Bästa objektiven på ingångsnivå för naturfotografering

Upptäck de bästa och mest kostnadseffektiva objektiven för att ta fantastiska bilder av djur och natur, perfekt för kameror med Canons EOS R-system, bland annat EOS R7 och EOS R10.
Ett spanskt lodjur på en stor sten som tittar rakt in i kameran.

För att ta intima bilder av vilda djur och fåglar i deras naturliga miljö krävs förståelse för djurets beteende, slughet ute på fältet, tålamod och uthållighet. Men även om du har allt det kommer du fortfarande inte långt utan ett teleobjektiv.

Den goda nyheten är att du inte behöver köpa ett dyrt professionellt objektiv för att komma igång med naturfotografering. Det finns en mängd lätta naturfotograferingsobjektiv med höga prestanda att välja bland, med alternativ med fast brännvidd och zoom som passar EOS R-systemets systemkameror, bland annat Canon EOS R7 och EOS R10.

En hackspett som sitter på en gren omgiven av högt gräs och grönt lövverk.

Med zoomobjektiv får du fler komponeringsalternativ, så att du kan gå från vidvinkelbilder som fångar djur i deras naturliga miljö till snävare porträtt som framhäver specifika drag. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 400 mm, 1/50 sek, f/8 och ISO 800.

En närbild av en färgglad papegoja med gröna fjädrar på huvudet, grönblå vingar och en klarorange kropp.

Med teleobjektiv kan du ta detaljrika bilder av djur som du inte kan komma nära, oavsett om det beror på att de är farliga eller på att du bara vill undvika att störa dem. Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv inställt på 1/350 sek, f/11 och ISO 1600.

Behöver jag ett teleobjektiv för naturfotografering?

Inte alltid. Ibland kan du använda ett vidvinkelobjektiv – det definieras oftast som ett objektiv med en brännvidd på 35 mm eller mindre – för att ta bilder av vilda djur i deras miljö, men du måste komma nära för att göra det. Om du vill ta naturbilder som fyller hela bilden behöver du vanligtvis ett teleobjektiv (brännvidd på 85 mm eller mer) eller superteleobjektiv (över 300 mm). De här typerna av objektiv fångar ett smalare synfält – bara en smal remsa av motivet framför dig – vilket gör att avlägsna djur och fåglar ser större ut i bilden.

Bör jag använda ett zoomobjektiv eller ett objektiv med fast brännvidd för naturfotografering?

Telezoomobjektiv är mer mångsidiga, vilket gör att du kan ändra bildens komposition utan att behöva flytta på dig eller sluta fotografera och byta till ett annat objektiv. Objektiv med fast brännvidd har bara en brännvidd, men de väger oftast mindre än motsvarande zoomobjektiv. De finns även med längre brännvidder, vilket gör det enklare att fotografera natur som du inte fysiskt kan komma närmare när inte ens zoomobjektivet har tillräcklig räckvidd.

Kanadagås som simmar på lugnt vatten.

Det banbrytande EOS R-systemet möjliggör innovativa och lätta objektiv – som Canon RF 800mm F11 IS STM som väger 1 260 g och bara är 281,8 mm i indraget läge, vilket gör det enkelt att ta med sig. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv inställt på 1/500 sek, f/11 och ISO 1250. © Ben Hall

Händer som håller i en Canon EOS R7-kamera med ett zoomobjektiv monterat.

Med ett zoomobjektiv kan du komponera om bilden för att fånga motivet när du inte har tid att byta objektiv.

Vilka brännvidder passar bäst för vilda djur och fåglar?

Fåglar är vanligtvis mindre och svårare att närma sig än andra vilda djur, så du behöver ofta en längre brännvidd för att fotografera dem. Du kan fotografera ett stort däggdjur som fyller hela bilden med ett objektiv på 300 mm eller 400 mm, men du kan behöva använda ett objektiv på 500 mm, 600 mm eller till och med 800 mm för vissa typer av fågelfotografering.

