Aleksander Nordahl har tillbringat de senaste 15 åren med att kombinera sin passion för fridykning och undervattensfotografering, och fokuserar nu på att dokumentera havets skönhet och tillstånd. Hans två inriktningar kombinerar både konst och fotojournalistik, och skapar fantastiska bilder av marint liv och landskap, samtidigt som han uppmärksammar miljöutmaningar som minskningen av tångskogar.
”Jag är inte den typiska naturfotografen. Jag tar konstbilder under vatten av tångstrukturer, men dokumenterar även problem i haven som förorening och förstörelse”, förklarar han.
Men Aleksander har två inriktningar i en annan betydelse också. Han har tidigare använt Canon EOS R5 för hybridfotografering och har nyligen testat EOS R5 Mark II, en kamera som förbättrar den kreativa upplevelsen tack vare smidig växling mellan stillbilder och film. Den här designen kan hantera kraven i hans arbete, där snabba beslut kan vara skillnaden mellan att fånga ett flyktigt ögonblick och förlora det för alltid.
”När du håller andan och är en och en halv minut under vattnet, simmar och komponerar, och du plötsligt behöver film i stället för stillbilder, gör den det så mycket enklare”, säger han.
Läs vidare för några råd om hybridfotografering.
Bemästra hybridfotografering av natur med Aleksander Nordahl
”Med den här kameran kan du både ta stillbilder och spela in filmer utan att kompromissa”, säger Aleksander. Canon EOS R5 Mark II erbjuder oöverträffad flexibilitet och fångar flyktiga ögonblick i enastående klarhet, oavsett om du arbetar med stillbilder eller film.
1. Öva på att använda autofokus
Aleksander betonar vikten av tillförlitlig autofokus. I egenskap av någon som arbetar i dynamiska, oförutsägbara miljöer lovordar han EOS R5 Mark II-kamerans förmåga att följa motiv med precision. Men det är viktigt att du förstår kamerans inställningar för att få ut mesta möjliga av dem.
Om du precis har börjat använda kameran rekommenderar Aleksander att du experimenterar med det avancerade autofokussystemet med ögonföljning. Ju mer du vet om det, desto mer kan du få ut av det. För aktiva eller snabbrörliga djur kan du prova att ställa in AF-metoden till Servo AF, aktivera motivföljning och välja Djur under Motiv att upptäcka. Tryck ned avtryckaren halvvägs när du följer motivets rörelse – kameran prioriterar att fokusera på ögonen om de är synliga, och AF-ramen blir blå när AF har hittat fokus. Nu kan du trycka ned avtryckaren helt för att ta så många bilder du vill. När AF har hittat fokus på ett motivs öga fortsätter den att följa det, även när motivet rör sig mot sidan av bilden.
Öva på att justera inställningarna baserat på motiven, experimentera med de olika alternativen och prova kamerans ögonstyrda AF för att effektivisera arbetsflödet. Den här smarta funktionen i EOS R1, EOS R3 och EOS R5 Mark II kan ställa in eller växla autofokuspunkten genom att upptäcka vad du tittar på i sökaren, men du behöver ta dig tid att kalibrera den till dina ögon innan du använder den.
I den här fantastiska undervattensbilden dokumenterar Aleksander de enorma tångskogarna utanför Kapstadens kust. Samspelet mellan ljus, tång och marint liv visar de olika ekosystem som finns från Nordkap till Sydkap. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 15 mm, 1/400 sek, f/2,8 och ISO 200. © Aleksander Nordahl
2. Välj rätt objektiv för jobbet genom att experimentera
Som fotograf och filmskapare definierar de objektiv du väljer kvaliteten och stilen på ditt innehåll. Aleksander har experimenterat med RF-objektiv och han är särskilt entusiastisk över den framtida potentialen för undervattensfotografering. Objektiven Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM och RF 28-70mm F2L USM har blivit viktiga delar av hans experimentella metod, då de är mångsidiga nog att fånga allt från havsmiljöer i vidvinkel till detaljerade närbilder under en dykning. Kombinationen av RF-seriens objektiv och systemkameran EOS R5 Mark II ger exceptionell skärpa och snabb autofokus, vilket gör det till ett perfekt val för krävande fotograferingsmiljöer.
