NATURFOTOGRAFERING

Livet efter att ha vunnit priset Young Wildlife Photographer of the Year

Fotograferar du bara för skojs skull eller vill du göra fotograferingen till din karriär? Marc Albiac och Michel d'Oultremont avslöjar hemligheterna bakom sina framgångar genom att arbeta sig upp från unga hobbyfotografer till Canon-ambassadörer.
En leopard som vilar i skuggan.

När Marc Albiac var en tonåring som utforskade fotograferingens hantverk, kunde han och hans pappa tillbringa timmar på en webbplats där ledande spanska naturfotografer gick igenom tekniken bakom bilderna. Han minns Mario Cea som förklarar hur han skapade en dubbelexponering av en månbelyst uggla i bara en bild. Snabbspola några år framåt och Marc var på en stor fotomässa och visade upp sitt arbete tillsammans med Mario. Marc är nu en Canon-ambassadör, med utmärkelser till sitt namn, bland annat en prestigefylld Young Wildlife Photographer of the Year-utmärkelse han fick vid 14 års ålder.

Här berättar han och den andra ambassadören Michel d'Oultremont, som bor och arbetar i Belgien, och har vunnit Wildlife Photographer of the Year Rising Star Portfolio Award två gånger, hur den här tävlingen startade deras karriärer, samt om råd för unga naturfotografer som vill följa i deras fotspår.

Ett porträtt av Canon-ambassadören Marc Albiac som bär en kamera med ett stort teleobjektiv.

Canon-ambassadören Marc Albiac använder ofta objektivextendrar för att ta närbilder av naturen, vilket gör att han kan fånga detaljer på längre avstånd utan att skrämma sina motiv.

Ett porträtt av Canon-ambassadören Michel d'Oultremont som står i snön.

"Det viktigaste är att ha respekt för de vilda djur som du fotograferar. Det är viktigt. Att leva i kontakt med vilda djur är fantastiskt, men du måste respektera dem", säger Canon-ambassadören Michel d'Oultremont.

Vad kom först – kärleken till naturen eller kärleken till fotografering?

Marc Albiac: Innan jag ens kunde gå brukade mina föräldrar ta med mig till bergen. Min pappa gillade att fotografera landskap och djur där. När jag var sju år gammal uppgraderade han sin fotoutrustning och jag ärvde kameran, en Canon EOS 30D (nu efterföljd av Canon EOS 90D). Min kärlek till djur kom först. Kameran var ett verktyg som jag kunde använda för att ta med mig djurlivet hem.

Michel d'Oultremont: Definitivt kärleken till naturen. Jag började med fågelskådning ganska intensivt i tre år. Fotografering är bara det medium som gör att jag kan föreviga mina möten med naturen. Det kunde ha blivit skulptur eller målning, men jag har inte den talangen. Mina första bilder skapades i ett träsk. Jag låg i leran och väntade på vattenfåglar. Det var triviala bilder, men det var fantastiskt att ta med de där ögonblicken hem. Träsket låg mindre än en mile från mitt hus, så det var verkligen praktiskt. Jag började med en Canon EOS 400D (nu efterföljd av Canon EOS 850D) och ett 20 år gammalt EF 300mm f/4L USM-objektiv (nu efterföljt av Canon EF 300mm f/4L IS USM).

En bönsyrsa som sitter på sidan av en taggig växtstam.

Canon-ambassadören Marc Albiac var bara 14 när han tog den här bilden av en svårfångad bönsyrsa (Empusa pennata). Den vann Young Wildlife Photographer of the Year i kategorin 11–14 åt honom. Mark fotograferade bönsyrsan – som kan kamouflera sig själv – mot bakgrund av ett vitt papper så att dess anmärkningsvärda form verkligen syns. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III (nu efterföljd av Canon EOS 5D Mark IV) med ett Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-objektiv inställt på 1/100 sek, f/18 och ISO 320. © Marc Albiac

Två kronhjortar som stångas ses genom oskarpa lövverk på natten.

Canon-ambassadören Michel d'Oultremont väntade i fyra år på att ta den här bilden av en hjortkamp i belgiska Ardennerna. "Varje år gick jag till samma plats och hoppades få uppleva det här otroliga ögonblicket", säger han. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM-objektiv och Canon Extender EF 2x III inställt på 800 mm, 1/400 sek, f/8 och ISO 400. © Michel d'Oultremont

Ni fick båda erkännande tidigt med era utmärkelser för Young Wildlife Photographer of the Year. Vad tror ni att ni gjorde som ledde till den framgången?

Michel: I alla tävlingar behöver du tur. Turen att bli utvald, men även för att vinna ett pris. Jag har haft turen att vinna den här utmärkelsen två gånger. Det är en ära och det är roligt att se att min syn på naturen tilltalar juryn och allmänheten.

