GRUNDERNA I FOTOGRAFERING

Utmana dig själv och se vad du kan fånga om du fotograferar sju dagar i rad

Du kommer att förvånas över vad du kan fånga på en vecka. Fotografera något annorlunda varje dag i sju dagar och tänj på dina kreativa gränser.
En landskapsbild av Dorset-kusten med klippformationen Durdle Door.

Det kan vara svårt att bryta rutinen, men om du vill tända din kreativa gnista och prova något nytt är en utmaning att fotografera i sju dagar en bra början. Börja med att ta en ny bild av olika motiv varje dag i sju dagar, så kanske du blir påmind om alla anledningar som fick dig att vilja hålla på med fotografering.

Fotografen Ellis Reed ville fånga vackra ögonblick och tog fram sin Canon EOS 550D (nu efterföljd av Canon EOS 850D) för första gången för åtta år sedan när han var 18 år. Med hjälp av sin Canon EOS R specialiserar han sig nu på rese-, livsstils- och landskapsfotografering och utmanar hela tiden sin egen kreativitet.

Ellis passion för sitt närområde och hans förmåga att se bekanta miljöer med nya ögon gjorde honom till den perfekta fotografen att anta vår utmaning att fotografera i sju dagar. Han skapade sju olika bilder under sju dagar och valde temat ”medveten närvaro” för att knyta samman varje vackert ögonblick på resan – ett tema som han tyckte gick hand i hand med återupptäckter.

Här berättar han hur han kom igång och ger råd om hur du kan ta dig an din egen utmaning att fotografera i sju dagar.

Dag ett: Fånga soluppgången

Den tidiga morgonsolen reflekteras i ett fönster på en rad hus placerade i en halvcirkel.

”Det är så värt att tvinga dig ut med kameran och göra något kreativt det första du gör på morgonen när ingen annan är ute”, säger Ellis, som tog den här stämningsfulla bilden av solen som studsar mot ett fönster tidigt på morgonen. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 57 mm, 1/800 sek, f/2,8 och ISO 100. © Ellis Reed

Den honungsfärgade Pulteney Bridge återspeglas i den lugna floden den sträcker sig över.

Ellis tog den här bilden av den slående Pulteney Bridge i sin hemstad Bath vid soluppgången. Vad kan du fotografera i närheten av ditt hem? Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 26 mm, 1/400 sek, f/2,8 och ISO 160. © Ellis Reed

Att fotografera i gryningen är det perfekta sättet att fokusera på kreativitet, säger Ellis.

”Att promenera ensam innan någon annan är vaken är ett riktigt bra sätt att rensa huvudet och för att förbereda dig för resten av dagen och även för resten av utmaningen. Den starten är otroligt fördelaktig för att försöka att inte låta vardagsstressen från arbetet eller sociala medier påverka dig”, säger han.

Ellis gick ut för att fotografera soluppgången enbart med sin Canon EOS R och sitt Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv, en kombination som han tycker är otroligt mångsidig. ”Jag rekommenderar att du lämnar telefonen hemma och bara tar med kameran och uppskattar promenaden i soluppgången.”

”Mitt favoritobjektiv är RF 24-70mm F2.8L IS USM. Det är min absoluta arbetshäst och det jag fotograferar med 90 % av gångerna, och storleken på EOS R är mycket bekvämare än en vanlig spegelreflexkamera.”

Dag två: Tänj på utrustningens gränser

En närbild av vita blommor som växer på en gren.

För den här utmaningen använde Ellis sitt RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv, som vanligtvis inte används för makrofotografering, för att försöka ta några närbilder av blommande träd i närområdet. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 70 mm, 1/2 000 sek, f/2,8 och ISO 1000. © Ellis Reed

Rosa blommor som växer på ett träd.

Med det ljusstarka men kompakta Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektivet kan Ellis fånga exceptionella detaljer, oavsett om han tar skarpa porträtt eller hans karaktäristiska landskap i orange nyanser – här använde han sin karaktäristiska stil till något annorlunda, blommor, för att få sätta sin utrustning på prov.
Tagen med en EOS R med ett Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 70 mm, 1/2 000 sek, f/2,8 och ISO 250. © Ellis Reed

Ett enkelt sätt att se världen runt omkring dig ur ett nytt perspektiv är att uppleva nya möjligheter med ett enda objektiv säger Ellis, som uteslutande använde sitt mångsidiga Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv varje dag i utmaningen.

