RESEFOTOGRAFERING

Den bästa Canon-utrustningen för nybörjare inom resefotografering

Canons kameror och objektiv är utformade och byggda för resan och utgör perfekta resesällskap eftersom de fångar dina äventyr och bevarar minnen för livet.
En hand drar upp en Canon-kamera med ett Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv från en handväska.

Oavsett om du utforskar en stad, vandrar i den fantastiska naturen eller fördjupar dig i en annan kultur kan du med den bästa utrustningen för resefotografering fånga viktiga ögonblick och bevara dina speciella minnen. Tack vare omedelbar anslutning över hela världen kan du nu även dela allt från ögonblicksbilder till hela resevloggar med vänner, familj och följare över hela världen – i realtid.

För att skapa iögonfallande bilder, utskrifter och filmer behöver du en kamera som fungerar bra året runt, oavsett vilka förhållanden du befinner dig i, samtidigt som den är tillräckligt liten för att få plats i handbagaget. Samma sak gäller objektiv, som också kräver mångsidighet för att hålla jämna steg med äventyrliga användare utan att kompromissa med bildkvaliteten.

Det är mycket att ta i beaktande, men vi har satt ihop en guide om den bästa utrustningen för resefotografering. Så du kan känna dig trygg med att du har verktygen du behöver för att lyckas, oavsett om du är nybörjare och ser fram emot att komma igång, en färsk resebloggare som vill blända dina följare eller en innehållsskapare med en växande profil som vill ta ditt innehåll och din utrustning till nästa nivå.

De bästa resekamerorna för hobbyfotografer och familjesemestrar: Canon EOS R100 och Canon Zoemini S2

Två personer står med armarna runt varandra och ler framför en rad strandhyddor i sanden.

Canon EOS R100 är idealisk för familjesemsterar och det är ett prisvärt alternativ för dem som vill ta steget från en smartphone och ta bilder och film av hög kvalitet.

En vit Canon Zoemini S2 placerad ovanpå en öppen klippbok, med resebilder ordnade på sidorna.

Med Canon Zoemini S2 kan du ta bilder och skriva ut var du än är – perfekt för att göra klippböcker om dina resor. Du kan redigera dina bilder och lägga till kreativa detaljer med appen Canon Mini Print.

Familjesemestrar är mer än bara en flykt från vardagen. De innebär värdefull tid med dem som betyder mest för oss, där några av våra mest värdefulla minnen skapas.

Med Canon EOS R100 kan du göra de där speciella ögonblicken rättvisa. Dual Pixel CMOS AF-teknik kan följa ögon och ansikten för att hålla alla familjemedlemmar i fokus, även i hektiska stadsmiljöer. Creative Assist-läget ger dig verktygen för att omedelbart justera bakgrundsoskärpa, ljusstyrka eller kontrast, medan Auto Lighting Optimizer jämnar ut den höga kontrast som orsakas av direkt solljus, för naturtrogna bilder i skinande solsken.

EOS R100 är även den perfekta följeslagaren när solen går ned, med avancerade funktioner som håller bilder i fokus och utan oskärpa när du fotograferar utan stativ och i svagt ljus.

Anslut EOS R100 till Canon Camera Connect-appen och överför omedelbart bilder från kameran till din smartphone för delning på sociala medier. Med appen kan du dessutom geotagga bilder med hjälp av GPS, oavsett om det är för att hjälpa dig att organisera bilderna när du kommer hem eller bara vill visa upp din semesterdestination. För gruppbilder kan du använda fjärrfotograferingsläget i Camera Connect, så att ingen behöver bli lämnad utanför.

Om du vill ha något extremt bärbart har Canon Zoemini S2 en sensor på 8 MP och är en fantastisk följeslagare på semestern som väcker liv i dina värdefulla stunder medan du upplever dem. Canon Zoemini S2 är en kompakt kamera och skrivare med vilken du kan ta snygga selfies med hjälp av den inbyggda spegeln och ringljuset för att få en fulländad position och exponering. Du kan sedan välja att skriva ut på plats på mindre än en minut eller spara bilder på ett micro SD-kort och skriva ut senare.

Genom att ansluta Canon Zoemini S2 till Canon Mini Print-appen kan du även kontrollera din komposition i Live View, anpassa bilder innan du skriver ut och till och med skriva ut bilder direkt från din smartphone.

Den bästa resekameran för nybörjare och innehållsskapare: Canon EOS R10 och EOS R50

Personen håller i en Canon EOS R10 och tittar på skärmen som visar en fontän och grönska.

