UTSKRIFTER

Bläckstråle- kontra laserskrivare: vilken passar dig bäst?

Upptäck skillnaderna mellan Canons bläckstråle- och laserskrivare och ta reda på vilken typ av skrivare som bäst passar dina behov och din budget.
Till vänster står en Canon MegaTank-bläckstråleskrivare på ett träskrivbord och till höger en Canon i-SENSYS-laserskrivare med multifunktion.

Vilken är den perfekta skrivaren? Svaret är olika för olika personer. Vi behöver alla skriva ut dokument då och då, men många av oss gillar även att vara kreativa med pyssel eller skriva ut foton, läxor och skolprojekt. Många av oss driver verksamheter hemma eller på ett litet kontor, där vi arbetar åtminstone en del av tiden, så det är även viktigt att kunna skapa proffsiga affärsdokument i svartvitt eller färg.

Vilken skrivartyp som passar dig bäst beror till stor del på vilka utskriftsuppgifter du behöver. Det skiljer sig åt beroende på om du skriver ut textintensiva affärsdokument, fotoutskrifter eller en kombination av båda, på vanligt papper, glättat fotopapper eller konstpapper, huvudsakligen svartvita utskrifter eller i färg och enskilda utskrifter eller större upplagor. Andra faktorer att ta hänsyn till kan vara utskriftshastighet, skrivarens fysiska storlek, den största utskriftsstorleken den kan producera och den totala kostnaden per utskrift med bläck/toner och papper.

Canon tillverkar ett brett utbud av bläckstråle- och laserskrivare för att passa alla behov och budgetar. Låt oss ta en närmare titt på de viktigaste skillnaderna mellan de två typerna och några av de ledande modellerna i varje serie, så att du kan välja den perfekta skrivaren.

En Canon PIXMA-skrivare skriver ut ett färgglatt foto av tomater som en hand sträcker sig efter och plockar.

3-i-1-bläckstråleskrivaren Canon PIXMA G650 är perfekt för fotoentusiaster och använder sex färgämnesbaserade bläck för bättre tonomfång och färgomfång, och har en högupplöst scanner. Med påfyllningsbara MegaTank-bläckbehållare istället för patroner räcker en hel uppsättning bläck till 3 800 4 x 6-tums foton och den kan skriva ut fotoutskrifter utan kant i format upp till A4. För dokumentutskrift finns det tillräckligt med bläck för 3 700 A4-sidor i svartvitt eller 8 000 i färg.

Bläckstråle- och laserskrivare: så fungerar de

Den största skillnaden mellan bläckstråle- och laserskrivare är att de baseras på våta respektive torra processer. Bläckstråleskrivare lägger flytande bläck på papper, medan laserskrivare använder torr toner som fixeras på sidan med en högtemperaturvals.

Men det finns mer. Bläckstråleskrivare använder generellt färgämnesbaserat bläck, men vissa använder pigmentbaserat bläck, vilket interagerar annorlunda med olika typer av papper. Den typen av bläck tenderar att absorberas mindre, så utskrifterna kan verka skarpare men färgerna blir mindre levande. Beroende på modell använder Canons bläckstråleskrivare allt från tre till tio olika bläckfärger. I teorin kan skrivaren återge ett större färgomfång med fler bläckfärger, men i praktiken kan skillnaderna vara subtila och är sannolikt bara viktiga för hängivna fotografer som vill producera fotoutskrifter med fullständig färgåtergivning.

Jämförelse av bläckens hållbarhet

Det pigmentbaserade bläck som används i bläckstråleskrivare är generellt sett mer robust och kladdfritt på vanligt papper än färgämnesbaserade bläck, samt ger svartare och skarpare text. Det är därför perfekt för dokumentutskrift. Jämförelsevis är färgämnesbaserat bläck bättre lämpat för att skriva ut foton på glättat papper. De mindre molekylerna i färgämnesbaserat bläck kan absorberas helt under det skyddande övre lagret av glättat fotopapper, vilket ger en jämnare glättad yta. Vissa av bläckstråleskrivarna i Canons PIXMA-sortiment kombinerar pigmentbaserat svart bläck för textutskrift med färgämnesbaserat cyan, magenta, gult och svart bläck för fotoutskrifter av hög kvalitet, medan företagsskrivarna i Canon MAXIFY-sortimentet bara använder pigmentbaserat bläck för hög hållbarhet och skarp dokumentutskrift.