”Tanken är att tvinga mig att gå ut och fotografera allt med ett objektiv, snarare än att packa med särskilda objektiv för särskilda motiv”, säger han. ”Oavsett om jag tar vidvinkelbilder av staden eller närbilder handlar det om att försöka ta reda på hur jag kan få det objektivet att göra det.”

Dag tre: Fotografera något som ligger dig varmt om hjärtat

Ett Canon EF 85mm f/1.8 USM-objektiv, en telefon och en Canon Zoemini S på en marmorerad bordsyta.

För Ellis var ett Canon-objektiv hans sentimentala föremål för dag tre av fotograferingen. ”Min farfar var också fotograf och en stor Canon-fantast, så Canon har stannat kvar i min familj. Canon EF 85mm f/1.8 USM-objektivet påminner mig om tiden jag tillbringade med min farfar, så det är nästan som en tatuering och något som jag bär med mig”, säger Ellis. © Ellis Reed

”Mitt Canon EF 85mm f/1.8 USM-objektiv tillhörde min farfar, och trots att det är lite slitet är det något han gav mig innan han gick bort.”

Att fotografera något som innebär mycket för dig kan vara ett bra sätt att bevara minnena ytterligare.

”Det är ett gammalt objektiv men jag älskar att använda det”, säger han. ”Jag skulle aldrig göra mig av med det eftersom det är något som jag brinner så starkt för. Varje gång jag tar upp det påminns jag om min farfar och hur fotografering har funnits kvar inom familjen så länge."

Även om han inte använde det här objektivet till utmaningen att fotografera i sju dagar, fotograferar Ellis ofta med det på sin EOS R genom att använda en EF-EOS R Canon monteringsadapter.

Förutom att fotografera ett så värdefullt objektiv använde Ellis Canon Zoemini S för att skapa några personliga utskrifter för att visa upp det och bevara det i en klippbok.

Dag fyra: Få någon att le

En man omfamnar en kvinna som håller i ett utskrivet foto av sig själv och mannen.

”Jag tycker att det är trevligt att ta några bilder där man bara stannar av en stund och är tillsammans”, säger Ellis med hänvisning till den här bilden han tog av sina vänner. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 46 mm, 1/100 sek, f/2,8 och ISO 800. © Ellis Reed

En man står bakom en kvinna och kramar henne i en gränd med historiska byggnader.

”Jag använde den otroligt snabba, tillförlitliga och exakta inställningen för ögonautofokus på Canon EOS R för att säkerställa att porträtten blev så skarpa som möjligt och en bländare på f/2,8 för att isolera paret för att få det där fina skärpedjupet”, säger Ellis. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 70 mm, 1/100 sek, f/2,8 och ISO 800. © Ellis Reed

Med fokus på det här konceptet för dag fyra fotograferade Ellis två av sina bästa vänner under en parfotografering och skapade miniutskrifter åt dem med Canon Zoemini S. Som professionella fotografer får de sällan en chans att ta en bild tillsammans, vilket ger den här bilden en särskild betydelse.

”Alla vinner på det: När du får någon annan att le blir du själv gladare”, säger Ellis. ”Jag tror att du kan få ett positivare tankesätt genom att ge tillbaka till ditt community, någon du bryr dig om eller någon du inte ens känner.”

”Att kunna erbjuda paret direktutskrifter som de antingen kan rama in eller sätta in i en bok var ett fint sätt att avsluta fotograferingen.”

Dag fem: Gå ut

En vildhäst på en väg i Brecon Beacons.

Oavsett om du reser till en ny plats eller besöker din favoritplats kan du ta bilder av allt från lokal flora och fauna till molnmönster och natthimlen. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 70 mm, 1/6 400 sek, f/2,8 och ISO 320. © Ellis Reed

Två vildhästar som står med huvudena tätt ihop i Brecon Beacons.

Ellis reste till Wales för sina utomhusbilder, men att fånga en småfågel på bild i din trädgård kan vara lika slående med rätt komposition. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 70 mm, 1/6 400 sek, f/2,8 och ISO 320. © Ellis Reed

Naturen ger oss möjlighet att känna oss nära omgivningen utan en skärm, något som bidrar till bättre psykisk hälsa. Ellis reste till Brecon Beacons för att fotografera vildhästar, en utmaning som gav honom en positiv känsla av att ha åstadkommit något.

”Det här knyter an med det positiva tankesättet eftersom naturen lär en att ha tålamod. När du äntligen lyckas ta bilden uppskattar du verkligen att du väntade”, tillägger han. ”Det ger en äkta känsla av bedrift och belöning.”

Dag sex: Lämna din bekvämlighetszon

En landskapsbild av vita klippor vid kusten med stjärnor som lyser på himlen ovanför.

