CANON EOS R5

Revolutionerande filmning. Igen.

Vi på Canon är stolta över den roll vi haft i att omvandla filmskapandet, med produkter såsom spegelreflexkamerorna i vår EOS 5D-serie och Cinema EOS-kamerorna och -objektiven. EOS R5 fortsätter i samma riktning, med banbrytande filmprestanda som omdefinierar vad filmskapare kan förvänta sig av en liten kamera.

Revolutionerande filmning. Igen.

8K RAW är här

EOS R5 kan spela in enastående DCI RAW-video internt i 8K till ett CFexpress-kort med hjälp av fullformatssensorns fulla bredd, vilket ger ett riktigt bioliknande utseende. Även fokusspårning är tillgängligt för inspelning som ser så bra ut att man kan tro att det är en Hollywood-produktion.

Utöver att leverera en verklighetstrogen bildkvalitet gör upplösningen i 8K att redigerare kan beskära filmen och ändå få ett slutresultat i 4K.

Det finns många alternativ för inspelning i 8K med EOS R5:
• 12-bitars RAW
• 10-bitars 4:2:2 MP4/H.265
• 8-bitars 4:2:0 MP4/H.265

Välj mellan sidförhållandena DCI eller UHD, komprimeringsmetoderna ALL-I eller IPB och IPB med låg bitfrekvens samt alternativen Canon Log 1 och 3 eller HDR PQ. Bildfrekvenser på 23,98 p, 24 p, 25 p eller 29,97 p är tillgängliga, vilket hjälper dig att uppnå utseendet och känslan du vill ha. Du kan även spela in i 8K till höghastighets-SD-kort (v90) när du använder IPB-komprimeringsalternativ.

Med 8K RAW får du högsta möjliga bildkvalitet och flexibilitet. Få fyra gånger så hög upplösning som i 4K och ändra parametrar såsom vitbalans efter att inspelningen har gjorts med hjälp av programvaran Canon Cinema RAW Development eller ditt icke-linjära favoritredigeringsprogram*. 8K RAW är tillgängligt i standardformat eller komprimerat format för små filmfiler med RAW-flexibilitet.

Du kan även extrahera stillbilder ur 8K-inspelningar som enskilda JPEG-filer med 35 megapixlar (eller HEIF-filer om inspelningen har gjorts med HDR PQ), vilket är idealiskt för situationer om du behöver ha både filminspelning och stillbilder av samma händelse.

* Kompatibilitet och tillgänglighet varierar beroende på programvarutillverkare
A side profile of Canon Ambassador Ivan D'Antonio with his eye to the viewfinder of a Canon EOS R5 camera.

4K-prestanda som du aldrig sett tidigare, med upp till 120 b/s

Utöver dess banbrytande 8K-funktioner sätter EOS R5 nya standarder för filmskapare som filmar i 4K. Spela in i 4K DCI (fullformat) och 4K UHD med bildhastigheter på upp till 120p (119,88 b/s) med 4:2:2/10-bitars kvalitet, vilket ger en silkeslen slow-motion med enastående hög upplösning. Vid bildhastigheter upp till 59,94 b/s finns en valmöjlighet mellan att använda hela kamerasensorns bredd eller 1,6x beskärning, vilket är ungefär samma storlek som Super 35 mm.

För dem som behöver den allra högsta 4K-kvaliteten återger EOS R5:s 4K HQ-läge häpnadsväckande detaljrikedom vid bildhastigheter upp till 30 p genom översampling av 8K-material. Resultaten måste ses med egna ögon.
Alla alternativ för upplösning, bildfrekvens o.s.v. hos EOS R5 nås via en omdesignad meny i filmläget, vilket gör det enkelt att hitta den kombination av inställningar du vill ha.

Dual Pixel CMOS AF II

Vårt uppdaterade Dual Pixel CMOS AF II-system ger jämn och exakt kontinuerlig fokusering i alla inspelningslägen och funktionerna för ansikts- och ögonigenkänning gör den idealisk för dokumentärer och snabb inspelning. Den känner även igen katter, hundar och fåglar och spårar dem i bilden. Fokusövergångseffekter som riktar betraktarnas uppmärksamhet från en plats till en annan är enkla att skapa – tryck bara på kamerans touchskärm så fokuserar EOS R5 smidigt om i en hastighet som du anger.

När du fokuserar manuellt har EOS R5 ett antal verktyg som hjälper dig att hitta den exakta, viktiga skärpan. Fokuspeaking framhäver kanterna av föremål som är i fokus i en färg som du väljer, medan guiden till Dual Pixel-fokus har en grafisk indikator som visar om motivet är fokuserat framåt/bakåt och som blir grön när du uppnår rätt fokus.

© Robert Marc Lehmann

Bildstabilisering

Samma intelligenta bildstabiliseringssystem som motverkar kameraskakningar i stillbilder fungerar även när EOS R5 spelar in film och jämnar då ut oavsiktliga kamerarörelser. I kombination med det elektroniska Movie Digital IS-systemet*, som tillför ytterligare prestanda, blir resultaten fantastiska och ser ut som om det filmats med hjälp av ett stativ eller en vagn.

