TEKNIKER FÖR NATTFOTOGRAFERING

Så fotograferar du supermånen: De åtta bästa tipsen för fantastisk månfotografering

Använd de här professionella teknikerna för månfotografering och upptäck hur du tar bilder av en av de mest fantastiska observationerna på natthimlen.
En närbild av en fullmåne över ett ensamt träd på ett fält.

Månen har alltid varit ett fängslande motiv för fotografer världen runt, särskilt vid de sällsynta tillfällen när den visar sig som en supermåne eller till och med en blodmåne. Men det kan vara svårt att göra den rättvisa. Det kan vara en utmaning att fotografera ett ljusstarkt motiv som ligger mycket långt borta i svagt ljus, och att komponera och fokusera vid lång brännvidd. Men med rätt fotograferingsutrustning och exponeringsinställningar kan du ta otroligt detaljrika månbilder och bilder av stämningsfulla månlandskap. Här visar vi hur du gör.

1. Tips för månfotografering – håll koll på kalendern

Månen under en klar natt med trädgrenar i förgrunden.

Månens rörelser kanske är förutsägbara, men vädret är det inte. En klar natt är bäst för månfotografering, så kolla prognosen innan du ger dig ut. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv inställt på 400 mm, 30 sek, f/11 och ISO 100.

En fullmåne som stiger högt över en rad med träd.

Mellan 2021 och 2025 kommer det att vara fyra supermånar per år, så det finns många möjligheter att fånga den här fantastiska händelsen. En blodmåne kommer att inträffa i maj 2021 och 2022, november 2022, mars och september 2025 och mars 2026. För att se en del av dem måste du resa. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv + Extender RF 1.4x inställt på 700 mm, 2 sek, f/10 och ISO 1000.

Vid vissa tillfällen under månens omloppsbana på 27,322 dagar ligger den närmare jorden. När detta sammanfaller med en fullmåne – den tid i månaden när solen, månen och jorden ligger i linje – bjuds vi på en större fullmåne eller supermåne. En blodmåne är ännu mer sällsynt. Det här är när en vanlig supermåne sammanfaller med en total månförmörkelse. Det innebär att jorden helt blockerar direkt solljus från att nå månen och att bara spritt ljus från jordens atmosfär finns kvar, vilket gör att månen ser svagt blodröd ut.

2. Planera i förväg

En EOS RP på ett stativ med teleobjektiv, uppställt för att fotografera månen som stiger upp över trädlinjen runt en sjö.

Oavsett om du vill ta en bild av en ljus fullmåne högt upp på himlen eller en smal månskära kan du planera datumen efter måncykeln för att få exakt det du är ute efter.

Månen fotograferad genom träden med det reflekterade ljuset som lyser upp en del av en sjö i förgrunden.

Genom att planera i förväg kan du välja din komposition på förhand, oavsett om du vill att månen ska stå högt över ett närbeläget slott eller reflekteras i en sjö. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv inställt på 300 mm, 1/40 sek, f/6,3 och ISO 500.

Att fotografera månen är inte bara ett roligt test av din kameraskicklighet, det är även ett fascinerande sätt att lära känna jordens och dess satellits rörelser. Vi vet exakt var månen stiger upp, var den rör sig över himlen och var den går ned, varje kväll i flera år framöver. Det finns flera användbara telefonappar som kan hjälpa dig att planera dina vinklar med precision, och du kan följa månens faser online. Som en ungefärlig guide dyker en fullmåne upp mitt emot den nedgående solen.

3. Inställningar för månfotografering

En person som justerar den vinklingsbara skärmen på sin Canon EOS RP i samband med månfotografering.

Att fotografera ett så ljust motiv omgivet av mörker kan ge exponeringsproblem, så försök att ställa in exponeringen manuellt.

Skärmen på en Canon EOS RP med inställningar för peaking.

Om du har svårt att låsa fokus på månen kan du prova att fokusera manuellt. Använd Live View och aktivera fokuspeaking för att få skarpa detaljer.

Automatiska exponeringslägen kanske inte fungerar konsekvent när du fotograferar månen, därför är det bäst att använda manuell exponering. Intensiteten på solljuset som träffar månen är i princip detsamma, så det finns en enkel exponeringsregel som vi kan använda som guide – regeln ”looney 11”. Ställ in bländaren på f/11 och matcha slutartiden till inversen av ISO, dvs. vid ISO 100 använder vi 1/100 sek, vid ISO 200 blir slutartiden 1/200 sek och så vidare. Det här är dock inte hugget i sten, utan du kan variera slutartiden och bländaren runt dessa värden tills bilden ser rätt ut.

