Autofokus

Autofokus som överträffar förväntningarna

En av de svåraste utmaningarna inom fotografering är att få knivskarp skärpa på snabbrörliga motiv. Tack vare deep-learning AI och Dual Pixel CMOS AF II i EOS R7 uppnår du detta enkelt – både på fotografier och i videor.
Canon EOS R7 – fördel – autofokus som överträffar förväntningarna

Spåra motiv som rör sig snabbt, var de än befinner sig inom bildramen

EOS R7 omfattas av deep-learning AI som baserats på och programmerats med tusentals verkliga fotografier. På så sätt känner kameran igen och kan spåra motiven i 100 procent av bildrutan.1

Kameran fokuserar direkt på ögonen, om de är synliga, när du tar bilder på människor. Om de inte är synliga (om personen t.ex. bär solglasögon, använder hjälm eller vänder bort ansiktet) fokuserar EOS R7 på huvudet och sedan på kroppen. Det betyder att personen spåras kontinuerligt även om de vänder sig från kameran eller om ansiktet är dolt av en mask. Till och med motiv som är upp och ned samt idrottare som bär hjälm identifieras och hamnar i skarpt fokus.

Canon EOS R7 – fördel – autofokus
Canon EOS R7 – fördel – autofokus
Canon EOS R7 – autofokus

En av de största utmaningarna för naturfotografer är att fånga flygande fåglar. EOS R7 identifierar fåglarna och spårar dem perfekt när de flyger över landskapet och med upp till 15 b/s med den mekaniska slutaren eller 30 b/s med den elektroniska fångar du alla subtila rörelser.2 Kameraalgoritmen identifierar även katter och hundar.

EOS R7 är ett även ett bra val för motorsportfotografer eftersom den kan spåra fordon som motorcyklar och bilar. Kameran kan till och med skilja mellan fordon med stängd och öppen cockpit, och fokusera på förarens hjälm när den är synlig.

Det går att ställa in den initiala AF-startpunkten eller -zonen så att du vet var du ska starta och hur kameran följer från denna punkt.

Finjustera ett perfekt autofokus för ditt motiv

Du kan ställa in EOS R7 att prioritera en typ av motiv över en annan, och även hur snabbt det går att växla mellan de olika motiven i bilden. Det är bra för till exempel idrottsfotografering.

Vad som krävs för att fånga motivet på bästa sätt varierar, och vi har därför utrustat EOS R7 med funktioner för fyra olika förinställningar för fokusering.

Fall 1:
Allmänt. Passar de flesta rörliga motiv.

Fall 2:
Ignorerar hinder och spårar motivet. Bra för sport och djurliv där föremål i förgrunden kan skymma motiven tillfälligt.

Fall 3:
Snabb svarstid. Bra när du väntar på att ett motiv ska dyka upp i bild – till exempel en mountainbike-cyklist som åker in i bildrutan.

Fall 4:
Motiv som accelererar eller saktar ned snabbt, till exempel en motorcykel som åker runt ett hörn.

Fall A [AUTO]:
Kameran väljer automatiskt det av ovanstående fall som lämpar sig bäst för motivet.

Fokus i hela bildramen

651 fokuszoner är utspridda inom bildramen. Använd dem tillsammans för att spåra snabbrörliga motiv och enskilt eller uppdelat i grupper när du vill fånga något specifikt. Använd autofokusfunktionen med flexibla zoner i EOS R7 för att anpassa storleken och placeringen av autofokusområdet precis som du vill.

Enpunkts-AF
Få full fokuskontroll med en enda AF-punkt. Perfekt för makrofotografering.

Spot-AF
Fokus på ännu mindre område än enpunkts-AF för oslagbar selektiv kontroll.

Expandera autofokusområdet (ovanifrån, underifrån, från höger eller vänster)
En enskild AF-punkt väljs men kameran nyttjar även fokuspunkter ovanför, underifrån och från sidorna – passar bra när du behöver vara selektiv men ska fånga ett rörligt motiv.

Expandera autofokusområdet (runt omkring)
Liknar ovanstående alternativ men har fler fokuseringspunkter för att ge dig ännu mer precision vid fotografering av rörliga motiv.

Autofokus med flexibla zoner
Gruppera enskilda autofokuspunkter i en zon som går att flytta runt inom bildramen. Kameran väljer endast autofokuspunkter från den här zonen och spårar rörligt motiv inom zonen. Detta är lämpligt i stunder näe du behöver koncentrera dig på motiv i en viss del av bildramen.

Canon EOS R7 – flexibel zon-AF

Autofokus i hela området
Här används samtliga av EOS R7-kamerans 651 fokuseringspunkter på samma gång för att hitta och spåra motiven var i bildramen de än befinner sig.

EOS R7 hittar fokus även när det är mörkt och anpassar sig vid svaga ljusförhållanden som t.ex. -5EV3. Tack vare kamerans avkänning fungerar autofokusfunktionen även med mycket små maximala bländaröppningar t.ex. f/22. Det går även att använda autofokusfunktionen vid fotografering med ultrateleobjektiv och telekonverter.