*Movie Digital IS-systemet är inte tillgängligt vid inspelning i 8K RAW

8K-timelapse

På samma sätt som 8K-upplösningen avslöjar små detaljer och klarhet kan timelapsefotografering avslöja varje liten rörelse som sker på en helt annan tidsskala. Tillsammans ger de två funktionerna visuellt spektakulära resultat – en fröjd för ögat.

EOS R5 gör det lättare än någonsin att fånga sådana timelapsesekvenser med hög upplösning, som även kan spelas in i 4K, då filmen skapas i kameran. Du kan ange tidsintervall mellan varje bild och du kan även bestämma om exponeringen ska låsas vid sekvensens början eller mätas för varje bild.

Intuitiv att använda, så att du kommer närmare motivet

EOS R5 är utformad för att ge en instinktiv och naturlig känsla när du filmar, så att du kan fokusera på motivet och din kreativa vision. En vinklingsbar skärm kan vinklas bort från kamerahuset och roteras i 270 , så att du bekvämt kan fotografera ur olika vinklar. Överexponering kan framhävas med randiga ”zebra”-markeringar som varnar dig om något område är för ljust.

En ren HDMI är tillgänglig vid 4K/60 p, så att du kan använda externa inspelare och spela in internt och externt samtidigt.

Inspelningstider

EOS R5 erbjuder klassledande autofokus och filminspelningsalternativ med hög upplösning och hög bildhastighet när fullformatssensorn används med maximal bredd i höga bitfrekvenser. Den här kombinationen alstrar oundvikligen mycket värme, vilket i sin tur begränsar inspelningstiden. De ungefärliga inspelningstiderna för de tillgängliga upplösningarna och bildhastigheterna i miljöer med 23 °C från kallstart anges nedan.
8K 30 P
– Full sensorbredd: 20 minuter
– Full sensorbredd, RAW: 20 minuter

4K 120 P
– Full sensorbredd: 15 minuter*1

4K 60 P
– Full sensorbredd: 35 minuter*2
– APS-C-beskärning (översamplad 5,1K): 25 minuter

4K 30 P
– Full sensorbredd: begränsas inte av värme*2
– Full sensorbredd, hög kvalitet (översamplad 8,2K): 30 minuter
– APS-C-beskärning (översamplad 5,1K): begränsas inte av värme*2
*1 Inspelningen stoppas efter 7 minuter och 30 sekunder för film med hög bildhastighet. Anger tiden när inspelning kan återupptas direkt.
*2 Inspelning är begränsad till 29 minuter och 59 sekunder. Anger tiden när inspelning kan återupptas direkt.

Om kameran når temperaturgränsen rekommenderar vi att du stänger av kameran för att låta värmen avledas.
Ungefärliga återhämtningstider för miljöer med 23 °C anges nedan, men påverkas av flera faktorer, bland annat temperaturförhållanden, fortsatt kameraanvändning och den valda inspelningsupplösningen. Tiden tills fullständig inspelningstid är tillgänglig varierar beroende på temperaturförhållanden.

8K 30 P
– 10 minuters vila ger cirka 3 minuters inspelningstid
– 20 minuters vila ger cirka 8 minuters inspelningstid

4K 60 P
– 10 minuters vila ger cirka 10 minuters inspelningstid
Ytterligare funktioner med den senaste inbyggda programvaran

Den senaste inbyggda programvaran för EOS R5 erbjuder ett antal användbara uppdateringar för att göra den ännu mer tilltalande för filmskapare. Det finns nu stöd för Cinema EOS-zoomobjektiv med inbyggda motorer – styr zoomen med en knapp på kameran. När du fotograferar 8K RAW är det nu möjligt att ta 12-bitars ProRes RAW-bilder med en Atomos-inspelningsenhet ansluten. Det finns även stöd för VPG400 CFExpress-kort tack vare den här uppdateringen av inbyggd programvara. Hämtas via supportsidorna.

Relaterade artiklar

 • ARTICLE

  Canon EOS R5 första bilder: fånga naturen i enastående detalj

  Ulla Lohmann och Robert Marc Lehmann berättar om hur Canon EOS R5 sensor med 45 MP och AF-med ögonspårning hjälpte dem att ta spektakulära utomhusbilder.

 • En terrängcyklist utför ett trick uppe i luften med solen i bakgrunden. Bilden tas underifrån och ramas in av röd vallmo och gräs i sluttningen

  ARTICLE

  Filma i 8K och översamplad 4K med Canon EOS R5

  I de första filmerna som spelades in med Canon EOS R5 utforskade Martin Bissig och Ivan D’Antonio hur 8K-funktionerna minskar inspelningstiden och utökar de kreativa alternativen.

 • ARTICLE

  Canon EOS R5: 10 funktioner du inte får missa

  Upptäck funktionerna som gör EOS R5 revolutionerande, till exempel funktionen för att fotografera stillbilder med 45 megapixlar i upp till 20 b/s och RAW-filminspelning i 8K.

 • En man som håller en Canon EOS R6-kamera vid sidan.

  ARTICLE

  Canon EOS R5 kontra EOS R6 – vilken passar dig bäst?

  Canon lanserar inte bara en, utan två banbrytande kompakta systemkameror i fullformat. Vilken passar dig bäst? Vi jämför EOS R5 och EOS R6.