”Jag ser fram emot att få tag på undervattenshuset till EOS R5 Mark II”, säger han. ”Det kommer att göra det så enkelt att skapa innehåll under vattnet, och det kommer att vara revolutionerande med RF-objektiven.”
Aleksander säger att han har tänkt använda objektivet Canon RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE. Det här objektivet ger ett 180-graders synfält och är utformat för att skapa uppslukande VR (virtuell verklighet) och stereoskopiskt 3D-innehåll. Det gör det även möjligt för fotografer och filmskapare att skapa 180-graders tagningar med ultravidvinkel. vilket är ett användbart perspektiv för att ta in expansiva miljöer som havet.
”Jag drömmer om att ta bilder och filma med objektivet i 180 grader”, säger Aleksander. Hans mål är att skapa en unik visuell upplevelse inuti vad han beskriver som en ”havskub”: en storskalig, uppslukande konstinstallation.
”Det är en kub där du kliver in i havet”, förklarar han. ”Om du tittar nedåt, åt sidorna eller uppåt är du inuti havet. Med den teknik som används kan människor uppleva havets skönhet och storhet utan att behöva hålla andan.”
Den här bilden, som är en del av en story om att skörda sjögräs och tång för den exklusiva matkulturen på Lofoten, framhäver den rika potentialen hos havets resurser för hållbar livsmedelsproduktion. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 15 mm, 1/200 sek, f/10 och ISO 320. © Aleksander Nordahl
3. Var redo för både stillbilder och rörelser
EOS R5 Mark II har en särskild kontroll på ovansidan för snabb växling mellan stillbilds- och filmlägen. Aleksander säger att det är en funktion som är särskilt praktisk när du arbetar under vattnet. Med bara en och en halv minut på sig att fotografera samtidigt som han håller andan är effektivitet allt. Observera att när du växlar från stillbildsläget till filmläget med reglaget, växlar kameran omedelbart till dina senaste filminställningar. Spara tid genom att i förväg konfigurera allt som du vill i filmläget så att du är redo att spela in utan fördröjning när du växlar läge.
Dessutom är en av de utmärkande funktionerna i EOS R5 Mark II dess förmåga att ta stillbilder och spela in film samtidigt. När du spelar in film kan du ta stillbilder (enstaka bilder eller serietagning) genom att trycka ned avtryckaren helt. Om du vill aktivera den här funktionen måste du ha två kort i kamerans kortplatser och välja Dubbel tagning (stillbild och film) i kamerans meny.
Den här funktionen är mindre mångsidig än att växla läge. Filmer spelas in i Full HD och JPEG endast i 16:9 och dina aktuella inställningar för filminspelning för autofokus, exponering och vitbalans tillämpas, utan att du kan välja inställningar för stillbilder. Men den här funktionen är oslagbar för omedelbar respons när du vill ha både stillbilder och filmer utan att missa en rörelse.
I den här slående tvådelade bilden fångar Aleksander Nordahl de frodiga tångskogarna vid ön Lofoten under vattnet, medan robusta berg tornar upp sig ovanför. Den här bilden framhäver naturens starka kontraster och visar samhörighet mellan ekosystem både ovanför och under ytan. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 35 mm, 1/500 sek, f/3,5 och ISO 1600. © Aleksander Nordahl
4. Tänk på kompositionen för bilder som ska redigeras
För att skapa hybridinnehåll är det viktigt att förstå hur du komponerar tagningar för både fotografering och filminspelning. Aleksander berättar att hans inställning till film är samma som till stillbilder, och det tankesättet hjälper honom skapa visuellt imponerande innehåll i båda formaten.
”Jag skapar, jag komponerar, jag exponerar – jag gör samma sak med film som jag gör med stillbilder. Det gör att jag kan skapa stillbilder med samma skönhet.”
Om du övergår till hybridfotografering är Aleksanders råd att se din film som en serie stillbilder. Fokusera på kompositionen och ljussättningen på samma sätt som för en fotografering. Det gör att tagningarna inte bara blir enklare att redigera utan även mer sammanhängande när de kombineras med stillbilder i ett projekt.
