus kan EOS R10 fortfarande uppnå hög skärpa. Vår branschledande Dual Pixel CMOS AF II-teknik är snabb, exakt och känslig, till och med när det är så mörkt som -4EV1. Det är ungefär samma ljusstyrka som månsken.

Känsligheten är perfekt vid fester på kvällen med artificiell belysning eller när du tar bilder på tillställningar som äger rum inomhus, som bröllop. Natur- och sportälskare uppskattar att EOS R10 kan autofokusera med objektiv med liten maximal bländare (till exempel vårt RF 600 mm f/11 IS STM-objektiv som är lätt att bära med sig). Det går till och med att använda autofokus med en maximal bländare på bara f/22, vilket gör att du kan använda telekonverterare.

Canon EOS R10 – känslig i svagt ljus

Auto (25600)

Hundra procent täckning

Till skillnad från spegelreflexkameror täcker den spegellösa EOS R10 hundra procent av sökaren2 med mycket känsliga AF-zoner, vilket gör att du kan fokusera på motiv var de än befinner sig i bilden. Perfekt för porträtt som inte är centrerade och scener som förändras på ett oförutsägbart sätt. Fokuszonerna kan användas individuellt, i grupp eller tillsammans så att du kan arbeta selektivt eller genom att identifiera objekt var som helst i bilden.

Flytta den aktiva fokuspunkten eller området med hjälp av en intuitiv, lättanvänd joystickkontroll som hamnar precis under tummen när du håller upp kameran mot ögat. Du kan även flytta den aktiva AF-punkten genom att trycka och dra fingret eller tummen över kamerans touchskärm.

Fokusvariation

Vid fotografering på nära håll kan skärpedjupet vara mycket begränsat, så EOS R10:s funktion för fokusvariation är en stor tillgång vid makrofotografering. Ett enda tryck på avtryckaren utlöser serietagning med fokus som justeras automatiskt, från utgångsläget och vidare mot oändligheten.

Bildserien som skapas – där varje bild har aningen olika fokuspunkter – kan sammanfogas till en enda bild med hjälp av programvaran Digital Photo Professional och skapa perfekt skärpedjup i för- och bakgrunden. Dessutom gör EOS R10:s djupkompostering nu att processen kan ske i kameran, med skärpedjupbeskärning som gör att fotografer kan ange var fokus börjar avta.

Canon EOS R10 – fokusvariation

Fokusvariation

 1. Vid fotografering av stillbilder, med ett f/1.2-objektiv, Central AF-punkt, One-Shot AF, vid 23 °C/73 °F, ISO100. Gäller ej för RF-objektiv med Defocus Smoothing-beläggning.
 2. Gäller när motivramen visas under spårning och ett kompatibelt objektiv är anslutet till kameran när hela AF-intervallet är aktivt eller om motivet upptäcks i ett annat områdesläge. Mer information om vilka objektiv som stöds finns i [Kompletterande information] för [EOS R7/EOS R10] på ”cam.start.canon”.

Relaterade artiklar

 • FÖRDEL

  Fånga blixtsnabba ögonblick

  Livet bara flyger förbi, så du behöver en kamera som är snabb nog att fånga de unika ögonblicken

 • FÖRDEL

  Det är din berättelse, så berätta den på ditt sätt

  Spela in otroliga videor med samma kamera som du använder för att ta fantastiska foton. EOS R10 har hög kapacitet som ger dig som innehållsskapare möjlighet att berätta din historia med både stillbilder och rörliga bilder.

 • FÖRDEL

  Se motivet. Ta bilden.

  Oavsett om du precis tagit steget från att fota med din smartphone eller tidigare har använt en spegelreflexkamera kommer du snabbt igång med Canon EOS R10 och kan ta fotograferingen till nya kreativa höjder.

 • FÖRDEL

  En kamera med många anslutningsmöjligheter

  EOS-kvalitet med en smartphones bekvämlighet – en perfekt kombination för alla som gillar att fotografera innehåll för sociala medier, redigera på resande fot eller fjärrstyra kameran. Oavsett om du är bloggare, influencer eller bara vill dela bilder med vänner och familj har det aldrig varit enklare att skapa online.

 • NYHETSBREV

  Bli inspirerad, registrera dig nu

  Missa aldrig nya erbjudanden från Canon, tips och handledning, nyheter och inbjudningar till lokala evenemang.