RESEFOTOGRAFERING

Den bästa Canon-utrustningen på instegsnivå för resefotografering

Utrusta dig för äventyr: kameror och objektiv för nybörjare, innehållsskapare och entusiaster.
En person som tar en bild med en Canon-kamera och ett objektiv på en strand i solnedgången.

Resefotografering innebär inte längre att bara köpa en engångskamera och ta några suddiga bilder på stranden till ett hemmagjort familjealbum.

I och med den explosiva tillväxten av sociala plattformar för bild- och filmdelning och möjligheten att skapa professionella fotoböcker online är endast perfekta bilder tillräckligt bra nu. Smartphones är fantastiska, men för att skapa iögonfallande bilder och utskrifter behöver du en särskild kamera som fungerar bra året runt, oavsett vilka förhållanden du befinner dig i, samtidigt som den är tillräckligt liten för att få plats i handbagaget. Samma sak gäller objektiv, som också kräver mångsidighet för att hålla jämna steg med äventyrliga användare utan att kompromissa med bildkvaliteten.

Det är mycket att ta i beaktande, men vi har satt ihop en guide om den bästa utrustningen för resefotografering. Så du kan känna dig trygg med att du har verktygen du behöver för att lyckas, oavsett om du är nybörjare och ser fram emot att komma igång, en färsk resebloggare som vill blända dina följare eller en innehållsskapare med en växande profil som vill ta ditt innehåll och din utrustning till nästa nivå.

De bästa resekamerorna för hobbyfotografer och familjesemestrar: Canon EOS R100 och Canon Zoemini S2

Två personer står med armarna runt varandra och ler framför en rad strandhyddor i sanden.

Canon EOS R100 är idealisk för familjesemsterar och det är ett prisvärt alternativ för dem som vill ta steget från en smartphone och ta bilder och film av hög kvalitet.

En vit Canon Zoemini S2 placerad ovanpå en öppen klippbok, med resebilder ordnade på sidorna.

Med Canon Zoemini S2 kan du ta bilder och skriva ut var du än är – perfekt för att göra klippböcker om dina resor. Du kan redigera dina bilder och lägga till kreativa detaljer med appen Canon Mini Print.

Familjesemestrar är mer än bara en flykt från vardagen. De innebär värdefull tid med dem som betyder mest för oss, där några av våra mest värdefulla minnen skapas.

Med Canon EOS R100 kan du göra de där speciella ögonblicken rättvisa. Dual Pixel CMOS AF-teknik kan följa ögon och ansikten för att hålla alla familjemedlemmar i fokus, även i hektiska stadsmiljöer. Creative Assist-läget ger dig verktygen för att omedelbart justera bakgrundsoskärpa, ljusstyrka eller kontrast, medan Auto Lighting Optimizer jämnar ut den höga kontrast som orsakas av direkt solljus, för naturtrogna bilder i skinande solsken.

EOS R100 är även den perfekta följeslagaren när solen går ned, med avancerade funktioner som håller bilder i fokus och utan oskärpa när du fotograferar utan stativ och i svagt ljus.

Anslut EOS R100 till Canon Camera Connect-appen och överför omedelbart bilder från kameran till din smartphone för delning på sociala medier. Med appen kan du dessutom geotagga bilder med hjälp av GPS, oavsett om det är för att hjälpa dig att organisera bilderna när du kommer hem eller bara vill visa upp din semesterdestination. För gruppbilder kan du använda fjärrfotograferingsläget i Camera Connect, så att ingen behöver bli lämnad utanför.

Om du vill ha något extremt bärbart har Canon Zoemini S2 en sensor på 8 MP och är en fantastisk följeslagare på semestern som väcker liv i dina värdefulla stunder medan du upplever dem. Canon Zoemini S2 är en kompakt kamera och skrivare med vilken du kan ta snygga selfies med hjälp av den inbyggda spegeln och ringljuset för att få en fulländad position och exponering. Du kan sedan välja att skriva ut på plats på mindre än en minut eller spara bilder på ett micro SD-kort och skriva ut senare.

Genom att ansluta Canon Zoemini S2 till Canon Mini Print-appen kan du även kontrollera din komposition i Live View, anpassa bilder innan du skriver ut och till och med skriva ut bilder direkt från din smartphone.

Den bästa resekameran för nybörjare och innehållsskapare: Canon EOS R10 och EOS R50

Personen håller i en Canon EOS R10 och tittar på skärmen som visar en fontän och grönska.

Canon Canon EOS R10 väger endast 429 g och det medföljande objektivetCanon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM väger 130 g och är lika kompakt trots att det rymmer ett zoomintervall för alla ändamål samt optisk bildstabilisering. Kombinationen av dessa två ger både nybörjare och erfarna fotografer en kraftfull men ändå lätt utrustning.