Canon EOS R7 – autofokus i hela området

Anpassningsbar, styrbar och bekväm.

Tummen lägger sig naturligt på AF-styrenheten med fyra alternativ när du plockar upp din EOS R7-kamera, så att du kan flytta den aktiva fokuseringspunkten eller -området inom bildramen. Den har ett anpassningsbart styrhjul, så du slipper leta efter andra funktioner.

Canon EOS R7 – anpassningsbara kontroller

Du kan även flytta den aktiva fokuseringspunkten medan du håller i kameran för att fota genom att trycka och dra på touchskärmen på samma sätt som med styrplattan på en bärbar dator.

Om du gillar att fokusera med hjälp av den bakre knappen kan du välja att starta autofokus genom att klicka på AF-ON-knappen bak på kameran i stället för att trycka ned slutarutlösningen halvvägs. Det går även att använda AF-ON-knappen för att starta och stoppa spårning samt ändra AF-riktningslägen.

Knivskarpt fokus, precis där du behöver det

Skärpedjupet är kort när du fotar på nära håll, vilket gör fokusvariationsfunktionen i EOS R7 mycket praktisk för dig som är makrofotograf. Ett enda tryck på avtryckaren utlöser serietagning med fokus som justeras automatiskt, från utgångsläget och vidare mot oändligheten.

Bildserien som skapas – där varje bild har aningen olika fokuspunkter – kan sammanfogas till en enda bild med hjälp av programvaran Digital Photo Professional och skapa perfekt skärpedjup i för- och bakgrunden. Dessutom gör EOS R7:s djupkomponering nu att processen kan ske i kameran, med skärpedjupbeskärning som gör att fotografer kan ange var fokus börjar avta.

Dual Pixel RAW
Varje pixel i EOS R7-sensorn på 32,5 megapixlar är uppdelad i två fotodioder, som var och en ser en något annorlunda bild av världen – på samma sätt som dina ögon. Den här lilla skillnaden – även kallad parallax – är vad som att kameran kan autofokusera så pass snabbt och exakt.

Normalt när du tar ett foto kommer signalerna från båda fotoplatserna att tillsammans skapa den slutliga bilden. Vid användning av Dual Pixel RAW-läge sparas dock signalerna från fotoplatserna separat som två bilder i samma RAW-fil.

Vid redigering av dessa Dual Pixel RAW-filer i Canon DPP-programvaran går det sedan att ändra vissa parametrar för att finjustera slutresultatet.

Mikrojustering av bild
Om bilden inte är tillräckligt skarp i ett visst område går det att justera den för att uppnå önskad skärpa, tack vare bildfilens djupinformation.

Bokeh-växling
Med Dual Pixel RAW är det möjligt att justera positionen för oskarpa områden, eller bokeh, för att förbättra kompositionen, till exempel genom att flytta ett oskarpt objekt i förgrunden som skymmer motivet.

Minskning av spökbilder
Ljus som lyser direkt in i objektivet kan orsaka inre reflektioner, även kallat ”spökbilder”. Detta kan styras med Dual Pixel RAW och minimeras genom noggrann justering.

 1. Gäller när motivramen visas under spårning och ett kompatibelt objektiv är anslutet till kameran när hela AF-intervallet är aktivt eller om motivet upptäcks i ett annat områdesläge. Mer information om vilka objektiv som stöds finns i [Kompletterande information] för [EOS R7] på ”https://cam.start.canon/”.
 2. Serietagningshastigheten kan variera beroende på förhållanden. Mer information finns i tekniska data.
 3. Vid fotografering av stillbilder, med ett f/1.2-objektiv, Central AF-punkt, One-Shot AF, vid 23 °C/73 °F, ISO100. Gäller ej för RF-objektiv med Defocus Smoothing-beläggning.

Relaterade artiklar

 • FÖRDEL

  Hastighet och prestanda

  Det perfekta fotoögonblicket varar ibland bara i några bråkdelar av en sekund. Därför har vi gjort EOS R7-modellen otroligt snabb.

 • FÖRDEL

  Bildkvalitet

  Oavsett om du tar stillbilder eller filmar får du fantastiska resultat med EOS R7, som har en CMOS-sensor på 32,5 megapixlar och en DIGIC X-bildprocessor.

 • FÖRDEL

  Övergången till en spegellös modell

  Funderar du på att uppgradera din Canon-spegelreflexkamera? EOS R7 är full av ny teknik men passar dig som tidigare använt en spegelreflexkamera, med intuitiva kontroller och välbekanta funktioner.

 • FÖRDEL

  Bildstabilisering på ny nivå

  Tänk om du kunde ta bilder med lång exponeringstid utan stativ utan att bilden blir suddig.

 • FÖRDEL

  Dela med dig

  EOS R7 är en anslutningsbar kamera som du kan använda med din smartphone, surfplatta eller dator via Canon Camera Connect-appen.

 • NYHETSBREV

  Bli inspirerad, registrera dig nu

  Missa aldrig nya erbjudanden från Canon, tips och handledning, nyheter och inbjudningar till lokala evenemang.