Marc: Jag har aldrig tagit bilder för att vinna en tävling, jag gjorde det för att jag ville. Jag tror att det är hemligheten. Jag tog min vinnande bild i min mormors trädgård. Var du än kan du tillbringa så mycket tid som möjligt är den plats där du tar de bästa bilderna. När du arbetar nära hemmet behöver du inte känna att du måste sätta dig på flyget om några dagar. Om du inte får en bild som du är nöjd med en dag kan du bara gå tillbaka nästa dag.

Hur var det att vinna – det måste ha varit spännande men även lite överväldigande?

Marc: Jag är ganska blyg, även nu när jag är 22 och jag var 15 då, så jag var nervös. Men det var en dröm som blev sann. De skickade ett e-postmeddelande till mig med information om att jag hade vunnit på våren och ceremonin var inte förrän till hösten, så under sex månader kunde jag inte berätta för någon.

Naturligtvis har jag varit med i andra tävlingar där jag inte fått några utmärkelser. En av de bästa sakerna med fotografering är dess subjektivitet. Samma foto kan gillas av vissa personer och inte gillas av andra – tävlingar är likadana. Juryn måste gilla ditt foto mer än de andras, men det betyder inte att fotot är bättre eller sämre än andras.

Precis som naturfotografering kräver fototävlingar uthållighet. Vid naturfotografering är det mycket viktigt att vara ihärdig eftersom de flesta djur inte dyker upp och du kommer hem utan några bilder. Men om du är tålmodig och försöker få till det foto du vill ha, får du fler chanser att få bilden än om du är hemma.

Michel: Jag blev verkligen förvånad. När jag var ung fotograf brukade jag se på vinnarna av Wildlife Photographer of the Year med beundran. Det är mycket tillfredsställande och smickrande att kunna säga att mina bilder har röstats fram bland världens bästa.

Uthållighet är nyckeln, du måste fortsätta att försöka. Jag är en optimistisk person och ganska envis, så om jag inte ser ett djur i det vackra ljus jag är ute efter börjar jag om i hopp om att få det möte jag drömmer om. Det fanns en bild som jag hade skickat ut i tre år till många tävlingar och det hade aldrig blivit utvalt ut förrän 2014 – det var en bild jag verkligen gillade och jag trodde att den hade potential.

En vildkatt, som tittar direkt in i kameran, går genom ett snöigt landskap.

Michel låg i snön och väntade tills det perfekta ögonblicket uppstod för att fånga den här fantastiska bilden av en vildkatt i de belgiska Ardennerna. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon EF 600mm f-4L IS II USM-objektiv inställt på 1/250 sek, f/4,5 och ISO 800. © Michel d'Oultremont

En ung iberisk björn i gulgrönt barrträdsliknande bladverk.

Marc befann sig i bergen med sin farbror och kusin sommaren 2020 när han upptäckte den här vilda iberiska björnen. "Jag väntade på berget för att försöka se iberiska vargar och den här unga björnen närmade sig. Jag gillar vad den representerar, total frihet", säger han. Tagen med en Canon EOS-1D X Mark II (nu efterföljd av Canon EOS-1D X Mark III) med ett Canon EF 500mm f/4L IS III USM-objektiv och Canon Extender EF 2x III inställt på 1 000 mm, 1/320 sek., f/9 och ISO 1600. © Marc Albiac

Hur startade karriären inom naturfotografering?

Marc: Det var genom att vinna den här utmärkelsen och Youth-kategorin i MontPhoto International Nature Photography-tävlingen 2011 som jag började arbeta med Canon Spanien, med workshops och föredrag på stora naturmässor tillsammans med fotografer som Mario Cea. Jag ser fortfarande inte mig själv som professionell fotograf, även om jag är det. Jag studerar för närvarande för en universitetsexamen inom biologi, vilket är något jag har velat göra sedan jag var fem år gammal.

Michel: Tack vare min första vinst 2014 kunde jag delta tillsammans med Contrat Agency och David Hayes i The Wait – en kort, 10 minuter lång dokumentärfilm om mitt arbete som visades mycket efteråt. Tävlingen bidrog även till att göra mig känd för allmänheten. Under 2015 bestämde jag mig för att ge professionell naturfotografering en chans. Det var precis efter mina fotostudier – jag försökte studera biologi vid universitetet, men jag gav upp snabbt, eftersom jag föredrar att vara ute på fältet och fotografering gav mig den lyxen. Jag gav mig själv tre år för att se om det var möjligt. Det har gått sex år nu.

Känner ni att ni har utvecklat en egen stil inom naturfotografering?

Michel: Jag fotograferar en hel del på känsla, utan att oroa mig för vad som fungerar och vad som inte fungerar. Jag skapar inte mina fotoplatser och jag tar saker som de kommer. Att träffa på vilda djur ger mig möjligheten att fånga mina känslor när jag står ansikte mot ansikte med ett vilt djur.

Marc: Jag ser fortfarande inte någon genomgående stil i mina bilder. För varje djur försöker jag göra olika bildstilar, några mer dokumentära och några lite mer konstnärliga, några i svartvitt, några i färg, några i närbild, några som visar dess miljö. Jag är mest intresserad av att fotografera ryggradsdjur: däggdjur, fåglar, reptiler, amfibier. Du måste känna till dem, deras vanor och var de finns.

