RESOR

Hitta det som ger dig ett försprång med gatu- och resefotografering

Fotograferingsproffset Martin Bissig valde att ta med sig en Canon EOS R10 på en rundtur i Sri Lanka. Här avslöjar han fördelarna med att resa lätt och hur man fångar minnesvärda ögonblick.
Fotografen Martin Bissig lutar sig ut ur ett tåg som har stannat för att plocka upp passagerare på en viadukt i Sri Lanka. I sin hand har han en Canon EOS R10 och bakom honom syns en kulle med små trähus inbyggda i den. Tagen av Monika Bissig på en Canon EOS R7. 

När du redan har två förstklassiga professionella kameror och flera objektiv med fast brännvidd kan det verka otroligt att välja ett annat kit för en resa, men för proffsfotografen och Canon-ambassadören Martin Bissig var det ett självklart val. Kameratekniken utvecklas hela tiden, så att ta dig tid att prova olika modeller kan visa dig nya funktioner som antingen kan hjälpa dig att komma igång om du är nybörjare eller – som i Martins fall – ge dig nya verktyg att arbeta med som proffs.

Efter att ha planerat en månadslång resa till Sri Lanka undersökte Martin sina kitalternativ noggrant och beslutade sig för att prova Canon EOS R10 med Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet. Han valde APS-C EOS R10-kameran på grund av den kompakta storleken, det lätta formatet och förmågan att fånga imponerande bildserier – och blev mycket nöjd med resultatet. ”Jag fångade många ögonblick med EOS R10 som jag inte hade fångat med mina större kameror, eftersom jag helt enkelt inte hade tagit med dem ut”, förklarar han.

Här delar Martin foton från resan, tillsammans med råd om hur du får med dig professionella bilder hem från dina egna äventyr.

Se livet i ett nytt ljus

En närbild på bara fötter bredvid små högar med grönsaker, bland annat morötter och rosenbönor, vid ett marknadsstånd i Sri Lanka. Tagen av fotografen Martin Bissig på en Canon EOS R10.

”Att se saker genom en kameralins öppnar mina ögon för detaljer som jag inte skulle se om jag bara var där och tittade omkring”, säger Martin. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 50 mm (motsvarande 80 mm på en fullformatskamera), 1/80 sek, f/5,6 och ISO 640. © Martin Bissig

Martin blev först intresserad av fotografering som barn i Schweiz där han såg sin far framkalla foton i mörkrummet som han hade skapat i familjens hem. Hans bilder publicerades i en tidning när han bara var 13 år gammal och han är nu en av de mest publicerade actionsportfotograferna i Europa.

Trots att han har skapat ett namn för sig själv i mountainbikevärlden vet Martin att färdigheter som lärts in inom ett område av fotografering kan överföras. Resmöjligheter ger honom frihet att öva på nya tekniker och prova olika kameror och objektiv utan att behöva klara deadlines och göra kunder till lags.

”Jag älskar resor och äventyr, så jag försöker att inkludera det i allt jag gör”, säger han. ”Mitt kommersiella arbete är fokuserat på utomhussporter och när jag inte arbetar försöker jag åka på minst två resor om året. Ibland publiceras foton från de här resorna av tidskrifter, men jag försöker skilja på mitt vanliga arbete och det jag gör på mina resor så mycket som möjligt.”

På sina resor ges Martin även möjligheten att uppleva nuet genom fotograferingen. ”Fotografering gör mig mer närvarande”, förklarar han. ”Jag hade till exempel kanske inte sett killen som var barfota mellan grönsakerna på marknaden om jag inte tänkte på att skapa en intressant komposition. Om jag fokuserar på detaljerna blir jag mer medveten om alla intressanta saker som händer runt omkring mig.”

Lära sig genom erfarenhet

Bilden är tagen från ett valv klätt i speglar. En ung flicka går förbi en färgstark buss i rosa, gult, vitt och rött, och hela sekvensen återspeglas till vänster om bilden. Tagen av fotografen Martin Bissig på en Canon EOS R10.

Fotografier som tas under resan har förbättrat Martins förmåga att tänka snabbt. ”Genom åren har jag utvecklat ett självförtroende och lugn som låter mig se saker som andra kanske inte ser i samma ögonblick”, säger han. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 18 mm (45 mm), 1/125 sek, f/3,5 och ISO 100. © Martin Bissig

Den största delen av Martins arbete äger rum på obekanta platser där han fotograferar människor han inte vet någonting om. Det kräver att han är spontan, vilket vilar på hans mångåriga erfarenhet att fånga ögonblick när de händer. ”Jag försöker vara så autentisk som möjligt”, säger han.

Resefotografering influerar mitt förhållningssätt till kommersiella jobb eftersom jag måste tänka snabbt i båda fallen”, fortsätter Martin. ”Alla beslut måste tas direkt. Till exempel såg jag att bussen speglades i glaset vid tågstationen i bilden som jag tog på tjejen som gick framför bussen. Sedan såg jag massor av skolbarn gå framför den, så jag stod bara för en stund och förberedde min komposition medan jag väntade på att de skulle gå in i bilden.” 

Som en erfaren actionfotograf har Martin lärt sig att tajma rätt nästan hela tiden. Men för fotografer som vill se till att de får den rätta bilden har Canon EOS R10 lägen för både RAW Burst och förfotografering. ”Om du inte kan se motivet eller om du vet att det plötsligt kommer att dyka upp ur ingenstans, är det här verkligen användbara verktyg”, säger han entusiastiskt.