För bästa hållbarhet och beständighet mot kladd när du skapar både svartvita utskrifter och färgutskrifter på vanligt papper är laserskrivare fortfarande svåra att slå för utskrift av affärsdokument. Dessutom kan dessa dokument arkiveras under långa tid i skyddade miljöer, till exempel bibliotek, kontorsförråd.

Bläckstråleskrivare har liknande arkiveringsegenskaper tack vare pigmentbaserade bläck och Canons ChromaLife 100-teknik. När kombinationen av papper och bläck används med utvalda Canon-fotopapper bildar den här tekniken ett band som säkerställer färgbeständighet under arkiveringsförhållanden i upp till 100 år.1

Närbild av en Canon i-SENSYS-skrivare och dess kontrollpanel med touchskärm.

Den snabba laserskrivaren Canon i-SENSYS MF754Cdw med multifunktion kan scanna dubbelsidiga A4-dokument med upp till 100 sidor per minut och matas av en automatisk dokumentmatare för 50 ark. Förutom enkelsidig och automatisk dubbelsidig kopiering kan den scanna direkt till e-post, USB-minne, FTP, molntjänster och fax.

Mycket effektiva utskrifter

Om du skriver ut i stora volymer kan en skrivare med hög kapacitet, till exempel en laserskrivare, vara det bästa valet. Tonerkassetter som används i laserskrivare tenderar att ha en mycket högre sidkapacitet än bläckpatron för bläckstråleskrivare. För att passa olika utskriftsvolymer och budgetar erbjuder Canon även alternativ med standardkapacitet och hög kapacitet för sina laserskrivare. Kassetter med hög kapacitet för skrivare i i-SENSYS MF750-serien innehåller tillräckligt med toner för 7 600 svartvita sidor och 5 500 färgdokument,2 och för i-SENSYS MF650-serien är det upp till 3 100 svartvita sidor och 2 300 färgdokument.

Uteslut dock inte bläckstråleskrivare. Canons MegaTank-bläckstråleskrivare i MAXIFY GX-serien skriver normalt ut upp till 9 000 svartvita sidor eller upp till 21 000 färgdokument i ekonomiläge innan du behöver fylla på de påfyllningsbara bläckbehållarna.3 Det går dessutom snabbt, enkelt och smidigt att fylla på behållarna med bläckflaskor, vilket är mycket effektivare och mer kostnadseffektivt jämfört med att använda bläckpatroner eller tonerkassetter.

En man scannar ett papper på en Canon MAXIFY-skrivare.

Canon MAXIFY GX7050 har funktioner för utskrift, kopiering, scanning och fax samt Wi-Fi-, Ethernet- och Cloud Link-anslutning och dubbla pappersinmatningsfack med en kombinerad kapacitet för 600 ark. Scanning i ett svep för dubbelsidiga dokument matas med en dubbelsidig automatisk dokumentmatare för 50 ark.

Maximal mångsidighet

Bläckstråleskrivare kan vara särskilt mångsidiga, med utmärkt intensitet för foton och grafik i färg tillsammans med gedigen prestanda för dokumentutskrift, särskilt i modeller med pigmentbaserat svart bläck. Bläckstråleskrivare kan även skriva ut på en mängd olika utskriftsmaterial, bland annat glättat, matt och halvglättat fotopapper, dekorationer och utskriftsmaterial för pyssel. Eftersom laserskrivare använder värme kan de inte skriva ut på samma omfattande variation av utskriftsmaterial, särskilt bestruket fotopapper. Om du däremot inte har tänkt skriva ut foton gör en av Canons laserskrivare i i-SENSYS MF-serien ett suveränt jobb med att skriva ut svartvita dokument och färgdokument och även vara mycket effektiv för grafik.

Om du bara behöver skriva ut i svartvitt har Canon även ett omfattande utbud av svartvita laserskrivare, bland annat multifunktionsskrivarna i i-SENSYS MF450-serien och de snabba, effektiva enfunktionsskrivarna i i-SENSYS LBP230-serien. De ger supersnabba utskriftshastigheter på upp till 38 sidor per minut, med dubbelsidig utskrift som standard och enkel trådlös anslutning. I MegaTank-sortimentet av bläckstråleskrivare finns bland annat enfunktionsskrivaren PIXMA GM2050 och multifunktionsskrivaren PIXMA GM4050 för svartvita utskrifter.