Canon Canon EOS R10 väger endast 429 g och det medföljande objektivetCanon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM väger 130 g och är lika kompakt trots att det rymmer ett zoomintervall för alla ändamål samt optisk bildstabilisering. Kombinationen av dessa två ger både nybörjare och erfarna fotografer en kraftfull men ändå lätt utrustning.

En närbild av brickor med blommor tagen med Canon EOS R50:s avancerade A+-läge.

EOS R50:s läge Avancerad A+ – ett av flera intelligenta automatiska fotograferingslägen – tar flera bilder och sammanfogar dem sedan så att du kan ta bilder av bästa kvalitet på dina äventyr, med minimal kunskap. Tagen med en Canon EOS R50 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/11 och ISO 100.

Imponerande tekniska specifikationer gör Canon EOS R10 lämplig för entusiaster och etablerade innehållsskapare som behöver funktioner som tar deras innehåll till nya nivåer.

Med APS-C-sensorn på 24,2 MP skapar EOS R10 vackert rena stillbilder och oklanderlig 4K film för professionella vloggar och berättelser. Med hjälp av ett avancerat autofokuseringssystem, som kan spåra ögon, ansikten, djur och fordon, blir ditt innehåll dessutom alltid skarpt, även i svagt ljus.

EOS R10 har även en vinklingsbar touchskärm för fantastisk komposition oavsett vinkel och en inbyggd blixt för fotografering på natten eller när ljuset är svagt. Den väger dessutom endast 429 g, så att bära den med sig under storstadssemestern eller upp i branta berg är inga problem.

Aktiva innehållsskapare som vill skapa resefilmer av bättre kvalitet och dela dem med sina följare kanske även vill använda Canon EOS R50, som har samma sensor och AF-system som EOS R10 men som har ett mindre kamerahus och bara väger 375 g.

Den är enkel och intuitiv för användare som är bekanta med en smartphones touchskärm och den spelar in vacker 4K-film på upp till 30p och har digital IS för film som gör att du kan filma utan kameraskakningar när du är på språng. Den spelar dessutom in film i vertikalt format och har ett filmläge för demonstrationer i närbild för att visa upp de ovanliga livsmedel du har upptäckt på en lokal marknad, eller de originella souvenirerna du köpte på resan.

Båda kamerorna kan även användas med valfritt Canon RF- eller RF-S-objektiv, vilket ger dig tillgång till hela utbudet av mångsidiga objektiv, med många framtida alternativ allteftersom dina ambitioner växer.

Det bästa zoomobjektiven i vidvinkel på instegsnivå för resefotografering: Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM och RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

En person i en rosa topp håller ut armen för att fotografera sig själv på en båt, med färgglada byggnader på båda sidor, tagen med en Canon EOS R50 med ett Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv.

Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM tillsammans med den lätta Canon EOS R50 passar inte bara utmärkt för resefotografering utan även för resevloggar. Du kan enkelt placera dig själv i en bild, UHD 4K 30p-film eller livestream och fånga en bred vy av landskapet bakom dig. Tagen med en Canon EOS R50 med ett Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 10 mm, 1/200 sek, f/8 och ISO 400.

En sjö omgiven av berg, med landskapet reflekterat i vattnet och himlen prydd av moln ovanför, tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM är en ultrabred zoom skapad för att göra även de mest krävande resefotograferna nöjda. Det här objektivet har en optisk bildstabilisator med 5 steg, en ljusstark maximal bländare på f/4,5 och de snabba fokuseringsfunktionerna hos Canons RF-fattning. Det säkerställer att reseinnehållet är skarpt och professionellt oavsett ljusförhållanden. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 17 mm, 2,5 sek, f/11 och ISO 100. © Verity Milligan

Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM är ett av de mest mångsidiga Canon-objektiven för landskaps- och resefotografering. Det här kompakta ultravidvinkelobjektivet passar perfekt för kameror som Canon EOS R10 och EOS R50, och det är ett utmärkt tillskott utöver objektivet RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM. RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM har en indragningsmekanism som liknar 18-45mm och det väger endast 150 g och kan enkelt bäras i en ryggsäck eller jackficka. Zoomintervallet på 10–18 mm gör det inte bara möjligt att bokstavligen se helheten, utan det passar även utmärkt för att fånga ett annat perspektiv och experimentera med förhållandet mellan förgrunds- och bakgrundselement.

RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM:s stora visuella vinkel gör det dessutom till ett av de bästa vloggobjektiven från Canon, perfekt när du vill filma dig själv och även få med omgivningen. Det smidiga och praktiskt taget tysta STM-autofokussystemet fungerar lika bra för stillbilder och filminspelning, medan automatisk inbyggd korrigering eliminerar eventuell distorsion. Slutresultatet blir högkvalitativa, verklighetstrogna bilder som passar alla reseäventyr. För ytterligare mångsidighet kan du växla till manuellt fokus och komma nära, för upp till 0,5x makroförstoring, vilket passar perfekt för att ta extrema närbilder av den lokala floran mot en stor bakgrund. För att du ska slippa bära runt på ett stativ under dina resor har RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM optisk bildstabilisering i fyra steg, vilket kan utökas till sex steg i kombination med IBIS som finns i kameror som EOS R7.