Storleken på kamerans sensor kan dock vara till hjälp. Sensorerna inuti APS-C-systemkameror som EOS R7 och EOS R10 är mindre än fullformatssensorerna som finns i andra kameror i EOS R-systemets sortiment, till exempel EOS R6. Det innebär att de beskär bilden i objektivet, vilket gör att motivet fyller en större del av bilden. Beskärningsfaktorn på 1,6x ökar objektivets räckvidd, så om du till exempel använder RF 50mm F1.8 STM-objektivet på en APS-C-kamera får du samma synfält som med ett objektiv på 80 mm på en fullformatskamera, och om du använder ett standardobjektiv på 100 mm får du samma synfält som ett objektiv på 160 mm på en fullformatskamera. Du får samma fördelar när du använder ett EF-objektiv på EOS R7 eller EOS R10 via någon av EF-EOS R-monteringsadaptrarna.

En person tar en närbild med en Canon EOS R10-kamera och ett RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv.

Autofokus hos Canon EOS R10 fungerar även i nästan mörker, ned till ett exponeringsvärde på -4 EV 1 . EOS R7 går ännu lägre, till -5 EV 1 .

Hur kan objektiv- och kamerateknik hjälpa dig att ta bättre bilder av djur och natur?

Objektiv med längre brännvidd kan vara svårare att hålla stadigt, men en inbyggd optisk bildstabilisator (IS) kan hjälpa till att korrigera eventuell oskärpa som orsakas av kameraskakningar. EOS R7 och Canon EOS R6 har även inbyggd bildstabilisering i upp till 7 steg när de används tillsammans med ett kompatibelt objektiv.

Oskärpa är däremot inte alltid dåligt, vilket proffsfotografen Ben Hall förklarar i sin film om att vara kreativ med abstrakt naturfotografering (nedan)2.

Samtidigt hjälper en kraftfull fokusmotor dig att hålla jämna steg med de snabba djuren, och ju tystare den är i drift, desto mindre troligt är det att du skrämmer bort ett djur. RF-fattningen på EOS R-systemets kameror möjliggör en supersnabb anslutning mellan kamera och objektiv för otroligt snabba och tillförlitliga fokuseringshastigheter. Canon EOS R7, EOS R10 och EOS R6 gör också det mesta av ett objektivs inbyggda autofokushastighet och delar en processor som använder deep-learning artificiell intelligens för att känna igen och följa djur och fåglar med fantastisk hastighet och effektivitet. För att garantera att du får din bild när du fotograferar djur och natur i rörelse är det bäst att ta en bildserie. EOS R7 och EOS R10 levererar en fantastisk hastighet på upp till 30 b/s respektive 23 b/s3, komplett med AF-spårning.

En högre maximal bländare (lägre f-nummer) innebär att objektivet kan släppa in mer ljus i kameran, vilket kan vara till hjälp om du fotograferar snabba djur i svagt ljus. Systemkameror i fullformat som EOS R6 fungerar särskilt bra i det här scenariot.

Slutligen bör du ta hänsyn till objektivets storlek och vikt, eftersom det är mer sannolikt att du tar med dig ett kompakt, lätt objektiv. Med till exempel RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM som väger 300 g, men har ett kraftfullt zoomintervall på 28,8–240 mm, kan du utnyttja alla möjligheter vid naturfotografering.

Det bästa kompakta RF-objektivet på ingångsnivå för naturfotografering: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

En produktbild utomhus av en Canon EOS R7-kamera, med ett RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv monterat, på en stor sten.

Det ”effektiva” zoomintervallet på 28,8–240 mm hos Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM gör att du kan zooma ut och se helheten – perfekt för att fånga djur vilda mot magnifika miljöer – eller zooma in och fånga detaljerna.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM är ett av de första objektiven som utformats särskilt för EOS R-systemets APS-C-kameror, till exempel EOS R7 och EOS R10. Den har ett kraftfullt zoomintervall på 8,33x som sträcker sig från en bred bildvinkel till telefoto. Det kan ge dig en klar fördel om du fotograferar i dammiga miljöer eller behöver reagera snabbt på olika naturfotomöjligheter, där du kan gå miste om en bild medan du byter objektiv.

Tack vare beskärningsfaktorn på 1,6x på dessa kameror har objektivet det effektiva zoomintervall som ett objektiv på 28,8–240 mm skulle ha med en fullformatskamera, men är ändå jämförelsevis kompakt och lätt då det bara väger 300 g.