En närbild av brickor med blommor tagen med Canon EOS R50:s avancerade A+-läge.

EOS R50:s läge Avancerad A+ – ett av flera intelligenta automatiska fotograferingslägen – tar flera bilder och sammanfogar dem sedan så att du kan ta bilder av bästa kvalitet på dina äventyr, med minimal kunskap. Tagen med en Canon EOS R50 med ett Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 1/160 sek, f/11 och ISO 100.

Imponerande tekniska specifikationer gör Canon EOS R10 lämplig för entusiaster och etablerade innehållsskapare som behöver funktioner som tar deras innehåll till nya nivåer.

Med APS-C-sensorn på 24,2 MP skapar EOS R10 vackert rena stillbilder och oklanderlig 4K film för professionella vloggar och berättelser. Med hjälp av ett avancerat autofokuseringssystem, som kan spåra ögon, ansikten, djur och fordon, blir ditt innehåll dessutom alltid skarpt, även i svagt ljus.

EOS R10 har även en vinklingsbar touchskärm för fantastisk komposition oavsett vinkel och en inbyggd blixt för fotografering på natten eller när ljuset är svagt. Den väger dessutom endast 429 g, så att bära den med sig under storstadssemestern eller upp i branta berg är inga problem.

Aktiva innehållsskapare som vill skapa resefilmer av bättre kvalitet och dela dem med sina följare kanske även vill använda Canon EOS R50, som har samma sensor och AF-system som EOS R10 men som har ett mindre kamerahus och bara väger 375 g.

Den är enkel och intuitiv för användare som är bekanta med en smartphones touchskärm och den spelar in vacker 4K-film på upp till 30p och har digital IS för film som gör att du kan filma utan kameraskakningar när du är på språng. Den spelar dessutom in film i vertikalt format och har ett filmläge för demonstrationer i närbild för att visa upp de ovanliga livsmedel du har upptäckt på en lokal marknad, eller de originella souvenirerna du köpte på resan.

Båda kamerorna kan även användas med valfritt Canon RF- eller RF-S-objektiv, vilket ger dig tillgång till hela utbudet av mångsidiga objektiv, med många framtida alternativ allteftersom dina ambitioner växer.

De bästa allroundzoomobjektiven på instegsnivå för resefotografering

 • Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS STM
 • Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

Ett Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM-objektiv placerat på en ryggsäck på sidan av ett fartyg med havet i bakgrunden.

Om du bara kan ha ett objektiv med dig är det mångsidiga objektivet Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM perfekt för en mängd olika resemotiv.

Ska du resa lätt och har endast plats för ett objektiv i ryggsäcken? Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM för alla ändamål är ett utmärkt val med ett zoomintervall på 10 x.. Det breda fokusområdet ger otrolig mångsidighet som passar för allt från häpnadsväckande reseporträtt till landskap i vidvinkel. Dessutom kompletteras detta imponerande område av optisk bildstabilisering i fem steg för fotografering utan stativ och i svagt ljus, i ett bekvämt, kompakt och lätt kamerahus. På en kamera med en APS-C-sensor motsvarar fokusområdet för det här objektiv 38,4–384 mm på en kamera i fullformat.

Om du fotograferar med en Canon APS-C-kamera, som EOS R10 eller EOS R50, är Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ett annat objektiv som passar överallt och i alla syften. Dess enorma zoomintervall gör det här objektivet perfekt för allt från gatubilder i vidvinkel till telefotoporträtt. Objektivet är dessutom anmärkningsvärt lätt och kompakt tack vare det breda fokusområdet och den inbyggda bildstabiliseringen – det är en reskamrat som aldrig kommer att gå dig på nerverna.

Det bästa zoomobjektivet i vidvinkel på instegsnivå för resefotografering: Canon RF 15–30mm F4.5–6,3 IS STM

Molnformationer reflekteras på ytan av en stilla sjö omgiven av berg.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM är en ultrabred zoom skapad för att göra även de mest krävande resefotograferna nöjda. Det här objektivet har en optisk bildstabilisator med 5 steg, en ljusstark maximal bländare på f/4,5 och de snabba fokuseringsfunktionerna hos Canons RF-fattning. Det säkerställer att reseinnehållet är skarpt och professionellt oavsett ljusförhållanden. Tagen med en Canon EOS R5 med ett Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv inställt på 17 mm, 2,5 sek, f/11 och ISO 100. © Verity Milligan

En mångsidig vidvinkelzoom är en resefotografs bästa vän. Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM har ett mycket brett fokusområde och har inga problem med att klämma in allt i bilden, oavsett om du vloggar genom en pampig stadskärna, korsar gränderna i en slingrande medeltida stad eller fångar vyerna i ett spektakulärt bergsområde.