Om du tycker att RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM verkar lockande, men du använder en fullformatskamera, så är Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM något för dig. Med dess ultrabreda fokusområde har det inga problem med att klämma in allt i bilden, oavsett om du vloggar i en pampig stadskärna, korsar gränderna i en slingrande medeltida stad eller fångar vyerna i ett spektakulärt bergsområde. Det här RF-objektivet är kompakt och lätt och är ett prisvärt tillskott i den lättaste utrustningsväskan, och tack vare bildstabiliseringen och den ljusa maximala bländaren på f/4,5 är det här objektivet en stabil följeslagare vid växlande ljusförhållanden. Fullformatsobjektivet är något större men ändå mycket kompakt och lätt för sin typ.

Det bästa objektivet för resereportage: Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

Ett par händer håller i en Canon EOS-kamera med ett Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv framför en khaki-färgad skjorta.

Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM har en objektivkontrollring som går att tilldela till bländare, slutare eller ISO, vilket ger extra kontroll nära till hands – perfekt för att snabbt justera inställningar i situationer som kan förändras snabbt.

Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM har en ultrabred minsta brännvidd på 24 mm och är perfekt för att dokumentera gatuscener i vidvinkel eller ta porträtt i omgivningen för att kontextualisera ett motiv. Objektivet har även optisk bildstabilisering för skarpa, handhållna bilder när du rör dig, och en nästan tyst fokuseringsmotor som gör att motivet inte störs och som ger tydliga ljudinspelningar.

Det bästa objektivet för resevloggare: Canon RF 16mm F2.8 STM

En ung kvinna står på en högt belägen plats ovanför en flod och filmar sig själv med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv.

Den ultrabreda brännvidden på det snabba och prisvärda RF 16mm F2.8 STM-objektivet med fast brännvidd ger fantastiska kreativa möjligheter för innehållsskapare som fotograferar stora vyer.

Det ultrabreda RF 16mm F2.8 STM-objektivet, med sin stora maximala bländare på f/2,8, kan fånga ett större perspektiv och ger tillgång till en mängd kreativa möjligheter för resevloggare och innehållsskapare. Den här svepande vyn är även användbar när du fotograferar i relativt trånga utrymmen, till exempel från en marknad eller ett museum, och inte har plats att ta ett steg bakåt för att öppna upp perspektivet.

Objektivet är utrustat med en autofokusteknik med en nästan tyst stegmotor (STM), vilket gör det till ett utmärkt alternativ när du vill spela in reseminnen till kameran eller fånga upp omgivningsljud som ger liv åt platsen.

Eftersom det endast väger 165 g och bara är strax över 4 cm långt när det är infällt kan du bekvämt ha det på kameran under en hel dags sightseeing.

Det bästa kompakta objektivet för resefotografering: Canon RF 28mm F2.8 STM

En leende turist står på en balkong med ett stadslandskap i bakgrunden.

Om du vill ta ett steg uppåt från ett kitobjektiv och ge dina resebilder det lilla extra erbjuder Canon RF 28mm F2.8 STM med vidvinkel alla fördelarna med ett 28 mm-objektiv med fast brännvidd i en otroligt kompakt storlek. Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 28mm F2.8 STM-objektiv inställt på 1/1250 sek, f/2,8 och ISO 100.

Om storlek och vikt är det viktigaste för dig när du väljer reseobjektiv väger Canon RF 28mm F2.8 STM-objektivet i fickformat bara 120 g och kan fällas in när det inte används, vilket gör det ännu enklare att förvara i en väska eller ryggsäck.

Den mångsidiga brännvidden på 28 mm är perfekt för att utforska, så att du kan fylla bilden med uppslukande stadsscener, imponerande landmärken eller hela familjeporträtt, och den stora bländaren på f/2,8 innebär att du kan fortsätta fotografera när det blir mörkt.

Det må vara litet, men RF 28mm F2.8 STM har en stor optisk kvalitet med en Super Spectra-beläggning som minskar reflektioner och smart inbyggd optisk korrigering för tydligare bilder och filmer.