4. Vilket objektiv passar för månfotografering?

En fotograf som justerar sin EOS RP-kamera med ett RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv på ett stativ.

Ett zoomobjektiv som Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM ger dig många alternativ både för bredare månlandskap och för detaljerade närbilder.

Ett månlandskap över en motorväg med trafikspår som skapas av en lång exponering.

Element i förgrunden kan också vara ett sätt att fånga en annan ljuskälla, som den här bilden med trafikspår som skapas av den långa exponeringen – ett utmärkt sätt att lägga till kontrast i bilderna. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv inställt på 100 mm, 8 sek, f/10 och ISO 250.

Ett långt objektiv är ett måste för närbilder av månen, men ett ljusstarkt, dyrt objektiv är inte nödvändigt eftersom månen är så ljusstark att du inte behöver de största bländarna som finns på de bästa långa objektiven. Även ett standardzoomobjektiv som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kan fungera. Du kanske inte lyckas fylla bilden, men du kan alltid beskära området senare. Det är här kameror med hög upplösning som Canon EOS RP med 26,2 MP visar sitt värde.

5. Öka räckvidden

En fotograf som justerar sitt Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv på en EOS RP-kamera på ett stativ.

Med unika objektiv som Canon RF 800mm F11 IS STM behöver det inte bli så dyrt att ta mycket detaljerade månbilder.

En närbild månen en klar natt.

Här kombinerade vi Canon RF 800mm F11 IS STM-objektivet med en 2x telekonverter, vilket ger en otrolig räckvidd på 1 600 mm för mycket detaljerade månbilder. Tagen med en EOS RP med ett Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv + Extender RF 2x inställt på 1 600 mm, 1/50 sek, f/22 och ISO 100.

6. Hitta rätt ögonblick

En klargul fullmåne som kikar fram genom träden.

Om du vill ta bilder med motiv framför månen med ett teleobjektiv måste du vara minst 800 meter ifrån motivet för att matcha proportionerna. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv inställt på 500 mm, 0,5 sek, f/8 och ISO 100.

Ett flygplan i silhuett som flyger framför en fullmåne.

Om du fångar rätt ögonblick kan du ta effektfulla bilder, som det här flygplanet som flyger framför månen. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv inställt på 1/1 000 sek, f/11 och ISO 1600. © Tibor Szövetes

En supermåne är kanske mest imponerande när den först visar sig vid horisonten. Ljuset måste färdas i sidled genom jordens atmosfär mot dig, vilket gör att månen får en varm rödaktig ton. Det här är också det ögonblick när månen verkar som störst, även om det är en illusion – storleken är densamma under hela natten, men atmosfärens krökning fungerar som ett förstoringsglas.

7. Fotografera månen med förgrund

En Canon EOS RP-kamera monterad på ett stativ för att fotografera månen över en sjö. En gammal trampolin reser sig högt över vattnet.

Genom att ta med detaljer i förgrunden vid månfotograferingen får du en komposition av månen som ger en intressantare bild.

Månen reflekterad över en sjö. En gammal trampolin reser sig högt över vattnet.

Genom att använda ett stativ och en längre slutartid, på en sekund eller mer, kan du fotografera månlandskap och eteriska landskap som ser ut nästan som om de vore tagna i dagsljus. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv inställt på 46 mm, 2,5 sek, f/5,6 och ISO 800.

Vi kan göra månkompositionen kreativ genom att ta med iögonfallande detaljer vid horisonten. Men då måste du vara på plats och agera snabbt – på bara några minuter har månen rest sig över horisonten och påbörjat sin färd uppåt över himlen.

8. Glöm fullmånen

En närbild av månen som visar särdrag och detaljer av dess yta.

En tilltagande eller avtagande måne (när cirka tre fjärdedelar är upplyst) är ett utmärkt tillfälle att fånga detaljer på ytan. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv + Extender RF 2x inställt på 1 600 mm, 1/50 sek, f/22 och ISO 100.

Även om fullmånen är fängslande är det faktiskt inte den bästa tiden att ta bilder om du är intresserad av att fånga särdrag på ytan, som kratrar. På ungefär samma sätt som en kameras uppfällbara blixt lyser upp ett ansikte tar det framåtriktade solljuset vid fullmåne bort mycket av skuggorna. Vid andra tidpunkter under månaden kommer solljuset mer från sidan, vilket skapar de högdagrar och skuggor som behövs för att visa upp konturerna och detaljerna i månlandskapet.

Ta din månfotografering till nästa nivå med fler tips och inspiration från proffsfotografen Andrew Fusek Peters*.

* Endast tillgängligt på vissa språk.


Skrivet av Phil Hall

Relaterade produkter

Relaterade artiklar