Både Canons MAXIFY GX-bläckstråleskrivare och i-SENSYS MF-laserskrivare har modeller med inbyggd scanner, vanligtvis med automatisk dokumentmatare för enkel scanning och kopiering av flersidiga dokument. Vissa modeller kan till och med scanna båda sidorna av dubbelsidiga dokument i ett svep, vilket effektivt halverar scanningstiden. Detta kombineras med automatisk dubbelsidig utskrift och kopiering, medan de ledande modellerna i sortimentet, som bläckstråleskrivaren MAXIFY GX7050 med multifunktion och laserskrivaren i-SENSYS MF754Cdw med multifunktion, även har fristående faxfunktioner.

Om du däremot inte behöver några extrafunktioner erbjuder enfunktionsskrivarna som de kompakta färglaserskrivarna i-SENSYS LBP673Cdw och i-SENSYS LBP630-serien eller bläckstråleskrivaren MAXIFY GX5050 intuitiva kontroller och snabba utskriftshastigheter till lägre inköpskostnader.

Fotoentusiaster behöver inte känna sig utelämnade. Canons bläckstråleskrivare PIXMA G550 med enkelfunktion och bläckstråleskrivare PIXMA G650 med multifunktion erbjuder alla MegaTank-fördelar, men använder sex färgämnesbaserade bläck för hög fotokvalitet.

En Canon MAXIFY-skrivare står på ett vitt skrivbord omgiven av olika affärsutskrifter.

Canon MAXIFY GX6050 har samma utskriftshastigheter och sidkapacitet som GX7050, med en bläckbehållarkapacitet som kan skriva ut 9 000 svartvita sidor eller upp till 21 000 sidor i färg i ekonomiläget.4 Det är ett mer kostnadseffektivt alternativ om du inte behöver inbyggd fax, dubbelsidig scanning i ett svep och ett andra pappersinmatningsfack.

Förstklassig produktivitet

När det är bråttom att skriva ut många sidor kan en skrivares hastighet göra stor skillnad. Det kan även vara en förvånansvärt stor faktor om du bara skriver ut en sida. Vissa laserskrivare på marknaden är ökänt långsamma på att skriva ut en sida precis när de har slagits på eller när de vaknar från standby. Det beror på att fixeringsenheten kan ta lång tid att värma upp till drifttemperatur. Den goda nyheten här är att laserskrivarna i Canon i-SENSYS-serien har en uppvärmningstid på bara 13 till 14 sekunder från påslagning. Det kan faktiskt vara mycket snabbare än vissa bläckstråleskrivare, som ofta kör en automatisk kontroll av munstycken och rengöring av skrivarhuvudena efter påslagning.

När det kommer till en jämförelse av hastigheten hos en laserskrivare och en bläckstråleskrivare har laserskrivarna i Canon i-SENSYS MF750-serien en tid för första utskriften på 7,1 sekunder för både svartvita sidor och i färg. Hastigheten för senare utskrifter är upp till 33 sidor per minut. För bläckstråleskrivarna MAXIFY GX5050, GX6050 och GX7050 är tiden för första utskriften cirka 7 sekunder (utan rengöring av skrivhuvudet) och hastigheten för senare utskrifter är upp till 24 sidor per minut för svartvitt eller 15,5 sidor per minut för färgdokument. Däremot kan hastigheten hos bläckstråleskrivare bli långsammare när mycket bläck används på efterföljande sidor, eftersom skrivaren pausar utskriften så att bläcket torkar på föregående ark. Det säkerställer att utskriften är torr när den kommer ut ur skrivaren och undviker kladd.

Dubbelsidig utskrift kan spara på papperskostnader och minska påverkan på miljön, och är en annan faktor att ta hänsyn till när du ska välja bläckstråle eller laser. Med en bläckstråleskrivare sipprar flytande bläck in i vanligt papper, så vid dubbelsidig utskrift kan det finnas en viss genomfärgning som försämrar kvaliteten. Färgämnesbaserade Canon-bläckstråleskrivare minskar densiteten på andra sidan av papperet för att minska den här effekten och ger dessutom snabbare torktid, medan Canons MAXIFY-bläckstråleskrivare dessutom har lägen för dubbelsidig utskrift som minimerar detta. Den torra laserutskriften säkerställer dock dubbelsidiga utskrifter av högsta kvalitet varje gång.

En Canon MegaTank-skrivare står på ett skrivbord på ett hemmakontor, bredvid en dator och en stol och nära ett stort fönster.

MegaTank-skrivare finns även i PIXMA-serien, bland annat 4-i-1-skrivaren Canon PIXMA G7050 med funktioner för utskrift, kopiering, scanning och faxning, plus en automatisk dokumentmatare för 35 ark och både Wi-Fi- och Ethernet-anslutning.