EOS R10 har även samma Dual Pixel AF CMOS II-autofokussystem som finns i Canon EOS R3, EOS R5 och EOS R6, samt fotografering med ett imponerande antal bilder per sekund, vilket gör den perfekt för fotografer som vill experimentera med mer avancerade funktioner, oavsett om det gäller stillbilder eller filmer. ”Den snabba serietagningen får den att kännas mer som en proffskamera än ett mellannivåalternativ”, säger Martin.

Smälta in i folkmassan

En person skär fisk på en skärbräda av trä i ett marknadsstånd. Tagen av fotografen Martin Bissig på en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv.

”Om du vill ta fotografering på allvar så gör en kompaktare kamera som Canon EOS R10 väldigt stor skillnad, i stället för en smartphone”, säger Martin. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 95 mm (152 mm), 1/160 sek, f/6,3 och ISO 160. © Martin Bissig

En lummig grön dal med ett fåtal höga träd och mörka stormmoln på himlen ovanför. Tagen av fotografen Martin Bissig på en Canon EOS R10.

De mindre sensorerna på APS-C-kameror som Canon EOS R10 ger vanligen ett större skärpedjup än en fullformatskamera, vilket kan vara användbart för att göra för- och bakgrundsområden lika skarpa i landskapsbilder. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 62 mm (99 mm), 1/200 sek, f/9 och ISO 100. © Martin Bissig

”När jag fotograferar för kommersiella kunder använder jag två Canon EOS R5-kameror och en mängd olika RF-objektiv med fast brännvidd, men när jag reser försöker jag vara mer diskret med en mindre kamera och det hjälper mig att röra mig fritt”, säger Martin.

”Jag skulle inte vilja stå på en marknad i Sri Lanka med min Canon EOS R5 och mitt Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektiv, eftersom jag skulle se ut som en professionell fotograf på en inspelning. Jag föredrar att smälta in i min omgivning eftersom det gör att jag kan komma närmare mitt motiv utan att vara för påträngande.”

Precis som med EOS R5 är den funktionsspäckade EOS R10-kameran intuitiv och användarvänlig, med instinktiva knappar och inställningsrattar som Martin enkelt kunde använda, och en menystruktur som fungerar på ett liknande sätt. EOS R10 har även ett panoramaläge där en serie bilder, som tas när kameran vrids vertikalt eller horisontellt, sammanfogas i kameran, vilket gör att Martin kan ”fånga mer av omgivningen och ge en riktigt bred betraktningsvinkel”.

Resultat som är värda att skriva ut

I skymningen balanserar tre fiskare på stolpar i grunt vatten och väntar tålmodigt på att få napp medan solen går ned framför dem. Tagen av fotografen Martin Bissig på en Canon EOS R10.

Det kompakta, lätta och tysta Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektivet har ett mångsidigt zoomintervall – motsvarande 29–240 mm på en fullformatskamera – för fotografering av en mängd olika resescenarier. Tagen med en Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 150 mm (240 mm), 1/250 sek, f/6,3 och ISO 200. © Martin Bissig

En ung pojke med stora bruna ögon tittar rakt in i kameran. En person klädd i orange syns suddigt i bakgrunden bakom honom. Tagen av fotografen Martin Bissig på en Canon EOS R10.

Den avancerade autofokuseringen i EOS R10 använder ögonigenkännings-AF för att följa personer med ökad precision. ”Jag använde autofokuslägena för djur- och männsikoigenkänning mycket i Sri Lanka”, säger Martin. ”De är otroligt exakta och snabba, och hjälpte mig verkligen att ta bilder när jag inte hade så mycket tid att förbereda mig. Tagen på Canon EOS R10 med ett Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM-objektiv på 76 mm (122 mm), 1/160 sek, f/6,3 och ISO 500. © Martin Bissig

När vikt och utrymme är begränsat kan det verka som ett förnuftigt val att använda din smartphone för fotografering, men Martin har en annan uppfattning. ”Jag använder min smartphone för ögonblicksbilder, men upplevelsen av att fotografera med en kamera är väldigt annorlunda”, säger han. "Eftersom jag fotograferade med Canon RF-S 18-150mm F 3.5-6.3 IS STM-objektivet i Sri Lanka kunde jag ta bilder som jag inte skulle ha försökt mig på med en smartphone, som fiskare från stranden. APS-C- eller beskärningssensorn hjälpte även till att förlänga maxräckvidden till 240 mm (motsvarande fullformat). Dessutom hade jag fler alternativ under efterbehandlingen eftersom jag hade fotograferat i RAW."

Även om Martin inte tänker publicera sina bilder i en tidskrift vill han ändå att de ska vara tillräckligt bra för att kunna skrivas ut. ”Bilder som tas på en telefon kan se bra ut på telefonskärmen, men så fort du vill skriva ut dem eller skapa en fotobok är de mycket begränsade”, säger han. 

Samma sak kan sägas för film. EOS R10 har funktioner som gör den till en tilltalande uppgradering från telefonfilmer för filmskapare. Vertikalt filmstöd och Wi-Fi-anslutning är inbyggt, vilket gör kameran perfekt för att skapa och dela högkvalitativa inlägg på sociala medier, och inspelning med hög bildfrekvens (60 b/s i 4K och 120 b/s i 1 080p) ger dig mer kontroll under efterbehandlingen.


Enligt Martin är han alltid närvarande och lär sig nya saker när han har en kamera i handen. Resan till Sri Lanka gav honom en fantastisk möjlighet att öva på sina färdigheter, men en promenad i en närliggande park eller en resa till stranden kan ge dig samma möjligheter. Om du vill utveckla dina färdigheter som fotograf ska du följa Martins exempel: hitta ett ämne du är intresserad av, välj ett kit som inte håller dig tillbaka och börja fotografera.Skrivet av Matthew Bowen

Relaterade produkter

Relaterade artiklar