Det bästa RF-zoomobjektivet på ingångsnivå för naturfotografering: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

En hjort med framträdande horn som står i en skogsglänta och vänder sig mot kameran.

Om du fördubblar brännvidden – till exempel från 200 mm till 400 mm – ser djur och fåglar dubbelt så stora ut på bilden, vilket gör att det mesta av motivet blir fokuspunkten. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 400 mm, 1/40 sek, f/8 och ISO 800. © Ben Hall

En hjort med små horn står inramad av ormbunkar i en grön skog.

Den smala bildvinkeln med teleobjektiv gör det lättare att välja den perfekta mjuka bakgrunden att rama in ett djur mot. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM-objektiv inställt på 373 mm, 1/50 sek, f/8 och ISO 1250. © Ben Hall

Canons RF-objektiv för EOS R-systemets kameror har flera designinnovationer och Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM är inget undantag. Det är lättare än Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, men har längre räckvidd, vilken kan utökas ytterligare med RF-extendrar. Den har fördelen med en bildstabilisator i 5,5 steg för skarpare bilder utan stativ, som uppgår till 6 steg med kameror utrustade med inbyggd bildstabilisator, till exempel EOS R6 och EOS R7. Den använder dessutom supersnabb men ändå nästan tyst Nano USM-autofokusteknik som inte skrämmer de motiv som du försöker komma nära. Det här objektivet har ett effektivt zoomintervall på 160–640 mm när det används med EOS R7 och EOS R10.

De bästa RF-teleobjektiven på ingångsnivå för naturfotografering: Canon RF 800mm F11 IS STM och Canon RF 600mm F11 IS STM

En hare på ett fält. Bakgrunden är oskarp och solljuset visar ådrorna i ena örat.

Med den långa räckvidden hos ett teleobjektiv som RF 800mm F11 IS STM är det möjligt att fotografera skygga djur utan att skrämma dem. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv inställt på 1/100 sek, f/11 och ISO 500. © Ben Hall

En alert lemur på en sten med några öppningar i klippväggen bakom den.

Teleobjektiv med mindre maximala bländare, som f/5,6 och f/11, är enklare att bära och mer prisvärda än objektiv med stora maximala bländare (lägre f-nummer). Tagen med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 600mm F11 IS STM-objektiv inställt på 1/1 400 sek, f/11 och ISO 1600.

Med RF 800mm F11 IS STM kan du fotografera djur och natur som fyller hela bilden, oavsett om du fotograferar stora vilda djur eller fåglar i trädgården. Montera Canon Extender RF 1.4x eller Canon Extender RF 2x på objektivet och få ännu längre räckvidd – upp till 1 600 mm med den senare. EOS R-systemets kameror kan fokusera automatiskt även vid den här imponerande brännvidden. Montera objektivet på Canon EOS R7 eller EOS R10 så ger beskärningsfaktorn en mäktig effektiv brännvidd på 1 280 mm utan att bländaren blir mindre av att använda 1.4x- eller 2x-extendrar.

För ett objektiv med så lång räckvidd är RF 800mm F11 IS STM förvånansvärt kompakt och lätt och har en optisk bildstabilisator i 4 steg för skarpare bilder filmer utan stativ.

Canon RF 800mm F11 IS STM särskilt lämpat för fågelfotografering, medan RF 600mm F11 IS STM är ett superteleobjektiv för mer allmän användning som passar för både fåglar och djur. Funktionsuppsättningen liknar den hos RF 800mm, bland annat en bladfri bländare på f/11 för tilltalande bakgrundsoskärpa och en STM-motor för nästintill tyst autofokus. Det kan dessutom användas med Canon Extender RF 1.4x (som ger dig 840 mm brännvidd) och Canon Extender RF 2x (som ger dig 1 200 mm). På EOS R7 och EOS R10 har det en effektiv brännvidd på 960 mm utan en extender. Objektivet kan även dras in till en längd på mindre än 20 cm, vilket gör det till ett mångsidigt superteleobjektiv som du kan ta med dig överallt.

Det bästa EF-objektivet på ingångsnivå för naturfotografering: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

En anka fotograferad i nivå med vattenytan, med vattendroppar som faller från näbben.

