KREATIV UTSKRIFT

”Mitt första år” i utskrifter: fira ditt barns stora ögonblick med Canon SELPHY CP1500

De första åren händer bara en gång, men utskrivna fotoalbum kan vara hela livet. Porträttfotografen Jemella Ukaegbu delar med sig av sina bästa tips för att fånga och bevara den här speciella tiden.
En person fäster utskrivna bilder i en klippbok. Andra utskrifter ligger bredvid en Canon SELPHY CP1500.

Det första året i en speciell relation är full av oförglömliga ögonblick, till exempel första gången ditt barn ler eller första gången du går ut och går med din nya valp. Till och med den nervösa känslan första gången du går ut med personen som du ska tillbringa resten av livet med. Händelser som dessa är verkligen värda att minnas och hylla.

Porträttfotografen Jemella Ukaegbu, känd som Mellz, vet hur du fångar ett ögonblick på ett perfekt sätt. I jobbet fotograferar hon bröllop, dop och födelsedagskalas för kunder, samt porträtt av par och nyfödda bebisar. Hon förälskade sig i fotografering som barn och tittade igenom fotoalbum och högar med utskrivna bilder som hennes föräldrar hade tagit. Det visade henne hur livet såg ut innan hon kunde komma ihåg det.

”Jag älskar fotoalbum eftersom de kan berätta en historia både med och utan ord, som vem som helst kan följa ju mer de bläddrar”, säger Mellz. Efter att ha tittat på bilder från hennes dotters första år visste Mellz att hon ville komma ihåg dem med mer än bara digitala bilder, så hon gjorde ett fotoalbum med hjälp av Canon SELPHY CP1500. Här delar hon med sig av sina tips om hur du kan göra detsamma.

Komma igång: urvalsprocessen

Ett litet barn tittar på familjebilder med sin mamma.

Att välja bilder till ditt album är riktigt roligt och något som dina barn enkelt kan vara delaktiga i. Med appen Canon SELPHY Photo Layout kan du förenkla processen eftersom du kan skriva ut dina favoritbilder direkt från din smartphone.

En person använder appen Canon SELPHY Photo Layout på sin smartphone för att skapa ett kollage av fyra bilder.

Appen Canon SELPHY Photo Layout har inbyggda mallar som du kan använda för att ordna flera bilder på en utskrift, så att du rymmer mer i familjealbumet.

Det är inte troligt att du kommer att gå igenom varenda digital bild du tog under ditt barns första år. När du försöker dokumentera varje dyrbart ögonblick fylls digitala album på telefonen och kamerans minneskort oundvikligen av tusentals bilder. Det är annorlunda med ett fysiskt fotoalbum eller en klippbok. Om du väljer de bästa bilderna från de tusentals du har tagit och skriver ut dem innebär det att du är mycket mer benägen att gå tillbaka till de ögonblicken. Urvalsprocessen kan även vara givande.

”Jag gillar att organisera i avsnitt”, säger Mellz. ”Månader är enklare än milstolpar eftersom du kan söka efter månader i gallerier [på smartphones och bärbara datorer], vilket gör det enklare att välja bilder.” En bra utgångspunkt är att välja några bilder som bäst summerar varje månad.

Om du tycker att det är för svårt att välja kan du använda appen Canon SELPHY Photo Layout för att ordna upp till åtta bilder på en och samma utskrift, så även om du bara har köpt 50 pappersark är du inte begränsad till bara 50 bilder. Du kan även lägga till text, etiketter och kanter i dina layouter för att verkligen ge liv åt dem. När du har skapat en mapp med dina favoriter är det dags att ansluta skrivaren.

Konfigurera din SELPHY CP1500

Ett par händer laddar en kassett i Canon SELPHY CP1500.

Canon SELPHY CP1500 levereras med en standardpapperskassett (PCP-CP400) för utskrifter i vykortsformat. En PCC-CP400-papperskassett för kreditkortsformat och fyrkantiga utskrifter och etiketter, samt minietiketter, kan köpas till.

Det är enkelt att konfigurera Canon SELPHY CP1500. Hämta först appen SELPHY Photo Layout på din smartphone. När du har installerat appen använder du den för att scanna skrivarens QR-kod. Då kopplas telefonen trådlöst till skrivaren och endast ett jobb återstår: fylla på papper och bläck.

SELPHY CP1500 har stöd för flera papperstyper, från papper i vykortsformat (RP-108 and KP-36IP) till minietiketter (KC-18IL), med papper i kreditkortsformat (KC-36IP och KC-18IF) och fyrkantigt papper (KC-18IS) däremellan. Varje pappersförpackning innehåller en bläckpatron som är fylld med exakt den mängd bläck som behövs.

När du har fyllt på papper och bläck kan du välja en bild från din smartphone via appen SELPHY Photo Layout. Om du hellre skriver ut via din dator eller Canon-kamera1 kan du göra det genom att ansluta den via Wi-Fi eller med en USB-C-kabel. Skrivaren har dessutom en inbyggd läsare som stöder SD-, SDHC- och SDXC-kort.