Det här RF-objektivet är kompakt och lätt och är ett prisvärt tillskott i den lättaste utrustningsväskan, och tack vare bildstabiliseringen och den ljusa maximala bländaren på f/4,5 är det här objektivet en stabil följeslagare vid växlande ljusförhållanden.

Det bästa objektivet för resereportage: Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

Ett par händer håller i en Canon EOS-kamera med ett Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM-objektiv framför en khaki-färgad skjorta.

Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM har en objektivkontrollring som går att tilldela till bländare, slutare eller ISO, vilket ger extra kontroll nära till hands – perfekt för att snabbt justera inställningar i situationer som kan förändras snabbt.

Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM har en ultrabred minsta brännvidd på 24 mm och är perfekt för att dokumentera gatuscener i vidvinkel eller ta porträtt i omgivningen för att kontextualisera ett motiv. Objektivet har även optisk bildstabilisering för skarpa, handhållna bilder när du rör dig, och en nästan tyst fokuseringsmotor som gör att motivet inte störs och som ger tydliga ljudinspelningar.

Det bästa objektivet för resevloggare: Canon RF 16mm F2.8 STM

En ung kvinna står på en högt belägen plats ovanför en flod och filmar sig själv med en Canon EOS R6 med ett Canon RF 16mm F2.8 STM-objektiv.

Den ultrabreda brännvidden på det snabba och prisvärda RF 16mm F2.8 STM-objektivet med fast brännvidd ger fantastiska kreativa möjligheter för innehållsskapare som fotograferar stora vyer.

Det ultrabreda RF 16mm F2.8 STM-objektivet, med sin stora maximala bländare på f/2,8, kan fånga ett större perspektiv och ger tillgång till en mängd kreativa möjligheter för resevloggare och innehållsskapare. Den här svepande vyn är även användbar när du fotograferar i relativt trånga utrymmen, till exempel från en marknad eller ett museum, och inte har plats att ta ett steg bakåt för att öppna upp perspektivet.

Objektivet är utrustat med en autofokusteknik med en nästan tyst stegmotor (STM), vilket gör det till ett utmärkt alternativ när du vill spela in reseminnen till kameran eller fånga upp omgivningsljud som ger liv åt platsen.

Eftersom det endast väger 165 g och bara är strax över 4 cm långt när det är infällt kan du bekvämt ha det på kameran under en hel dags sightseeing.

Det bästa kompakta objektivet för resefotografering: Canon RF 28mm F2.8 STM

En leende turist står på en balkong med ett stadslandskap i bakgrunden.

Om du vill ta ett steg uppåt från ett kitobjektiv och ge dina resebilder det lilla extra erbjuder Canon RF 28mm F2.8 STM med vidvinkel alla fördelarna med ett 28 mm-objektiv med fast brännvidd i en otroligt kompakt storlek. Tagen med en Canon EOS R8 med ett Canon RF 28mm F2.8 STM-objektiv inställt på 1/1250 sek, f/2,8 och ISO 100.

Om storlek och vikt är det viktigaste för dig när du väljer reseobjektiv väger Canon RF 28mm F2.8 STM-objektivet i fickformat bara 120 g och kan fällas in när det inte används, vilket gör det ännu enklare att förvara i en väska eller ryggsäck.

Den mångsidiga brännvidden på 28 mm är perfekt för att utforska, så att du kan fylla bilden med uppslukande stadsscener, imponerande landmärken eller hela familjeporträtt, och den stora bländaren på f/2,8 innebär att du kan fortsätta fotografera när det blir mörkt.

Det må vara litet, men RF 28mm F2.8 STM har en stor optisk kvalitet med en Super Spectra-beläggning som minskar reflektioner och smart inbyggd optisk korrigering för tydligare bilder och filmer.

Det bästa vidvinkelobjektivet med fast brännvidd för resefotografering: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

En skål med tomat- och basilikapasta fotograferad ovanifrån, med en gaffel, basilikablad och en mortel i bild.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM har optisk bildstabilisering i 5 steg för skarpa bilder utan stativ och en makrokapacitet på 0,5x. Det är ett självklart val för att fånga aptitretande delikatesser på en restaurang under resan. Dessutom gör objektivets tysta STM-fokuseringsmotor det perfekt för fantastisk vlogging och livestreaming. Tagen med en Canon EOS RP med ett Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-objektiv inställt på 1/125 sek, f/2,5 och ISO 800. © Natasha Alipour-Faridani

Det finns en anledning till att Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM är populärt bland både gatufotografer, porträttfotografer och resefotografer. Det är tillräckligt brett för stora stadslandskap, svepande landskapsbilder och avslöjande närbilder, med en diskret profil, ljusstark maximal bländare och en makroförstoring på upp till 1:2. Det fungerar även utmärkt för en rad olika genrer.