Det mångsidiga Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM-objektivet är kompatibelt med både EOS-spegelreflexkameror i fullformat och med APS-C. De kan även användas med EOS R-systemet och kameror i EOS M-serien via adaptrar. Tagen med en Canon EOS 850D med ett Canon EF 70-300mm IS f/4-5.6 IS II USM-objektiv inställt på 267 mm (motsvarande 35 mm brännvidd är 427 mm), 1/320 sek, f/5,6 och ISO 640. © Ben Hall

Det här är ett zoomobjektiv som har en omfattande brännvidd på 70–300 mm och är ett klassiskt objektiv för nybörjare inom naturfotografering, med flexibla kompositionsalternativ för större djur. Kom ännu närmare genom att montera Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USMCanon EOS R10 eller EOS R7 via en Canon monteringsadapter EF-EOS R och få ett effektivt zoomintervall på 112–480 mm.

Det väger bara 710 g och kan bli så litet som 14,55 cm. Det är ett enkelt objektiv att resa med och bildstabilisatorn i 4 steg minskar oskärpa från kameraskakningar för skarpare bilder.

Det bästa EF-S-objektivet på ingångsnivå för naturfotografering: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Två svanar som simmar på lugnt vatten.

Det mångsidiga EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektivet är lätt och kompakt, vilket innebär att du kan komma nära avlägsna djur och fotografera smidigt och tyst så att du inte stör motivet. Tagen med en Canon EOS 850D med ett Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektiv inställt på 200 mm (motsvarande 35 mm brännvidd är 320 mm), 1/4 000 sek, f/5,6 och ISO 800. © Ben Hall

Om du letar efter ett telezoomobjektiv som komplement till ett objektiv på 18–55 mm är det här ett bra alternativ. EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM är utformat för EOS-spegelreflexkameror med APS-C-sensorer, bland annat Canon EOS 90D and EOS 850D, och ger en bild med motsvarande synfält som ett 88–400 mm objektiv på en fullformatskamera. Det är litet, lätt och enkelt att bära under en dag på en djurpark eller på en resa längre bort.

Alternativa objektiv för naturfotografering

Även om teleobjektiv är de objektiv som är avsedda för naturfotografering finns det gott om andra objektiv som kan användas kreativt vid fotografering av djur och fåglar.

Makroobjektiv som Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM och Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM är perfekta för att fotografera insekter och andra små varelser. Trots att Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM inte är ett särskilt makroobjektiv har det en imponerande förstoring i nästan halv storlek. EF- och EF-S-objektiv är helt kompatibla med EOS R7 och EOS R10 via Canon monteringsadapter EF-EOS R. Du kan även använda EF-S-objektiv via adaptern på EOS R-systemets fullformatskameror, till exempel EOS RP och EOS R6, om du vill använda beskärningsläget på 1,6x.

Vidvinkelobjektiv som Canon RF 14-35mm F4L IS USM och det ultravida Canon RF 16mm F2.8 STM kan också fungera bra för att fånga mer av ett djurs miljö eller en hel flock fåglar, eller till och med vlogga med dig själv i bilden som pratar om naturen bakom dig.

Skrivet av Marcus Hawkins och Matthew Richards

1Vid stillbildsfotografering, med ett f/1,2-objektiv, Central AF-punkt, One-Shot AF, vid 23 °C, ISO 100. Gäller ej för RF-objektiv med Defocus Smoothing-beläggning.

2Filmen finns endast på engelska.

3Serietagningshastigheten kan variera beroende på förhållanden. Mer information finns i de tekniska data.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

Fågelfotografering med RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

Ett fotograferingsproffs och en hobbyfotograf testar RF 200-800mm F6.3-9 IS USM på fältet.

Tips för naturfotografering

Tips och tekniker som tar din naturfotografering till nästa nivå och gör att du får ut mesta möjliga av din kamera och dina objektiv från Canon.

Tips för naturfotografering

Proffset Dani Connor avslöjar sina bästa tips för att lyckas i branschen för en blivande ung naturfotograf.

Upptäck insekternas värld

Avslöja de små varelsernas hemliga liv med Pierre Anquets tips.