När du är klar tar det bara 41 sekunder att skriva ut en bild. Den lilla, lätta SELPHY CP1500 skapar utskrifter av hög kvalitet hemma på samma nivå som ett utskriftslabb.

”Med SELPHY CP1500 blir jag mer entusiastisk över att skriva ut bilder. Den är tillräckligt kompakt för att vi ska kunna installera den i vårt kök, och att se den gör att jag vill skriva ut mer. Det är så enkelt att ansluta telefonen och styra allt med appen”, säger Mellz.

Skapa en layout för dina bilder

Ett par händer håller i en bild som skrivits ut med Canon SELPHY CP1500. Skrivaren står på ett bord och är omgiven av flera utskrifter.

Det är alltid en bra idé att lägga ut dina bilder för att hitta en ordning du är nöjd med innan du limmar fast dem. Om du skriver ut mer än du behöver kan du sätta dem i en ram, skicka dem till familjemedlemmar eller, om du skriver ut med etikettpapper, dra av baksidan och fästa dem på plana ytor hemma.

En person fäster en utskriven bild av en mamma som håller i ett barn i sin klippbok.

Om du skriver ut på etikettpapper kan du fästa bilder i ditt album eller i din klippbok utan lim eller tejp. Det kunde inte vara enklare.

”Jag skulle rekommendera den som skapar sitt eget fotoalbum från barnets första år att göra det i kronologisk ordning. Det är så jag gör alla mina fotoalbum, eftersom jag vill återuppleva resan som den hände”, säger Mellz.

Mellz började albumet med graviditetsbilder och ultraljudsbilder som tagits innan hennes dotter föddes för att få med hela upplevelsen. Om du följer hennes råd och skriver ut hela resan kan det vara en bra idé att skriva ut bilderna först och ordna dem i kronologisk ordning innan du fäster dem i albumet.

Prova olika arrangemang och låt kreativiteten flöda med alla papperstyper och anpassa layouten för varje ny sida. Om du vill ha med dokument, till exempel barnets födelsebevis eller gratulationskort från födseln, tar du helt enkelt en bild av dokumentet och skriver ut den med Canon SELPHY CP1500 för att komma ihåg varje ögonblick och få variation i foto boken.

Fortsättning: nästa års album och vidare

En person använder en sax för att klippa ut utskrivna bilder och förbereder sig för att fästa dem i sin klippbok.

När du har ordnat flera bilder på ett etikettpapper kan du klippa ut dem för att göra en utskrift till flera mindre etiketter. Prova att kombinera olika pappersformat för att ge liv åt dina album.

En person hjälper sitt barn att fästa bilder i en klippbok genom att leda barnets händer.

Det är roligt att titta igenom fotoalbum med familjen, men det är ännu bättre att skapa fotoalbum tillsammans. Oroa dig inte för smutsiga fingrar: Canon SELPHY CP1500-utskrifter är belagda med en specialfilm, så de kan förvaras i upp till 100 år 2 .

När du har skapat ditt första fotoalbum kanske du tar dig an nästa något annorlunda. Om du tar dig mer tid att fånga ögonblick som du vet kommer att hamna i ett fotoalbum kan du introducerar passande rekvisita, till exempel födelsedagstårtor eller ballonger, för att visa speciella milstolpar, eller att du tar dig mer tid att tänka på belysning och komposition i bilder från första skoldagen eller familjeporträtt. Ett fotograferingstips från Mellz är att komma ihåg att ”fotografering bara är att rita med ljus, så tänk på att fånga viktiga ögonblick vid de bästa tiderna på dagen eller på väl upplysta platser”.

När du har tagit bilderna behöver du inte bara skriva ut för fotoalbum. Bilder kan klippas och klistras in i klippböcker för en mer konstnärlig minnessak. Med utskrifter i vykortsformat kan du göra den personlig och glädja dina nära och kära. Utskrifter i kreditkortsformat kan förvaras i handväskan som en liten påminnelse om ett särskilt lyckligt ögonblick. Etikettutskrifter kan användas för att dekorera kontorsmaterial, sovrumsmöbler eller köksapparater.

Du kan förgylla ditt liv på så många sätt med utskrivna bilder, och Canon SELPHY CP1500 gör det enkelt att skriva ut varje dag.

Skrivet av Matthew Bowen

 1. PictBridge-kompatibla kameror.
 2. När de förvaras i album. Baserat på accelererade tester, vid en temperatur på 23 °C och en luftfuktighet på 50 %.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • UTSKRIFTER

  Bästa Canon-skrivare för foton

  Oavsett om du vill visa dina foton i en ram, i en klippbok eller på en etikett kan du hitta den skrivare som passar dina kreativa behov.

 • GRUNDLÄGGANDE

  Fotografera för utskrift

  De sju bästa tipsen för att fånga minnen som ska skrivas ut.

 • BEBISFOTOGRAFERING

  Tips för bebisfotografering

  Gör bebisfotograferingen rolig och få fantastiska resultat.

 • UTRUSTNINGEN

  Fördelarna med en riktig kamera

  Ta reda på hur Canon EOS R100 kan hjälpa dig att fånga värdefulla minnen.