”Utmaningen med att lämna sin bekvämlighetszon är att lära sig av den och uppskatta processen under tiden”, säger Ellis. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 24 mm, 20 sek, f/4 och ISO 400. © Ellis Reed

Stjärnor som lyser på natthimlen ovanför klippor och en strand.

”Jag använde oftast runt ISO 400, en slutartid på 15 sekunder och en bländare på runt f/5 för att säkerställa att jag fick tillräckligt med detaljer och ljus i bilderna utan att få för många stjärnspår”, säger Ellis. ”Sökaren och den vinklingsbara skärmen baktill är utmärkta för att förhandsgranska bilderna och se till att allt är i linje.” Tagen med en Canon EOS R med ett RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 70 mm, 15 sek, f/5 och ISO 400. © Ellis Reed

”Genom att göra något som skrämmer dig eller som du inte är säker på lämnar du din bekvämlighetszon. Jag tror att restriktionerna under nedstängningarna gjorde att många höll sig ännu mer i sin bekvämlighetszon, och det gäller även mig. Genom att göra något annorlunda upplever du nya saker och kan lära dig mer.”

Kvällsfotografering och astrofotografering är områden som jag inte är van vid, men har velat testa i evigheter”, säger Ellis. Han besökte Durdle Door i Dorset för att blåsa nytt liv i sina bilder.

Canon EOS R hanterade det svaga ljuset i den här delen av Ellis kvällsfotografering perfekt tack vare den stora 30,3 MP fullformatssensorn, vilket gjorde att han kunde skapa fantastiska långa exponeringar. Den ljusstarka LCD-skärmen gjorde det enkelt att komponera bilderna i mörkret.

Dag sju: Fotografera med en vän

Två män som står på en sten framför en dal med en flod.

Att engagera en vän i din utmaning att fotografera i sju dagar kan vara ett roligt sätt att umgås och göra något annorlunda. Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 24 mm, 1/1 600 sek, f/2,8 och ISO 250. © Ellis Reed

En hand som håller i en Canon Zoemini S med två utskrifter ovanpå framför böljande kullar.

”Om du har ett sätt att komponera en bild redan innan du lyfter upp kameran tror jag att det hjälper att koppla ihop bilderna”, säger Ellis. ”Personligen tycker jag om att försöka knyta ihop alla mina bilder genom mitt sätt att redigera dem, eftersom jag vanligtvis har en viss stil i min redigering. Jag framhäver de där fridfulla, varma tonerna.” Tagen med en Canon EOS R med ett Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM-objektiv inställt på 24 mm, 1/1 600 sek, f/2,8 och ISO 160. © Ellis Reed

Fotografering behöver inte bara handla om äventyr på egen hand. Enligt Ellis kan du främja positiviteten och ditt sociala liv genom att utforska och upptäcka med en vän.

”Något som har drivit mig väldigt mycket är communityt: att kunna träffa likasinnade vänner och bygga vänskaper via Instagram och fotograferingscommunityt. Efter månader av att inte ha kunnat träffa andra fotografer är det fantastiskt att kunna skicka ett meddelande till en annan fotograf och säga ”Hej, ska vi ses och ta några bilder?” och skapa berättelser och minnen.”

En man som tar en selfie med en Canon Zoemini S.

Ellis använde direktkameran och den bärbara skrivaren Canon Zoemini S för att ta några av porträtten och skriva ut sina favoritbilder från veckan, som han överförde från sin EOS R.

En bild tagen rakt ovanifrån av sju utskrifter som omger en Canon Zoemini S.

Du kan använda ditt unika perspektiv på världen för att koppla ihop dina bilder från en utmaning att fotografera i sju dagar som Ellis, oavsett om det är sättet du komponerar dina bilder på eller din redigeringsstil. Varför inte skriva ut dina bilder med en Canon Zoemini S för att fira din vecka av utmaningar och ge dem till en annan fotograf som behöver lite kreativ inspiration?

Ellis är ett bevis på att en utmaning att fotografera i sju dagar kan hjälpa en fotograf att utvecklas till att bli en ännu effektivare storyteller. Även om hans tema ”medveten närvaro” var knutet till hans mål att ändra sitt fotografiska tankesätt, kan ditt tema vara vad du vill.

”En sådan här utmaning får dig att tänka annorlunda”, säger han, ”eftersom många oftast använder en viss stil och upprepar samma process. Genom att utmana dig själv får du verkligen en chans att se hur du tar dig an platser och berättar historier.”Skrivet av Lorna Dockerill

Relaterade produkter

Relaterade artiklar