Storlek spelar roll

Det kan vara en utmaning att hitta utrymme för en skrivare på ett hemmakontor. Laserskrivare brukar vara mer skrymmande än de flesta bläckstråleskrivare, men Canon i-SENSYS-serien är anmärkningsvärt kompakt för sin typ. i-SENSYS MF651Cw har till exempel måtten 451 x 460 x 360 mm med pappershanteringsfack och väger 18,9 kg. Jämförelsevis är bläckstråleskrivaren MAXIFY GX6050 mindre med sina mått på 399 x 645 x 327 mm med utdragna fack och en vikt på 11,6 kg. Canon PIXMA TR150 är en superkompakt bläckstråleskrivare som bara är 322 x 185 x 66 mm och endast väger 2,1 kg, vilket gör den perfekt för utskrifter på resande fot.

Behöver flera användare använda samma skrivare? De PIXMA- och MAXIFY GX-modeller som nämns här är lämpliga för 1–5 användare. De laserskrivare som nämns här är perfekta för team i mer hektiska arbetsmiljöer.

Med flera användare är det dessutom viktigt att tänka på säkerheten. Utvalda Canon i-SENSYS-skrivare har alternativ för säker utskrift, vilket gör att de kan pausa utskriftsjobb tills en PIN-kod eller ett lösenord anges på skrivaren. Det säkerställer att konfidentiella dokument inte skrivs ut förrän du är på plats, så att de aldrig lämnas kvar i utmatningsfacket så att andra kan hitta dem.

Total ägandekostnad

Precis som det har pratats mycket om under de senaste åren är det värt att ta hänsyn till både inköpspriset för en skrivare och kostnaden för bläck eller toner under hela dess livslängd. De påfyllningsbara Canon MegaTank-skrivarna har drastiskt minskat både kostnaden per sida och den totala ägandekostnaden, vilket gör dem till den mest prisvärda utskriftslösningen för medelstora till stora utskriftsvolymer för alla typer av teknik.

För laserskrivare är Canon i-SENSYS MF-serien, bland annat i-SENSYS MF750-serien och i-SENSYS MF650-serien, särskilt kostnadseffektiva tack vare möjligheten att använda individuella svarta, cyan, magenta och gula tonerkassetter med hög kapacitet.

En annan sak att tänka på är energieffektivitet. Om du skriver ut mycket eller har flera skrivare kan strömförbrukningen snabbt bli hög. Du kan spara energi genom att använda skrivarens energisparläge som aktiveras automatiskt om skrivaren inte används under en viss tid. Om du håller en bläckstråleskrivare påslagen men i standby förbrukas lite ström och fixering på begäran säkerställer att fixeringsenheten på laserskrivare värms upp när den behövs, vilket minskar mängden energi som krävs för att hålla enheten redo att skriva ut när skrivaren lämnas påslagen.

En Canon i-SENSYS-skrivare står på ett träskrivbord bredvid en dator och några utskrifter.

I Canon i-SENSYS MF650-serien ingår i-SENSYS MF651Cw med en intuitiv 12,7 cm touchskärm i färg och snabba utskriftshastigheter på 18 sidor per minut för både svartvitt och färg. Den snabbare i-SENSYS MF655Cdw med 21 sidor per minut har automatisk dubbelsidig utskrift, medan seriens ledande i-SENSYS MF657Cdw har fax med dubbelsidig scanning i ett svep.

Lättanvänd

Oavsett om du väljer en bläckstråle- eller laserskrivare vill du ha en enhet som är enkel att använda. Med bläckstråleskrivarna MAXIFY GX6050 och GX7050 är det enkelt att skriva ut, scanna och kopiera, med 6,9 cm stora vinklingsbara touchskärmar i färg. Enkel anslutning innebär att du kan länka till molnet via appen Canon PRINT eller skrivarens touchskärm. Skrivarna är dessutom kompatibla med Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) och Chrome OS. De har även automatiska dokumentmatare för 50 ark och MAXIFY GX7050 kan scanna dubbelsidiga dokument i ett svep samt lägga till funktioner för direkt faxning. 