Det bästa vidvinkelobjektivet med fast brännvidd för resefotografering: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

En skål med tomat- och basilikapasta fotograferad ovanifrån, med en gaffel, basilikablad och en mortel i bild, tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM har optisk bildstabilisering i 5 steg för skarpa bilder utan stativ och en makrokapacitet på 0,5x. Det är ett självklart val för att fånga aptitretande delikatesser på en restaurang under resan. Dessutom gör objektivets tysta STM-fokuseringsmotor det perfekt för fantastisk vlogging och livestreaming. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/2,5 och ISO 800. © Natasha Alipour-Faridani

Det finns en anledning till att Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM är populärt bland både gatufotografer, porträttfotografer och resefotografer. Det är tillräckligt brett för stora stadslandskap, svepande landskapsbilder och avslöjande närbilder, med en diskret profil, ljusstark maximal bländare och en makroförstoring på upp till 1:2. Det fungerar även utmärkt för en rad olika genrer.

Även om RF 35mm F1.8 MACRO IS STM är utformat för fullformatskameror kan det även användas på APS-C-kameror, till exempel Canon EOS R10, där det kan fånga ett synfält motsvarande ett objektiv på 56 mm på en fullformatskamera.

De bästa kompakta kamerorna för resande vloggare och bloggare: Canon PowerShot V10 och PowerShot G7 X Mark III

Två kvinnor sitter vid ett restaurangbord och håller upp en tallrik framför en Canon PowerShot V10 på dess inbyggda stativ.

Canon PowerShot V10 har ett inbyggt justerbart stativ och en bred visningsvinkel så att du får plats med dina medresenärer i bilden när du filmar vloggar med mat under resan.

En man sitter på en stenprydd strand framför en liten eld. En Canon PowerShot G7 X Mark III är monterad på ett stativ med en mikrofon på en sten framför honom.

Med en brännvidd som motsvarar 24–100 mm på en fullformatskamera är allt från vlogging utan stativ till porträttfotografering och naturfotografering möjligt med den bärbara Canon PowerShot G7 X Mark III.

När reslusten infinner sig hinner du ofta bara greppa en ryggsäck och åka iväg. I det fallet, där utrymmet är viktigast, är Canon PowerShot V10 eller PowerShot G7 X Mark III den perfekta resekamraten.

Canon PowerShot V10 är utformad för vloggare som har vuxit ur sina smartphones och är ett kompakt och lätt resealternativ. Det väger endast 211 g och dess stora 1,0-tumssensor ger vacker 4K-film med Canons AF med ansiktsigenkänning över 100 % av bilden, vilket innebär att oavsett var i bilden du vill att fokuspunkten ska vara kommer kameran att fokusera på den, vilket ger dig maximal flexibilitet med dina kompositioner.

Digital IS för film gör filmen stadig när du promenerar, medan inbyggda stereomikrofoner kan fånga omgivningens stämning, oavsett om det är en hektisk marknad eller en livlig utomhusservering.

PowerShot G7 X Mark III utgör den perfekta balansen mellan prestanda och format. Den har en stor bildsensor av 1,0-typ som ger imponerande bilder med 20,1 MP och 4K-film inuti en kamera som är mindre än 11 cm bred och som endast väger 300 g – så om du har ont om plats i ryggsäcken kan du enkelt lägga den i fickan. Du kan även växla från stillbilder till film och tillbaka igen, med en enda enkel rörelse.

Är du på väg ut på ett äventyr? Se till att du hämtar Canon Camera Connect-appen, så att du kan ansluta kameran till din smartphone och dela dina resebilder direkt på dina sociala kanaler. Med appen kan du även fjärrstyra kameran för att få bilder utan kameraskakningar och stabil film.

För äventyrare är de här resevänliga kamerorna och objektiven verkligen de ultimata följeslagarna, som ger enastående bilder och film utan att kompromissa med användarens rörelsefrihet. Om du vill ha mer inspiration till resefotografering kan du ta reda på hur proffset Diana Millos gick tillväga när hon tillbringade 48 timmar i vackra Sevilla med Canon EOS R10.

Skrivet av Peter Wolinski och Matthew Richards

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • VLOGGANDE

  Canons bästa kameror och objektiv för vlogging

  Canon tillverkar en rad kameror och objektiv som passar perfekt för innehållsskapare. Den här guiden hjälper dig att hitta den perfekta matchningen.

 • RESOR

  Den perfekta resekamraten

  Fotograferingsproffset Martin Bissig reser till Sri Lanka med EOS R10.

 • RESEFOTOGRAFERING

  10 tips för resefotografering

  Fotografen och bloggaren Diana Millos delar med sig av sina bästa tips för fantastiska resebilder.

 • GRUNDLÄGGANDE FOTOGRAFERING/UTOMHUS

  Tips för att fotografera i extrema väderförhållanden

  Här är våra bästa tips och råd för att bemästra fotografering i extremt väder, från att skydda utrustningen till att ta hand om dig själv.