CANON EOS R5

Avancerad autofokusteknik

EOS R5 fokuserar med enastående hastighet, exakthet och precision och kan identifiera och spåra motiv i rörelse. Ta bilder med fantastisk skärpa och klarhet som är fulla av detaljer.

© Martin Bissig / Canonambassadör

Dual Pixel CMOS AF II med 5 940 områden och fullständig täckning

Oavsett var motivet finns kan EOS R5 hitta det och snabbt fokusera på det med hjälp av 5 940 AF-områden som täcker i princip hela bilden. Dessa fokusområden kan användas tillsammans, var för sig eller i zoner som kan flyttas runt i bilden efter var händelserna äger rum.

AF-punkter kan väljas med särskilda pilknappar på kamerans baksida eller med hjälp av touchskärmen – tryck på den i Live View-läget eller använd den som styrplatta när du har kameran mot ögat.

© Martin Bissig / Canon Ambassador

© Robert Marc Lehmann

© Ulla Lohmann / Canon Ambassador

Deep learning AI och motivigenkänning

EOS ITR AF X-autofokussystemet i EOS R5 har programmerats med hjälp av deep-learning AI, som ursprungligen utvecklades för vår banbrytande spegelreflexkamera EOS-1D X Mark III. I ansikts-/ögonigenkänningsläget känner systemet igen ansikten exakt, inklusive i profil när endast ett öga är synligt. Detta säkerställer att motiven förblir knivskarpa, även när de rör sig oförutsägbart och skärpedjupet är litet. Och om en person vänder sig bort ett ögonblick fortsätter huvudet att följas, så att ansiktet blir skarpt när han/hon vänder sig tillbaka mot kameran.

Dessutom har EOS R5:s deep-learning AI programmerats med förmågan att känna igen och följa fordon, katter, hundar och fåglar – genom att fokusera på antingen deras kroppar, ansikten eller ögon. Det gör sport- och naturfotografering enklare än någonsin tidigare, särskilt motiv såsom fåglar som flyger. När du fotograferar motorsport kan EOS R5 känna igen motorcyklar och racerbilar, och till och med skilja mellan öppna och stängda cockpits, genom att markera en förares hjälm när den syns.

© Robert Marc Lehmann

Snabb, känslig fokusering

EOS R5 kan fokusera på så lite som 0,05 sek – en klassledande prestanda för en kompakt systemkamera i fullformat.1 Autofokus fungerar även på ljusnivåer som är så låga som -6 EV2, vilket lyser ungefär lika starkt som en halvmåne.

Den här otroliga ljuskänsligheten gör dessutom att EOS R5 kan fokusera med en maximal bländare som är så liten som f/22, så att telekonverterare kan användas med objektiv som har liten bländare samt väldigt kompakta superteleobjektiv, såsom RF 600mm F11 IS STM och RF 800mm F11 IS STM.

Objektiv med stöd för manuell hantering

Förbättra eller upphäv fokus manuellt i AF-läge utan att behöva trycka på en knapp. Den här funktionen är populär bland användare av äldre EF USM-objektiv och har omarbetats för RF-objektiv och deras nyare generation av fokuseringsmotorer.

Beteendet hos följande-AF

Kamerans Al Servo-spårningsautofokus kan justeras genom att dra parametrar som ”skärpeföljningskänslighet” eller ”accelerations-/retardationsspårning” eller genom att välja ett av fyra ”lägen” – konfigurationer som är perfekta för olika typer av fotografering.

EOS R5 har Case A, som automatiskt väljer ett av de fyra motivspecifika AF-lägena, beroende på vad som fotograferas.

EOS R5 har nu Case A, som automatiskt väljer ett av de fyra motivspecifika AF-lägena, beroende på vad som fotograferas.

Manuell fokusering

När du fokuserar manuellt kan tre fokushjälpmetoder användas för att säkerställa att den viktiga fokuspunkten hamnar precis där du vill ha den.

• Fokusförstoring
Genom att först förstora bilden 6 gånger och sedan 15 gånger kan du se bilden bättre och uppskatta fokus.

• Fokuspeaking
Kanterna på delarna som är i fokus markeras med valfri färg.

• Guide till Dual Pixel-fokus
Guiden till Dual Pixel-fokus lanserades först i kameran Cinema EOS C300 Mark II och använder kamerans Dual Pixel CMOS AF II-teknik för att på ett exakt sätt mäta avståndet mellan kameran och motivet och jämföra detta med den aktuella inställningen för manuellt fokus. En grafisk guide anger om fokuspunkten finns framför eller bakom kamerans uppmätta värde och blir grön om de två värdena överensstämmer, vilket innebär att fokus är exakt.

Systemet underlättar manuell fokusering och gör den mer exakt, samt ger filmskapare den viktiga exaktheten som de behöver när de arbetar med upplösningar i 4K och 8K.

Dessa tre verktyg kan användas med kompatibla RF-objektiv, EF-objektiv eller Cine-objektiv med manuell fokusering.

© Ulla Lohmann / Canonambassadör

Relaterade artiklar

 • ARTICLE

  Canon EOS R5 första bilder: fånga naturen i enastående detalj

  Ulla Lohmann och Robert Marc Lehmann berättar om hur Canon EOS R5 sensor med 45 MP och AF-med ögonspårning hjälpte dem att ta spektakulära utomhusbilder.

 • ARTICLE

  Filma i 8K och översamplad 4K med Canon EOS R5

  I de första filmerna som spelades in med Canon EOS R5 utforskade Martin Bissig och Ivan D’Antonio hur 8K-funktionerna minskar inspelningstiden och utökar de kreativa alternativen.

 • ARTICLE

  Canon EOS R5: 10 funktioner du inte får missa

  Upptäck funktionerna som gör EOS R5 revolutionerande, till exempel funktionen för att fotografera stillbilder med 45 megapixlar i upp till 20 b/s och RAW-filminspelning i 8K.

 • ARTICLE

  Canon EOS R5 kontra EOS R6 – vilken passar dig bäst?

  Canon lanserar inte bara en, utan två banbrytande kompakta systemkameror i fullformat. Vilken passar dig bäst? Vi jämför EOS R5 och EOS R6.

  1. Från och med 3 juni 2020: digitala kompakta systemkameror med utbytbart objektiv och en bildsensor som motsvarar 35 mm fullformat med kontrastdetektion-AF och fasdetektion-AF på bildplanet. Beräknad utifrån resultaten av uppmätt AF-hastighet, baserat på CIPA:s riktlinjer (varierar beroende på fotograferingsförhållanden och objektiv). Uppmätt med interna metoder. Måttförhållanden: EV12 (temperaturförhållanden/ISO 100), manuellt läge, med RF 24-105mm F4L IS USM (med en brännvidd på 24 mm) med följande inställningar: slutarutlösning med hjälp av avtryckaren, enpunkts AF (centrerad AF), One-Shot AF.
  2. Vid fotografering av stillbilder, med ett f/1.2-objektiv, Central AF-punkt, One-Shot AF, vid 23 °C/73 °F, ISO100. Gäller ej för RF-objektiv med Defocus Smoothing-beläggning