Laserskrivarna i Canon i-SENSYS MF-serien har å sin sida stora touchskärmar i färg på 12,7 cm som ger åtkomst till Canons i-SENSYS-programbibliotek för att öka produktiviteten och användarvänligheten, så att du kan skräddarsy apparna och gränssnittet efter dina egna behov. Användare av i-SENSYS-laserskrivare kan även få åtkomst till Apple AirPrint (iOS), Mopria (Android) och Chrome OS, samt appen Canon PRINT Business. Modellerna i-SENSYS MF645Cx och MF754Cdw har funktioner för direkt faxning, perfekt för hemmakontor och små kontor, samt den extra fördelen med molnanslutning i i-SENSYS MF750-serien.

Bläckstråle kontra laser: valet

Bläckstråleskrivare är väl lämpade för fotoutskrifter, med exakt färgåtergivning och normalt fylligare färger än laserskrivare. Bläckstråleskrivare tenderar att vara mer kompakta, vilket gör dem till ett bra val när utrymmet måste beaktas. De har ofta lägre initiala kostnader och de påfyllningsbara bläckbehållarna i Canons MegaTank-sortiment innebär högre effektivitet och lägre driftskostnader än andra bläckpatroner eller tonerlösningar.

Canon i-SENSYS-laserskrivare och Canon MAXIFY-bläckstråleskrivare är perfekta när prioriteten är affärsdokument och andra textintensiva utskrifter. Canon i-SENSYS-laserskrivare är kostnadseffektiva för utskrifter i stora volymer och högre utskriftskapacitet, med snabba utskriftstider – ibland nästan hälften jämfört med jämförbara bläckstråleskrivare – och ingen risk för kladd och ingen genomfärgning vid dubbelsidig utskrift.

Både Canons MAXIFY GX-bläckstråleskrivare och i-SENSYS-laserskrivare passar perfekt för det hektiska hushållet, hemmakontoret och det lilla kontoret, med ett brett utbud av funktioner, mångsidighet, hastighet, tillförlitlighet, kostnadseffektivitet och användarvänlighet. Prova Canons skrivarväljare för mer information om vilken skrivare som passar dina behov. 


Skrivet av Matthew Richards och Alex Summersby

 1. Siffrorna för hållbarhet är prognoser baserade på tester utförda av Canon under accelererade miljöförhållanden och kan inte garanteras.
 2. Baserat på ISO/IEC 19798.
 3. Sidkapacitet är ett uppskattat värde utifrån Canons individuella testmetod med diagrammet ISO/IEC 24712 och kontinuerlig utskriftssimulering med utbytta bläckbehållare efter installationen.
 4. Ekonomiläget minskar bläckförbrukningen genom att minska densiteten, vilket gör att 50 % fler sidor kan skrivas ut jämfört med standardläget.

Relaterade produkter

 • MAXIFY GX6050

  MegaTank-skrivare

  MAXIFY GX6050

  Få dokument av företagskvalitet varje dag med genomsnittliga besparingar på 90 % av den totala ägandekostnaden jämfört med de tio bästa laser- och bläckstråleskrivarna med dessa påfyllningsbara MegaTank-skrivare för stora volymer.
 • MAXIFY GX7050

  MegaTank-skrivare

  MAXIFY GX7050

  Få dokument av företagskvalitet varje dag med genomsnittliga besparingar på 90 % av den totala ägandekostnaden jämfört med de tio bästa laser- och bläckstråleskrivarna med dessa påfyllningsbara MegaTank-skrivare för stora volymer.
 • MegaTank-skrivare

  PIXMA G7050

  Skriv ut upp till 18 000 sidor och håll produktionen jämn med en automatisk dokumentmatare för 35 ark, för hög kvalitet med låga driftskostnader.
 • Multifunktionsfärgskrivare

  i-SENSYS MF750-serien

  Arbeta snabbare genom att skriva ut och scanna med hastigheter på upp till 33 sidor/minut och 100 sidor/minut (A4) med Canon i-SENSYS MF750-multifunktionsskrivare i färg.
 • Relaterade artiklar

 • UTSKRIFTSTIPS

  MegaTank-skrivare och deras fördelar

  Upptäck sex skäl till varför du behöver en MegaTank-skrivare.

 • UTSKRIFTER

  De bästa skrivarna för studenter

  Alla studenter behöver en skrivare – upptäck de bästa prisvärda alternativen som passar dina behov.

 • UTSKRIFTER

  MegaTank-skrivare för företag

  Så kan MegaTank-skrivarnas kvalitet och låga driftskostnader gynna verksamheten.

 • UTSKRIFTSTIPS

  Vanliga frågor om skrivare, bläck och papper

  Canon-experten Suhaib Hussain svarar på vanliga frågor om skrivarteknik, bläck och papper.