Även om RF 35mm F1.8 MACRO IS STM är utformat för fullformatskameror kan det även användas på APS-C-kameror, till exempel Canon EOS R10, där det kan fånga ett synfält motsvarande ett objektiv på 56 mm på en fullformatskamera.

De bästa kompakta kamerorna för resande vloggare och bloggare: Canon PowerShot V10 och PowerShot G7 X Mark III

Två kvinnor sitter vid ett restaurangbord och håller upp en tallrik framför en Canon PowerShot V10 på dess inbyggda stativ.

Canon PowerShot V10 har ett inbyggt justerbart stativ och en bred visningsvinkel så att du får plats med dina medresenärer i bilden när du filmar vloggar med mat under resan.

En man sitter på en stenprydd strand framför en liten eld. En Canon PowerShot G7 X Mark III är monterad på ett stativ med en mikrofon på en sten framför honom.

Med en brännvidd som motsvarar 24–100 mm på en fullformatskamera är allt från vlogging utan stativ till porträttfotografering och naturfotografering möjligt med den bärbara Canon PowerShot G7 X Mark III.

När reslusten infinner sig hinner du ofta bara greppa en ryggsäck och åka iväg. I det fallet, där utrymmet är viktigast, är Canon PowerShot V10 eller PowerShot G7 X Mark III den perfekta resekamraten.

Canon PowerShot V10 är utformad för vloggare som har vuxit ur sina smartphones och är ett kompakt och lätt resealternativ. Det väger endast 211 g och dess stora 1,0-tumssensor ger vacker 4K-film med Canons AF med ansiktsigenkänning över 100 % av bilden, vilket innebär att oavsett var i bilden du vill att fokuspunkten ska vara kommer kameran att fokusera på den, vilket ger dig maximal flexibilitet med dina kompositioner.

Digital IS för film gör filmen stadig när du promenerar, medan inbyggda stereomikrofoner kan fånga omgivningens stämning, oavsett om det är en hektisk marknad eller en livlig utomhusservering.

PowerShot G7 X Mark III utgör den perfekta balansen mellan prestanda och format. Den har en stor bildsensor av 1,0-typ som ger imponerande bilder med 20,1 MP och 4K-film inuti en kamera som är mindre än 11 cm bred och som endast väger 300 g – så om du har ont om plats i ryggsäcken kan du enkelt lägga den i fickan. Du kan även växla från stillbilder till film och tillbaka igen, med en enda enkel rörelse.

Är du på väg ut på ett äventyr? Se till att du hämtar Canon Camera Connect-appen, så att du kan ansluta kameran till din smartphone och dela dina resebilder direkt på dina sociala kanaler. Med appen kan du även fjärrstyra kameran för att få bilder utan kameraskakningar och stabil film.

För äventyrare är de här resevänliga kamerorna och objektiven verkligen de ultimata följeslagarna, som ger enastående bilder och film utan att kompromissa med användarens rörelsefrihet. Om du vill ha mer inspiration till resefotografering kan du ta reda på hur proffset Diana Millos gick tillväga när hon tillbringade 48 timmar i vackra Sevilla med Canon EOS R10.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • PowerShot V10

  VLOGGING

  De bästa Canon-kamerorna för vlogging

  De här vloggkamerorna från Canon levandegör din vlogg på ett enkelt sätt, med stor kontroll och enastående videokvalitet.

 • Fotografen Martin Bissig lutar sig ut ur ett tåg som har stannat för att plocka upp passagerare på en viadukt i Sri Lanka. I sin hand har han en Canon EOS R10 och bakom honom syns en kulle med små trähus inbyggda i den. Tagen av Monika Bissig på en Canon EOS R7. 

  RESOR

  Den perfekta resekamraten

  Fotograferingsproffset Martin Bissig reser till Sri Lanka med EOS R10.

 • En kvinna som bär en röd axelbandslös klänning böjer sig ner för att ta en bild med en Canon EOS R10.

  RESEFOTOGRAFERING

  10 tips för resefotografering

  Fotografen och bloggaren Diana Millos delar med sig av sina bästa tips för fantastiska resebilder.

 • EOS R50 jämfört med EOS R10

  FOTOGRAFERING

  EOS R50 jämfört med EOS R10

  Vi jämför de viktigaste funktionerna och designen hos två APS-C-kameror i EOS R-systemet.