Närbild av en röd räv som stirrar rakt in i kameran. Djurets nos är i fokus, medan resten av hans drag är något oskarpa.

Michel har ibland ett minimalistiskt synsätt på kompositionen med sina foton, som drar blicken till motivens naturliga skönhet. "I Japan kom en nyfiken röd räv fram till mig. Jag bestämde mig för att fokusera på hans nos", säger han om den här härliga bilden. Tagen med en Canon EOS 5D Mark IV med ett Canon EF 600mm f-4L IS II USM-objektiv inställt på 1/2 500 sek, f/4 och ISO 2500. © Michel d'Oultremont

En genett som hoppar från klippa till klippa på natten, där stjärnorna i bakgrunden fångas med en dubbelexponering.

Den här bilden, som Marc var finalist med i kategorin 15–17 i 2015 års Young Wildlife Photographer of the Year Awards, är en dubbelexponering i kameran. "En för genetten som hoppar, upplyst med blixtar och den andra för stjärnorna i bakgrunden", förklarar han. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 17-40mm f/4L USM-objektiv inställt på 40 mm, 15 sek, f/4 och ISO 1600. © Marc Albiac

Håller ni fortfarande på att lära er och gjorde ni några misstag när ni började?

Marc: Ja. Det finns misstag som jag fortfarande gör. Om det till exempel finns ett djur jag verkligen vill fotografera blir jag nervös och försöker komma lite närmare. Det innebär ibland att det springer iväg och jag missar fotot.

Michel: Jag skulle säga att vänta på djur. Det krävs mycket kunskap om naturlivet och mycket tålamod för att observera dem utan att störa dem. Men det lärde jag mig i mycket ung ålder. Jag är extremt tålmodig på alla områden, vilket innebär att jag inte blir frustrerad så lätt och alltid kan vara optimistisk.

En vildsvinsfamilj som korsar en stor, upplyst väg på natten och som verkar använda det markerade övergångsstället.

Den här nattbilden av ett vildsvin med sina kultingar som korsar vägen gav Marc en plats som finalist i kategorin 15–17 i 2017 års Young Wildlife Photographer of the Year Awards. Vildsvin är vanliga i Barcelona, där de kan orsaka problem för de lokala ekosystemen och ofta är inblandade i vägkollisioner. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM-objektiv inställt på 1/25 sek, f/2,8 och ISO 6400. © Marc Albiac

En liten fågel med orange, vita och svarta fjädrar sittande på ett vasstrå som böjs kraftigt under dess vikt, i ett dimmigt landskap.

Michel använde en svävande gömma för att ta den här bilden av en skäggmes som håller sig fast på ett vasstrå i ett omgivande träsk. Tagen med en Canon EOS 5D Mark III med ett Canon EF 500mm f/4L IS USM-objektiv (nu efterföljt av Canon EF 500mm f/4L IS II USM) inställt på 1/2 000 sek, f/4,5 och ISO 800. © Michel d'Oultremont

Vilka är de utmaningar som unga naturfotografer ställs inför när de försöker få ett genombrott?

Michel: Unga fotografer vill snabbt få otaliga gilla-markeringar på sina bilder på sociala medier. För mig måste det här brytas eftersom det är genom att vilja ha mer och mer som det slutar med att du gör något ute på fältet som stör djuren.

Marc: Den svåraste delen är att hitta någon som tar dig med ut på fältet. Jag hade tur eftersom mina föräldrar var intresserade av berg och djur, men jag har vänner som inte har den möjligheten. Om du bor i en storstad som Barcelona är det svårare att se många olika djur.

Vilka råd skulle ni ge amatörfotografer som vill följa i era fotspår?

Michel: Lär dig, läs och förstå djur innan du fotograferar dem. Det här är mycket viktigt. Djuren och miljön måste vara lugna och inte störas. Att skrämma bort ett djur för en bild gör fotot fult.

Marc: Fotografera vad du vill, på det sätt du vill. Om du vill fotografera i svartvitt, gör det. Om du gillar att fotografera med teleobjektiv, gör det. Ta inte den typ av foto du tror att du ska ta, ta de foton du vill ta.


Skrivet av Rachel Segal Hamilton

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

  • NATURFOTOGRAFERING

    Tips för naturfotografering

    Tips och tekniker som tar din naturfotografering till nästa nivå och gör att du får ut mesta möjliga av din kamera och dina objektiv från Canon.

  • VILDA DJUR

    Fågelfotografering med RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    Ett fotograferingsproffs och en hobbyfotograf testar RF 200-800mm F6.3-9 IS USM på fältet.

  • NATURFOTOGRAFERING

    De bästa objektiven för natur

    Ta fantastiska bilder av vilda djur och fåglar med dessa objektiv med fast brännvidd och zoomobjektiv.

  • NATURFOTOGRAFERING

    Vilda djur i svagt ljus

    Upptäck djurens dolda liv med våra bästa tips för kvällsfotografering.