Alternativet för visning av false colour i Canon EOS R5 Mark II hjälper fotografer att noggrant övervaka exponeringsnivåer för både stillbilder och film genom att överlagra definierade färger på områden i bilden som riskerar att klippas. Med det här verktyget kan Aleksander garantera precision i varje tagning, oavsett om han arbetar i studion eller i den dynamiska, oförutsägbara miljön under vatten.
5. Spara tid vid redigeringen med rätt inställningar på rätt kamera
Aleksander betonar hur ISO-känsligheten och sensorkvaliteten hos EOS R5 Mark II bidrar till att minska behovet av intensivt redigeringsarbete.
”Färggradering är svårt, särskilt när du arbetar i krävande miljöer som under vatten. Men med den här kameran innebär filmkvaliteten att jag kan lägga mindre tid på redigering eftersom materialet redan har hög kvalitet direkt från kameran.”
När du arbetar i miljöer med svagt ljus eller under vatten använder du kamerans automatiska ISO-inställning för att justera den automatiskt baserat på det tillgängliga ljuset. Om du vill ha mer kontroll ställer du in en rimlig ISO-gräns manuellt (till exempel ISO 3200 eller ISO 6400) för att bibehålla bildens klarhet samtidigt som du undviker onödigt brus. På så sätt kan du fokusera på att komponera bilden och låta nästa generations bakbelysta, stackade CMOS-fullformatssensor i kameran fånga bästa möjliga detaljrikedom i svagt ljus. EOS R5 Mark II har även ett alternativ för brusreducering via ett inbyggt neuralt nätverk för tydligare och mer detaljerade JPEG-bilder.
Tack vare sådana funktioner sparar du mycket tid vid redigering eftersom du behöver mindre brusreducering eller färgkorrigering.
Ett sista råd från Aleksander om hybridfotografering
”Med den här kameran kan du både ta stillbilder och spela in filmer utan att kompromissa”, säger Aleksander. ”Du kan bemästra båda delar utan att känna att något annat blir lidande.”
I sin senaste utställning visade Aleksander upp en samling högupplösta filmer i slow motion som en del av hans konstverk. Ovan är ett exempel, med tång i en arktisk djungel.
Med övning och rätt inställning kan du nå oändliga kreativa möjligheter. Oavsett om det gäller stillbilder eller filmer kan du förbättra ditt sätt att arbeta genom att lära dig kamerans funktioner och utveckla processerna.
Relaterade produkter
-
Kompakta systemkameror
EOS R5 Mark II
Master the moment-med en kamera som kombinerar fantastisk hastighet med otrolig upplösning och suverän 8K-film. -
Kompakta systemkameror
EOS R6 Mark II
Stillbilder eller film, action eller porträtt – EOS R6 Mark II levererar en blandning av prestanda och bildkvalitet som främjar din kreativitet -
Objektiv för EOS R
RF 15-35mm F2.8L IS USM
Ultravidvinkel och superskärpa tack vare den optiska kvaliteten i L-serien och bildstabilisering i fem steg för dynamiska vinklar även i trånga utrymmen -
RF-objektiv
RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM
RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM ger skärpa och mångsidighet med enastående supertelefoto och bildstabilisering i fem steg i ett kompakt format. -
RF-objektiv
RF 200-800mm F6.3-9 IS USM
Ett kraftfullt supertelezoomobjektiv med en brännvidd på 200–800 mm, perfekt för sport-, natur- och actionfotografering.
Relaterade artiklar
Tips för naturfotografering
Tips och tekniker som tar din naturfotografering till nästa nivå och gör att du får ut mesta möjliga av din kamera och dina objektiv från Canon.
De bästa objektiven för natur
Ta fantastiska bilder av vilda djur och fåglar med dessa objektiv med fast brännvidd och zoomobjektiv.
Fågelfotografering med RF 200-800mm F6.3-9 IS USM
Ett fotograferingsproffs och en hobbyfotograf testar RF 200-800mm F6.3-9 IS USM på fältet.
De bästa kamerorna och objektiven för naturfotografering
Naturexperterna Markus Varesvuo, Marina Cano och Dani Connor avslöjar sin favoritutrustning för att skapa fantastiska bilder av naturvärlden.